Război în Ucraina, ziua 123: La Kiev s-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

social

/VIDEO/ Primii pepeni verzi, deja în vânzare! Oamenii se uită la ei doar cu coada ochiului pentru că sunt foarte scumpi

23 iunie 2022, ora 20:11
Distribuie:

Primii pepeni verzi au apărut în vânzare. Oamenii care trec pe lângă tejghele, ne-au spus, însă, că se uită la ei doar cu coada ochiului, pentru că, în acest an, sunt foarte scumpi. Pe de altă parte, sezonul lor natural încă nu a început, iar cei crescuți în seră nu se știe pe cât sunt de inofensivi pentru sănătate, mai spun ei. Cei mai mulți cumpărători cred că aceștia conțin mulți nitrați, așa că, potrivit lor, o să rabde până vor apărea cei moldovenești. Și specialiștii atenționează oamenii să fie atenți, atunci când cumpără pepeni verzi și recomandă ca aceștia să fie consumați doar la sezon. 

De câteva zile, în piețile din capitală, dar și pe la marginea drumului pot fi zăriți pepenii verzi, expuși spre vânzare. Aceștia sunt aduși din Turcia, Grecia sau România și se vând la un preț de cel puțin 15 lei kilogramul. Comercianții dau asigurări că produsul a fost verificat și că ei dețin certificat de conformitate. 

„ - De când au apărut pe piață? 
- Azi e a doua zi. 
- Și oamenii cumpără? 
- Câte oleacă, preferă. 
- Oamenii cer certificatul de conformitate? 
- Da, de la laboratorul nostru și certificatul de conformitate. Ei își fac griji, pentru că marfa este adusă din altă țară, dar este mult mai calitativă marfa adusă decât marfa noastră. 
- De unde aduceți pepenii? 
- Turcia”. 

 Comercianții nu dețin, însă, niciun dispozitiv, care ar demonstra cantitatea de nitrați pe care o conțin produsele pe care le vând:

„ - Dar puteți să ne arați acum, cum verificați nitrații, dacă se conțin? 
- Numai la baza, aici nu putem. 
- Da aici la piață nimeni nu are aparat? 
- Este și la piață, laboratorul central.

Oamenii nu prea se grăbesc să cumpere pepeni verzi de import. Unii dintre cei pe care i-am întrebat ne-au spus că și prețul este pipărat, iar alții s-au arătat ingrijorați de cantitatea de nitrați, pe care ar putea s-o conțină:

„ - Atât de devreme nu cumpăr 
- De ce? 
- Pentru că nu se știe cum au fost crescuți. În general, sezonul pepenilor verzi este sfârșitul lui august, începutul lui septembrie. Nu are sens să cumpărăm, așa cred eu. 
- Cum credeți, conțin nitrați? 
- Desigur, nu am nicio îndoială. 

„ Nici nu am văzut, dar nici nu iau. Trebuie să fie scumpi încă”.

Pe de altă parte, deși spun că, cel mai probabil, pepenii verzi conțin nitrați, oamenii nu cer certificatul de conformitate de la comercianți:

„ - Dar vă arată, când cereți, câți nitrați au sau certificate anumite? 
- Eu știu? Nu știu. Trebuie de întrebat, trebuie de întrebat. 
- Ați cerut vreodată? 
- Nu. Nu, n-am întrebat. 

„ - Harbujii de peste hotare nu sunt prea buni, te îmbolnăvești. 
- Dar când cumpărați de pe piață, cereți certificatul de conformitate? 
- Nu, nu. 
- Dar măcar să verifice nitrații? 
- Nu. (text) Și la ieșirea din Chișinău, pe marginea drumului, am găsit o tarabă plină cu pepeni verzi. Omul care îi vindea ne-a spus că, zilnic, se cumpăra în jur de 20. Marfa este importată din Grecia sau România și, cu toate că ne-a dat asigurări că deține certificat de conformitate, nu ni l-a prezentat. 

„Certificate sunt. Oricum este verificat. Chiar dacă conține nitrați este o normă oarecare, care corespunde măsurii, normei date, pentru a fi consumat, pentru că asta este situația în ziua de azi”, a declarat șef adjunct de direcție, ANSA, Sergiu Mazureac.

În context, specialiștii recomandă ca pepenii verzi să fie procurați doar din locuri autorizate, deoarece, în general, comerțul stradal este ilicit, iar înainte de a pune produsul în coșul de cumpărături, oamenii trebuie să ceară certificatul de conformitate.

„Anul acesta, toate probele care au fost investigate, au fost conforme și nu au fost depistate depășiri de limita maximală admisibilă de nitrați. (musca)Cel mai bine e să procurăm cu certificatele, care confirmă inofensivitatea”, a menționat, Mazureac.

Mai mult, medicii toxicologi recomandă oamenilor să consume aceste fructe doar la sezon. Primii pepeni verzi moldovenești apar la finele lunii iulie, începutul lui august.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram