/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

social

/VIDEO/ Casierul din Dubai! Cum a „stors” Plahotniuc milioane de euro din pașapoartele moldovenilor și conexiunile cu alte scheme

20 noiembrie 2022, ora 19:45

În buzunarul lui Vladimir Plahotniuc au curs bani din fiecare act emis de Agenția Servicii Publice în perioada 2014-2019. Cutia Neagră Plus a intrat în posesia unor documente care arată sumele de care au beneficiat companiile conectate la oligarhul fugar. Banii erau transferați de firma lituaniană care a câștigat licitațiile de furnizare a blanchetelor pentru acte moldovenești emise de ASP. Circuitul financiar duce la o întreagă rețea de off-shore-ruri din Cipru, Hong-Kong și ajunge până în Emiratele Arabe Unite. Este vorba de aceleași vehicule prin care fostul lider democrat și-a ridicat pretinsele „dividende” din licitațiile organizate de Moldtelecom, cumpărarea de electricitate din Transnistria, parteneriatul public-privat pentru serviciile de hemodializă și furtul miliardului.

Compania lituaniană Garsu Pasaulis a început să furnizeze blanchete pentru pașapoartele cetățenilor moldoveni în urma unor licitații din 2014 și 2017. Beneficiarul firmei Garsu Pasaulis este cetățeanul belgian Albert Mario Karaziwan proprietar al consorțiului Semlex Europe, cunoscut pe plan internațional pentru reputația de a vinde pașapoarte scumpe în state sărace. Karaziwan a fost vizat în câteva țări în dosare penale de corupție și investigații jurnalistice realizate de Reuters și OCCRP.

R. Moldova a intrat în grupul de clienți generoși ai companiei lituaniene Garsu Pasaulis în 2014. Ministru al Tehnologiei Informației era pe atunci democratul Pavel Filip, iar întreprinderea de stat CRIS Registru, reorganizată ulterior în Agenția Servicii Publice, era condusă de Serghei Răilean. Acesta este nașul de cununie al fiului mai mare al lui Pavel Filip.

Astfel, între 2014 și 2021, ASP a transferat companiei Garsu Pasaulis 59,5 milioane de euro „pentru materie primă, blanchete și servicii de personalizare” conform unor documente intrate în posesia Cutiei Negre. De asemenea, ASP a plătit companiei lituaniene o taxă royalty pentru un soft de personalizare folosit la trei tipuri de acte. Prețul varia între 1,65 și 13,64 euro per unitate. Taxa royalty pentru un pașaport era de 13,61 euro.

Procurorii au estimat în cadrul cauzei penale numită generic „blanchete pentru pașapoarte” un prejudiciu provocat statului în valoare de peste 817 milioane de lei, echivalentul a peste 41 milioane de euro.

24 mil euro virate de Garsu Pasaulis în offshore-uri

O notă a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, ajunsă în posesia Cutiei Negre, arată că peste 24 de milioane de euro nu s-au oprit în conturile firmei de la Vilnius, ci au continuat calea lungă și încâlcită spre Cipru și Emiratele Arabe Unite. Aceste state au devenit o destinație favorabilă pentru banii murdari datorită discreției acționariatului și tranzacțiilor.

MIRCEA EȘANU, director ASP: „Cele 135 de plăți care au fost făcute în toată această perioadă eu pot să vă spun că beneficiarul final este foarte clar. Cel puțin, din ceea ce spun organele de urmărire penală este clar că beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc”.

De cealaltă parte, fostul director al CRIS Registru și ASP, Serghei Răilean, în mandatele căruia au fost semnate cele două contracte cu Garsu Pasaulis, spune că nu știe nimic despre beneficiile pe care le-a avut Vladimir Plahotniuc.

Sergiu Răilean - Tenderul a avut loc conform procedurilor. Nimic nu s-a încălcat.

Reporter Cutia Neagră:  - Noi am stabilit careva conexiuni. Garsu Pasaulis a făcut transferuri către offshore-uri afiliate domnului Plahotniuc. Dvs. cunoșteați ceva despre asta? Sergiu Răliean: - Nu, categoric nu. Dvs. puneți niște întrebări și faceți niște concluzii și așa mai departe. Acum este un dosar penal. Trebuie să se finalizeze dosarul, trebuie judecată. - Reporter Cutia Neagră: -Domnule Răilean, Garsu Pasaulis a rămas cu drepturi asupra acestui soft și ASP a plătit taxe royalty toți acești ani pentru fiecare act de identitate perfectat. Cum comentați?

Sergiu Răilean: - Eu nu comentez nicicum. Pur și simplu, dvs documentați-vă cum a avut loc procesul. Noi nu am comandat niciun soft. Pur și simplu a avut loc mai întâi un tender pe pașapoarte într-un an, nu mai țin minte când, unde câștigătoare a fost compania franceză. Apoi la următorul tender câștigătoare a fost compania lituaniană. După asta era un contract de personalizare a documentelor cu altă companie. După ce s-a finalizat termenul s-a făcut un tender și a câștigat altă companie.

Reporter Cutia Neagră: - Registru și ASP au plătit taxe royalty pentru fiecare act? De ce s-au plătit aceste taxe?

Sergiu Răilean: - Pentru că așa a fost contractul.

Reporter Cutia Neagră: - Puteți să ne explicați dvs cum a avut loc?

Sergiu Răilean: - Eu nu vreau să vă explic pentru că dvs trebuie să vă documentați foarte bine. Eu ce nu v-aș spune, oricum o să băgați niște chestii de ale voastre gogonate.

Procuratura Anticorupție a anunțat că Serghei Răilean are statut de învinuit în cauza penală „blanchete pentru pașapoarte” trimisă în judecată săptămâna trecută. 

Fostul ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și ex-premier în perioada guvernării democrate, Pavel Filip, nu a răspuns apelurilor telefonice și nici mesajelor trimise pe Messenger de reporterul Cutiei Negre.

Dar în mai 2018 la un post TV al oligarhului fugar, fostul prim-ministru Pavel Filip a lăsat să se înțeleagă că statul a semnat un contract mai avantajos cu Garsu Pasaulis decât achiziția de blanchete pentru pașapoarte făcută în 2011 de la o companie franceză.

PAVEL FILIP, ex-ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor: „A fost lansat un concurs de achiziție a 1,5 milioane de blanchete de pașapoarte. Au participat mai multe companii și nu știu de ce a fost selectată oferta unei companii care a oferit peste 9 milioane de euro în timp ce erau companii care au oferit un preț până la 6 milioane de euro. Și, atenție, încă un lucru important, pentru că au fost consumate toate aceste blanchete, și în 2017 a fost lansată un alt concurs, pentru alte 1,5 milioane blanchete. Și compania care a oferit prețul de 9 milioane de euro, acum, în 2017, a venit cu o ofertă de 5 milioane de euro. Întrebarea mea este unde este această diferență de bani? Și de ce cetățeanul Republicii Moldova a trebuit să plătească cu 3 milioane de euro mai mult pentru aceste blanchete de pașapoarte”?

Prima tentativă a companiei lituaniene de a intra pe piața din Moldova a avut loc în 2011. Încercarea a eșuat atunci din cauza că Garsu Pasaulis nu corespundea criteriilor stabilite de CRIS Registru. Cea mai importantă condiție era ca participanții la licitație să aibă experiență în fabricarea pașapoartelor electronice pentru cel puțin trei ţări europene, conform unei decizii emisă de Curtea Supremă de Justiție.  

Reporterii Cutia Neagră au încercat în mai multe rânduri să obțină la telefon opinia directorului Garsu Pasaulis, Ana Janauskiene. Secretara companiei a sugerat reporterilor să trimită întrebările la un email și a spus că Ana Janauskiene este plecată în vacanță.  

„Garsu Pasaulis a câștigat licitațiile și a livrat cu succes blanchete de pașapoarte pentru Agenția Serviciilor Publice din R. Moldova. În ce privește detaliile exacte ale altor contracte comerciale, nu putem să oferim niciun detaliu, deoarece suntem obligați să respectăm angajamentele de confidențialitate. Cu toate acestea, putem confirma că nu am avut niciodată și nu avem în prezent relații comerciale sau de altă natură cu persoanele numite domnul Plahotniuc și doamna Ileana-Mihaela Burcea. De asemenea, nu cunoaștem despre nicio investigație efectuată de procurorii moldoveni, așa că nu putem comenta acest detaliu, ne-a răspuns într-un email Andrius Lukosevicius, directorul Secției Securitate de imprimare, UAB Garsu Pasaulis.

Firmele conectate la Ileana Mihaela Burcea

Unul dintre vehiculele financiare folosite de Vladimir Plahotniuc în schema cu pașapoarte a fost firma Prime Union Solutions din Emiratele Arabe Unite. Compania a primit transferuri în valoare de peste 4,7 milioane de euro de la Garsu Pasaulis din ianuarie 2018 până la 30 iulie 2019. Banii au continuat să curgă în conturile lui Plahotniuc chiar și după fuga acestuia din Moldova.  

Conform registrelor de companii din Emiratele Arabe Unite consultate de echipa Cutiei Negre, Prime Union Solutions FZ LLC a avut ca gen principal de activitate oferirea serviciilor de consultanță. Licența firmei a expirat în septembrie 2021.

Angajații Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, care au obținut informații de la colegii lor din Dubai, susțin că acționari majoritari ai firmei sunt cetățeana României Ileana-Mihaela Burcea și compania Inter Gnathonize Limited. În perioada 29 octombrie 2018 - 30 iulie 2019, pe contul Prime Union Solutions, deschis la o bancă din Emirate, au ajuns în total 7 milioane de euro, cea mai parte de la Garsu Pasaulis. Ulterior, banii au fost virați în contul persoanei fizice Ileana-Mihaela Burcea și ale unor firme offshore.

În același timp, oamenii legii au stabilit că Garsu Pasaulis a transferat alte 19,6 milioane de euro către un alt offshore din Cipru, Gnathonize Limited. Și acesta conectat la Ileana-Mihaela Burcea.

Firma cipriotă și-a deschis un cont bancar în iulie 2014, la patru luni de la câștigarea licitației în Moldova de către Garsu Pasaulis. Contul a fost alimentat de firma lituaniană până în august 2018. Banii au fost virați mai departe către compania Prime Union INC LTD din Hong Kong, cu mențiunea  „plata dividende”. Actele obținute de Cutia Neagră din registrul din Hong Kong arată că firma a avut-o în calitate de acționar pe Ileana-Mihaela Burcea. În 2020, Burcea a solicitat lichidarea companiei.

În decursul anului 2018, de pe unul dintre conturile firmei chineze Prime Union INC au fost transferate peste 600 de mii de euro unui alt offshore din Gibraltar. Un milion și jumătate de euro au ajuns în contul din Emiratele Arabe al persoanei fizice Ileana-Mihaela Burcea. Aproape 800 de mii de euro au fost direcționați către compania Recon Business Data Service, al cărei director în acea perioadă era tot Burcea. Compania a fost lichidată în decembrie 2019.

Solicitată de echipa Cutiei Negre să spună pentru ce servicii a avut Ileana-Mihaela Burcea transferuri financiare de la Garsu Pasaulis, avocata acesteia, Cristina Savulescu, a refuzat să spună. Ea a avertizat reporterul că orice asociere a clientei sale cu o presupusă cauză penală este un prejudiciu de imagine. Avocata nu a spus nimic despre legătura clientei sale cu fostul politician Vladimir Plahotniuc.    

„Constatăm că media actuală joacă un rol esențial în colportarea de zvonuri. …Procedura judiciară în orice cauză penală, de la momentul sesizării organelor abilitate și până la momentul trimiterii în judecată a unei anumite persoane, este nepublică și confidențială, sens în care terțele persoane nu pot cunoaște conținutul procedurilor efectuate. Astfel, chiar și în ipoteza în care ar exista pe rolul organelor abilitate cauza penală la care faceți referire, nu am putea răspunde la întrebările pe care ni le-ați adresat, cu atât mai mult, nu vă putem oferi un răspuns la ceea ce nu cunoaștem”, ne-a transmis printr-un email Cristina Savulescu, avocata Mihaelei Burcea.

Aceleași vehicule folosite de Plahotniuc și în alte scheme

 Actele obținute de reporterii Cutiei Negre cu sprijinul rețelei globale de jurnaliști de investigație OCCRP arată că Vladimir Plahotniuc a aplicat aceeași infrastructură de offshore-uri pentru a scoate din Moldova banii proveniți nu doar din pașapoarte, dar și din licitațiile organizate de întreprinderea de stat Moldtelecom, din schema energetică Energokapital și parteneriatul public-privat lansat de Ministerul Sănătății pentru serviciile de dializă.  

În perioada în care a primit bani din pașapoartele cetățenilor moldoveni, offshore-ul Recon Business Data Services din Emiratele Arabe Unite a fost implicat și în circuitul financiar al banilor scurși de Plahotniuc dintr-o altă schemă aplicată la Moldtelecom. E vorba de licitațiile publice câștigate în timpul guvernării democraților de Bass Systems SRL.

Această firmă a livrat echipament tehnic şi servicii pentru Moldtelecom în valoare de circa 41 milioane de euro din martie 2017 până în ianuarie 2019. O sumă importantă din acești bani, 8 milioane de euro şi 6 milioane de dolari, au avut același periplu spre Emiratele Arabe Unite, inclusiv la Recon Business Data Services.

Un alt document obținut de Cutia Neagră arată că firma din Dubai a făcut mai multe transferuri către două offshore-uri folosite de Plahotniuc pentru „încasarea dividendelor”: Vanguard International LTD din Emirate și Vanguard International Group din Samoa.

Ambele companii apar în declarațiile de avere ale lui Plahotniuc abia în 2018. În documentul depus la Comisia Electorală Centrală în ajunul alegerilor parlamentare din 2019, oligarhul a declarat 4 milioane și jumătate de euro, peste 11 milioane de lei și 347 de mii de dolari drept dividende obținute de la Vanguard International Ltd din Dubai.

Procurorii au stabilit proveniența banilor încasați de Plahotniuc drept „dividende”. Vanguard Internațional LTD a primit 8,2 milioane de euro și 2,5 milioane de dolari de la RECON SPC LIMITED din decembrie 2017 până în mai 2019.  În spatele firmei au fost,în diferite perioade de timp, doi cetățeni români Ileana-Mihaela Burcea și Silviu Tutuianu. Aproape toată suma a venit de la cealaltă firmă cu nume similar, Recon Business Data Service din Dubai.

Totodată, Plahotniuc a încasat „dividende” în valoare de 1,7 milioane de euro și aproape 350 de mii de dolari prin intermediul unui alt offshore, TGME INVESTMENTS SPC LTD, administrat de același Silviu Tutuianu.

Toate aceste companii au fost dizolvate la sfârșitul 2019, începutul 2020. Dar procesul de lichidare a firmelor a fost inițiat la scurt timp după fuga lui Plahotniuc din R. Moldova.

Procuratura Anticorupție a deschis un dosar în cazul achiziționării echipamentului și serviciilor de către Moldtelecom de la SRL Bass Systems. Procurorii au confirmat pentru Cutia Neagră că Ileana-Mihaela Burcea a fost audiată în cadrul acestei cauze penale, dar au evitat să precizeze calitatea acesteia în dosar.

Potrivit Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, conturile companiei BASS SYSTEMS au fost gestionate de pe două adrese IP din renumita clădire GBC folosite la administrarea mai multor companii conectate la Plahotniuc: Vanguard International, Recon SPC Limited, Prime Management,  Finpar Invest, Hotelul „Codru”,  fosta companie de pază Argus și BB Dializa, partenera statului în serviciile de hemodializă. 

În cadrul unei ediții a Cutiei Negre, avocatul Igor Popa, reprezentant al proprietarilor BB Dializa, a declarat că nu știe nimic despre conexiunile lui Plahotniuc cu această afacere.

Igor Popa: „Trebuie să înțelegeți că noi am avut clienți din afara țării. Ce au avut acești clienți cu Plahotniuc eu nu am idee” 

Cetățeana României Ileana-Mihaela Burcea a mai administrat o companie care a beneficiat de transferuri din afacerile dubioase ale lui Vladimir Plahotniuc. Asia Pacific Textile Limited din Cipru a avut tranzacții și cu offshore-ul cipriot Melopmania Limited, fondator inițial al firmei BB-Dializa. De asemenea, BB Dializa a beneficiat de servicii de avocatură de la offshore-ul Kinanis, fondat tot de Ileană-Mihaela Burcea. Acesta a prestat servicii de secretariat și avocatură și pentru Assentis Holdings Limited, unul dintre fondatorii SRL Bass Systems.

Asia Pacific Textile LTD a primit bani și de la firma-căpușă Energokapital. Aceasta a fost folosită în 2014-2016 de oligarhul fugar Plahotniuc și fostul lider secesionist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, pentru a vinde energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan consumatorilor din Republica Moldova. Echipa Cutiei Neagră a dezvăluit în detalii conexiunile Energokapital cu Plahotniuc și implicarea fostului deputat democrat Vladimir Andronachi în gestionarea firmei. 

Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a stabilit legătura Ileanei-Mihaela Burcea și cu alte două offshore-uri implicate în frauda bancară - Sharp Prospects Limited și Lazomar Trading Limited. Conform raportului Kroll, Lazomar a primit transferuri de 5,6 milioane de dolari într-un cont deținut la o bancă din Cipru. 

Plahotniuc se declară nevinovat

Cutia Neagră Plus i-a adresat mai multe întrebări fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, prin intermediul avocatului său în care l-am întrebat despre relațiile de afaceri cu cetățeana României, Ileana-Mihaela Burcea, care a beneficiat de transferuri de la Garsu Pasaulis, iar ulterior i-a transmis „dividende”. Nu am primit niciun răspuns din partea lui Vladimir Plahotniuc, dar avocatul său a declarat că fostul politician pledează nevinovat în dosarul numit generic „blanchete pentru pașapoarte”. 

LUCIAN ROGAC, avocat: „O ordonanță de învinuire ni s-a prezentat. Alte probe în sensul demonstrării vinovăției nu au fost prezentate de către partea acuzării. Pe moment unicul comentariu pe care pot să vi-l dau este faptul că clientul meu pledează nevinovat pe capătul dat de acuzare”.

În septembrie curent, Vladimir Plahotniuc a primit mandat de arest în lipsa sa în dosarul „blanchetelor de pașapoarte”, împreună cu fostul director ASP, Vladislav Zara, ex-deputatul PDM, Vladimir Andronachi, și omul de afaceri Alexandru Vîlcu.  

Ce implicare au avut ceilalți și cum a fost perpetuată schema după fuga lui Plahotniuc din țară, vedeți la următoarea emisiune Cutia Neagră Plus.   

/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Scheme de corupție cu milioane de lei pentru drumuri reparate doar pe foaie
Exclusiv! Cât plătim în facturi pentru chiria oficiilor Moldovagaz? Costul clădirii și cine sunt beneficiarii schemei
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale

/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

28 martie 2024, ora 20:26

S-a aflat cine este tatăl biologic al bebelușului născut de copila de 11 ani la Institutul Mamei și Copilului. Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că e vorba de tatăl vitreg al fetiței de 11 ani, reținut la sfârșitul lunii ianuarie și pus sub învinuire pentru viol. Asta deși anterior, avocatul acestuia a declarat că el nu-și recunoaște vina. Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii ne-a confirmat că anchetatorii au primit testele ADN, dar a refuzat să ne divulge rezultatele, invocând că sunt date confidențiale. 

"Procuratura a recepționat rezultatele expertizei ADN, însă în corespundere cu principiul confidențialității urmăririi penale, acestea nu pot fi divulgate.Urmărirea penală continuă, urmând a fi recepționate și rezultatele altor expertize dispuse. Procuratura Generală asigură că se întreprind toate acțiunile relevante pentru justa soluționare a cauzei", a spus Violina Moraru.

Potrivit surselor TV8, rezultatele testelor ADN au arătat că tatăl vitreg al fetiței de 11 ani este și tatăl biologic al copilului ei. 

Procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize, inclusiv al unui test de paternitate, încă acum aproape două luni, iar rezultatele au venit abia acum. 

Între timp, inculpatul în vârstă de 46 de ani, reținut la sfârștul lunii ianuarie, râmâne în continuare în arest. Ieri, magistrații judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana i-au prelungit măsura preventivă cu încă 30 de zile. 

Cazul copilei de 11 ani a devenit cunoscut în luna decembrie. Oamenii legii au fost sesizați de către reprezentanții unui Centru de sănătate din raionul Călărași. Aceștia au comunicat poliției că în urma examinării medicale, s-a constatat că minora de 11 ani este însărcinată. Copila a născut la Institutul Mamei și Copilului, la exact o lună după ce s-a aflat că e însărcinată. Atât ea, cât și bebelușul se simt bine. Minora a beneficiat inclusiv de consiliere psihologică. Tot atunci oamenii legii au pornit o cauză penală pentru viol, principalul suspect fiind chiar tatăl vitreg al copilei, care potrivit avocatului respinge orice acuzație. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, unul din 16 copii veniți pe lume în 2022 în Moldova a fost născut de o mamă adolescentă. Iar 6% din cazurile de mortalitate maternă din ultimii cinci ani au fost tot printre adolescente. 

Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram