Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

economic

Fermierii amenință cu proteste, după ce autoritățile nu ar fi răspuns la solicitările lor. Ce spune Guvernul

20 iunie 2022, ora 13:23
Distribuie:

Agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor (AFF) anunță că vor ieși la protest mâine, 21 iunie, începând cu ora 10:00. Aceștia susțin că vor scoate tehnica agricolă pe străzile mai multor raioane, după ce autoritățile nu au reacționat la solicitările lor.

„Evenimentul poartă un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată. Agricultorii sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile – factorii de decizie și așteaptă ca persoanele respective să vină mâine în teritoriu pentru a discuta cu producătorii agricoli”, se arată într-o declarație a AFF.

Potrivit aceleiași declarații, fermierii vor cere restituirea accizelor în sumele depline la toată motorina procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare.

Totodată, vor solicita compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor din ultimele șase luni, dar și neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru.

Fermierii vor mai cere deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 de mii de tone de grâu de la fermierii autohtoni.

„Cu părere de rău, în toată această perioadă, doamna prim-ministru așa și nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației noastre. Iar ședința de lucru cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu nici un rezultat. Au fost repetat notate revendicările noastre cu promisiunea oferirii răspunsului în trei zile, ceea ce nu s-a întâmplat”, a subliniat AFF.

Contactată de TV8.md, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, ne-a comunicat că prim-ministra Natalia Gavrilița se va întruni la ora 16:00 cu reprezentanții AFF și ulterior, va reveni cu mai multe detalii.

În cazul în care protestul va fi ignorat de conducerea țării, AFF susține că protestele vor continua.

Pe 13 iunie, Asociația Forța Fermierilor a declarat că vor organiza probabil, un protest de avertizare la 21 iunie în cazul în care nu vor avea un progres real în negocieri cu conducerea țării pe mai multe probleme din sectorul agroindustrial.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram