Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

/FOTO/ Ploaie de rachete în toată Ucraina: Imagini dramatice cu consecințele atacurilor de după-amiază

23 noiembrie 2022, ora 15:07

Rusia a lansat noi atacuri masive asupra infrastructurii energetice din Ucraina. În urma bombardamentelor, care au avut loc în numeroase regiuni, inclusiv la Kiev, Republica Moldova a rămas din nou fără curent electric. În beznă sunt și majoritatea localităților din Ucraina. 

În Nikolaev, ocupanții au lansat cel puțin 9 bombardiere Tu-95. Și în regiunea Odesa au fost lansate mai multe rachete. La Kiev, o rachetă a distrus un obiectiv de infrastructură. Potrivit primarului capitalei ucrainene, Vladimir Kliciko, la fața locului au intervenit serviciile de salvare și urgență. Kievul a rămas în beznă în totalitate. 

Este alertă și în regiunea Vinița, acolo unde rușii atacă obiective de infrastructură strategice. Și la Lvov au loc bombardamente masive. Întreg orașul a rămas fără curent electric. Nu se cunoaște deocamdată numărul victimelor înregistrate. 

Noul val de atacuri vine după ce cu puțin timp în urmă, Parlamentul European a recunoscut Rusia drept stat-sponsor al terorismului. 

/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
/VIDEO/ Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

Un agent FSB dezvăluie modul în care oficialii ruși au discutat despre războiul nuclear în Ucraina

29 noiembrie 2022, ora 13:34

Mai multe email-uri divulgate de un agent din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) dezvăluie faptul că oficialii ruși au discutat despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Vladimir Putin în războiul cu Ucraina, notează newsweek.ro.

E-mailurile sunt datate 17 martie, 21 martie și 12 aprilie. Ele au fost scurse de către agentul FSB, supranumit Vântul Schimbării, către Vladimir Osecikin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net.

Începând cu 4 martie, sursa FSB i-a scris regulat lui Osecikin, dezvăluind furia și nemulțumirea din interiorul serviciului cu privire la războiul care a început când Putin a invadat Ucraina vecină la 24 februarie. Cele mai recente scrisori ale denunțătorului, datate noiembrie, dezvăluie un război civil între cei mai apropiați aliați ai lui Putin.

Igor Sușko, directorul executiv al Wind of Change Research Group, o organizație non-profit cu sediul la Washington, a tradus corespondența din rusă în engleză. 

O scrisoare anterioară a sursei a fost analizată de Christo Grozev, un expert în FSB, pe 6 martie. Acesta a declarat că a arătat-o „la două contacte reale (actuale sau foste) ale FSB” care nu au avut „nicio îndoială că a fost scrisă de un coleg”.

Retorica nucleară era „pregătită”

Scrisorile au fost publicate cu câteva luni înainte ca Putin să amenințe că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și apăra "integritatea teritorială". Președintele american Joe Biden a declarat pe 6 octombrie că riscul unui „Armageddon” nuclear este la cel mai ridicat nivel de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți s-au temut că un război nuclear ar putea fi iminent.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul și Moscova au purtat discuții menite să atenueze retorica în jurul utilizării potențiale a armelor nucleare de către Rusia, iar discuțiile despre lovituri nucleare au fost mai puțin vizibile în ultimele săptămâni.

Într-un e-mail din 17 martie, scris la doar câteva săptămâni după începerea războiului, sursa a declarat că, deși conflictul cu Ucraina vecină era "undeva dincolo de logică și de bunul simț", ei sperau că "nu va fi comisă o prostie totală" - referindu-se la utilizarea armelor nucleare.

Vântul Schimbării și-a exprimat îndoiala că Putin va face acest lucru, deoarece Rusia „ar fi, de asemenea, la capătul destinatarului”.

„Un atac nuclear masiv: chiar dacă presupunem că este posibil din punct de vedere tehnic, că toate verigile lanțului urmează toate ordinele, ceea ce nu cred că mai este cazul, tot nu are sens. O astfel de lovitură ar lovi pe toată lumea”, au scris ei.

Războiul nuclear și „înfrângerea” Rusiei

Într-un e-mail trimis câteva zile mai târziu, sursa FSB a declarat că utilizarea armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei ar însemna „înfrângerea Rusiei” atât în ochii adversarilor, cât și în ochii țărilor neutre.

„Un argument atât de puternic pentru un conflict local ar demonstra o slăbiciune militară, pe care nici măcar succesul militar nu ar putea să o anuleze”, a scris Wind of Change, adăugând că Putin ar putea amenința cu utilizarea lor pentru "eventuala intimidare a Occidentului".

Un atac nuclear al lui Putin în războiul său cu Ucraina „nu ar realiza nimic” și ar putea „provoca astfel de consecințe încât nu are rost să le luăm în considerare”, a declarat agentul FSB „Vântul schimbării” într-un e-mail din 12 aprilie trimis redacției Newsweek.

Un atac nuclear rusesc ar fi blocat din „interior”

Denunțătorul a sugerat, de asemenea, că un lanț de comandă în cadrul Kremlinului l-ar bloca pe Putin dacă acesta ar încerca vreodată să ordone un atac nuclear.

„Asta dacă este „tehnic posibil”, lucru pentru care nu există nicio certitudine. Mai exact, pentru început, ar fi nevoie de acordul tuturor celor implicați (pentru a executa un atac nuclear), ceea ce pare a fi complicat. Apoi, va fi nevoie ca capacitățile tehnice să corespundă „dorințelor”, iar aici totul este complicat”, au explicat ei.

De asemenea, Rusia ar trebui să lanseze în așa fel încât „să nu se obțină o rachetă la fel de distractivă care să lovească punctul de origine. (o lovitură nucleară de răspuns din partea Occidentului)” și să ia în considerare intervenția altor națiuni asupra teritoriului rusesc, a precizat „Wind of Change”.

„Iar rachetele vor trebui în continuare să ajungă la ținte, deoarece „interceptarea neuniformă” a unor astfel de rachete deasupra teritoriului nostru ar putea fi un „efect secundar” neplăcut  care ar anula totul.”

Războiul din Ucraina fără nicio strategie

În același e-mail, agentul FSB a criticat lipsa de strategie a Kremlinului în acest război, arătând cu degetul spre Putin pentru eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina la acea vreme.

„Punctul culminant al problemei rusești a fost creat acum personal de Putin - deja prin faptul că își pune cerințele politice mai presus de orice oportunitate: militară, socială, economică”, au scris aceștia.

„Nu avem o strategie... Încă de acum două săptămâni, exista speranța că actuala criză va forța conducerea de vârf a țării să facă un pas înapoi responsabil, să evalueze situația și să caute soluții reale la situația actuală.”

Aceștia au adăugat: „Dar, în schimb, vedem comportamentul unui jucător care a avut o cădere în entuziasm și care încearcă să recupereze cu orice preț pariurile pierdute. Și nu există nimeni care să îl oprească, iar mediul său îi îngăduie acest lucru (ar trebui să vedeți cum se târăsc chiar și oamenii noștri [în FSB]).”

Max Bergmann, directorul Programului Europa din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), a declarat anterior pentru Newsweek că, în opinia sa, Putin este acum „disperat să găsească un fel de modalitate de a încerca să întoarcă acest conflict”.

„Există o mulțime de frustrări legate de faptul că ai, dacă ești rus, această rezervă uriașă de arme nucleare, care este un fel de revendicare acum a statutului de mare putere. Dar ele sunt oarecum irelevante - nu le poți folosi cu adevărat, tot ce poți face este să ameninți că le vei folosi”, a spus el.

Bergmann a apreciat că, dacă Ucraina continuă să facă progrese majore și se apropie de Crimeea, „acesta este scenariul în care poate că ai putea vedea Rusia devenind foarte serioasă în privința amenințărilor nucleare”.

Analistul a spus că el crede că este mai probabil ca Putin să recurgă la folosirea armelor nucleare sau să amenințe că o va face dacă mobilizarea sa parțială a rezervelor rusești se va dovedi ineficientă în război.

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram