/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

social

Scandal energetic cu iz penal în raionul Telenești. Singura hidrocentrală de pe Răut, arendată de Berlinschi, și-a oprit turbinele

19 noiembrie 2022, ora 21:00

Scandal energetic și penal, care nu are finalitate și, aparent, nici nu va avea degrabă. După aproape cinci ani de activitate, singura hidrocentrală de pe râul Răut, situată în raionul Telenești, și-a oprit turbinele. S-a întâmplat recent, în primele zile ale lui noiembrie. Decizia de suspendare a fost luată de procurori și va rămâne în vigoare până când agentul economic nu va obține actele permisive de mediu. Hidrocentrala se află de mai mulți ani în vizorul procurorii, care investighează două aspecte: renovarea neautorizată a construcției și blocarea intenționată a fluxului de apă din râu. Din răspunsul Procuraturii Generale la solicitarea noastră, aflăm că în anchetă figurează mai mulți suspecți, dar nu se dau nume. Hidrocentrala a fost luată în arendă de către o companie fondată de Ruslan Berlinschi. Doar anul trecut, din exploatarea centralei, el a vândut electricitate de circa jumătate de milion de lei. Omul de afaceri a figurat de mai multe ori în anchetele jurnalistice, publicate în presa de la noi. Acesta deține mai multe companii, în unele având acțiuni cu fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi. În afacerea cu hidrocentrala, cei doi au negat că au ceva în comun. Cu toate acestea, timp de un an, tatăl lui Andronachi a fost acționarul majoritar al companiei. Am încercat să luam legătura cu omul de afaceri. 

Veronica Gherbovețchii, jurnalistă TV8: „Hidrocentrala pe care o vedeți în spatele meu este amplasată pe râul Răut, un râu cu un potențial energetic foarte slab, spuneau cândva experții de mediu. Lucrările de reconstrucție au început aici în vara anului 2016. S-a întâmplat după ce o companie privată a luat în arendă de la primăria din localitate această construcție pentru o perioadă de 25 de ani și s-a angajat să achite anual câte 37 de mii de lei pentru asta.

Istoria acestei afaceri începe în 2015. Este anul în care primăria Brânzeni decide să ofere în arendă hidrocentrala, pe atunci în ruine, unei companii, la conducerea căreia se afla omul de afaceri Ruslan Berlinschi, în trecut funcționar la Banca Națională și figurant într-un dosar penal, din care a ieșit achitat. Ca să poată gestiona centrala, acesta a creat o altă firmă - SRL-ul Hidroelectrica. Inițial, Berlinschi a încercat să bat palma cu primăria comunei Pistruieni, în condițiile în care nu era clar cui mai exact aparține construcția. Și atunci și acum, la conducerea primăriei se afla Maria Mihalcenco. La prima vedere, proiectul părea prietenos mediului și urma să aducă beneficii sătenilor, mai apoi însă au apărut dubii că va fi așa cum fusese prezentat, ne spune doamna primar. „Eu am cerut să mi se prezinte inițial toate documentele ce țin de Ministerul Mediului, Inspectoratul Ecologic, Apele Moldovei. Zic: dl Berlinschi, când le aveți în ordine, veniți și discutăm cu Consiliul Local. A mai venit o dată, nu era nimic în ordine, i le-am strâns și i-am zis să vină atunci când este totul în ordine și gata. Iată atunci s-a terminat toată discuția cu dl Berlinschi.”, ne spune Mihalcenco. 

Printr-o decizie de judecată, hidrocentrala a fost atribuită primăriei comunei Brânzeni. Chiar de la începuturi, construcția s-a aflat în vizorul activiștilor și a primarilor localităților din preajmă. Erau îngrijorați că instalația ar putea provoca distrugerea celui mai mare râu intern pe care-l are Republica Moldova. Deși autoritățile spuneau, la acea vreme, că nu au emis acte permisive pentru construcție și punerea ei în funcțiune, reprezentanții agentului economic se apărau și afirmau că dețineau toate autorizațiile. De-a lungul timpului, au fost semnalate cazuri când, din cauza activității hidrocentralei, în zonă aveau loc catastrofe ecologice. Ultimul incident de acest fel a avut loc în iulie, când sute de pești au murit pentru că Răutul rămăsese fără apă. „Ce a fost pe 6 iulie? Turbinele nu au activat timp de câteva zile. Stăvilarul, așa cum a recunoscut și paznicul, nu a fost deschis deloc 2 ani. Deși legea spune că pe timp de secetă trebuie întredeschis. Din acest punct, nicio picătură de apă nu s-a scurs în jos, pe o distanță de câțiva kilometri, până la hidrocentrala de la Vadul Leca. A cauzat lipsa totală a apei.”, își amintește primarul. 

Atunci, la fața locului s-au prezentat inspectorii de mediu care au numărat peste 800 de pești morți, marea majoritate fiind caras argintiu. Pe cazul dat, a fost încheiat un proces-verbal de cercetare la fața locului. Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, prejudiciul cauzat constituie în jur de un milion de lei. În cadrul anchetei, au fost audiați mai mulți martori, care au declarat că peștii au murit din cauza blocajului intenționat al fluxului de apă din râul Răut de către factorii de decizie a hidrocentralei. Constatările au fost expediate Procuraturii Generale, care a pornit o nouă urmărire penală. Primul proces a fost deschis în 2017 și încă nu a fost dus la bun sfârșit. Publicăm un fragment din răspunsul oferit de Procuratura Generală, la solicitarea noastră:

În cadrul urmăririi penale, în scopul determinării factorilor antropogeni care au dus la pieirea resurselor piscicole, a fost dispusă expertiza judiciară complexă în domeniul ecologiei și construcției, efectuarea careia a durat circa doi ani si jumatate. Valoarea prejudiciului a fost estimata de Ministerul Mediului la 1 541 992,46 lei. Totodata,Va informam ca de catre procurori sunt investigate actiunile persoanelor publice, care au eliberat actul permisiv - autorizatia pentru folosirea speciala a apei. La moment, cu privire la faptele mentionate supra sunt investigati mai mulți suspecți. Consideram ca relevant de a remarca ca activitatea minihidrocentralei electrice a fost suspendata, pâna la obținerea actelor permisive de mediu.

Am insistat să ne ofere o reacție și primarul din Brânzeni, cel care a dat construcția în arendă, dar a refuzat. Ne-a sugerat să discutăm cu primarii care sunt deranjați de activitatea hidrocentralei, pe când el este împăcat cu prezența ei. „Pentru sat e un lucru bun, spuneți că? - Da, nu încurcă. Locuitorii...  Mergeți prin sat și întrebați dacă încurcă cuiva. - Haideți să venim la dvs să vorbim... - Da nu vreau eu, mai mult să nu aud despre hidrocentrală. Iaca v-am spus: duceți-vă la Popa (n.r. -primarul din Negureni), la aiști care-i încurcă. Dacă nu mă încurcă, pentru ce să vă dau eu interviu? - Păi, să ne spuneți că nu vă încurcă și că este un lucru bun.  - Dar gata, nu vreau eu.

I-a urmat sfatul. Nu departe de malul râului, un sătean scoatea apă dintr-o fântână cu cumpănă. Ne-a spus că nu are de ce să fie supărat pe activitatea hidrocentralei. E multă apă și în comuna Pistruieni. Aici însă este atât de multă încât au fost înnămolite cele trei izvoare din localitate, care se află pe malul râului Răut. Nici nu se vedeau din apă când am venit să le filmăm. Aici, în Pistruieni, se formează un fel de lac de acumulare, când este multă apă. Unii săteni se bucură pentru că ies la pescuit ori la plimbat cu barca. „La noi, să vă spun așa, oamenii s-au împărțit în două tabere. O parte sunt deranjați de aceste izvoare, altii se bucură ca apa este mai multă. Veneau aici, prindeau pește. Dar, când s-au retras apele, a rămas doar nămolul. Specialișii spun ca este o catastrofa ecologică, dacă rămâne doar nămolul, se dezvoltă bacterii. Pot provoca diferite boli, ceea ce afectează sănătatea localnicilor.”, declară doamna primar. 

Veronica Gherbovețchii, jurnalistă TV8: „O altă minihidrocentrală găsim la doar câțiva kilometri distanță de cea din satul Brânzenii Noi. Suntem acum în satul Căzănești, raionul Telenești. Vedem însă mai degrabă rămășițele ei, pentru că după destrămarea Uniunii Sovietice, oamenii au dezmembrat-o. O parte din utilaje au ajuns la fier vechi, iar cărămizile prin gospodăriile oamenilor.

De la primarul comunei Căzănești, Vasile Sîrbu, aflăm că sătenii sunt direct afectați de toate acțiunile de la hidrocentrala de la Brânzeni. „Vara am avut o secare totală a râului. Săptămâna trecută, am avut o ședință, aici, cu doi deputați. Nu suntem contra agentului economic, care produce energie regenerabilă, dar nu vrem să aibă de suferit cetățenii.

În comparație cu hidrocentrala de la Brânzeni, cea din Căzănești este în ruine. L-am întrebat pe primarul localității ce planuri are pentru ea și dacă poate cumva să fie salvată, ca să nu fie se distrugă cu totul: „Noi, de la administrația publică locală spunem că ne aparține nouă. Cei de la Apele Moldovei - că lor, pentru că se află pe cursul râului. Ne vom clarifica în curând. - Ar fi bine un muzeu sau un agent economic să-l preia? - Debitul râului nu mai este cel care a fost. Înainte era un debit puternic, pe vreme de secetă nu este nimic. Eu îl văd monument de arhitectură, care să fie pus în circuitul turistic.”

După vizita deputaților la fața locului, ce a avut loc săptămâna trecută, au fost emise acte prin care s-a dispus sistarea activității hidrocentralei. Am vrut să aflăm de la Ruslan Berlinschi ce planuri are pentru activitatea de mai departe a hidrocentralei, în condițiile în care există un dosar penal și cum comentează acțiunile procurorilor. Ne-a răspuns, dar ne-a cerut să discutăm mai apoi. După, l-am telefonat repetat și nu a mai răspuns. 

Aceste două hidrocentrale fac parte din totalul de 17 care au fost construite pe râul Răut, în perioada Uniunii Sovietice, în primul rând pentru irigarea terenurilor agricole, dar și pentru a produce energie electrică alternativă. Cu timpul, din acestea au rămas mai mult ruinele. Republica Moldova are, la momentul de față, alte două hidrocentrale, pe lângă cea din raionul Telenești. Este vorba de Nodul Hidroenergetic de la Costești, amplasat pe râul Prut și gestionat împreună cu România. Capacitatea acestuia este de circa 16 mii de kilowați per oră. O altă hidrocentrală se află pe râul Nistru, în orașul Dubăsari, dar care este controlată de autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană. (video de la dodon). Conform unui raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, anul trecut, SRL Hidroelectrica, cea care arendează hidrocentrala din raionul Telenești, a produs 239 de mii de kWh, la un tarif de 1,99 de lei kilowatt-ul. Față de anul 2020, compania a produs cu aproximativ 100 de mii de kW mai mult. Cel mai productiv an a fost 2019. Atunci, hidrocentrala a furnizat 330 de mii de kwh. Potrivit rapoartelor financiare ale SRL-ului, în 2021, vânzările nete cu constituit 476 de mii de lei, cu circa 150 de mii de lei mai mult față de anul precedent.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagini și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit

/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni

missing
26 aprilie 2024, ora 23:55

Mii de moldoveni mor anual din cauza bolilor de inimă, fiind prima cauză a deceselor din Moldova. 

Au risc de infarct și tinerii. Recent, un bărbat de 23 de ani a murit pe terenul de fotbal, la Ciorescu.

Cum ne tratează sistemul și cum ne putem ajuta singuri, vă spunem sâmbătă, la „Moldova gândește”. De la ora 19:45, doar la TV8!

Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram