/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Vizită oficială, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski: Sunt multe probleme la Odesa

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Controalele averilor lui Dodon și Șor s-au împotmolit. ANI - între loialitate și vendetă

21 martie 2022, ora 14:14

Timp de aproape 4 ani de activitate, Autoritatea Națională de Integritate (ANI), instituția care trebuie să vegheze asupra averilor și cheltuielilor funcționarilor și demnitarilor de stat, nu a reușit să prindă și să sancționeze niciun înalt demnitar despre care presa a scris din abundență că și-a ascuns averile sau a cheltuit mult peste veniturile obținute. Controalele inițiate în privința acestora se întind cu anii, iar unele se încheie cu constatarea unor erori mecanice în declarațiile de avere depuse de cei verificați. În schimb, alte controale în privința unor demnitari sau funcționari aflați în relații ostile cu ANI se desfășoară cu o mare rapiditate.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat la sfârșitul anului 2017 decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, pe un termen de cinci ani, mandat care expiră la sfârșitul anului curent.

Sper că Doamna Antoci își va face datoria așa cum presupune cadrul legal, iar Autoritatea va continua să descurajeze comportamentele care generează corupție…, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, la numirea Rodicăi Antoci.

În ultimii zece ani, Igor Dodon a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice legate de averea și vacanțele de lux. Jurnaliștii au scris de nenumărate ori despre afacerile familiei sale și banii proveniți din offshore-uri din Bahamas pentru finanțarea campaniilor electorale, dar și despre dosarele pornite și retrase de procurori.

Control tărăgănat în privința lui Dodon

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că la alegerile locale din 2011, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar al capitalei, Igor Dodon a donat Partidului Socialiștilor 226 000 de lei, deși a avut venituri în anul precedent de 135 000 de lei.

În 2014, într-o altă anchetă de presă, Centrul de Investigații Jurnalistice scria despre afacerile nedeclarate ale familiei Dodon și implicarea în anumite privatizări dubioase pe când era ministru al Economiei. 

În 2020, tocmai când rămăsese încă puțin timp până la expirarea mandatului de președinte al Republicii Moldova, ANI a inițiat un control al averii și intereselor personale pe numele lui Igor Dodon. Asta după ce autoritatea s-a autosesizat în baza investigațiilor jurnalistice și a mai multor sesizări. Până acum, autoritatea responsabilă încă nu a emis un act de constatare în privința lui Dodon.

RODICA ANTOCI, președinta ANI în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus” (21.02.2021):

-         Când a fost pornit controlul în privința lui Dodon?

-         În 2020, la începutul anului trecut. E un an de zile deja și toate  sesizările care au parvenit ulterior pe alte aspect ele toate s-au comasat și sunt în procedură de examinare la inspectorul de integritate. Credeți-mă că inspectorul a făcut solicitările la toate companiile de turism din RM pentru a furniza informații vizavi de subiectul dat. Toate aceste solicitări inspectorul le face. Chiar și pentru modul cum el plătește serviciile comunale, la fel, sau dacă iubește să meargă la sală sau alte activități.

La un an de zile de la aceste explicații ale președintei ANI, am revenit cu aceeași întrebare către instituție.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI: La ce etapă se află acuma acest dosar? Cu siguranță deja sunt doi ani de zile. Suntem în așteptarea finalizării deja a acestui dosar”.

La patru zile după ce Maia Sandu a depus jurământul de șefă a statului, pe 28 decembrie 2020, ANI a înregistrat încă o sesizare din oficiu pe numele lui Igor Dodon și a pornit un control în privința încălcării regimului juridic al incompatibilității. Dodon era bănuit de exercitarea simultană a funcției de Președinte al RM și a funcției de președinte al Asociației Obștești „Federația de Șah din Republica Moldova”.  După 11 luni de control, ANI a constatat însă că Igor Dodon nu a încălcat regimul juridic al incompatibilității, deoarece nu a primit nicio remunerare de la funcția de președinte al asociației.

„Greșeli mecanice” în declarațiile lui Plahotniuc

La fel de sensibil este ANI și în cazul controalelor privind averea altor figuri politice controversate de la Chișinău. Un control al averii și intereselor personale ale lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al PD, a fost pornit de ANI abia la 1 iulie 2019, la aproape o lună după ce acesta a fugit din țară, iar regimul democrat a pierdut puterea. Anterior, o sesizare primită de ANI în privința averilor lui Plahotniuc a fost respinsă.

Procedura de control din iulie 2019 a fost efectuată pentru lunile martie-iunie 2019, însă inspectorului de integritate i-a luat tocmai doi ani ca să emită actul. ANI a depistat la sfârșit câteva greșeli mecanice în modul în care oligarhul Plahotniuc și-a îndeplinit declarația de avere, în calitate de deputat. Vladimir Plahotniuc a primit 30 de zile la dispoziție ca să depună declarațiile rectificate. Una din greșelile mecanice depistate de ANI este lipsa unui zero. Astfel, la capitalul off-shorului lui Plahotniuc VANGUARD INTERNATIONAL GROUP LIMITED  de un milion de dolari, în declarație au figurat doar 100 de mii de dolari.

ANI a sesizat atunci Serviciul Fiscal de Stat și Procuratura Generală în privința unor tranzacții cu caracter dubios la înstrăinarea unor bunuri în favoarea fostului deputat.      

Rezultatele controlului vin însă în disonanță cu mai multe  anchete de presă care au scos la lumină proprietăți ale lui Plahotniuc de peste hotare, afaceri și interese nedeclarate. Imperiul imobiliar din străinătate al oligarhului moldovean numără mai multe proprietăți exclusiviste care n-au figurat niciodată în declarațiile lui de avere.

În 2018, RISE Moldova a identificat patru dintre ele. Înșiruite pe axa Geneva – Sciez – Les Houches – București, vilele valorează peste 30 de milioane de euro.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI : „Atunci inspectorul de integritate a depus toată silința prin acest act de constatare și depistând deja acele bănuieli rezonabile ce țin deja de organele de urmărire penală el a făcut denunțurile necesare către organele de urmărire penală”. 

Fără penalizare la ANI, dar cu dosar penal la Procuratură

Și dacă ANI nu a depistat averi ascunse ale lui Plahotniuc, în septembrie 2019, Procuratura Anticorupție a pornit pe numele oligarhului două dosare penale, pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Procurorii au depus atunci șase demersuri dispunând aplicarea sechestrului pe 6 apartamente și 4 încăperi nelocative din Republica Moldova deținute de Plahotniuc și estimate la circa 33 milioane de lei. Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana, a admis atunci doar unul din cele șase demersuri depuse de procurori. Au fost respinse și celelalte cinci demersuri, prin care procurorii solicitau sechestrarea vilelor din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și o barcă înregistrate în Elveția, precum și 4 autoturisme înregistrate în Republica Moldova, în valoare de 7,7 milioane de Euro.

Ilan Șor a primit de la ANI certificat de integritate

Și mai tristă este situația controlului inițiat de ANI în privința lui Ilan Șor.

RODICA ANTOCI  la Cutia „Neagră” (7 noiembrie 2019)

-În privința lui Ilan Șor a inițiat vreodată ANI  vreun control?

-De când sunt conducător la această instituție, de când este în funcționalitate, nu avem.

- Dumneavoastră nu știți despre Ilan Șor?

- În calitatea mea chiar și de conducător am depus și depun până în prezent sesizări din oficiu.

- Păi de ce nu ați depus pe Ilan Șor?

- Păi noi am depus, dar am primit și noi refuz cum primește orice cetățean.

- Dumneavoastră ați depus și v-au refuzat inspectorii? Pe Ilan Șor? Și ce justificare au dat inspectorii?

- Pentru că nu conțin materiale probante de inițiere și atât.

Mai mult de atât, la sfârșitul anului 2018, Ilan Șor a primit de la ANI și un  Certificat de integritate  în care se constata că Șor nu ar avea averi nejustificate,  conflicte de interese, incompatibilități sau restricții pentru a candida la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Averea lui Șor se verifcă timp de 2 ani

Un control privind averea lui Șor a fost pornit abia în 2020. Luna aceasta se împlinesc doi ani de atunci, iar actul de constatare întârzie să apară. De mai bine de un an de zile, conducerea ANI tot promite că rezultatul controlului va apărea foarte curând.

RODICA ANTOCI  la „Cutia neagră” ( 21.02.2021):

„În privința dlui Șor, personal în calitate de conducător, sesizându-mă la acele informații pe care le-a analizat și mass-media, am depus sesizare. Este o sesizare din oficiu. Este în procedură de control, aștept și eu să am acest rezultat.

RODICA ANTOCI la „Cutia neagră” (05.12.2021):

-De ce atât de mult durează acest control?

-Haideți să explicăm, să fie o claritate. Faptul că subiectul supus controlului are dreptul să vină să-și depună probele sale, punctul său de vedere, bineînțeles mai apar alte bănuieli și din partea inspectorului pentru a face alte interpelări.

- Cam cât timp o să mai dureze?

- Sper și eu ca și în toate celelalte dosare cu nume de rezonanță pe care le are autoritatea și le vedem și așteptăm să le dăm publicului larg să avem cât mai recent, mai aproape, fie chiar și un  cadou de Crăciun, de Revelion, pentru că cetățenii așteaptă rezultate din partea ANI-ului în primul rând.

De Crăciun, actul de constatare în privința lui Ilan Șor nu a fost gata. Și nu a mai fost emis nici până în prezent.

Iată cum explică acum purtătoarea de cuvânt a instituției întârzierea.

MARIA DASTIC: „În privința lui Ilan Șor controlul averii a fost pornit în anul 2020. Nu dețin acum  informația în bază la ce, fie că sesizare din oficiu sau o petiției, dar cert este că a fost inițiată procedura de control și este încă în derulare. Ca și în cazul lui Igor Dodon, suntem în așteptarea unui act de constatare”. 

Ilan Șor este fugar din R. Moldova de aproape 3 ani. În toată această perioadă de timp, el deține mandat de deputat. În 2017, Șor a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, în dosarul furtului Miliardului.

Judecătorul lui Șor, scos basma curată

Judecătorul care i-a aplicat această sentință, recalificând pedeapsa pentru a o face mai blândă, Andrei Niculcea, de asemenea s-a aflat sub lupa ANI. 

Controlul a fost pornit după ce reporterii de la RISE Moldova au arătat că Andrei Niculcea locuia într-un imobil de lux înregistrat pe numele concubinei sale, iar după decizia luată în dosarul Şor situaţia lui materială s-a îmbunătăţit considerabil.

Spre deosebire de jurnaliști, inspectorii ANI nu au văzut nimic deosebit și l-au scos basma curată pe judecător. Eliminând imobilul de lux al judecătorului din lista cheltuielilor, inspectorul de integritate Victor Rența a demonstrat că veniturile magistratului au acoperit cheltuielile. Acest control a durat doar șapte luni.

Judecători incomozi, sub lupa ANI?

Și dacă controalele împotriva politicienilor influenți durează cu anii, iar în unele cazuri - fără finalitate, alta e situația când e vorba despre judecători la care ANI pierde dosare pe bandă rulantă.  

Pe 3 februarie 2020, Ziarul de Gardă a publicat o investigație care a scos la iveală că judecătoarea Tatiana Avasiloaie deține un apartament cu cinci odăi în orașul Chișinău, pe care nu l-a inclus în declarațiile sale de avere.

În aceeași zi, 3 februarie 2020, în cancelaria Autorității Naționale de Integritate a fost înregistrată o sesizare în privința Tatianei Avasiloaie, pe motiv că ar fi depus cu întârziere declarația de avere și interese personale de trei ani în urmă, pentru anul 2017. Iar pe 28 februarie 2020 a fost înregistrată o altă sesizare, deja cu referire la articolul de presă apărut în Ziarul de Gardă. La 9 martie 2020, ANI a inițiat controlul averii și intereselor personale pe numele judecătoarei de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.  Controlul a durat 16 luni, iar inspectorul de integritate Virgiliu Bardă  a constatat că există o diferență substanțială de circa 1,33 de milioane de lei între averea și veniturile judecătoarei, manifestată prin deținerea apartamentului apărut în presă.

MARIA DASTIC, purtător de cuvânt al ANI: „Pe numele Tatianei Avasiloaie a fost o investigație jurnalistică. Noi ne-am autosesizat. Știu că inspectorul prin intermediul serviciului nostru de presă a solicitat să colaboreze cu acel jurnalist care a făcut investitgația, pentru că avea nevoie de anumite informații. Jurnalistul a colaborat cu inspectorul, a oferit alte detalii suplimentare care erau necesare și iată că ne-am ales cu acest act de constatare care este în instanța de judecată.  

 

În timp ce averea Tatianei Avasiloaie era verificată de Autoritatea Națională de Integritate, judecătoarea examina mai multe dosare care vizau acte de constatare ale ANI, contestate în instanță. Reporterul Cutia neagră a analizat fiecare dosar și a depistat că judecătoarea Avasiloaie a luat de fiecare dată aceeași decizie, anulând 10 acte de constatare ale inspectorilor de integritate din cadrul Autorității.

TATIANA AVASILOAIE, magistrată Judecătoria Chișinău:

„Ceea ce invocă ANI în cererea de recuzare, că eu îmi creez, prin hotărârile pronunțate, un precedent, o practică favorabilă mie, nu este logic, nici legal. La fel, putem să întrebăm ANI dacă nu au considerat că pot apărea dubii la imparțialitatea ANI atunci când au emis actul de constatare faptul că eu sunt judecătorul care am anulat actele ANI și un judecător incomod, pentru că am scos în evidență mai multe carențe în activitatea managerială a ANI, referitor la nepublicarea metodologiei și lipsa repartizării aleatorie”.

Act de constatre emis în 3 luni

Aceleași obiecții față de conducerea ANI le-a formulat într-o cerere către Consiliul de integritate și președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață. La 25 mai 2020 ANI a inițiat un control privind respectarea regimului juridic al incompatibilităților în privința magistratului, din motiv că ar fi cumulat funcțiile de membru al CSM și membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

La doar trei luni de la inițierea controlului, inspectorul de integritate Andrian Fotescu a emis un act prin care a constatat că Dorel Musteață a  încălcat regimul juridic al incompatibilității și l-a decăzut din dreptul de a deține o funcție publică pe un termen de trei ani. Musteață a contestat actul ANI în judecată și a scris mai multe sesizări către Consiliul de integritate și alte instituții despre presupuse abuzuri în activitatea ANI. Totodată, Dorel Musteață a pus la îndoială modalitatea de repartizare aleatorie a sesizărilor de către inspectorii ANI. 

La 10 ianuarie, anul curent, Musteață a aflat din presă că ANI a mai pornit un control pe numele său. De această dată, motivul este că acesta a votat în cadrul unei ședințe recente a CSM pentru ca să-i fie atribuit un grad de calificare în calitate de judecător. Musteață nu s-a abținut de la vot și nici nu a declarat conflictul de interese.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI: „Pe numele lui Dorel Musteață este un act de constatare pe incompatibilitate de funcție. Din câte cunosc el a contestat acest act de constatare, a strămutat dosarul de la Chișinău la Hîncești. Suntem în instanța de judecată la etapa de examinare a cererei lui de contestare a actului. Acum dumnealui figurează în altă procedură de control la fel ne-am autosesizat în baza a niște imagini apărute în presă, chiar în cadrul unei emisiuni unde a participat și conducerea autorității pe regimul juridic al conflictului de interese. Abia a fost pornit controlul.    

Procuror cercetat pentru îmbogățire ilicită, cu „mici erori” în declarațiile de avere

 Ruslan Popov este fost procuror general adjunct. Pe 9 octombrie 2021, a fost suspendat din funcție și reținut în cadrul unui dosar penal privind îmbogățirea ilicită. Dosarul vine la o săptămână după ce ANI a emis un act de constatare pe numele lui Ruslan Popov, căruia i-a verificat averea și veniturile timp de un an și jumătate. Rezultatul controlului - mici erori în completarea declarației de avere și un termen de 30 de zile pentru rectificarea lor.

Inspectorul de integritate Andrian Fetescu a remis și un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru demararea unui control pe numele părinților lui Ruslan Popov, dar și un control fiscal asupra gospodăriei țărănești administrată de către tatăl său.

Actul de constatare al ANI se bate cap în cap cu o investigație anterioară a jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Jurnalistice care au depistat la începutul anului 2020  că procurorul deține mai multe afaceri înscrise pe părinții pensionari, o casă cu trei niveluri, cu suprafața de 211 metri pătrați, evaluată de el la 111 mii de lei și înregistrată pe numele socrilor pensionari, originari din Ucraina.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI: „În cadrul controlului pe avere, inspectorul de integritate a stabilit anumite neconcordanțe ce ține de legislația fiscală. El, în semnul acestor nereguli a făcut un denunț către Serviciul Fiscal de Stat și din ultimele informații pe care le dețin FISC-ul a inițiat o anchetă fiscală pe întreprinderea tatălui acestui subiect”.

Fostul procuror Igor Popa a fost implicat în mai multe scandaluri în perioada celor 14 ani de carieră. Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat abia în septembrie 2020 în urma unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice. Investigația  arăta că șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, locuiește într-un apartament de lux din centrul Chișinăului, care nu se regăsește în declarația de avere și interese a oficialului, la fel ca și alte bunuri pe care acesta le folosește. Omul legii este divorțat în acte și astfel nu declară imobilele și automobilele înregistrate pe numele fostei soții. Jurnaliștii de investigații au constatat totuși că cei doi locuiesc împreună.

În noiembrie 2021, în privința procurorului a fost pornit un dosar penal pentru fals în declarații de avere. Între timp, ANI mai continuă controlul în privința procurorului.

MARIA DASTIC, purtătoare de cuvânt ANI: „Iarăși, dosarul este în derulare, așteptăm ca inspectorul de integritate să ia o decizie deja în baza materialelor pe care le acumulează. 

/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
/VIDEO/ Palestinienii strămutați se întorc la casele lor pe durata armistițiului. Nimic nu le amintește de locul în care au trăit
/VIDEO/ Palestinienii strămutați se întorc la casele lor pe durata armistițiului. Nimic nu le amintește de locul în care au trăit
/METEO/ Noapte cu temperaturi de până la -10 grade și zero precipitații: Cum va fi vremea astăzi, 30 noiembrie 2023
/METEO/ Noapte cu temperaturi de până la -10 grade și zero precipitații: Cum va fi vremea astăzi, 30 noiembrie 2023
/VIDEO/ Record de cereri pe compensatii.gov.md. Cei care au completat solicitările cu erori vor beneficia și ei de ajutor la contor
/VIDEO/ Record de cereri pe compensatii.gov.md. Cei care au completat solicitările cu erori vor beneficia și ei de ajutor la contor

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale

27 noiembrie 2023, ora 07:30

Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Gagauzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu companii interpuse din Turcia și Germania, care duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom. Cutia Neagră PLUS a urmărit traseele acestei istorii pline de necunoscute și a constatat că toate drumurile duc în Federația Rusă.

Cu patru zile înainte de alegerile locale, bașcana Găgăuziei, afiliată lui Ilan Șor, Evghenia Guțul, anunța cu mare fast într-un briefing că locuitorii din UTA Găgăuzia vor beneficia de gaz natural la preț de zece lei, față de 18 lei, cel din tariful Moldovagaz. Gaz la preț preferențial urma să ajungă și în raioanele Orhei și Taraclia - toate controlate de oamenii lui Șor.

„După cum am promis, în timpul campaniei electorale, noi am găsit posibilitatea de a asigura locuitorii autonomiei cu gaz natural la preț preferențial. Mult mai ieftin decât cel de pe piață. Acum gazul, pentru locuitorii Găgăuziei, va fi de două ori mai ieftin - 10 lei pentru un metru cub”, s-a lăudat Guțul într-un video postat pe pagina sa de facebook.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că un astfel de preț este ireal de mic și că în ultimul an, nicăieri în Europa nu s-a găsit gaz la un asemenea preț. 

„O ofertă care propune preț de 10 lei la contor. Dacă facem un calcul invers, atunci prețul de achiziție la hotar, adică cu tot cu transport, adus la graniță, trebuie să fie 160-180 de euro. Ceea ce se propune este un preț care iese din limitele adecvate a acelor discounturi, a celor reduceri care pot fi aplicate pe piața angro a Uniunii Europene”, ne-a spus șeful de la Moldovagaz.

Cutia Neagră PLUS a investigat traseul gazului de 10 lei promis de Evghenia Guțul și a descoperit în schemă mai multe companii dubioase din Turcia și Germania, conectate la oligarhi ucraineni, Federația Rusă și Gazprom.

Din așa-zisul contract, publicat de către bașcana Evghenia Gutul, aflăm că gazul de 10 lei va fi furnizat de către o companie moldovenească anonimă din Bălți, fondată cu trei ani în urmă. Nordgaz Furnizare SRL aparține de câteva luni avocatului Alexandru Grosu, cel care a reprezentat interesele companiei Horus Energy, partenerul celor de la „Silovîe Mașinî” din Rusia, companie aflată sub sancțiuni internaționale. Horus Energy a fost în centrul mai multor scandaluri publice în ultimul an, toate legate de aprovizionarea cu tehnică de la „Silovîe Mașinî” a companiei de stat Termoelectrica. 

Niciunul dintre joburile anterioare ale lui Grosu nu a avut vreo tangență cu piața energetică. Bărbatul a ajuns în ultimul an în atenția presei după ce mașina sa și a soției au fost incendiate intenționat de două ori în parcarea blocului în care locuiesc. 

Grosu ajunge administrator și beneficiar principal al Nordgaz Furnizare cu câteva zile înainte de anunțul Evgheniei Guțul despre gazul ieftin care urmează a fi adus în Găgăuzia de această companie. În ultimele patru luni, administratorii și acționarii Nordgaz Furnizare s-au schimbat de trei ori.

Alexandru Grosu a reacționat nervos atunci când l-am sunat pentru a-l întreba detalii despre cum a ajuns în posesia companiei. 

„Eu nu prea înțeleg, dumneavoastră ce investigați? Eu cu colegii dumneavoastră am vorbit, am dat toate scrisorile. Dumneavoastră sunteți din departamentul de investigații. Ce investigați? Investigați prețul actual la Chișinău Gaz? Sau ce investigați? Ce investigați eu vă întreb? Investigați de ce prețul este mare în cealaltă parte! La revedere!”, s-a revoltat Grosu și ne-a închis.

Am mers la adresa juridică din Bălți a Nordgaz Furnizare, în speranța că vom primi mai multe răspunsuri acolo, de la angajații companiei. Surpriză însă! Nordgaz Furnizare nu are un oficiu aici. Adresa indicată în acte pare a fi una fantomă. La adresa juridică indicată pe site-ul companiei Nordgaz Furnizare SRL nu am găsit nicio astfel de companie. Erau doar depozite și o fabrică de țesături. Oamenii pe care i-am întrebat, care muncesc acolo au spus că nu au auzit despre o asemenea companie.

Rapoartele financiare arată că de la înființare și până în prezent, Nordgaz Furnizare nu a avut activitate economică. În ciuda acestui fapt, compania bălțeană spune că a semnat un contract de 16 milioane de euro cu companie turcească, Zen Solar Enerji, cea de la care ar urma să cumpere gazul ieftin pentru Găgăuzia, Orhei și Taraclia.

Aceste detalii i-au făcut circumspecți pe experții energetici. Unul dintre ei, Sergiu Tofilat, crede că acest pretins contract nu are nicio valabilitate juridică. 

„Hârtiile publicate de Guțul seamănă a fi o minciună. El nici nu se numește contract, dar „confirmation”. Nu este nici un cod fiscal al întreprinderilor: cine a semnat? poți să scrii aici orice literă vrei. Nici adresă, nici conturile bancare. Într-un contract normal, toată informația este. Telefoane de contact, e-mail - să poți suna, să poți verifica”, s-a întrebat Tofilat.

Evghenia Guțul și Alexandru Grosu au organizat un briefing pe 10 noiembrie, în care îi asigurau pe găgăuzi că acest contract este real. Cei doi au fluturat chiar cu o hârtie, care, spun ei, ar fi dovada achitării primei tranșe de 3,5 milioane de euro către compania turcească.

„Eu mă aflu aici pentru a vă informa că și compania e reală, și contractul e real și noi suntem reali. A fost prezentată și prima tranșă, care, de asemenea, este reală”, i-a asigurat administratorul Nordgaz pe locuitorii din Găgăuzia.

Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, cataloghează acțiunile companiei Nordgaz Furnizare ca o încercare de manipulare a pieței. Așadar, Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței să investigheze acest caz. 

„Moldovagaz salută deschiderea pieței și intrarea pe piață a unor jucători noi. Doar că acest lucru trebuie să fie efectuat doar în condițiile legii, în condițiile de piață și în condițiile când toți participanții activează corect. Ceea ce noi vedem în ultimul timp - anumite declarații, anumite acțiuni care se întreprind, în esență nu sunt conforme cu bunele practici și legislația în domeniu, conform tratatelor la care Republica Moldova este parte. Noi vedem aceste acțiuni ca niște acțiuni de manipulare a pieței”, ne-a spus Vadim Ceban.

Răspunsurile la întrebările legate de misteriosul gaz de zece lei, le-am găsit însă nu în Moldova, ci în Turcia și Germania. Compania turcească de la care Nordgaz Furnizare își propune să aducă gaz ieftin este Zen Solar Energy. Firma a fost fondată în iunie 2022 și înregistrată într-un apartament din regiunea turistică Antalya. Oficial, Zen Solar Energy este specializată în comerțul sistemelor de energie solară, aparate de aer conditionat și cazane. În registrele fiscale internaționale Zen Solar Energy apare ca partener de afaceri a două firme rusești. Este vorba despre firma rusească OOO „SLUJBA-7”, cu un capital social de 10 mii de ruble și un singur angajat și OOO „Energhiciskie inovații”, cu un capital social de 16 mii de ruble și doi angajați. În toamna anului trecut, Zen Solar Energy a livrat către Slujba-7 șurubelnițe, clești și alte câteva fabricate din metal. Acestea sunt singurele informații despre exporturile realizate de firma turcească din momentul fondării, identificate în bazele de date deschise.  

Despre Cagdaș Avci, reprezentantul firmei care a apărut alături de Guțul și Grosu pentru a da credibilitate contractului semnat, nu am găsit nicio informație. 

„În presa străină au apărut informații că turcii (n.r. Zen Solar Enerji) nici licență nu au. Adică Șor vrea să cumpere gaz de la o firmă care nici licență nu are. Iată, să-l îndemnăm pe Șor să publice licența, să vedem dacă firma ceea într-adevăr există”, spune Tofilat.  

Și Victor Parlicov, ministrul Energiei, crede că toată această afacere cu gazul ieftin este o farsă, menită să creeze confuzie în societate. 

„Iată stă o companie turcească, care a cumpărat gaz ieftin în luna iunie. A stat și a așteptat până acum. Acum prețurile au crescut, iar ei nu vor să-l vândă scump pe piața internațională. Dar stau și așteaptă să-l vândă ieftin în Taraclia. Voi vă închipuiți așa companie și așa business turcesc?”, a spus Parlicov într-un briefing.

În schema de livrare a gazului, figurează un alt intermediar, din Germania. Conform bașcanului, compania turcească anonimă a semnat la rândul său un contract de furnizare a gazului cu o companie cu adresa juridică într-o clădire rezidențială din Heidelberg - Gas and Electricity Trading. Compania germană este deținută de Natalia Frenkel (Zaharova). La aceeași adresă din Heidelberg, Natalia Frenkel, alături de Olena Frenkel (Kompan) mai au înregistrată o altă companie în domeniul gastronomiei, MK Gastronomie Verwaltung. 

Cercetările noastre au scos la iveală o legătură strânsă între cele două doamne Frenkel și un magnat al gazului din Ucraina, apropiat de Gazprom și de fostul președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, care în 2014 a fugit în Rusia.  

Proprietara companiei intermediare germane, Natalia Frenkel, este de asemenea administratorul companiei slovace Bulkcom. Ultima a fost fondată în 2022 de către doi ucraineni, Ilia Bondarenko și Artem Kompan.  

Artem Kompan este de fapt Artem Frenkel, dar și-a luat familia soției. Pe site-ul instanțelor de judecată din Ucraina, am găsit un proces de judecată civil de divorț, între Olena Frenkel și Arteom Kompan. Coincidență sau nu, dar Olena Frenkel (Kompan) este și numele partenerei de afaceri a proprietarei companiei germane care intermediază afacerea cu gaze ieftine promise de Evghenia Guțul.

Artem Kompan este directorul companiei IE Energhia, care, înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei, era cel mai mare furnizor de gaze din Ucraina. Principalul beneficiar al IE Energhia este miliardarul ucrainean Dmitri Firtash, fost partener de afaceri al gigantului rus Gazprom și un susținător al lui Viktor Ianukovici, președintele pro-rus al Ucrainei, care a fost înlăturat de la putere în 2014. 

După fuga lui Ianukovici în Rusia, Firtash a fugit în Austria. În 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) informa că activitatea companiilor lui Firtash au prejudiciat bugetul Ucrainei cu aproximativ 18 miliarde de grivne. Prin urmare, autoritățile ucrainene au confiscat mai multe proprietăți și active aparținând lui Fitash în valoare totală de peste 160 de milioane de lire sterline.

„Se primește că Șor vrea să aducă gaz rusesc printr-o firmă din Turcia și aceea să-l cumpere printr-o firmă din Germania. Șor este așa bun drug cu Putin și nu se duce să încheie direct contract cu Gazprom, dar are tocmai doi intermediari. Pentru ce?”, se întreabă retoric expertul în energie.

Deși la începutul lui noiembrie, Grosu și Guțul îi asigurau pe locuitorii celor trei regiuni că vor beneficia de gaz la preț preferențial din 1 decembrie, într-o conferință de presă din 10 noiembrie, Grosu a menționat că gazul ieftin pentru cetățeni se mai lasă așteptat. 

„Noi încă nu am deschis la Comrat oficiul acela despre care am stabilit alaltăieri. Am găsit încăperea, o să deschidem call-center. Și, vreau să atrag atenția că în primul rând vom livra gaz la obiectele sociale: grădinițe, școli și spitale. După asta, o să dăm și la persoane fizice”, s-a scuzat Grosu. 

Ministrul Energiei menționează însă că un astfel de scenariu este chiar mai dificil. 

„Ei au spus că de la 1 decembrie nu livrează la consumatorii casnici. Că acolo e ceva mai complicat. Pentru instituțiile publice este și mai complicat. Pentru ca o instituție să iasă de pe piața reglementată, trebuie să treacă prin proceduri competitive de achiziții. Procedural, ei nu reușesc nici până la începutul lui ianuarie să livreze gaz la instituțiile publice”, a precizat Parlicov. 

Pentru a putea vinde gaz consumatorilor din R. Moldova, Nordgaz Furnizare are nevoie de contracte de transportare și distribuție a gazelor semnate cu Vestmoldtransgaz și Moldovagaz, dar și de contracte de furnizare semnate cu fiecare consumator în parte. Niciunul dintre aceste contracte nu a fost însă semnat. Vadim Ceban spune că până la moment pe adresa Moldovagaz nu a parvenit nici o cerere de schimbare a furnizorului. 

„Practic la toate companiile (n.r. din holdingul Moldovagaz) ei s-au adresat săptămâna trecută pentru a semna contractul de distribuție. Însă, noi nu avem la moment nici o cerere de la vreun consumator casnic sau instituție publică, care să își dorească să schimbe furnizorul. O astfel de solicitare până astăzi, 13 noiembrie, noi nu avem”, ne-a comunicat șeful de la Moldovagaz.

Ceban precizează că în cazul în care vor fi cereri de schimbare a furnizorului de gaze, aceștia vor trebui să achite toate devierile tarifare acumulate. 

„În cazul schimbului de furnizor trebuie să achite valoarea devierilor financiare care îi revine acestui consumator. Pentru fiecare consumator, acest lucru se calculează separat și i se prezintă factura de achitare”, crede Ceban că e necesar ca oamenii să cunoască. 

În septembrie 2023, o altă companie moldovenească fără activitate economică a anunțat că va aduce gaz din Turcia. Este vorba despre East Gas Energy Trading, deținută de oameni din anturajul fostului ministru și deputat democrat Vladimir Cebotari. Deși East Gas Energy Trading anunța că va livra gaze din Turcia de la 1 octombrie, până în prezent acest lucru nu s-a realizat. 

„Noi am informat că am semnat contract cu compania turcească Botaș. Fără livrări. Noi nu am spus de livrări nimic. - Dar ați intenționat să vindeți acest gaz și pe piața din Republica Moldova? - Respectiv, noi am venit cu o ofertă către Energocom la începutul lunii noiembrie. - Într-un final ați reușit să încheiați un acord cu Energocom? Nu! Către Energocom, către Moldovagaz noi nu livrăm gaze natural”, ne-a spus la telefon Vitalie Șaptefrați, administratorul East Gas Energy Trading. 

Nu este prima dată când politicianul fugar Ilan Șor promite locuitorilor Republicii Moldova gaz ieftin. 

În aprilie 2023, Ilan Șor anunța că locuitorii mai multor regiuni conduse de membrii Partidului Șor vor primi gaz și curent electric la preț preferențial. 

„Astăzi eu am o altă veste bună. Pe parcursul ultimelor luni, noi am dus negocieri pentru a obține prețuri preferențiale la gaz și energie electrică, pentru acele regiuni pe care noi le conducem. Da, dragi prieteni! Astăzi este o zi fericită. Deoarece eu am obținut confirmarea finală. Eu garantez, pentru consumatorii noștri, un tarif nu mai mare de 12 lei la gaz și nu mai mare de 1,5 lei la energie electrică”, anunța cu mare fast Ilan Șor în primăvara acestui an.  

În septembrie 2022, același Șor promitea locuitorilor raionului Orhei gaz la preț mic. 

„Săptămâna viitoare, deputații Partidului Șor vor pleca la Moscova unde vor duce tratative pentru a obține un preț preferențial la gaz”, spunea Șor într-un video de pe pagina sa de facebook.  

Pentru a fi mai credibil, politicianul a înregistrat și o discuție online cu deputatul rus Leonid Sluțchi, care îl asigura pe Șor că problema gazului va fi soluționată curând. 

„Cu referire la cea de-a doua solicitare a dumneavoastră, de importanță globală pentru Republica Moldova, cea legată de gaz. Noi deja ne aflăm într-un proces serios de analiză a acestei probleme - o problemă mai veche. Vreau să mă adresez dumneavoastră și, prin intermediul dumneavoastră, miilor de cetățeni că vom lucra, împreună cu dumneavoastră, ca problema gazului să fi rezolvată”, îl asigura liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia.

Dintr-un raport al Serviciului de Informații și Securitate rezultă că, în ultimii aproape doi ani, Rusia și-a intensificat acțiunile hibride de destabilizare a Republicii Moldova. Iar Ilan Șor este vârful de lance al războiul hibrid dus de Kremlin. Din același raport, reiese că Rusia încearcă, prin orice mijloace, să eclavizeze Republica Moldova. 

„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în Moldova și a unor grupuri criminale transfrontraliere s-a intensificat în 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativa de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, aplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în partea de sud a Republicii Moldova, în special Găgăuzia”, a spus Alexandru Musteață, directorul SIS.

/VIDEO/ Alerta procurorului general, la Cutia Neagră PLUS: Procuratura riscă să ajungă în blocaj total
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Sponsorul din umbră al lui Șor. Stă în Israel, are rădăcini la Moscova și n-a fost niciodată în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram