Război în Ucraina, ziua 342: Redislocare de forțe. Kievul susține că a spulberat un mit, iar SUA exclud livrarea de avioane

/VIDEO/ Ridică salarii, dar nu vin la muncă: Cum deputații partidului Șor primesc lunar bani pe card

20 noiembrie 2022, ora 09:00

Deputații Partidului Șor își ridică în continuare salariile, chiar dacă deja de câteva luni nu participă la ședințele în plen ale Parlamentului. Ședința Legislativului din această săptămână nu a fost o excepție. Și în timp ce deputații partidului de la guvernare susțin că este necesar să fie modificate unele prevederi ale legii în acest sens, parlamentarii Partiului Șor se apără și susțin că lucrează în teritoriu:

„Lucrul unui deputat nu constă doar în a sta în fotoliul său, în Parlament, mai ales că ei dețin majoritatea și nu pun în dezbatere niciun proiect de-al nostru, nici în comisie și nici în Parlament. De aceea, ținând cont de criza din țară, Partidul Șor preferă să fie alături de popor, noi lucrăm în raioane, lucrăm cu oamenii și îi ajutăm cu ce putem. ” 

De aceeași părere este și deputata Reghina Apostolova, care susține că, atâta timp cât nu este auzită, iar inițiativele colegilor săi se prăfuiesc prin sertare, nu va participa la ședințele plenare. 

„Noi vom boicota și nu doar o dată am vorbit despre asta, pentru că nu se poate de venit la ședințele parlamentare, unde nimeni nu te vede și nu te aude, unde proiectele pe care le propune opoziția stau pe raft.” 

Totodată, deputata spune că nu se va prezenta la ședințe, atâta timp cât colegii săi se află în arest. De menționat, însă, că singurul parlamentar care se află în prezent, în arest la domiciliu, este deputata Partidului Șor, Marina Tauber. 

„Nu se poate de venit la ședințele plenare, unde votează 53-54 de deputați, doar din Partidul PAS. Și nu se poate de venit la ședințele Parlamentului, când colegii tăi, deținuți politici, stau în închisoare sau în arest la domiciliu.” 

În acest context, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că deputații Partidului Șor profită de unele prevederi ale legii. Astfel, fără a da nume, el a spus că unii deputați din această fracțiune, deși nu vin la ședințe, iar unii chiar stau în arest, cer până și indemnizații pentru transport. 

„A avut tupeul unul dintre ei, care a mai stat închis un pic, să ceară chiar - atenție!, să ceară cheltuieli de transport. Deputații au dreptul la cheltuieli de transport. Și a avut așa mare tupeu, stând în arest, să spună dați-mi, vă rog, cheltuieli de transport. Și eu m-am întrebat transport de unde? Din camera mare în cameră mică? Ca să vă dați seama ce tupeiști sunt.” 

Cu un salariu lunar de aproximativ 20 de mii de lei, o indemnizație lunară neimpozabilă de 13.000 de lei, o indemnizație pentru transport și una pentru întreținerea spațiului locativ, care variază între 3.000 de lei și peste 6.000 de lei, Reghina Apostolova a refuzat să ne spună ce salariu ridică de la Parlament în fiecare lună. 

„ - Domnul Grosu spune că aveți îndrăzneala să ridicați în fiecare lună salariul, deși nu participați la ședințe. Este adevărat?  

 - Deci, noi nu primim salariul deplin, așa că scuzați.”

Potrivit Regulamentul Parlamentului, absența fără motiv întemeiat a deputatului la 3 ședințe, pe parcursul unei luni, se sancționează cu tăierea a 50% din salariu și din alte indemnizații pentru luna următoare. Totodată, absența fără motiv întemeiat, pe parcursul unei luni, la 4 și mai multe ședințe, se sancționează cu tăierea a 75% din salariu și din indemnizațiile pentru luna următoare. Prin urmare, cei cinci deputați ai Partidului Șor au primit lunar, bani pe card, chiar dacă nu au participat la nicio ședință. 

Cât despre deputatul Ilan Șor, care în 2019 a fugit din țară, acesta a fost lipsit, încă din 2021, de salariu, toate indemnizațiile și compensațiile, care se achită în Parlament. Într-un comentariu pe pagina oficială a formațiunii, deputații Partidului Șor susțin că vor boicota în continuare ședințele în plen ale Legislativului, în semn de protest față de guvernare, pe care o acuză că ar acționa în detrimentul intereselor naționale. 

Protestatar de meserie: „Mă duc duminică la protest și îmi dă 400 de lei. Ce să fac? Am credit”
Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira
Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Usatîi: „Niciodată nu voi chema pe nimeni să voteze pentru sau împotriva cuiva”. De ce spune că alegătorii „nu sunt o turmă de oi”
/VIDEO/ Usatîi: „Niciodată nu voi chema pe nimeni să voteze pentru sau împotriva cuiva”. De ce spune că alegătorii „nu sunt o turmă de oi”
Explicație oficială: De ce campioana mondială Irina Rîngaci nu a primit apartamentul promis
/VIDEO/ Explicație oficială: De ce campioana mondială Irina Rîngaci nu a primit apartamentul promis
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta

Filat, după constatarea CtEDO privind încălcarea dreptului la un proces echitabil: „Condamnat în cadrul unei înțelegeri ticăloase”

Captură video IPN
31 ianuarie 2023, ora 15:07

Fostul premier al țării, Vlad Filat, care a făcut 4 ani de închisoare, după ce a fost condamnat pentru trafic de influență luare de mită, în urma unui autodenunț al lui Ilan Șor, a făcut primele declarații după Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat marți, 31 ianuarie, hotărârea prin care a constatat că ex-prim-ministrului i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Vlad Filat a spus că a așteptat acest moment tip de șapte ani și patru lui. 

„Dacă ar fi existat un așa-numit proces judiciar public, nu reușeau să mă condamne. Nici măcar să facă un gest de condamnare, pentru că aici e problema și de martori, și de modul în care a fost asigurată apărarea, despre respingerea tuturor solicitărilor adresate judecătorilor”, a spus Filat într-o conferință de presă.

„Cui nu îi este clar de ce s-a ajuns la data de 15 octombrie? Cui nu îi este clar că am fost asasinat politic și condamnat juridic în cadrul unei înțelegeri ticăloase? Ce s-a întâmplat atunci a fost un complot efectiv cu încălcarea inclusiv a legislației”, a adăugat fostul premier al Republicii Moldova. 

Filat a mai precizat că mai există persoane cu cu dosare intentate la acea perioadă de timp, dar care sunt plimbați prin judecăți, iar „lucrul acesta nu este doar regretabil dar reprobabil”.

Victor Munteanu, unul dintre avocații lui Vlad Filat, a precizat că constatarea CtEDO deschide calea privind procedura de revizuire a procesului de judecată. 

„Urmează să analizăm căile, modalitățile, urmează să decidem asupra acestui remediu”, a spus avocatul.

Totodată, Vlad Filat a criticat în termeni duri inclusiv actualele reforme din domeniul justiției, dar și faptul că magistrații care au luat anterior decizii controversate sau procurorii care au instrumentat dosare la comandă pe vremea statului capturat încă sunt în funcții.

„Eu când aud că mai există o inițiativă care vizează justiția, începe să mi se facă frică. Nu au nicio logică nici cu spiritul, nici cu scopul, nici cu forma unei legi. Dacă nu se vor opri și nu vor înțelege că așa ajunge, lucrurile se vor agrava și mai tare”, a menționat ex-premierul. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis, marți, 31 ianuarie, o hotărâre în cauza fostului premier Vlad Filat intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție - dreptul la un proces echitabil.

Totodată, Curtea i-a acordat lui Filat suma de 7,500 euro drept prejudiciu moral.

decizia Curții se referă la procedurile penale în care Vlad Filat a fost judecat și condamnat în 2016.

Fostul premier s-a adresat la CEDO pe faptul că fost judecat într-un proces de judecată cu ușile închise, care a dus la încălcarea mai multor drepturi și libertăți fundamentale, invocând art. 6 al Convenției - dreptul la un proces echitabil.

Potrivit casei de avocatură care-l reprezintă, Vlad Filat a invocat în cerere că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenție, art. 6, art. 8, art.18, etc.

Vlad Filat a mai reclamat încălcarea art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art. 13 al Convenției. Deşi a fost ales membru al Parlamentului pe baza unor alegeri democratice, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern.

Fostul deputat a cerut constatarea încălcării art. 6 din Convenție care prevede dreptul la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat încălcarea principiului publicității ședințelor de judecată. „Am fost victima unui proces desfășurat în condiții obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media. Nu a fost prezentat niciun element din care să rezulte că judecata mea în condiții de publicitate ar afecta interesul justiției”, se menționează în cerere.

De asemenea, dreptul la un proces echitabil a fost încălcat și prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalității de arme cu acuzarea, etc. În același timp, Vlad Filat se plânge Curții Europene pe faptul că magistrații care l-au judecat nu au prezentat garanții de imparțialitate.

La fel, a fost încălcat art. 8 din Convenție – Dreptul la respectarea vieții private și de familie – prin faptul că au fost divulgate intenționat în presă anumite acte din dosar. Totodată, în tot cursul procesului penal, Vlad Filat a apărut încătușat și înconjurat excesiv de mascați. Acest lucru a indus opiniei publice ideea vinovăției lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viaţa privată, ci şi imaginea publică.

Fostul premier mai invocă și încălcarea art. 18 din Convenție raportat la încălcarea tuturor celorlalte drepturi prevăzute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 şi art. 3 din Protocolul nr. 1. În principal, se punctează ținerea în arest preventiv pe toată durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea și judecarea se pot desfășura doar în condiții de detenție. Scopul menținerii arestului preventiv până la finalul procesului a fost înlăturarea lui Vlad Filat din spațiul public și politic, se menționează în plângerea la CtEDO.

Vlad Filat a fost premierul Republicii Moldova între anii 2009 – 2013, iar ulterior deputat pe listele PLDM. El a fost reținut în data de 15 octombrie 2015, fiind învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, decizie menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Pe tot parcursul cauzei el nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic.

Ultima oră! CEDO, pe cazul lui Filat: A fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Statul va plăti prejudiciu de 7500 de euro
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Mama care și-a pus bebelușul în congelator va fi testată psihiatric: Mărturia vecinilor care au ajuns primii în apartament
/VIDEO/ Mama care și-a pus bebelușul în congelator va fi testată psihiatric: Mărturia vecinilor care au ajuns primii în apartament
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram