/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO

Moscova avertizează: „Încercările Ucrainei de a recupera Donbasul, Herson, Zaporojie vor fi considerate atacuri împotriva Rusiei”

23 septembrie 2022, ora 13:54

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat vineri, 23 septembrie, că încercările Ucrainei de a recupera Donbasul, precum şi regiunile Zaporojie şi Herson după intrarea lor în componenţa Rusiei în urma referendumurilor, vor fi considerate atacuri împotriva Rusiei, în conformitate cu Constituţia rusă, scrie Interfax.  

„Astfel, odată ce aceste regiuni vor fi recunoscute ca parte a Rusiei, ele vor fi protejate la fel ca şi alte teritorii ruseşti”, a spus Peskov. 

Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în componenţa Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată „rapid”, a mai spus el. 

„Sunt convins că acest lucru va fi destul de rapid”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, referindu-se la procedurile de anexare. El a explicat că rezultatul consultărilor populare va fi supus mai întâi unei „serii de proceduri” în parlament, iar apoi documentul final va fi promulgat de preşedintele rus.
 

Referendumurile organizate de Rusia sunt un „spectacol de propagandă”, spune Kievul 

ACTUALIZARE 16:05 Ucraina a calificat vineri referendumurile organizate de Moscova în teritoriile ocupate din estul şi sudul ţării drept un „spectacol de propagandă” din partea Kremlinului.

 „Astăzi, nu există nicio acţiune legală numită 'referendum' în teritoriile ocupate”, a scris pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak. El a spus că teritoriile ocupate au nevoie de „o eliberare imediată”. Kievul a ameninţat organizatorii aşa-numitelor referendumuri din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie că vor fi puşi sub acuzare pentru înaltă trădare. În plus, acceptarea paşapoartelor ruseşti, în special de către angajaţii administraţiei de stat, este pasibilă de pedeapsă. Există mulţi colaboratori în teritoriile ocupate, susţine guvernul ucrainean.
 

Totodată, armata ucraineană anunță că a eliberat satul Iațkovka din regiunea Donețk și a reușit să restabilească pozițiile pierdute anterior la sud de Bahmut, a anunțat Alexei Gromov, adjunctul șefului Direcției Operaționale Principale al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie presa ucraineană.

„Referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă au început vineri în părțile Ucrainei controlate în totalitate sau parțial de Moscova. Kievul și Occidentul au calificat acțiunea, organizată de Moscova, drept o „farsă".

Primarul orașului Lugansk, Serghei Haidai, a scris, într-un mesaj publicat pe Telegram, că militarii ruși îi forțează pe localnici să voteze și le interzic să părăsească zona, scrie The Guardian.

”Potrivit informațiilor disponibile, forțele de ocupație au format grupuri înarmate pentru a merge în locuințe și să-i forțeze pe oameni să participe la așa zisele referendumuri”, a afirmat edilul.

Și secretarul consiliului orașului Zaporojie declară că rezidenților locali li se promit recompense în bani și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse.

Primarul orașului Melitopol îi îndeamnă pe locuitorii din zonele ocupate ale Ucrainei să nu participe le „referendumurile”, organizate de autoritățile impuse de Rusia. El le cere oamenilor să nu le deschisă ușa „agitatorilor”, să nu meargă la secțiile de votare și să ignore întregul proces, spunând că Armata Ucrainei va elibera cu siguranță toate teritoriile ocupate de ruși. 

„Facem apel la locuitorii teritoriilor ocupate să nu participe în niciun fel la pseudo-referendumuri. Participarea la acestea înseamnă a sprijini planul sângeros de escaladare a războiului împotriva Ucrainei, de a deveni voluntar parte a unei societăți totalitare închise, de a-ți asuma o parte din responsabilitatea crimelor de război, de a fi de acord cu mobilizarea bărbaților cu vârste cuprinse între 16-55 de ani pentru a fi carne de tun în Armata rusă. Cel mai important - participarea la un pseudo-referendum este cea mai gravă trădare”, a scris pe Telegram primarul din Melitopol.

În regiunea Lugansk au fost deschise 461 secții de votare, iar în Donețk, 450. În Zaporojie vor fi organizate 394 de secții, iar în regiunea Herson din sudul Ucrainei  - 198. 

De asemenea, mai multe secții de votare au fost deschise în Rusia pentru a permite votul „refugiaților" care au fugit din Ucraina, potrivit agențiilor de presă ruse.

Locuitorii din regiunile separatiste Donețk și Lugansk, care și-au declarat deja „independența", trebuie să decidă doar dacă vor să facă parte din Rusia.

În regiunile Herson și Zaporojie însă, care sunt parțial ocupate de forțele rusești, întrebarea pusă este: „Doriți să vă separați de Ucraina, să creați state independente și să deveniți parte a Rusiei?”

Președintele camerei inferioare a parlamentului rus (Duma), Viaceslav Volodin, i-a îndemnat vineri pe „compatrioții săi" - pro-rușii din Ucraina - să „facă alegerea de a deveni parte a Rusiei". „Vă vom sprijini", a adăugat el.

Anexarea acestor patru zone nu va fi recunoscută de comunitatea internațională, dar ea va marca un punct de cotitură în ofensiva pe care Rusia o desfășoară în Ucraina.

Service members in occupied Luhansk vote in a referendum that Ukraine has condemned as propaganda.
A man from Ukraine’s occupied Luhansk region votes at a temporary accommodation facility in Volgograd, Russia.
An elderly woman shows her Ukrainian passport as she prepares to vote at a temporary accommodation facility in Volgograd, Russia.
People from the occupied Luhansk region voting in Russia.
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
Caz șocant la nordul Moldovei: Un mort a ars cu tot cu sicriu într-o casă
Caz șocant la nordul Moldovei: Un mort a ars cu tot cu sicriu într-o casă
De ce are R. Moldova nevoie de o bază militară la Băcioi? Explicațiile ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi
De ce are R. Moldova nevoie de o bază militară la Băcioi? Explicațiile ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi
/UPDATE/ Drochia: Minora de 15 ani, căutată de mai bine de zece zile, a fost găsită. Detalii de la Poliție
/UPDATE/ Drochia: Minora de 15 ani, căutată de mai bine de zece zile, a fost găsită. Detalii de la Poliție
/METEO/ Ploi în toată țara și temperaturi de până la -1 grad: Cum va fi vremea astăzi, 29 noiembrie 2023
/METEO/ Ploi în toată țara și temperaturi de până la -1 grad: Cum va fi vremea astăzi, 29 noiembrie 2023

/VIDEO/ Palestinienii strămutați se întorc la casele lor pe durata armistițiului. Nimic nu le amintește de locul în care au trăit

29 noiembrie 2023, ora 22:20

Armistițiul din Orientul Mijlociu scoate la iveală cruzimea războiului și distrugerile masive de după bombardamente. Palestinienii strămutați în sudul Fâșiei Gaza se întorc zilele acestea acasă, în speranța că vor putea recupera măcar o parte din lucrurile personale. Din păcate, ceea ce găsesc la întoarcere, cu greu le mai amintește de locul în care au trăit până nu demult. 

În lipsa combustibilului, locuitorii din regiunea Khan Younis sunt nevoiți să se deplaseze cu vehicule tractate de măgari, iar un drum de 8 km durează de la trei până la patru ore. 

„În ceea ce privește transportul de la Khuza'a la Khan Younis, pentru că am fost nevoiți să ne evacuăm în școli, este greu să ne deplasăm, așa că folosim căruțe tractate de măgari. Din păcate, ne ia trei, patru ore să ajungem la Khan Younis”.

Priveliștea este de-a dreptul cutremurătoare, iar o situație similară se atestă în multe localități din enclavă. 

„După cum vedeți, totul s-a prăbușit. Casele rămase sunt nelocuibile. Situația este catastrofală. Casa surorii mele era lângă a mea. Clădirea cu șase etaje a dispărut complet. Avem și martiri. Clădirea s-a prăbușit peste ei. Șapte oameni din familia unchiului meu au murit”.

Mai mulți oameni, inclusiv copii au fost filmați în timp ce coceau turte printre dărâmăturile din Gaza.

Un crescător de porumbei care a fugit din calea războiului spre sud, a rămas uluit să constate la întoarcere că din afacerea care era principala sursă de venit a familiei nu a rămas mai nimic.

„Am plecat când a început războiul, ne-am întors în timpul armistițiului. Am stat vreo 40-45 de zile în școli, iar când ne-am întors, am fost surprins, am văzut casa distrusă. Păsările nu au fost cruțate, nici animalele, plantele, nimic nu a fost cruțat. Porumbeii erau sursa mea de trai, aveam cam 30-40 de perechi, au mai rămas doar două”.

Totodată, au fost publicate imagini noi care arată distrugerile din kibbutz-urile israeliene: case avariate și arse în urma atacului Hamas din 7 octombrie, în care au fost uciși aproximativ 1.200 de oameni.

Armistițiul de patru zile convenit de Israel și gruparea islamistă Hamas a fost prelungit luni și a adus primul răgaz în Fâșia Gaza în ultimele șapte săptămâni. Autoritățile din enclavă susțin că atacurile Tel Avivului au ucis până acum peste 15.000 de oameni, aproximativ 40 la sută din ei fiind copii. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram