/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Ceremonie la Kremlin privind anexarea regiunilor ocupate. Zelenski cere revolte în Rusia

politic

Procurorul general ar putea reveni în componența CSP. Unele competențe, retrase

22 septembrie 2022, ora 17:20
Distribuie:

Procurorul general ar putea reveni în componența Consiliului Superior al Procurorilor. Modificările la Legea procuraturii, care prevăd această posibilitate, au fost votate în prima lectură de Parlament. Procurorul general a fost exclus în 2021 din componența CSP. 

„Proiectul de modificare a Legii procuraturii au fost elaborat de Ministerul Justiției și a fost deja consultat și reavizat de Comisia de la Veneția, a fost avizat și de către toate instituțiile relevante, inclusiv Procuratura și societatea civilă”, a spus Olesea Stamate, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament. 

Unul dintre aspectele proiectului vizează evaluarea procurorului general. Comisia de la Veneția a recomandat ca evaluarea performanței procurorului să fie efectuată, dacă din componența comisiei de evaluare nu face parte și un procuror. De asemenea, procurorul general și adjuncții săi, nu sunt suspendați automat din funcții, dacă pe numele procurorului general a fost pornită o cauză penală, ci doar dacă suspendarea este decisă de către Consiliul Superior al Procurorilor. 

Potrivit proiectului, procurorul general revine în componența CSP, însă fără drept de vot ce ține de cariera procurorilor. În document mai este prevăzut și interimatul funcției de procuror general.   

Proiectul de modificare a Legii procuraturii, prevede, de asemena și procedura de numire în funcție a șefilor-adjuncți ai procuraturilor de specialitate. În prezent, șefii-adjuncți sunt desemnați în funcție de către CSP. Modificările prevăd că, adjuncții vor fi numiți în funcție prin ordinul procurorului general la propunerea șefilor procuraturilor specializate și cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor. 

Comisia de la Veneția va veni în următoarele săptămâni cu o opinie privind modificările la Legea Procuraturii. Buquicchio a criticat viteza cu care acestea au fost votate

20 octombrie 2021, 13:10

/DOC/ ULTIMA ORĂ! Guvernul a avizat pozitiv modificările la Legea Procuraturii

19 august 2021, 15:08

Legea Procuraturii a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare. Litvinenco: „Azi concursul inițiat de CSP este stopat”

21 septembrie 2019, 16:09

Ultima oră! Legea Procuraturii a fost modificată. Deputații au votat proiectul în a doua lectură

16 septembrie 2019, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Platon, surprins din întâmplare de un jurnalist român, într-o cafenea din Londra. Cum a reacționat controversatul om de afaceri

Foto: Facebook/Vitalie Cojocari
30 septembrie 2022, ora 13:56
Distribuie:

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a fugit din țară în vara anului 2021, a fost descoperit din întâmplare, într-o cafenea din Londra, de un jurnalist de la Euronews România. Vitalie Cojocari se afla în Capitala britanică, la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, când a intrat în local și a dat cu ochii de unul dintre cei mai căutați moldoveni. 

Jurnalistul a pus mâna pe telefon și l-a luat la întrebări despre motivele pentru care a plecat din Republica Moldova, de ce s-a refugiat în Marea Britanie și de ce nu a ales Moscova, în locul Londrei.

„Mă aflu în Marea Britanie pentru că în acest moment sistemul judiciar de aici îmi oferă siguranță că nu vor exista decizi arbitrare. Să vorbești despre judecată în Rusia este pur și simplu amuzant. Știm asta. În Rusia mi-ar fi dificil pentru că am o anchetă despre scoaterea capitalului, pe care mulți o numesc Laundromat”, a spus Platon. 

Controversatul afacerist s-a plâns că la Chișinău ar fi fost învinuit pe nedrept și că a fost lăsat fără averi. 

„Eu nu doar că am fost învinuit pe nedrept, eu am și suferit din cauza asta pentru că am stat în închisoare 4 ani. Mi-au fost luate averi colosale. Mie și partenerilor mei ne-au fost furate două cele mai mari bănci din Moldova, Agroindbank și Moldindconbank, împreună înseamnă 52% din sistemul bancar din țară. De la 300 la 500 de milioane. Am avut afaceri în sistemul de asigurări, aproape 50% din piața asigurărilor.”, a spus Veaceslav Platon.

Platon a mai spus că în prezent nu mai trăiește pe picior mare ca în trecut, dar că ar bani pentru o viață normală. „Nu eram un om sărac. Acum nu am cheltuieli excesive. Mi-au rămas niște bani pentru a trăi. Am bani pentru o viață normală, dar nu la calitatea pe care o aveam înainte”, a spus afaceristul.  

Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021. Asta, după ce a fost  declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară, în baza căruia fusese condamnat la 18 ani de închisoare.

În aprilie 2022, controversatul afacerist a fost sub acuzare, în dosarul „Laundromat”. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediu Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au dispus aplicarea arestului preventiv, în privința acestuia.

Materialul poate fi urmărit de la minut 1.41.50.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram