Procuratura Anticorupție și PCCOCS, vor fi lichidate, urmând să se transforme în Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Igor Chiriac. Inițiativa, însă, a fost susținută de mai puțin de jumătate dintre aleșii guvernării, în timp ce opoziția spune că această mișcare vine să protejeze interesele celor de la putere.
„Noua Procuratură pentru Combaterea Corupției și Crimei Organizate, iar cele două procuraturi specializate, PCCOCS și PA se vor lichida. Va fi o perioadă când procurorul general va desemna un șef interimar care va asigura interimatul funcției la noua procuratură creată”, a menționat deputat PAS, Igor Chiriac.
Potrivit proiectului de lege, când tranziția va fi finalizată, șeful noii instituții care va purta denumirea Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, va fi ales prin concurs. Cele două instituții ar urma să își încheie activitatea la 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, la fel ca și mandatele procurorilor șefi, Veronica Dragalin și Victor Furtună, dar și ale adjuncților acestora. În acest interval de timp, procurorii și adjuncții lor vor putea fi transferați, cu acordul lor, la alte procuraturi teritoriale, dar nu în funcții de conducere.
Doar 28 din cei 62 de aleși ai poporului de pe listele PAS și-au pus semnătura pe noul proiect de lege, care urmează să fie consultat în cadrul dezbaterilor, săptămâna viitoare.
„- Eu nu am semnat proiectul.- L-ați analizat?- O parte da, dar restul încă analizez. Am rugat colegii să facă o expertiză juridică. O să vedem în timp cum o să reacționeze instituțiile propriu zise. O să vedem care sunt lacunele și dacă acest proiect va face față”, a punctat deputat PAS, Lilian Carp.
Opoziția crede că prin noua lege, PAS și-ar apăra propriile interese.
„Asta ei fac pentru că vor să scape de Dragalin. Asta prima, dar a doua. Se vede că știu ce au făcut în acești ani de guvernare și se tem să nu răspundă. Să nu fie trași la răspundere și de aceea ei se pregătesc. Nu numai pe dimensiunea aceasta, modificări la Legea Curții Constituționale și multe alte prostii, cum se numește perna de salvare”, a subliniat deputat PAS, Vladimir Voronin.
„Această comasare sau înglobare, puteți să o numiți cum vreți, o să încâlcească și mai tare ițele în domeniul procuraturilor. Asta unu la mână și doi, prin astfel de metode se încearcă de a scăpa de Veronica Dragalin. Odată ce dispare funcția e clar că ea nu se va mai regăsi”, a menționat deputat PAS, Grigore Novac.
Întrebat despre declarațiile făcute de Dragalin privind tentativele unor membri PAS de a influența dosare din cadrul Procuraturii pe care o conduce, președintele parlamentului a spus că ...
„Dacă ești procuror, acționează. Nu vrem lamentații și nu vrem niorlăieli prin studiouri. Vrei să faci politică, fă politică. Taman că ești procuror. Tu ești cel care poți să iei dovada, pui la dosar, autorizezi, acțiuni de investigații. Fă lucrul ăsta. Nu poți să faci? Atunci ocupă-te de comentarii politice, dezbateri și așa mai departe”, a punctat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală menționează că există anumite riscuri și că este important să fie respectate fără grabă toate etapele, inclusiv realizarea unor consultări publice ample, avizarea și expertizarea juridică și anticorupție a proiectului. Atât Procuratura Anticorupție, cât și PCCOCS s-au alăturat declarațiilor.
Relația tensionată dintre șefa de la Anticorupție și guvernare s-a amplificat la început de an, când ministerul Justiției a anunțat că se vrea fuzionarea PA cu PCCOCS. Argumentul guvernării este că împreună cele două instituții de drept ar putea crește randamentul. Totuși, atât Dragalin, cât și unii experți în justiție, cred că astfel se vrea plecarea ei de la șefia Procuraturii Anticorupție. Asta după ce șefa PA a anunțat anterior că nu va pleca benevol, că instituția pe care o conduce aduce rezultate și nu vede necesitatea unei fuzionări cu PCCOCS.