Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

Mai multe contestații, pe agenda Consiliului Superior al Procurorilor, respinse. Un acuzator a fost reunoscut vinovat

22 septembrie 2022, ora 13:08
Distribuie:

Consiliul Superior al Procurorilor a respins în ședința de joi, 22 septembrie, mai multe contestații împotriva deciziilor Colegiului de disciplină și etică. Membrii CSP au menținut hotărârile de sancționare pe numele a doi acuzatori, care ar fi luat decizii ilegale și și-ar fi îndeplinit neprofesionist obligațiunile de serviciu. Alți trei acuzatori de stat au fost scutiți de pedeapsă.  

Una dintre contestații a fost depusă de Vasile Moldovan împotriva deciziei Colegiului de disciplină și etică. Moldovan a cerut tragerea la răspundere a procurorilor Tatiana Vrâncean, Aurel Postică și Sergiu Mocanu. CSP a respins contestația cu privire la aplicarea unor sancțiuni în privința celor trei acuzatori și a menținut hotărârea Colegiului de Disciplină și Etică.

O altă contestație a fost depusă de procurorul Dmitri Ianac de la Procuratura din Găgăuzia. Acuzatorul a contestat hotărârea în privința sa, luată de Colegiul de disciplină și etică. Colegiul, examinând o sesizare în care s-a invocat faptul că procurorul Dmitri Ianac ar fi admis pornirea ilegală a urmăririi penale și a calificat incorect fapta inculpatului drept concurs ideal de infracțiuni, a decis că procurorul și-a îndeplinit necorespunzător obligațiunile de serviciu. După deliberări în ședință închisă, Consiliul Superior al Procurorilor a menținut decizia Colegiului de disciplină și etică și a respins contestația procurorului. 

Și procurora Ludmila Bratan a contestat la CSP decizia Colegiului de disciplină și etică, care a constatat că acuzatoarea ar fi admis un șir de abateri de la legislație. Ea ar fi calificat incorect fapta inculpatului. Totodată, Ludmila Bratan nu ar fi ținut cont de existența unei sentințe de condamnare a inculpatului pentru aceeași faptă. Contestația Ludmilei Bratan a fost respinsă de membrii CSP.  Procurora a fost recunoscută vinovată și s-a ales, în calitate de pedeapsă disciplinară, cu un avertisment. 

Toate cele trei decizii pot fi contestate timp de 30 de zile la Curtea de Apel. 

Totodată, CSP a admis adresarea lui Marin Tofan cu privire la reluarea procedurilor disciplinare prin care au fost încetate procedurile disciplinare în privința procurorilor Ivan Rapeșco și Alexandru Botnaru. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram