Război în Ucraina, ziua 214: Rușii fug și în Mongolia, atac la Odesa și proteste în Daghestan: Forțele de ordine au tras în aer

social

/VIDEO/ Tot mai puțini poștași la sate. În ultimii 5 ani, numărul lor a scăzut de circa trei ori

23 iunie 2022, ora 20:13
Distribuie:

Numărul poștașilor din țara noastră s-a redus dramatic, în ultimii ani. De exemplu, dacă în 2020, în sate, activau circa 1600 de muncitori, spre sfârșitul anului trecut jumătate au plecat din funcție. La orașe, datele diferă, dar nu foarte mult. Echipa noastră a discutat cu doi poștași, ambii cu o experiență de ani buni în aducerea scrisorilor. Deși se plâng că au o muncă anevoioasă, spun că, dacă ar lua-o de la capăt, tot poștași ar lucra. 

De-i ploaie, zăpadă sau frig, Nadejda Borș cutreieră în lung și lat comuna Stăuceni, pentru că trebuie să ducă la timp pensiile, scrisorile și ziarele. Deși are 74 de ani, spune că puterile trebuie să o mai țină să care cu ea geanta de poștaș, pentru că nu are cine să o înlocuiască: 

„Foarte mult îmi place munca, dar îmi pare rău că tinerii nu vin să muncească la poștă. Înainte, elevii din clasele mari veneau să lucreze, în vacanță, dar acum e altă vreme. Am vrut să renunț la activitatea mea, dar aștept să vină cineva, ca să las serviciul pe mâini bune”.

Femeia spune că parcurge, zilnic, zeci de kilometri. Și nu se deplasează cu bicicleta, ori cu alt mijloc de transport, ci pe jos:

„Sunt 19 străzi. Sunt străzi mici, dar sunt și câte 3,5 km. Zilnic merg pe jos până la 16 km. M-au mușcat și câinii mai mult decât pe ceilalți poștași. Dar oricum, comunic cu oamenii, duc scrisori. Cineva se bucură, altul plânge. Foarte mult mă așteptă. Eu am satisfacție de la munca pe care o fac”.

Și Andrei Cazacu muncește ca poștaș deja de 11 ani, la Chișinău:

„ Am acumulat o experiență cât pentru o viață. Sunt zile deloc ușoare, mai ales când plouă, când este frig afară, dar munca pe care o fac îmi aduce plăcere și mergem în continuare. Dacă aș întoarce anii înapoi, cred că tot aici m-aș opri”.

Munca de poștaș presupune capacitatea de a interacționa cu oamenii, dar și putere fizică, mai spune Andrei Cazacu:

„Cine dorește să muncească poate alege această muncă. Cui îi place să fie dinamic, să interacționeze cu lumea poate alege această meserie, pentru că nu va da greș, este interesantă, te motivează foarte mult”.

Potrivit responsabililor de la Poșta Moldovei, în ultimii ani, tot mai puțini oameni aleg să activeze în calitate de poștaș. Salariul mic, dar și condițiile de muncă sunt principalele probleme care îi fac să se ferească de această meserie:

„Bănuim noi, că aceasta se datorează faptului că de mai mulți ani, Întreprinderea a delăsat acest segment. Nu au majorat salariile de mai mulți ani, poștașii nu au fost echipați cu genți, cu îmbrăcăminte și cu încălțămintea de serviciu.Potrivit responsabililor de la Poșta Moldovei, în prezent, salariul unui poștaș începe de la 4 800 de lei, și asta majorat cu aproape 20 la sută, începând cu 1 mai curent. Mai mult, autoritățile spun că urmează să fie achiziționate și echipamente moderne. 

„Până la finele anului, planificăm să efectuăm procedura de achiziție a încălțămintei și îmbrăcămintei pentru poștași”.

Potrivit datelor Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, la sfârșitul anului trecut în Republica Moldova erau circa 1300 de poștași, cu circa 700 mai puțin față de 2020 și de aproape două ori mai puțin decât în anul 2017, când erau peste 2400 de poștași. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Circa 6.000 de persoane au participat la protestul organizat de Partidul Șor, anunță Poliția: Ce încălcări au depistat

25 septembrie 2022, ora 22:00
Distribuie:

Organizatorii protestului din fața Parlamentului și Președinției au asigurat transport ajuns la Chișinău cu o capacitate estimativă de 9.000 de locuri. La protest au participat în jur de 5.800 - 6.000 de persoane, anunță Poliția, asta deși Partidul Șor susținea că au protestat peste 45.000 de oameni.

Potrivit oamenilor legii, atât organizatorii, cât și participanții la protest au încălcat prevederile Declarației prealabile depuse la Primărie și a Legii cu privire la întruniri, inclusiv locul desfășurării acțiunii de protest, evitarea acțiunilor provocatoare, menținerea ordinii publice.

Totodată, participanții la protest au atacat forțele de ordine prin altercații și cu diferite obiecte. Fiind somați de oamenii legii, aceștia au refuzat să se conformeze cerințelor.

Organizatorul acțiunii s-a eschivat de la dialogul cu forțele de ordine, fapt documentat în condițiile legii.

Poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni violente și să colaboreze cu Poliția.

Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, vor purta răspundere conform legislației.

„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare,  dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.

Poliția a anexat declarația suplimentară depusă de organizatorul acțiunii privind locul desfășurării întrunirii.

Mii de oameni s-au adunat duminică, 25 septembrie, în fața Parlamentului și Președinției, la protestul organizat de Partidul Șor. Oamenii sunt nemulțumiți față de scumpirile din țară, față de crizele care nu mai contenesc și față de guvernare.

Potrivit Partidului Șor, mobilizarea pentru protest a început încă din primele ore ale dimineții, când oameni din toate colțurile țării au luat calea spre Chișinău. 

Coloane întregi de microbuze și autobuze au fost observate pe mai multe drumuri naționale. 

Acțiunea a început la ora 15:00.

TV8.md reamintește că pe 18 septembrie, mai mulți oameni au venit la protestul organizat de Partidul „Șor” și au instalat corturi în fața Parlamentului. 

La protest au fost prezenți reprezentanții Partidului „Șor”, simpatizanți, deputați, primari și mai mulți consilieri din diferite colțuri ale țării. Unul dintre liderii protestului, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că protestele pașnice vor continua până când PAS nu va pleca de la putere.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a apărut doar online, comunicând cu oamenii prin intermediul unui televizor care a fost adus în fața protestatarilor și a declarat că proteste similare vor fi organizate în fiecare duminică.

Mulțimea s-a deplasat în coloane din mai multe regiuni ale Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare.

Reprezentanții Guvernului și Președinției susțin că într-un stat democrat, fiecare om este liber să iasă să protesteze.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Peste 45 de mii de oameni ar fi prezenți la protest, susține Partidul Șor: Liderul acestuia a apărut pe un ecran gigantic

25 septembrie 2022, 17:09

Incident la protestul organizat de Partidul Șor! Unei femei i s-a făcut rău: A fost luată de ambulanță

25 septembrie 2022, 17:09

Momentul în care protestatarii vor să instaleze corturi în curtea Președinției, dar sunt opriți de poliție

25 septembrie 2022, 17:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram