Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

timp liber

România amenință cu retragerea de la Eurovision: Consideră comportamentul EBU „inacceptabil”

21 mai 2022, ora 14:50
Distribuie:

Televiziunea Română a reacționat printr-un comunicat de presă la explicațiile Uniunii Radiodifuzorilor din Europa (EBU), care a detaliat decizia de a anula voturile juriilor din șase țări, printre care și România, după ce a observat că în a doua semifinală a concursului Eurovision acestea s-au votat între ele, scrie Biziday.

„În urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului“, transmite TVR.

De asemenea, precizează că investighează acuzațiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situația și consideră comportamentul EBU „inacceptabil”. Acuză Uniunea Radiodifuzorilor că a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de țări ale căror voturi s-au împărțit într-un mod care ridică suspiciuni.

“În timp ce unele țări au fost penalizate, notele juraților fiind înlocuite cu note acordate de EBU – printr-un așa-numit algoritm netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni – pentru altele nu a fost aplicată nicio sancțiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele țărilor penalizate“, transmite TVR, care exemplifică modul în care alte state au procedat similar:

„În timp ce România și alte cinci țări au fost sancționate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei țări:

Australia a dat către: Suedia 12, Israel 10, Belgia 8, Macedonia de Nord 7, Irlanda 6, iar Australia a primit de la: Suedia 12, Israel 10, Belgia 8, Macedonia de Nord 5, Irlanda 5;

Belgia a dat către: Suedia 10, Australia 8, Israel 7, iar Belgia a primit de la: Suedia 8, Australia 8, Israel 7;

Suedia a dat către: Australia 12, Estonia 10, Belgia 8, Malta 7, iar Suedia a primit de la: Australia 12, Estonia 12, Belgia 10, Malta 10“.

De asemenea, TVR transmite că EBU nu a comunicat părților implicate că ar fi sesizat probleme în sistemul de votare după cea de-a doua semifinală: „Din păcate, din cauză că EBU a decis să ne trimită abia după șapte zile informațiile relevante, tot ce am putut face a fost să cerem explicații oficiale juriului din România, post-factum, asupra votului din cea de-a doua semifinală. Chiar și în acest context, în care am fost deja judecați și sancționați, fără a ni se da posibilitatea de a ne apăra, TVR va colabora cu toate celelalte televiziuni sancționate pentru a descoperi dacă neregulile semnalate au fost rezultatul unei tentative de fraudă“.

Argumentează că EBU are mecanisme de prevenție și control, a trimis observatori care au urmărit procesul de vot, iar „Concluzia observatorilor a fost că votul a fost regulamentar și nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare“.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Noi explicații în scandalul Eurovision 2022. EBU spune că 6 țari, între care și România, s-au votat între ele

20 mai 2022, 14:05

Eurovision 2022: Juriile din șase țări au fost descalificate! Printre acestea, cel din România

15 mai 2022, 11:05

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram