S-a scumpit metalul vechi, a crescut și numărul cazurilor de furt. Acest fenomen este deosebit de pronunțat în raionul Ialoveni, unde, de la începutul anului, au fost înregistrate deja 16 astfel de cazuri. Au fost situații când hoții au furat chiar și tractoare. Consiliul raional Ialoveni și Inspectoratul de Poliție au emis avertizări prin care atenționează primăriile din sate și comune să-i informeze pe localnici despre cum să-și protejeze bunurile de hoții de metale.
În vizorul hoților au ajuns și brigăzile de tractoare din Mileștii Mici. De regulă, indivizii comit furturile pe timp de nopate și iau tot ce le cade sub mâna.
„Îi sărăcie, nu-i de lucru, ce să facă omulV? Va fura.” "Sunt care fură.” „- Să facă parale. - Dar așa este de scump el? - Nu-i scump, dar dacă n-are omul, ce?”
Nu toată lumea din sat se teme de hoți. Femeia din imagini spune că nu are nimic prețios prin gospodărie.
„Da ce să ne fure, tomberonul de gunoi? Nici gunoi n-am în tomberon. N-are ce să-mi fure. Și câinele îi iute și-l apucă de picioare.”
Pe acest bărbat l-am surprins cum căra niște metale, pe care spune că lea găsit prin apropiere. Le duce la fier uzat, ca să facă ceva bani.
„ - Da de unde le-ați găsit? - Pe râpă. - Îi 5 și 20 kg. - Și cât aveți aici? - Eu știu, 5- 7 kilograme. - Și le-ați găsit așa în stradă? - Da, ia uită-te, aici, în râpă.”
O responsabilă de la o uzină de colectare a metalului ne-a declarat că nu are cum să știe, dacă metalul adus este furat sau nu. Asta chiar dacă printre lucrurile pe care le-am zărit erau și capace de la gurile de canalizare. Pentru că s-a fierul s-a scumpit în ultima săptămână, a crescut și cantitatea pe care oamenii o aduc.
„De unde eu pot să știu că el este furat, nu pot să știu.” „A fost 5,50 săptămâna trecută, acum este 5,70.”
Se fură ca în codru la mina de piatră din satul Piatra Albă, Ialoveni. Potrivit responsabililor de aici, anul acesta, deja au fost înregistrate cel puțin trei cazuri de furturi mari de metal. Au fost scoase de pe teritoriu și două tractoare.
„Într-un loc n-au reușit să rupă „sudarea” și au spart peretele și au luat două tractoare de marca T-40.”
Potrivit oamenilor legii, în ultima perioadă, fenomenul furtului de metale a luat amploare. Totodată, la momentul de față, sunt întreprinse acțiuni pentru a stabili persoanele care se fac vinovate de astfel de infracțiuni. În context, sunt documentați și cei care se ocupă de colectarea metalului, fiind verificată și legalitatea activității lor.
„Fenomenul infracțiunilor contra patrimoniului a luat amploare. De la începutul anului, Poliția din Ialoveni a fost sesizată în 16 cazuri de furt de metal din proprietatea persoane fizice și juridice, în mare parte, bunurile sustrase fiind lăsate fără supraveghere: cisterne, remorci, agregate, etc.”
În context, poliția le recomandă persoanelor fizice să-și păstreze bunurile în curte și nicidecum în afara acestora, pentru a limita accesul străinilor rău intenționați, iar persoanelor juridice le recomandă să asigure paza bunurilor prin instalarea camerelor de supraveghere și îngrădirea spațiilor. O avertizare despre intensificarea cazurilor de furt de metale a fost emisă în weekend și de președintele raionului Ialoveni. În ultima săptămână, prețul pentru un kg de metal s-a majorat cu 20 de bani și a ajuns la 5 le și 70 de bani pentru un kg.