/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei

/HOROSCOP/ Săgetătorilor le-a venit rândul să se bucure de viață, iar Gemenii trebuie să fie sinceri cu partenerii de orice fel

22 noiembrie 2022, ora 08:30

Săgetătorilor le-a venit rândul să se bucure de viață și să îi molipsească și pe cei din jur cu entuziasmul lor. Gemenii trebuie să fie sinceri cu partenerii de orice fel.

Horoscop Berbec – 22 noiembrie 2022: Astăzi debutează o perioadă mai luminoasă în domeniul relațiilor cu persoane sus-puse care te pot ajuta să progresezi în domenii importante ale existenței tale. Este bine să dai dovadă de respect și de bun simț în solicitările tale.

Horoscop Taur – 22 noiembrie 2022: Începe să se facă lumină în domeniul finanțelor provenite de la alții, cu sprijinul și cu ajutorul lor, de exemplu prin partenerul de cuplu sau asociați într-o afacere. Nu va fi simplu și nici ușor, dar șansa îți surâde. 

Horoscop Gemeni – 22 noiembrie 2022: Este important să dai dovadă de maximă sinceritate față de partenerii de orice fel și să cauți să obții ceea ce-ți dorești pe căi legale. Începe o perioadă bună pentru contracte, colaborări și parteneriate. 

Horoscop Rac – 22 noiembrie 2022: Astăzi începe o perioadă mai bună pentru sănătate și pentru evoluția favorabilă a relațiilor din mediul de la serviciu. Este un moment bun să-ți alcătuiești o strategie inteligentă de abordare a problemelor nerezolvate, de orice fel. 

Horoscop Leu – 22 noiembrie 2022: Sfera sentimentală se animă și mai mult, semn că a venit momentul să te ocupi de partea frumoasă a vieții tale, să-ți prețuiești și să-ți exprimi sentimentele frumoase, cum știi tu mai bine.

Horoscop Fecioară – 22 noiembrie 2022: A venit momentul să te ocupi mai mult de casă, de familie, de mediul intim și de problemele nerezolvate asociate cu acest domeniu. Oricât de greu ți s-ar părea, multe bucurii vei obține în acest fel. 

Horoscop Balanță – 22 noiembrie 2022: Începe o perioadă cu mai multe deplasări care vor fi și mai rodnice, cu întâlniri fericite și discuții agreabile, cu persoane noi și interesante, care îți pot schimba ideile și atitudinile față de problemele din existența ta. 

Horoscop Scorpion – 22 noiembrie 2022: Este important să folosești ocazia care devine și mai consistentă astăzi de a câștiga mai bine, de a-ți folosi mai inteligent resursele de orice fel și de a cheltui cu cap ce câștigi din munca proprie. 

Horoscop Săgetător – 22 noiembrie 2022: Ți-a venit rândul să te bucuri de viață, să-ți întărești încrederea în sine și să îi molipsești și pe cei din jur cu entuziasmul tău. Este important însă să nu crezi că toți cei din jur sunt ca tine și se simt la fel de bine. 

Horoscop Capricorn – 22 noiembrie 2022: Lucrurile vor evolua în logica lor, fără să poți interveni prea mult. Dacă vei accepta să ai răbdare, vei vedea că această evoluție nu este împotriva ta sau a planurilor tale.

Horoscop Vărsător – 22 noiembrie 2022: Se dinamizează și mai mult cercul de prieteni și vor începe să apară și mai multe propuneri, invitații sau întâlniri agreabile, cu schimburi interesante de idei. Începe o perioadă ceva mai senină din viața ta, de care te vei bucura mult. 

Horoscop Pești – 22 noiembrie 2022: Treci în prim-planul atenției unui întreg grup, mai mare sau mai mic, și te vei bucura de beneficiile care vin pe această cale. Este bine să păstrezi o rezervă oarecare față de cei care vin cu propuneri fel de fel, dar să nu fie prea mare.

Sursa: Libertatea

/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Momentul prăbușirii rachetei la Briceni: S-au auzit două explozii puternice lângă casele localnicilor
/VIDEO/ Momentul prăbușirii rachetei la Briceni: S-au auzit două explozii puternice lângă casele localnicilor
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei
Ultima Oră! O rachetă, descoperită de polițiștii de frontieră într-o livadă de lângă orașul Briceni
Ultima Oră! O rachetă, descoperită de polițiștii de frontieră într-o livadă de lângă orașul Briceni
/FOTO/ Primele imagini de la Briceni: Cum arată rămășițele rachetei prăbușite într-o livadă de lângă oraș. „Oamenii s-au panicat”
/FOTO/ Primele imagini de la Briceni: Cum arată rămășițele rachetei prăbușite într-o livadă de lângă oraș. „Oamenii s-au panicat”

/FOTO/ Și-a împlinit visul american: Povestea moldovencei care și-a lansat prima carte de bucate tradiționale moldovenești în SUA

05 decembrie 2022, ora 20:15

Și-a împlinit visul american și a reușit să-și lanseze prima carte de bucate tradiționale moldovenești, tocmai în SUA. Este vorba de Elena Silvestru-Martinez, originară din Hîncești, satul Lăpușna, care de 14 ani este stabilită cu traiul în America. Dorul de casă a determinat-o să promoveze Republica Moldova prin bucatele noastre tradiționale. În data de 26 noiembrie, aceasta și-a lansat cartea care se numește „Moldovan Cuisine: Authentic Eastern European Dishes”, pe care i-a dedicat-o mamei sale, cea care a făcut-o să iubească bucatele autentice moldovenești. Lansarea cărții a fost un succes total și a reușit să-i ademenească pe americanii din Dakota de Nord, curioși să încerce bucatele tradiționale moldovenești.  

Totul a început în anul 2008, când a găsit pe banca universității o broșură, despre ofertele de lucru pe timp de vară, în SUA. Atunci, era o simplă studentă, care învăța la facultatea de Psihologie din cadrul Universității Pedagogice de Stat, „Ion Creangă”. De mică se visa în America, așa că a decis să-și ia inima în dinți și să plece în Statele Unite printr-un program work and travel. A fost un moment crucial pentru viitorul ei. Nu avea nici măcar bani de drum, așa că a luat cu împrumut. 

„Eu de mică am avut un vis - să ajung în America. Aveam o presimțire că voi ajunge acolo într-o bună zi, în plus, îmi plăceau și limbile străine. Nu am avut resurse financiare, dar m-am dus să încerc. Am aplicat cu mare greu, deoarece mama era plecată în Spania, iar banii i-am împrumutat”, ne-a mărturisit Elena Silvestru-Martinez.

S-a pornit în America cu două mere în geantă și nu s-a mai întors de 14 ani

Odată ajunsă, a lucrat într-un local de tip fast food în statul Utah, deoarece salariile acolo erau mai mari, în comparație cu alte regiuni. După ce s-a căsătorit cu un american din Puerto Rico, s-a mutat cu traiul în orașul Dickinson, iar mai apoi în Bismark, capitala statului federal american Dakota de Nord, unde trăiește și până în prezent.

Afacerea de catering cu bucate tradiționale moldovenești

În anul 2016 a început o afacere de catering cu bucate tradiționale moldovenești. Ideea a venit de la mama Elenei, care este extrem de pricepută la gătit bucate moldovenești.

„Totul a început când mama m-a vizitat în 2015. Când mama îți gătește bucate, îți aduci aminte de toate tradițiile și de dorul de casă. Mama mi-a zis că trebuie să încep ceva, fiindcă oamenilor le plac aceste bucate. Am început să postez rețete pe internet, dar mai pasiv, nu eram atât de activă, dar când am înființat legal compania, lucram de acasă, iar atunci când erau evenimente livram mâncare”, povestește Elena.

Și acum își aduce aminte de primii bănuți, pe care i-a primit după o comandă care a fost livrată la Curtea de Apel din Dickinson. Nu s-a promovat prin intermediul rețelelor de socializare, avea doar un număr de telefon și o pagină de Facebook. În schimb, în ajutor i-au sărit prietenii, care o recomandau ca fiind un bucătar iscusit: „Am avut această afacere timp de doi ani, după care m-am lăsat, deoarece am născut și din lipsa de timp am decis să o închid”.

Ideea de a scrie o carte și succesul din urma vânzărilor: „Într-o oră și jumătate s-au vândut 100 de cărți”

Ulterior, s-a mutat în Bismark, dar nu s-a lăsat de pasiunea de a găti. Cei care au venit cu ideea de a scrie o carte au fost chiar prietenii Elenei, care i-au sugerat să împărtășească rețetele și americanilor pasionați de gătit. Astfel, în data de 26 noiembrie, și-a lansat prima carte de bucate tradiționale moldovenești. „Mâncarea pe care mama mi-o gătea atunci când eram copil: Sarmale, borș, zeamă, plăcinte...”

„Am început să scriu cartea odată ce am intrat în pandemie și am lucrat singură la ea. Am reușit să închei un contract cu cea mai mare linie de magazine de cărți „Barz and Noble”, care este unul dintre cele mai vestite magazine de cărți din zonă. Mi s-au vândut toate cărțile, toți au rămas șocați. Într-o oră și jumătate s-au vândut 100 de cărți. A fost un succes. Planific să merg în diferite orașe și să o pot promova și în alte țări. Mai vreau să o traduc în spaniolă, dar și în română”, ne-a povestit Elena.

Elena este activă în mediul online și se poate mândri cu sute de urmăritori pe YouTube și pe Facebook, unde regulat postează filmulețe și îi ține la curent pe toți cei pasionați de gătit, cu rețete gustoase moldovenești. Acum, lucrează la cea de-a doua carte, care va fi una cu rețete de deserturi și pe care speră s-o lanseze în anul ce urmează, înaintea sărbătorilor de iarnă. Deși este mulțumită și fericită pentru că și-a realizat scopurile, Elena mai are un vis – „Vreau să înființez o școală culinară pentru copii și să predau lecții de culinărie și adulților, care vor să avanseze în acest domeniu.”

„Dorul de casă poate m-a făcut să mă apropii mai mult. Când ești departe și îți este dor, îți dai seama de mai multe lucruri și mai tare te apropii de casă”, ne-a mai spus Elena. 

Cei neînregistrați pe compensatii.gov.md ar putea rămâne fără ajutor în facturi din ianuarie: Cum va fi în noiembrie și decembrie
/VIDEO/ Cei neînregistrați pe compensatii.gov.md ar putea rămâne fără ajutor în facturi din ianuarie: Cum va fi în noiembrie și decembrie
Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Cum anume
Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Cum anume
Cine este moldoveanul periculos căutat de polițiștii din Franța și prins în România: "Nu e greu să omori un om"
Cine este moldoveanul periculos căutat de polițiștii din Franța și prins în România: "Nu e greu să omori un om"
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Ultimul locuitor din Dobrușa a plecat din sat: Unde este acum moldoveanul ajuns pe prima pagină din The New York Times
/VIDEO/ Ultimul locuitor din Dobrușa a plecat din sat: Unde este acum moldoveanul ajuns pe prima pagină din The New York Times
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram