Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 870: Gafa lui Biden și gluma lui Zelenski. Kievul cere judecarea Rusiei, iar SUA îl avertizează pe Putin

Anchetă internă la Serviciul Vamal: Cum un pretins diplomat moldovean a trecut frontiera cu 8 000 de pachete de țigări

missing
22 decembrie 2022, ora 12:02

Serviciul Vamal a inițiat o anchetă internă și un dosar penal pentru a stabili circumstanțele, cum marți, 20 decembrie, un pretins diplomat cu dublă cetățenie, română și moldovenească, a putut să introducă în România peste 8 000 de pachete de țigări de contrabandă. 

Precizăm că fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a scris o postare pe Facebook în care a menționat că actele prezentate de cetățeanul reținut la frontiera română sunt veridice. Ulterior contactat de TV8, Petic a contrazis această versiune și a precizat că documentele prezentate de acest cetățean la controlul de frontieră română sunt false, însă apare întrebarea cum pretinsul diplomat a trecut frontiera Republicii Moldova cu valize ticsite cu țigări. Potrivit lui, vameșii din țara ar fi putut admis un act de corupție. 

„Autoritățile Republicii Moldova trebuiau să iasă cu un comunicat de presă în care să spună cum a fost, ca să nu apară anumite suspiciuni din partea societății, precum că au fost acte de corupție din incompetență sau din neprofesionalism. Poliția trebuia să ne răspundă la o întrebare: cum acest cetățean pretins diplomat a putut să treacă prin filiera diplomatică sau prin pista verde pe unde trece corpul diplomatic cu un asemenea document. Astfel fiind înregistrat și la controlul poliției de frontieră cu cea a trecut el totuși. 

Serviciul Vamal trebuia să răspundă cum acest cetățean a putut să treacă controlul cu țigări. Admit că ar fi putut trece nu prin partea Republicii Moldova, ar fi putut trece pe la Leușeni pe unde trec toți cetățenii și ar fi putut trece cu pașaport eliberat de autoritățile moldovene...() Aceste documente prezentate sunt improvizate”, a spus Petic pentru TV8. 

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a declarat pentru TV8 că la controlul țării noastre bărbatul a prezentat acte valabile. 

„În Moldova, persoana a prezentat la control acte valabile. Însă, pe fapt a fost inițiată anchetă de serviciu pentru a investiga dacă au fost admise abateri de la procedurile standarde de operare”.

Și ministerul de Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova confirmă faptul că actele prezentate de pretinsul diplomat moldovean la frontiera română sunt false. Contactat de TV8.md ofițerul de presă al MAEIE, Daniel Vodă, a menționat aceste acte sunt un fals ordinar, iar din poze se vede clar că nu sunt documente emise de autorități. Acest fals fiind constatat și de autoritatea competentă.

„Documentele plasate nu corespund cu adevărul, deci noi nu avem așa acte. El nu este un diplomat, diplomații au pașaport eliberat de Ministerul de Externe. Pașaportul eliberat seamănă cu pașaportul cetățeanului, actele care sunt prezentate și pe care scrie diplomat e o făcătură. Motiv pe care a fost și oprit de autorități. Așa documente noi nu emitem. Regimul de eliberare a documentelor diplomatice este stabilit de legislație” a declarat Daniel Vodă. 

Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră vor reveni ulterior cu detalii. 

TV8.md reamintește că un bărbat în vârstă de 54 de ani cu dublă cetățenie, română și moldovenească, a încercat să introducă în România peste 8 000 de pachete de țigări de contrabandă. Incidentul a avut loc marți, 20 decembrie, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa din Iaşi. 

Potrivit autorităților române, bărbatul s-a prezentat ca pasager al unui automobil înmatriculat în țara noastră cu destinația București. La controlul de frontieră, acesta prezentat un set de documente, ce s-au dovedit a fi false, prin care invoca faptul că este diplomat în cadrul unei autorități regionale care luptă împotriva criminalității.

În urma verificării automobilului, oamenii legii au depistat mai multe cutii și valize aflate în autoturism și în portbagajul acestuia. Acestea erau cu 8 100 de pachete de țigări de diferite mărci și trei litri de băuturi alcoolice, cu timbru de acciză Republica Moldova.

Oamenii legii au pornit o cauză penală pentru tentativă de contrabandă, iar bunurile accizabile, în valoare totală de 40.650 de lei, au fost confiscate. 

Un pretins diplomat moldovean, prins la frontiera română cu acte false și valize ticsite cu țigări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram