Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1087: Alertă la Cernobîl și clauză de urgență UE! Rusia cere explicații SUA, iar Zelenski alertează NATO

social

/VIDEO/ WC-uri ca în Evul Mediu la multe școli din Moldova: Frig, putoare și murdărie. Unii directori sunt iritați de subiect

19 decembrie 2022, ora 10:20

În secolul XXI, supranumit secolul vitezei ori al informației, mii de elevi moldoveni încă experimentează traiul celor din Evul Mediu. An de an, copiii sunt nevoiți să-și satisfacă nevoile fiziologice în toalete insalubre și urât mirositoare, fără apă și căldură, pe care le mai găsim în curtea a zeci de școli. Am găsit o mulțime de exemple în acest sens, prin mai multe sate din țară. Unii directori strâng din umeri și spun că vor să scape de această problemă cât mai curând posibil. Poate chiar la anul. 

Într-un alt caz, un manager de școală ne-a acuzat că acționăm la comandă și că am urmări să închidem școala printr-un asemenea reportaj. Am descoperit și situații când, deși au fost construite WC-uri în interior, cele de afară nu au fost demolate și continuă să fie folosite de copii, la dorință. 

Am cerut explicații de la unele autorități care sunt plătite din bani publici să facă viața elevilor mai bună, inclusiv de la ministrul Educației. Anatolie Topală a dat și un ultimatum: în trei ani astfel de toalete nu vor mai exista în școlile din Republica Moldova.

O bună parte a instituțiilor de învățământ din Moldova nu au condiții elementare de igienă. Apa potabilă, săpunul și veceurile rămân a fi o problemă gravă în școli, în special în cele din mediul rural. Conform unui sondaj realizat de către Amnesty International Moldova, la întrebarea ce părere au despre toaletele din școala lor, 40 % dintre elevi au răspuns că acestea sunt oribile și evită să le folosească. E clar și de ce.

Deși este o problemă ce se tot perindă prin discursurile publice an de an, mai ales de Ziua Mondială a Toaletelor ori la început de an școlar, insistăm pe acest subiect pentru că este unul extrem de dureros pentru educația din Republica Moldova. Pentru că este umilitor pentru elevi și pentru că este un risc permanent de a se îmbolnăvi ori accidenta când pășesc în astfel de toalete. Insistăm pe acest subiect mai ales acum, în prag de iarnă, când elevilor le este și mai complicat să folosească blocurile aflate departe de școală și în care lipsește căldura și apa.

Am luat la pas mai multe sate din câteva raioane, în dreptul cărora era scris clar: fără toaletă în interior. Am ajuns în localitatea Sociteni. Curtea  interioară a școlii e plină de flori și plante decorative. WC-ul l-am găsit în curte, deși cu ușă termopan. Nu am găsit gram de apă și căldură, chiar dacă pe dinafară arată cât de cât bine. În încercarea de a discuta cu directoarea instituției despre planurile de a moderniza blocul sanitar, ne-a întâmpinat cu o retorică ostentativă. Femeia ne-a acuzat că am fost trimiși de cineva ca să-i facem rău.  

Nu am mai apucat să sunăm la acele "instanțe superioare", pomenite de doamna director în discurs, pentru că s-a făcut nevăzută.

Altă zi, alte școli, aceleași probleme. În gimnaziul ce poartă numele Regelui Mihai I, din localitatea Cimișeni, raionul Criuleni, e la fel. Când au nevoie, elevii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte. Alta nu există. Dar, o găsim în planurile autorităților locale.

Primăria din localitate nu are resurse financiare pentru o asemenea investiție, dar speră la unele donații.

În gimnaziul din localitatea Dolinnoe, am găsit încă un exemplu de școală fără toaletă internă. Și aici, am fost întâmpinați cu ostilitate de directoarea instituției. 

Ne-a interzis să filmăm pe teritoriu, chiar dacă i-am explicat scopul acestor filmări, că nu vor apărea elevi în imagini, i-am amintit că este o instituție publică și că jurnaliștii au dreptul să le filmeze, fiind protejați de Legea privind accesul la informație. Discuție cu directoarea: 

O să plecați de pe teritoriu. - Chemați poliția. - Chemați dumneavoastră. - Noi nu avem nevoie de ea. - Nu aveți dreptul să vă aflați aici. Haideți chemați poliția. Așteptați. - Noi nu avem nevoie de poliție, dumneavoastră aveți nevoie. - Da, dar chemați dumneavoastră. - De ce? - Chemați și atât.

I-a luat apărarea și șefa direcției educație a raionului Criuleni. Dacă doamna director nu vrea, atunci asta e, a încercat să ne convingă funcționara.

 O altă școală, tot cu toaleta în curte, am găsit în satul Pașcani, din raionul Criuleni. Aici, directoarea ne-a spus la telefon că la anul s-ar putea ca elevii să aibă parte de condiții sanitare mai bune, datorită faptului că se vor muta în altă clădire.

Drumul ne-a dus către Cărpineni, raionul Hâncești, unde știam, din experiența anilor trecuți, că tot nu există WC în clădire. Dar, surpriză, am descoperit că gimnaziul din localitate are o toaletă în interior, dotată cu cele necesare. Cu toate astea, toaleta din curte este încă funcțională și vizitată de elevi, chiar dacă nu are apă, hârtie și nici măcar uși sau ferestre.

De aici ne-am mutat la altă școală din localitate. La fel, am descoperit că în școală există o toaletă funcțională, doar că unii elevi continuă să meargă la cea din curte.

În căutarea toaletelor din școli, am poposit la Gimnaziul din satul Costești acolo unde, până acum o săptămână, singura toaletă era cea din curtea școlii. Acum, după o investiție de aproape 300.000 de lei, a apărut un bloc sanitar nou. 

Datele statistice arată că în Republica Moldova sunt în jur de 1200 de gimnazii și licee. Aproximativ 200 dintre acestea mai au blocurile sanitare doar în curți. 

„170 de școli, avem un proiect cu Banca Mondială, pentru a repara 100 și identificăm soluții și din buget ca să reparăm pe celelalte. Cam în 3 ani, problema se va rezolva”, ne asigură ministrul Educației, Anatolie Topală. 

Cum spuneam mai sus, toaletele insalubre și nedotate a fost și o temă pe care unii actori politici au fost tras de ea, pentru a-și face vizibilitate. Este un subiect pe care l-a exploatat în 2018 actualul deputat de la PAS, Eugeniu Sinchevici, care a parodiat mersul elevilor la WC-ul școlii. 

Devenind deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a insistat pe acest subiect și a prezentat un plan pentru rezolvarea problemei toaletelor în școli.  Cum se face că nici acum nu am scăpat de această problemă stânjenitoare și de ce lucrurile nu s-au schimbat? „Noi am mărit de 5 ori bugetul pentru problemele sanitare în școli”, se arată convins deputatul. 

Monitorizează situația și Avocatul Poporului, specializat în drepturile copiilor. Maia Bănărescu ne-a spus că instituția a făcut rapoarte și recomandări pentru autoritățile care pot schimba lucrurile.  Și, în timp ce actorii responsabili de gestionarea acestei probleme se laudă cu eforturile depuse pentru ameliorarea situației, Amnesty International Moldova consideră că subiectul este încă unul îngrijorător și necesită intervenția urgentă a autorităților, nu doar la nivel declarativ.

Sperăm ca prin acest reportaj să contribuim măcar puțin la schimbarea acestei situații, care e de plâns, în unele sate. Se cer investiții masive în toată infrastructura școlară, dar cu precădere în cea de sănătate. Unii au ajuns pe Marte, iar noi, încă ne străduim să ieșim din mocirlă, ca să nu folosim alt cuvânt urât mirositor.

Un reportaj de CONSTANTIN NICULAE
Imagine VLAD GLINJAN, montaj CONSTANTIN NICULAE

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1087: Alertă la Cernobîl și clauză de urgență UE! Rusia cere explicații SUA, iar Zelenski alertează NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1087: Alertă la Cernobîl și clauză de urgență UE! Rusia cere explicații SUA, iar Zelenski alertează NATO
/VIDEO/ Gaz la Tiraspol pe banii Rusiei și cu acordul Ucrainei: Câte milioane câștigă Moldova din schema criticată
/VIDEO/ Gaz la Tiraspol pe banii Rusiei și cu acordul Ucrainei: Câte milioane câștigă Moldova din schema criticată
/VIDEO/ Novac admite că este grav faptul că în Moldova cad drone, dar pune la îndoială că ar fi rusești: „Aveau numere de înmatriculare?”
/VIDEO/ Novac admite că este grav faptul că în Moldova cad drone, dar pune la îndoială că ar fi rusești: „Aveau numere de înmatriculare?”
/VIDEO/ Pericolul real al dronelor rusești și „pretextul fabricat” invocat de PSRM: De ce a fost închis Centrul Rus de Știință și Cultură
/VIDEO/ Pericolul real al dronelor rusești și „pretextul fabricat” invocat de PSRM: De ce a fost închis Centrul Rus de Știință și Cultură
/VIDEO/ Investiția care salvează afacerile: O fabrică de textile și-a redus factura la lumină cu 80% datorită energiei verzi
/VIDEO/ Investiția care salvează afacerile: O fabrică de textile și-a redus factura la lumină cu 80% datorită energiei verzi

/VIDEO/ Novac admite că este grav faptul că în Moldova cad drone, dar pune la îndoială că ar fi rusești: „Aveau numere de înmatriculare?”

missing
14 februarie 2025, ora 23:25

Deputatul BCS Grigore Novac recunoaște că este un lucru grav faptul că în Republica Moldova cad drone, însă pare să pună la îndoială că ar fi rusești. 

Asta deși pe resturile de dronă, găsite săptămâna aceasta în sudul țării, în urma atacului armatei ruse asupra portului Reni, au fost găsite însemne care ar indica faptul că aparțin anume statului agresor, care duce un război nemilos în țara vecină de aproape trei ani. 

„Dronele celea aveau numere de înmatriculare sau ce?”, a spus ironic Grigore Novac în ediția de vineri, 14 februarie, a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8. 

„Este un lucru grav, dar și mai grav este Ministerul Apărării nu ne asigură securitatea. Noi parcă cumpărăm radare de milioane”, a mai declarat Grigore Novac. 

Partidul Socialiștilor, din care face parte și Grigore Novac, nu a comentat până în prezent în vreun fel faptul că în noaptea de 12 spre 13 februarie, în sudul țării au căzut resturi din trei drone, iar două chiar au explodat pe un câmp. PSRM a evitat de la începutul războiului în Ucraina să condamne invazia rusă. 

TV8.md amintește că în noaptea de 12 spre 13 februarie, în sudul Republicii Moldova au căzut trei drone, iar două dintre ele au explodat. Din fericire, nu au fost raportate victime. Drept răspuns, ambasadorul agreat al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i s-a transmis un protest ferm pentru violarea spațiului aerian al țării noastre și i-au fost prezentate fragmente de dronă drept dovadă. La ieșire de la MAE, Ozerov a declarat că nu trebuie făcute concluzii pripite, iar incidentul trebuie să fie investigat pentru a vedea proveniența dronelor. 

În urma acestui incident, Republica Moldova a decis să denunțe Acordul interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998. Astfel, Centrul Cultural Rus, parte a misiunii diplomatice ruse de la Chișinău, își va sista activitatea.

De la începutul războiului în Ucraina, mai multe țări au văzut așa-numitele centre ruse de cultură drept surse de destabilizare. România, de exemplu, a închis centrul rus de cultură acum un an, argumentând că acesta nu este decât un focar de propagandă și dezinformare. În condiții similare au fost închise centrele din Polonia, Cehia, Țările Baltice și Ucraina.

Regiunea transnistreană revine sub scutul energetic al Rusiei. Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului ajung deja gaze cumpărate de ruși. Cât câștigă Chișinăul din această afacere, vă spunem în câteva clipe. /Așa cum au promis anterior, angajații CFM au ieșit azi la protest în centrul capitalei. Sute de oameni care nu și-au primit salariile încă din vara anului trecut, au cerut să fie plătiți, dar au plecat acasă fără niciun răspuns concret. /3 mercenari din Bălți și Ialoveni au fost reținuți pentru că ar fi luptat în Donbas alături de agresorii ruși. Aceștia ar fi făcut parte din grupul de mercenari Wagner, afirmă poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernarea a decis săm închidă centrul rus de cultură de la Chișinău, în urma exploziei a două drone în sudul țării. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus, convocat la ministerul de Externe. /Comasarea procuraturilor specializate a scindat fracțiunea PAS. Mai puțin de jumătate dintre deputați au semnat inițiativa cu privire la fuziunea Procuraturii Anticorupție cu cea specializată în Combatarea Crimei Organizate. /Incendiul de aseara din sectorul Botanica al capitalei ar fi izbucnit din cauza unui cuptor microunde defect. Focul ar fi pornit din locuința celor doi soți care au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va negocia cu Ucraina tranzitul gazului rusesc care urma să fie livrat în stânga Nistrului, așa că schema de aprovizionare a regiunii este la un pas de a eșua. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean care le-a sugerat liderilor separatiști să accepte ajutorul oferit de UE. /O dronă fără explozibil a fost descoperită, astăzi, pe un câmp din Taraclia. Dispozitvul a fost preluat de geniști și urmează să fie verificat. /Un baiat de 6 ani din Cahul a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada neregulamentar. Micuțul a fost dus la spital, dar medicii nu a au mai putut să îl salveze.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice. /Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri. /Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Locuitorii din regiunea transnistreană au fost scoși azi în stradă pentru a cere Chișinăului să accepte condițiile Tiraspolului în soluționarea crizei energetice. Guvernul afirmă ca așa numitul "protest" este dirijat de la Moscova și vine să creeze tensiuni. /Bărbatul care în ziua alegerilor a incendiat o mașină a poliției în parcarea IGP a fost prins de poliție. Acesta le-a povestit oamenilor legii ca trebuia să primească o mie de euro pentru fapta sa. /3 persoane și-au pierdut viața, iar peste 60 au fost rănite după ce armata rusă a lansat atacuri în mai multe regiuni din Ucraina. Și armata din țara vecină a țintit cu drone mai multe locații din Rusia, una dintre care a perturbat activitatea a trei aeroporturi din Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul face totul ca să împiedice Rusia să livreze gaz în regiunea tranansistreana, insistă Vadim Krasnoselski. Liderul separatist de la Tiraspol a înregistrat un nou mesaj video în care a venit cu acuzații în adresa Maiei Sandu. /Între timp, la forumul economic de la Davos, premierul Dorin Recean a declarat că Gazprom trebuie să își onoreze obligațiunile din contractul de livrare a gazelor naturale, încheiat cu Moldovagaz care este valabil până în 2026. /Un atac rusesc cu rachete a făcut cel puțin un mort și 25 de răniți la Zaporojie. Armata rusă a atacat un cartier rezidențial, lăsând în urma doar ruine.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un nou scenariu de livrare a gazelor în regiunea transnistreană. Presa rusă scrie că Rusia ar putea aproviziona malul stâng prin conducta Turk Stream și că ar fi rezervat o capacitate de trei milioane de metri cubi de gaze de la o companie cipriotă. „Soluții speculative”. Este reacția Guvernului de la Chișinău. /Primăria capitalei vrea compensații de la Guvern pentru cheltuielile mai mari în urma majorării prețului la energie electrică. Suma se ridică la 400 milioane lei. /Republica Moldova nu va participa la Concursul Eurovision din acest an. Este o premieră pentru țara noastră. Anunțul a fost făcut de directorul televiziunii naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transnistria rămâne fără gaze rusești și în luna februarie. Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate pentru transportul gazelor naturale pe gazoductul transbalcanic. /Fără cozi la postul Vamal Costești! Transportatorii de camioane care ies din țară își vor putea programa ziua și ora traversării frontierei. /Un caz de febră tifoidă a fost depistat în Republica Moldova. Virusul agresiv a fost diagnosticat la un pacient din Nigeria, care a intrat recent în țară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vadim Krasnoselski a acceptat ca gazele naturale pentru regiunea transistreană să fie livrate de Moldovagaz. /Maia Sandu a convocat în secret Consiliul Suprem de Securitate. Despre ce s-a discutat la ședință, aflați în jurnal. /O avarie la o conductă de înaltă presiune a lăsat fără gaz peste 6 mii de gospodării din Ialoveni și Hâncești.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Gaz la Tiraspol pe banii Rusiei și cu acordul Ucrainei: Câte milioane câștigă Moldova din schema criticată
/VIDEO/ Gaz la Tiraspol pe banii Rusiei și cu acordul Ucrainei: Câte milioane câștigă Moldova din schema criticată
/VIDEO/ Statul a achitat de la începutul sezonului rece compensații în sumă de peste 1 mlrd de lei! Ce plăți au fost făcute anii trecuți
/VIDEO/ Statul a achitat de la începutul sezonului rece compensații în sumă de peste 1 mlrd de lei! Ce plăți au fost făcute anii trecuți
/VIDEO/ Pericolul real al dronelor rusești și „pretextul fabricat” invocat de PSRM: De ce a fost închis Centrul Rus de Știință și Cultură
/VIDEO/ Pericolul real al dronelor rusești și „pretextul fabricat” invocat de PSRM: De ce a fost închis Centrul Rus de Știință și Cultură
/VIDEO/ „Dureri insuportabile”: Anesteziologa Ecaterina Maniuc a fost dusă urgent din penitenciar la spital
/VIDEO/ „Dureri insuportabile”: Anesteziologa Ecaterina Maniuc a fost dusă urgent din penitenciar la spital

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.