Război în Ucraina, ziua 394: Moscova acuză Chișinăul, iar Zelenski crede în victorie. Medvedev: „Kievul deschide cutia Pandorei”

social

/VIDEO/ Casierul din Dubai! Cum a „stors” Plahotniuc milioane de euro din pașapoartele moldovenilor și conexiunile cu alte scheme

20 noiembrie 2022, ora 19:45

În buzunarul lui Vladimir Plahotniuc au curs bani din fiecare act emis de Agenția Servicii Publice în perioada 2014-2019. Cutia Neagră Plus a intrat în posesia unor documente care arată sumele de care au beneficiat companiile conectate la oligarhul fugar. Banii erau transferați de firma lituaniană care a câștigat licitațiile de furnizare a blanchetelor pentru acte moldovenești emise de ASP. Circuitul financiar duce la o întreagă rețea de off-shore-ruri din Cipru, Hong-Kong și ajunge până în Emiratele Arabe Unite. Este vorba de aceleași vehicule prin care fostul lider democrat și-a ridicat pretinsele „dividende” din licitațiile organizate de Moldtelecom, cumpărarea de electricitate din Transnistria, parteneriatul public-privat pentru serviciile de hemodializă și furtul miliardului.

Compania lituaniană Garsu Pasaulis a început să furnizeze blanchete pentru pașapoartele cetățenilor moldoveni în urma unor licitații din 2014 și 2017. Beneficiarul firmei Garsu Pasaulis este cetățeanul belgian Albert Mario Karaziwan proprietar al consorțiului Semlex Europe, cunoscut pe plan internațional pentru reputația de a vinde pașapoarte scumpe în state sărace. Karaziwan a fost vizat în câteva țări în dosare penale de corupție și investigații jurnalistice realizate de Reuters și OCCRP.

R. Moldova a intrat în grupul de clienți generoși ai companiei lituaniene Garsu Pasaulis în 2014. Ministru al Tehnologiei Informației era pe atunci democratul Pavel Filip, iar întreprinderea de stat CRIS Registru, reorganizată ulterior în Agenția Servicii Publice, era condusă de Serghei Răilean. Acesta este nașul de cununie al fiului mai mare al lui Pavel Filip.

Astfel, între 2014 și 2021, ASP a transferat companiei Garsu Pasaulis 59,5 milioane de euro „pentru materie primă, blanchete și servicii de personalizare” conform unor documente intrate în posesia Cutiei Negre. De asemenea, ASP a plătit companiei lituaniene o taxă royalty pentru un soft de personalizare folosit la trei tipuri de acte. Prețul varia între 1,65 și 13,64 euro per unitate. Taxa royalty pentru un pașaport era de 13,61 euro.

Procurorii au estimat în cadrul cauzei penale numită generic „blanchete pentru pașapoarte” un prejudiciu provocat statului în valoare de peste 817 milioane de lei, echivalentul a peste 41 milioane de euro.

24 mil euro virate de Garsu Pasaulis în offshore-uri

O notă a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, ajunsă în posesia Cutiei Negre, arată că peste 24 de milioane de euro nu s-au oprit în conturile firmei de la Vilnius, ci au continuat calea lungă și încâlcită spre Cipru și Emiratele Arabe Unite. Aceste state au devenit o destinație favorabilă pentru banii murdari datorită discreției acționariatului și tranzacțiilor.

MIRCEA EȘANU, director ASP: „Cele 135 de plăți care au fost făcute în toată această perioadă eu pot să vă spun că beneficiarul final este foarte clar. Cel puțin, din ceea ce spun organele de urmărire penală este clar că beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc”.

De cealaltă parte, fostul director al CRIS Registru și ASP, Serghei Răilean, în mandatele căruia au fost semnate cele două contracte cu Garsu Pasaulis, spune că nu știe nimic despre beneficiile pe care le-a avut Vladimir Plahotniuc.

Sergiu Răilean - Tenderul a avut loc conform procedurilor. Nimic nu s-a încălcat.

Reporter Cutia Neagră:  - Noi am stabilit careva conexiuni. Garsu Pasaulis a făcut transferuri către offshore-uri afiliate domnului Plahotniuc. Dvs. cunoșteați ceva despre asta? Sergiu Răliean: - Nu, categoric nu. Dvs. puneți niște întrebări și faceți niște concluzii și așa mai departe. Acum este un dosar penal. Trebuie să se finalizeze dosarul, trebuie judecată. - Reporter Cutia Neagră: -Domnule Răilean, Garsu Pasaulis a rămas cu drepturi asupra acestui soft și ASP a plătit taxe royalty toți acești ani pentru fiecare act de identitate perfectat. Cum comentați?

Sergiu Răilean: - Eu nu comentez nicicum. Pur și simplu, dvs documentați-vă cum a avut loc procesul. Noi nu am comandat niciun soft. Pur și simplu a avut loc mai întâi un tender pe pașapoarte într-un an, nu mai țin minte când, unde câștigătoare a fost compania franceză. Apoi la următorul tender câștigătoare a fost compania lituaniană. După asta era un contract de personalizare a documentelor cu altă companie. După ce s-a finalizat termenul s-a făcut un tender și a câștigat altă companie.

Reporter Cutia Neagră: - Registru și ASP au plătit taxe royalty pentru fiecare act? De ce s-au plătit aceste taxe?

Sergiu Răilean: - Pentru că așa a fost contractul.

Reporter Cutia Neagră: - Puteți să ne explicați dvs cum a avut loc?

Sergiu Răilean: - Eu nu vreau să vă explic pentru că dvs trebuie să vă documentați foarte bine. Eu ce nu v-aș spune, oricum o să băgați niște chestii de ale voastre gogonate.

Procuratura Anticorupție a anunțat că Serghei Răilean are statut de învinuit în cauza penală „blanchete pentru pașapoarte” trimisă în judecată săptămâna trecută. 

Fostul ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și ex-premier în perioada guvernării democrate, Pavel Filip, nu a răspuns apelurilor telefonice și nici mesajelor trimise pe Messenger de reporterul Cutiei Negre.

Dar în mai 2018 la un post TV al oligarhului fugar, fostul prim-ministru Pavel Filip a lăsat să se înțeleagă că statul a semnat un contract mai avantajos cu Garsu Pasaulis decât achiziția de blanchete pentru pașapoarte făcută în 2011 de la o companie franceză.

PAVEL FILIP, ex-ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor: „A fost lansat un concurs de achiziție a 1,5 milioane de blanchete de pașapoarte. Au participat mai multe companii și nu știu de ce a fost selectată oferta unei companii care a oferit peste 9 milioane de euro în timp ce erau companii care au oferit un preț până la 6 milioane de euro. Și, atenție, încă un lucru important, pentru că au fost consumate toate aceste blanchete, și în 2017 a fost lansată un alt concurs, pentru alte 1,5 milioane blanchete. Și compania care a oferit prețul de 9 milioane de euro, acum, în 2017, a venit cu o ofertă de 5 milioane de euro. Întrebarea mea este unde este această diferență de bani? Și de ce cetățeanul Republicii Moldova a trebuit să plătească cu 3 milioane de euro mai mult pentru aceste blanchete de pașapoarte”?

Prima tentativă a companiei lituaniene de a intra pe piața din Moldova a avut loc în 2011. Încercarea a eșuat atunci din cauza că Garsu Pasaulis nu corespundea criteriilor stabilite de CRIS Registru. Cea mai importantă condiție era ca participanții la licitație să aibă experiență în fabricarea pașapoartelor electronice pentru cel puțin trei ţări europene, conform unei decizii emisă de Curtea Supremă de Justiție.  

Reporterii Cutia Neagră au încercat în mai multe rânduri să obțină la telefon opinia directorului Garsu Pasaulis, Ana Janauskiene. Secretara companiei a sugerat reporterilor să trimită întrebările la un email și a spus că Ana Janauskiene este plecată în vacanță.  

„Garsu Pasaulis a câștigat licitațiile și a livrat cu succes blanchete de pașapoarte pentru Agenția Serviciilor Publice din R. Moldova. În ce privește detaliile exacte ale altor contracte comerciale, nu putem să oferim niciun detaliu, deoarece suntem obligați să respectăm angajamentele de confidențialitate. Cu toate acestea, putem confirma că nu am avut niciodată și nu avem în prezent relații comerciale sau de altă natură cu persoanele numite domnul Plahotniuc și doamna Ileana-Mihaela Burcea. De asemenea, nu cunoaștem despre nicio investigație efectuată de procurorii moldoveni, așa că nu putem comenta acest detaliu, ne-a răspuns într-un email Andrius Lukosevicius, directorul Secției Securitate de imprimare, UAB Garsu Pasaulis.

Firmele conectate la Ileana Mihaela Burcea

Unul dintre vehiculele financiare folosite de Vladimir Plahotniuc în schema cu pașapoarte a fost firma Prime Union Solutions din Emiratele Arabe Unite. Compania a primit transferuri în valoare de peste 4,7 milioane de euro de la Garsu Pasaulis din ianuarie 2018 până la 30 iulie 2019. Banii au continuat să curgă în conturile lui Plahotniuc chiar și după fuga acestuia din Moldova.  

Conform registrelor de companii din Emiratele Arabe Unite consultate de echipa Cutiei Negre, Prime Union Solutions FZ LLC a avut ca gen principal de activitate oferirea serviciilor de consultanță. Licența firmei a expirat în septembrie 2021.

Angajații Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, care au obținut informații de la colegii lor din Dubai, susțin că acționari majoritari ai firmei sunt cetățeana României Ileana-Mihaela Burcea și compania Inter Gnathonize Limited. În perioada 29 octombrie 2018 - 30 iulie 2019, pe contul Prime Union Solutions, deschis la o bancă din Emirate, au ajuns în total 7 milioane de euro, cea mai parte de la Garsu Pasaulis. Ulterior, banii au fost virați în contul persoanei fizice Ileana-Mihaela Burcea și ale unor firme offshore.

În același timp, oamenii legii au stabilit că Garsu Pasaulis a transferat alte 19,6 milioane de euro către un alt offshore din Cipru, Gnathonize Limited. Și acesta conectat la Ileana-Mihaela Burcea.

Firma cipriotă și-a deschis un cont bancar în iulie 2014, la patru luni de la câștigarea licitației în Moldova de către Garsu Pasaulis. Contul a fost alimentat de firma lituaniană până în august 2018. Banii au fost virați mai departe către compania Prime Union INC LTD din Hong Kong, cu mențiunea  „plata dividende”. Actele obținute de Cutia Neagră din registrul din Hong Kong arată că firma a avut-o în calitate de acționar pe Ileana-Mihaela Burcea. În 2020, Burcea a solicitat lichidarea companiei.

În decursul anului 2018, de pe unul dintre conturile firmei chineze Prime Union INC au fost transferate peste 600 de mii de euro unui alt offshore din Gibraltar. Un milion și jumătate de euro au ajuns în contul din Emiratele Arabe al persoanei fizice Ileana-Mihaela Burcea. Aproape 800 de mii de euro au fost direcționați către compania Recon Business Data Service, al cărei director în acea perioadă era tot Burcea. Compania a fost lichidată în decembrie 2019.

Solicitată de echipa Cutiei Negre să spună pentru ce servicii a avut Ileana-Mihaela Burcea transferuri financiare de la Garsu Pasaulis, avocata acesteia, Cristina Savulescu, a refuzat să spună. Ea a avertizat reporterul că orice asociere a clientei sale cu o presupusă cauză penală este un prejudiciu de imagine. Avocata nu a spus nimic despre legătura clientei sale cu fostul politician Vladimir Plahotniuc.    

„Constatăm că media actuală joacă un rol esențial în colportarea de zvonuri. …Procedura judiciară în orice cauză penală, de la momentul sesizării organelor abilitate și până la momentul trimiterii în judecată a unei anumite persoane, este nepublică și confidențială, sens în care terțele persoane nu pot cunoaște conținutul procedurilor efectuate. Astfel, chiar și în ipoteza în care ar exista pe rolul organelor abilitate cauza penală la care faceți referire, nu am putea răspunde la întrebările pe care ni le-ați adresat, cu atât mai mult, nu vă putem oferi un răspuns la ceea ce nu cunoaștem”, ne-a transmis printr-un email Cristina Savulescu, avocata Mihaelei Burcea.

Aceleași vehicule folosite de Plahotniuc și în alte scheme

 Actele obținute de reporterii Cutiei Negre cu sprijinul rețelei globale de jurnaliști de investigație OCCRP arată că Vladimir Plahotniuc a aplicat aceeași infrastructură de offshore-uri pentru a scoate din Moldova banii proveniți nu doar din pașapoarte, dar și din licitațiile organizate de întreprinderea de stat Moldtelecom, din schema energetică Energokapital și parteneriatul public-privat lansat de Ministerul Sănătății pentru serviciile de dializă.  

În perioada în care a primit bani din pașapoartele cetățenilor moldoveni, offshore-ul Recon Business Data Services din Emiratele Arabe Unite a fost implicat și în circuitul financiar al banilor scurși de Plahotniuc dintr-o altă schemă aplicată la Moldtelecom. E vorba de licitațiile publice câștigate în timpul guvernării democraților de Bass Systems SRL.

Această firmă a livrat echipament tehnic şi servicii pentru Moldtelecom în valoare de circa 41 milioane de euro din martie 2017 până în ianuarie 2019. O sumă importantă din acești bani, 8 milioane de euro şi 6 milioane de dolari, au avut același periplu spre Emiratele Arabe Unite, inclusiv la Recon Business Data Services.

Un alt document obținut de Cutia Neagră arată că firma din Dubai a făcut mai multe transferuri către două offshore-uri folosite de Plahotniuc pentru „încasarea dividendelor”: Vanguard International LTD din Emirate și Vanguard International Group din Samoa.

Ambele companii apar în declarațiile de avere ale lui Plahotniuc abia în 2018. În documentul depus la Comisia Electorală Centrală în ajunul alegerilor parlamentare din 2019, oligarhul a declarat 4 milioane și jumătate de euro, peste 11 milioane de lei și 347 de mii de dolari drept dividende obținute de la Vanguard International Ltd din Dubai.

Procurorii au stabilit proveniența banilor încasați de Plahotniuc drept „dividende”. Vanguard Internațional LTD a primit 8,2 milioane de euro și 2,5 milioane de dolari de la RECON SPC LIMITED din decembrie 2017 până în mai 2019.  În spatele firmei au fost,în diferite perioade de timp, doi cetățeni români Ileana-Mihaela Burcea și Silviu Tutuianu. Aproape toată suma a venit de la cealaltă firmă cu nume similar, Recon Business Data Service din Dubai.

Totodată, Plahotniuc a încasat „dividende” în valoare de 1,7 milioane de euro și aproape 350 de mii de dolari prin intermediul unui alt offshore, TGME INVESTMENTS SPC LTD, administrat de același Silviu Tutuianu.

Toate aceste companii au fost dizolvate la sfârșitul 2019, începutul 2020. Dar procesul de lichidare a firmelor a fost inițiat la scurt timp după fuga lui Plahotniuc din R. Moldova.

Procuratura Anticorupție a deschis un dosar în cazul achiziționării echipamentului și serviciilor de către Moldtelecom de la SRL Bass Systems. Procurorii au confirmat pentru Cutia Neagră că Ileana-Mihaela Burcea a fost audiată în cadrul acestei cauze penale, dar au evitat să precizeze calitatea acesteia în dosar.

Potrivit Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, conturile companiei BASS SYSTEMS au fost gestionate de pe două adrese IP din renumita clădire GBC folosite la administrarea mai multor companii conectate la Plahotniuc: Vanguard International, Recon SPC Limited, Prime Management,  Finpar Invest, Hotelul „Codru”,  fosta companie de pază Argus și BB Dializa, partenera statului în serviciile de hemodializă. 

În cadrul unei ediții a Cutiei Negre, avocatul Igor Popa, reprezentant al proprietarilor BB Dializa, a declarat că nu știe nimic despre conexiunile lui Plahotniuc cu această afacere.

Igor Popa: „Trebuie să înțelegeți că noi am avut clienți din afara țării. Ce au avut acești clienți cu Plahotniuc eu nu am idee” 

Cetățeana României Ileana-Mihaela Burcea a mai administrat o companie care a beneficiat de transferuri din afacerile dubioase ale lui Vladimir Plahotniuc. Asia Pacific Textile Limited din Cipru a avut tranzacții și cu offshore-ul cipriot Melopmania Limited, fondator inițial al firmei BB-Dializa. De asemenea, BB Dializa a beneficiat de servicii de avocatură de la offshore-ul Kinanis, fondat tot de Ileană-Mihaela Burcea. Acesta a prestat servicii de secretariat și avocatură și pentru Assentis Holdings Limited, unul dintre fondatorii SRL Bass Systems.

Asia Pacific Textile LTD a primit bani și de la firma-căpușă Energokapital. Aceasta a fost folosită în 2014-2016 de oligarhul fugar Plahotniuc și fostul lider secesionist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, pentru a vinde energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan consumatorilor din Republica Moldova. Echipa Cutiei Neagră a dezvăluit în detalii conexiunile Energokapital cu Plahotniuc și implicarea fostului deputat democrat Vladimir Andronachi în gestionarea firmei. 

Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a stabilit legătura Ileanei-Mihaela Burcea și cu alte două offshore-uri implicate în frauda bancară - Sharp Prospects Limited și Lazomar Trading Limited. Conform raportului Kroll, Lazomar a primit transferuri de 5,6 milioane de dolari într-un cont deținut la o bancă din Cipru. 

Plahotniuc se declară nevinovat

Cutia Neagră Plus i-a adresat mai multe întrebări fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, prin intermediul avocatului său în care l-am întrebat despre relațiile de afaceri cu cetățeana României, Ileana-Mihaela Burcea, care a beneficiat de transferuri de la Garsu Pasaulis, iar ulterior i-a transmis „dividende”. Nu am primit niciun răspuns din partea lui Vladimir Plahotniuc, dar avocatul său a declarat că fostul politician pledează nevinovat în dosarul numit generic „blanchete pentru pașapoarte”. 

LUCIAN ROGAC, avocat: „O ordonanță de învinuire ni s-a prezentat. Alte probe în sensul demonstrării vinovăției nu au fost prezentate de către partea acuzării. Pe moment unicul comentariu pe care pot să vi-l dau este faptul că clientul meu pledează nevinovat pe capătul dat de acuzare”.

În septembrie curent, Vladimir Plahotniuc a primit mandat de arest în lipsa sa în dosarul „blanchetelor de pașapoarte”, împreună cu fostul director ASP, Vladislav Zara, ex-deputatul PDM, Vladimir Andronachi, și omul de afaceri Alexandru Vîlcu.  

Ce implicare au avut ceilalți și cum a fost perpetuată schema după fuga lui Plahotniuc din țară, vedeți la următoarea emisiune Cutia Neagră Plus.   

/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Scheme de corupție cu milioane de lei pentru drumuri reparate doar pe foaie
Exclusiv! Cât plătim în facturi pentru chiria oficiilor Moldovagaz? Costul clădirii și cine sunt beneficiarii schemei
Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară
/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară
Date alarmante: Un om moare la fiecare al zecelea accident din Moldova. Majoritatea tragediilor sunt pe trecerile de pietoni
/VIDEO/ Date alarmante: Un om moare la fiecare al zecelea accident din Moldova. Majoritatea tragediilor sunt pe trecerile de pietoni
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor

/FOTO/ Lanțul accidentelor continuă în Capitală: Un bărbat a ajuns cu mașina într-un gard

24 martie 2023, ora 21:16

Un alt accident în Capitală! Un bărbat a ajuns cu mașina marca Volkswagen într-un gard. Totul s-a întâmplat în jurul orei 20:40, pe strada Grenoble din Chișinău. 

La fața locului, au ajuns pompierii și o ambulanță.

Alte circumstanțe urmează a fi stabilite.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Cum a început relația Anei Cernicova cu Cătălin Lungu și detalii despre cererea în căsătorie: „A existat chimie din start”
/VIDEO/ Cum a început relația Anei Cernicova cu Cătălin Lungu și detalii despre cererea în căsătorie: „A existat chimie din start”
/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară
/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram