Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

Sci-Tech&Media

Inițiativa legislativă privind implementarea noilor servicii electronice, votată în prima lectură

21 aprilie 2022, ora 20:38
Distribuie:

Proiectul de lege menit să impulsioneze dezvoltarea serviciilor electronice și a noilor servicii aferente semnăturii electronice, a fost examinat astăzi, 21 aprilie, în plenul Parlamentului.

În acest sens, proiectul Legii privind identificarea electronică și serviciile de încredere va reglementa domeniul de securitate a mijloacelor de identificare electronice și a serviciilor de încredere.

Prin actul aprobat, se propune definirea unor noțiuni noi, care nu se regăsesc în legislația națională, precum serviciu de încredere, sigiliu electronic, serviciu de distribuție electronică înregistrată, certificat pentru autentificarea unei pagini web, creator al sigiliului electronic, etc. De asemenea, este prevăzută modalitatea de acreditare și activitatea  prestatorilor de servicii de încredere.

Controlul în domeniul serviciilor de încredere va fi realizat de către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Suplimentar, proiectul conține prevederi referitoare la regimul juridic al documentelor electronice, circulația acestor documente, dar și responsabilitatea prestatorilor de servicii de încredere în asigurarea protecției datelor cu caracter personal în procesul de prestare a serviciilor de încredere. 

Potrivit autorilor, proiectul rezultă din Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană și urmărește alinierea legislației naționale în domeniul semnăturii electronice la normele europene.

Inițiativa legislativă va intra în vigoare după șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Totodată, după intrarea în vigoarea a prezentului proiect va fi abrogată Legea privind semnătura electronică și documentul electronic.  

Proiectul Legii privind identificarea electronică și serviciile de încredere a fost susținut cu 54 de voturi ale deputaților.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram