Război în Ucraina, ziua 133: Rusia amintește de armele sale nucleare. UE: Livrarea de gaz ar putea fi întreruptă complet

politic

Sandu, despre manifestațiile celor din opoziție: „Nu ar fi putut protesta dacă erau la Moscova. Aici e democrație”

Foto: TV8.md
21 mai 2022, ora 11:05
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că „este firesc să existe proteste” organizate de către cei din opoziție atât timp cât în Republica Moldova se bucură de democrație. Cu toate acestea, șefa statului este de părere că aceste manifestații ar trebuie să respecte legea și bunul simț.

„Este firesc să existe critici și este firesc să existe proteste. Nu ar fi putut face aceste proteste și nu ar fi putut critica autoritățile dacă erau la Moscova. Aici în Republica Moldova se bucură de democrație și este firesc. Sigur că trebuie să respecte lege și bunul simț, dar în această țară orice om este liber să-și exprime punctul de vedere, să critice președintele, guvernul, aceste drepturi sunt înscrise în Constituție”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Bună Seara”, de la Moldova 1.

„Sunt lucruri diferite, unul este dreptul omului de a protesta, inclusiv opoziția care nu apără neapărat interesele Republicii Moldova și alt lucru sunt problemele serioase, chiar grave pe alocuri cu care ne confruntăm. Și am spus asta chiar din prima zi de război, acest război va avea consecințe dure pentru noi și de lungă durată și noi vedem asta. Creșterea prețurilor la produse, la resursele energetice pentru că în mod natural în martie, trebuia să intrăm cu prețuri mult mai mici și la gaze și la electricitate, însă din cauza războiului prețurile doar cresc și asta pune presiune și pe alte domenii”, a explicat șefa statului. 

Pentru că socialiștii, comuniștii, dar și reprezentanții Partidului ȘOR au protesta împotriva scumpirilor, președinta a explicat că, creșterea prețurilor este cauzată și de faptul că o mare parte din importuri veneau din Ucraina sau prin Ucraina, iar acest lucru nu mai este posibil în prezent.

„Majoritatea acestor presiuni  vin din importuri pentru că o mare parte din importuri veneau din Ucraina pentru că era mai ușor să importăm din ea sau prin ea, acum trebuie să importăm dintr-o țară mai îndepărtată, la un preț mult mai scump, sunt cozile la vamă care se mai adaugă și multe altele. Dar eu înțeleg și credeți-mă că suntem foarte îngrijorați, iar problema prețurilor este prima pe agenda noastră”, a adăugat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a reiterat faptul că instituțiile statului sunt și ele în mare parte responsabile de acest fapt, iar acestea trebuie să-și facă treaba mai bine, „inclusiv ANRE care trebuie să verifice foarte antent cheltuielile Moldovagaz și ce ajunge în tarif, companiile , Consiliul Concurenței, Guvernul și nu doar”, a conchis președinta.

Maia Sandu a califică drept o aberație acuzațiile opoziției potrivit cărora guvernarea ar primi indicații din exterior în procesul de gestionare a țării.

„Este o aberație pe care o repetă opoziția de mult timp, pentru că nu știu ce să mai inventeze. Pe noi ne-au ales cetățenii Republicii Moldova... Noi încercăm să facem ce am promis. Este adevărat că acest război și toate crizele complică lucrurile, dar și în alte țări cresc prețurile, inclusiv în țara preferată a socialiștilor și comuniștilor și în Rusia, prețurile cresc”, a mai spus Maia Sandu.

TV8.md reamintește că pe 16 mai, membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și simpatizanții acestora au protestat în fața sediului Băncii Naționale a Moldovei, față de politicile promovate de aceasta. Oamenii împreună cu secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, au cerut demisia Guvernului. Manifestanții au scandat „Stop inflației”, „Stabilitatea prețurilor”, „Demisia” și „Rușine”.

Contactată de echipa TV8.md, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, a reiterat faptul că inflația este un fenomen care lovește economia tuturor statelor și nu este un proces cauzat de Guvern.

Ulterior, pe 18 mai, PCRM și Partidul Șor și-au adus susținătorii în fața Guvernului, pentru a protesta. Cu lozinci anti-guvernare în mâini au cerut demisia Executivului, fiind nemulțumiți de situația social-politică din țară.

În replică, prim-ministra Natalia Gavrilița a îndemnat opoziția să-și direcționeze eforturile în așa fel ca să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor. 

Și pe 20 mai, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat un protest în fața Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, împotriva majorării prețurilor la produsele alimentare. PSRM a cerut demisia ministrului Agriculturii și au declarat că „securitatea alimentară a țării este pusă în pericol din cauza lipsei acțiunilor”.

Deputatul PAS și preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba, a explicat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, de ce rata inflației crește tot mai mult în Republica Moldova. Potrivit acestuia, „acum nu este timpul de căutat vinovații direct”, ci este important „să oprim acest val”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram