Război în Ucraina, ziua 580: Atac lângă Moldova, condiții din SUA și crime de război! Zelenski: Vom răspunde la loviturile Rusiei

/VIDEO/ Există viață și după detenție: Ce șanse au să se angajeze persoanele cu un trecut infracțional

Foto simbol
21 mai 2022, ora 20:46

După ani buni petrecuți în detenție, mulți condamnați trebuie să o ia de la capăt. În majoritatea cazurilor, persoanele se confruntă cu o mulțime de necunoscute. Pe lângă lipsa locurilor de muncă și a neîncrederii în forțele proprii, trebuie să facă față valului de prejudecăți și de discriminare din partea societății. La prima eliberare, statul le oferă o indemnizație unică, în valoare de aproximativ 8000 lei, în cazul recidiviștilor, suma e de aproape patru ori mai mică. Contribuția statului însă nu poate șterge problemele de reintegrare a foștilor deținuți în societate. Cum decurge procesul, urmăriți într-un reportaj din campania „ÎnțeLEGEm legea” , realizat de TV8, în cadrul programului „Accesul la Justiție în Moldova”. 

Pavel și-a petrecut aproape 10 ani din viață după gratii. După ce s-a eliberat din detenție, și-a găsit singur un loc de muncă. Dar, când superiorii săi au aflat că este fost deținut, l-au concediat. 

„Chiar neîncălcând nimic, niciodată eu n-am întârziat la serviciu, mai târziu se afla că eu sunt fost condamnat și eram concediat doar din aceste motive.” 

„Există o marcă care ți-o afișează sau îți pun doar stigma, anterior condamnat tu nu ești om.”

Este recunoscător proiectului „SHARE”, ce reprezintă o punte de reintegrare pentru foștii condamnați din Republica Moldova. Datorită acestuia, acum este angajat și nu-și mai face griji pentru ziua de mâine. 

„Dacă tu nu ai serviciu sau nu ai vreo ocupație zilnică, tu ai să revii, asta deja e demonstrat.” „Proiectul investește în mine surse financiare și psihologice. În 10 luni, eu am căpătat 3 profesii: lăcătuș, montator și sudor.” 

„Doar trebuiesc fapte - ai venit, lucrezi, salariu primești la timp și cel mai important aspect este că aici ai multe perspective de a progresa.” 

În spatele acestui proiect stă Alexandru Curașov și Vladimir Gaiț, cel din urmă fiind un fost condamnat. Cei doi s-au cunoscut la un centru de reabilitare, după ce ambii au avut probleme legate de consumul de droguri. Acum 20 de ani, Vladimir a ieșit din închisoare și a decis să o ia de capăt. Împreună cu Alexandru, au fondat compania, în care 80% dintre muncitori sunt persoane care, în trecut, au fost certate cu legea. 

„Vladimir, și el fost condamnat, după ce a ieșit din penitenciar - fără viitor, fără perspective - avea dorința de a înființa o companie nu doar pentru a câștiga bani, dar și pentru a ajuta persoanele care au ieșit din penitenciar, la fel ca el, să se angajeze și să se reintegreze în viața de zi cu zi. Și iată că peste ani, dorința lui sa împlinit.” 

În cei 15 ani de la fondarea companiei, au întins o mână de ajutor la sute de oameni. Pentru 200 dintre aceștia le-au găsit un loc de muncă. Din spusele lor, oamenii care ies din poarta penitenciarului sunt dezorientați și nu au încredere în forțele proprii. 

„Trebuie să-și refacă documentele. O altă întrebare este lipsa locuinței și noi le oferim un loc de trai. Temporar, omul dacă nu are loc de muncă, se adresează la noi și, timp de 3 luni, poate locui în apartamentul oferit de către noi, să se instruiască și să primească un loc de muncă.” 

Foștii deținuți sunt în top trei categorii, care se confruntă cu cele mai multe situații de discriminare, susține avocata Arina Țurcan-Donțu, care face trimitere la un raport al Consiliului de non-discriminare, făcut anul trecut.

„Poate că ar fi o soluție ca angajatorii care-i primesc pe ex-deținuți la muncă să fie subvenționați, pentru că așa ar spori interesul angajatorilor pentru persoanele date.”

Deși deținuții pot beneficia de servicii de asistență juridică, din neștiință sau din neîncredere, foarte puțini se adresează după ajutor. 

„Se pot adresa chiar și la Consiliul pentru prevenirea și asigurarea egalității. Deși dacă analizăm practica Consiliului, atunci numărul deținuților care s-au adresat este mult mai mic în raport cu alte categorii.” 

Potrivit secretarei de stat a Ministerului de Justiție, Nadejda Burciu, doar deținuții care au fost eliberați înainte de termen beneficiază de asistență și supraveghere din partea probațiunii. 

„Statul oferă o indemnizație unică la eliberarea deținuților care sunt la prima eliberare, în valoare de aproximativ 7900 lei. Pentru recidiviști, această indemnizație unică este mai mică, în jur de 2000 lei.

Studiile arată că peste 80% dintre deținuți vor să muncească încă din penitenciar și doar 10% din ei reușesc să se angajeze în timp ce se află după gratii. 

Ministerul Justiției își propune ca să dezvolte și să extindă oportunitățile de ocupare în câmpul muncii pentru deținuți în perioada aflării lor în penitenciar pentru că asta este o condiție esențială, de bază, pentru a-i pregăti de eliberare.”

În Republica Moldova, circa 70% dintre condamnați execută pedepse pe termen mai mare de 5 ani. Anul trecut, la Serviciul de probațiune erau la evidență 254 de persoane eliberate condiționat din detenție. Conform datelor Ministerului Justiției, la 1 martie 2022 în evidența și supravegherea probațiunii se aflau 427 de persoane ieșite după gratii, înainte de termen. Fiecare al doilea este în prezent angajat cu acte în regulă sau prestează servicii ocazionale. Despre ce se întâmplă cu cei eliberați din închisoare la termen, nu se știe, pentru că nu se face evidența ratei lor de angajare în câmpul muncii. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică și o veste bună
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică și o veste bună
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/VIDEO/ Primele declarații ale bărbatului care a găsit bucăți de rachetă în grădina sa: „Am crezut că e un accident rutier”
/VIDEO/ Primele declarații ale bărbatului care a găsit bucăți de rachetă în grădina sa: „Am crezut că e un accident rutier”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
1,3 miliarde de lei pentru majorări salariale. Care sunt bugetarii care vor beneficia de compensații și lefuri mai mari
/VIDEO/ 1,3 miliarde de lei pentru majorări salariale. Care sunt bugetarii care vor beneficia de compensații și lefuri mai mari

/VIDEO/ Arseni, după ce președinta a spus, la TV8, că nu se vor da bani europeni pentru criminali: „E împotriva voinței poporului”

26 septembrie 2023, ora 14:19

Declarațiile președintei Maia Sandu, precum că satele în care alegătorii vor vota primari exponenți ai „grupărilor criminale” vor rămâne fără finanțări europene, contravin prevederilor statului de drept și democratic și sunt împotriva voinței poporului. Cel puțin asta consideră expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, care a recomandat guvernării să excludă din cursa electorală elementele corupte decât să-i lase pe alegători să decidă singuri cine dintre candidați este certat cu legea. 

Potrivit lui Arseni, declarațiile șefei statului sugerează ineficiența Comisiei Electorale Centrale, care trebuie să îngrădească accesul elementelor corupte în competiția electorală. 

 „Problema verificării candidaților la funcția de consilier și primar ține de competența CEC. E suficient un criteriu care contravine criteriilor constituționale să-l aibă partidul ca să fie exclus. Nu s-a făcut nicio mișcare. Ba dimpotrivă, în această perioadă, sub conducerea doamnei au mai fost înregistrate încă partide.

Declarația contravine contrar tuturor prevederilor statului de drept și democratic, al demnității și al drepturilor fundamentale ale omului și e împotriva voinței poporului”, a declarat Alexandru Arseni, pentru TV8.

„Cine stabilește că e criminal, stabilește puterea judecătorească. Demnitatea oamenilor nu poate fi batjocorită. Dreptul la vot este universal”, a adăugat expertul în drept constituțional.

Reamintim că pe 25 septembrie, în cadrul emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8, președinta Maia Sandu a declarat că localitățile din Republica Moldova, conduse de exponenți ai „grupărilor criminale” vor rămâne fără bani europeni pentru implementarea proiectelor de modernizare.

„Vreau să spun clar: acolo unde din anumite motive, oamenii aleg reprezentanți ai grupărilor criminale, acolo bani europeni pentru dezvoltare locală nu vor fi, pentru că nu ar fi corect”, a spus șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a recunoscut că și în cadrul proiectului „Satul European”, au fost ocolite localitățile în care, potrivit ei, alegătorii și-au vândut votul.  

„UE nu sprijină interesele criminalilor, nu oferă bani acestora. Oamenii care și-au vândut votul pentru 50 de lei nu vor avea pe urmă bani pentru dezvoltarea localității”.

Localitățile conduse de exponenți ai „grupărilor criminale” nu vor fi finanțate. Sandu: „UE nu sprijină interesele criminalilor”
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”

/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram