Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

Guvernul a semnat contractul de prefezabilitate pentru construcția spitalului regional sud. Ar putea fi gata în 2023

23 septembrie 2022, ora 12:24
Distribuie:

Ministra Sănătății a declarat la ședința de Guvern, din 23 septembrie, care a avut loc în deplasare la Cahul, că proiectul de construcție a spitalului Cahul, va fi finanțat de Banca Europeană de Investiții în baza unui acord de împrumut. Ala Nemerenco a spus că ministerul a semnat acordul de finanțare pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru proiectul spitalului regional din Cahul și cel din Bălți, care constituie un grant nerambursabil, în mărime de 1,5 milioane de euro. 

„Studiul de prefezabilitate urmează să fie realizat cât mai repede.  Astfel încât studiul să fie gata în primul semestru al anului 2023, pentru a fi aprobat de bancă”, a spus Ala Nemerenco. 

De asemenea, anul viitor trebuie aprobate toate documentele, pentru ca la începutul anului 2024 să fie anunțat concursul pentru desemnarea companiei de construcții. 

„Perioada de construcție, am discutat cu experți din străinătate, dacă vin companii cu experiență, în cel mult 3 ani pot fi finalizate lucrările, iar spitalul poate fi dat în exploatare”, a spus ministra Sănătății.   

Nemerenco a mai spus că principala problemă rămâne identificarea terenului. Însă, potrivit ministrei, au fost deja identificate trei terenuri, fiind solicitată și opinia experților străini. Ministra Sănătății a mai spus că spitalul va fi dotat cu echipament modern și specialiști bine pregătiți. 

Ala Nemerenco a mai spus că până acum Ministerul a susținut din Cahul. În pandemie, dar și în criza refugiaților, spitalul a primit utilaje performante. Acum se desfășoară procedura de achiziție, cu suportul băncii de finanțare a Consiliului Europei, în urma căreia spitalul va primi echipament noi, inclusiv un laborator modern, o stație de producere a oxigenului medical, un tomograf.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram