Război în Ucraina, ziua 174: Alți opt soldați ruși, suspectați de crime de război la Bucea. Șoigu a enumerat prietenii Rusiei

economic

Doar cetățenii cu venituri mici ar putea beneficia în continuare de compensații la gazele naturale

Foto simbol
21 mai 2022, ora 12:35
Distribuie:

Doar cetățenii care au venituri mici ar putea beneficia în continuare de compensarea diferenței de preț pentru consumul de gaze naturale oferit de către Guvernul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Statul trebuie să intervină acolo unde poată să intervină. Guvernul știu că lucrează, dar trebuie să lucreze pe programe bine țintite pentru a ajuta oamenii cu venituri mici. Iarna trecută au fost ajutați toți, dar de acum încolo nu vom mai putea să compensăm. Prețul la gaze trebuie compensat pentru oamenii care au venituri mici”, a declarat șefa statului, în cadrul emisiunii „Bună Seara”, de la Moldova 1.

TV8.md reamintește că în februarie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis compensarea diferenței de preț pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici, în urma noii majorări a tarifelor la gazele naturale.

Respectiv, Guvernul a compensat 79,8% din diferența rezultată în urma majorării de preț pentru primii 50 m³ consumați lunar, iar pentru următorii 100 m³ consumați 69,5% din diferență.

Pentru consumatorii non-casnici, definiți ca persoane fizice sau persoane juridice care procură gaze naturale de la furnizorii de gaze naturale în alte scopuri decât pentru propriile necesități casnice, cu excepția autorităților și instituțiilor publice, Guvernul a compensat primii 500 m³ consumați, cu 100% din diferența dintre prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare și prețul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea inițială. 

Pentru compensarea diferenței de preț pentru consumatorii non-casnici, în urma ultimei majorări a tarifelor la gazele naturale, au fost alocate 60 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului.

TV8.md reamintește că pe 29 aprilie Gazprom a confirmat oficial livrările de gaz către Republica Moldova pentru luna mai. Potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, în luna mai, vom achiziționa gaz rusesc la un preț de circa 910 dolari pentru mia de metri cubi, mai mic decât luna precedentă, când am plătit aproape 1193 de dolari.

În prezent, cetățenii Republicii Moldova achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Decizia a fost luată la  sfârșitul lunii ianuarie, iar tariful a fost aplicat retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram