Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

Moldovagaz a plătit Gazpromului pentru gazele furnizate în luna august: Câți bani a transferat

19 septembrie 2022, ora 18:33
Distribuie:

Moldovagaz a transferat Gazpromului plata integrală pentru gazele naturale furnizate în luna august 2022. Este vorba de 9,67 milioane de dolari SUA. Anunțul a fost făcut luni, 19 septembrie, de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Astfel, compania a plătit integral livrările de gaze naturale către republică din august. Împreună cu Guvernul, lucrăm la plata avansului pentru luna septembrie”, a menționat Ceban, pe Telegram.

TV8.md reamintește că pe 30 august, Moldovagaz a mai transferat Gazpromului 16,74 milioane de dolari SUA, adică 50% din avansul pentru consum în luna august.

Luni, 19 septembrie, Moldovagaz a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică un tarif mai mare cu peste 31%. Potrivit ANRE, Moldovagaz solicită un tarif de 27 de lei și 66 de bani fără TVA inclus, adică de 29 de lei și 87 de bani cu TVA. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Gazul s-ar putea scumpi din nou! Moldovagaz a cerut ANRE un tarif mai mare cu peste 31%

19 septembrie 2022, 16:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram