Război în Ucraina, ziua 647: Al doilea tren de marfă, aruncat în aer pe linia Baikal-Amur. 5 depozite de muniții rusești, distruse

Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”

23 noiembrie 2022, ora 20:46

Ziua 273 de război a debutat cu bombardamente puternice în Ucraina. Un bebeluș a fost ucis, după ce rușii au atacat cu rachete o maternitate de lângă Zaporojie. Confruntările continuă în regiunea Donețk din Ucraina, Rusia lansând bombardamente masive în orașele și satele de pe linia frontului de est. În același timp, Kievul pare să fi trimis dronele asupra Crimeei, guvernatorul rus din Sevastopol, care este cartierul general al flotei rusești din Marea Neagră, anunțând pe Telegram că orașul e atacat pe cale aeriană. În a doua parte a zilei a urmat un atac masiv cu rachete, iar de pe urma bombardamentelor au fost pene de curent masive inclusiv în Republica Moldova.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a inițiat convocarea urgentă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza atacurile masive lansate de Rusia asupra Ucrainei. „L-am instruit pe ambasadorul Ucrainei la ONU să solicite convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile ruse de astăzi cu rachete. Uciderea civililor, distrugerea infrastructurii critice este terorism, iar Ucraina va continua să ceară un răspuns decisiv din partea lume la aceste crime”, a spus Zelenski, pe Twitter.

UPDATE Pene de curent se înrtegistrează în fiecare regiune din Ucraina, în urma unui adevărat baraj de rachete ruseşti care au vizat miercuri infrastructuri critice, anunţă într-o postare pe Facebook operatorul naţional Ukrenergo, relatează CNN.

UPDATE Site-ul Parlamentului European a picat miercuri după-amiază, la câteva ore după ce europarlamentarii au votat rezoluția care declară Rusia ”stat sponsor al terorismului”.

UPDATE Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a negat miercuri că stocul de rachete de înaltă precizie al armatei ruse ar fi pe cale să se epuizeze.

UPDATE Rusia „își marchează” recunoașterea ca stat terorist cu un nou atac cu rachete împotriva capitalei Ucrainei și a altor orașe, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o primă reacție în contextul întreruperilor masive de curent din țară și susține că toate instituțiile statului lucrează pentru restabilirea furnizării de energie electrică. Cu această ocazie, liderul de la Chișinău a transmis un mesaj dur la adresa Rusiei, al cărei război împotriva Ucrainei „omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică”.

UPDATE Camera Deputaților din Cehia a fost ținta unui atac cibernetic după ce a adoptat o rezoluție prin care a declarat Rusia drept ”stat terorist”.

UPDATE Mai multe unităţi ale centralei nucleare Pivdenukrainsk, din sudul Ucrainei, precum şi ale centralei nucleare Hmelniţki, din partea de vest a ţării, au fost deconectate miercuri în urma noului atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE O înregistrare video publicată de Kremlin arată că președintele rus Vladimir Putin avea o întâlnire la nivel înalt în capitala rusă în timp ce forțele armate ale Moscovei lansau un nou atac masiv asupra orașelor ucrainene, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a mulțumit tuturor deputaților europeni pentru faptul că au declarat Rusia drept „stat sponsor al terorismului”. „Putin și Rusia au demonstrat acest lucru”, a menționat Zelenski. Liderul de la Kiev a anunțat că ocupanții au lansat 67 de rachete în timpul atacului de astăzi și a subliniat că Ucraina va reconstrui ceea ce Rusia a distrus, pentru că poporul ucrainean este „indestructibil”.

UPDATE Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a făcut un nou apel pentru apărarea Ucrainei în fața agresiunii ruse, avertizând că țara sa va fi următoarea țintă în cazul în care Kievul va cădea, relatează Obozrevatel.

UPDATE Ministrul de Externe, Nicu Popescu, îl va convoca pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a cere explicații în urma atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care a provocat pană de curent în Republica Moldova.

UPDATE După două decenii de pauză, Rusia a relansat producția Moskwich, o marcă de automobile din era sovietică, miercuri, la o fabrică de lângă Moscova la care au renunțat francezii de la Renault, a anunțat Ministerul rus pentru industrie și comerț, potrivit Reuters. Sursele Reuters susțin că pentru producția noului Moskvich ar putea fi folosită platforma de proiectare, inginerie și producție de la producătorul chinez de automobile JAC. Sancțiunile introduse de Occident ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina au afectat grav accesul rușilor la componente de fabricație străină, iar mulți producători de mașini străini au ales să plece din țară. KAMAZ și guvernul rus au stabilit noi linii de aprovizionare, dar au refuzat să ofere detalii, notează B1.

UPDATE Parlamentul European a votat o rezoluție privind declararea Rusiei ca „stat sponsor al terorismului”.  Rezoluția de declarare a Rusiei „stat sponsor al terorismului” a primit 494 de voturi „pentru” și 58 „împotrivă”. Reamintim, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut în mod repetat o solicitare în acest sens Occidentului. Adăugarea Rusiei pe o astfel de listă ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia, notează RFI.

UPDATE Întregul oraș Lvov, din vestul Ucrainei, a rămas fără curent electric, după ce au fost semnalate atacuri cu rachete generalizate în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, anunță BBC. 

UPDATE Atacul cu rachete a produs întreruperi masive de curent şi în Republica Moldova, a anunţat vicepremierul moldovean Andrei Spînu. „Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris Spînu pe pagina sa de Facebook.

UPDATE Rusia a lansat miercuri un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, lovind cel puţin o infrastructură critică în capitala Kiev, unde au fost auzite explozii către periferie, relatează Reuters şi AFP.

UPDATE Alertă aeriană în mai multe regiuni ale Ucrainei. Presa ucraineană notează că avioanele militare rusești au lansat rachete din Mariupol, iar mijloacele de apărare antiaeriană au fost activate. Totodată, au fost raportate explozii la Odesa, dar informația nu a fost confirmată oficial.

UPDATE Sistemul de plată Mir, analogul rusesc al sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard, s-a prăbușit. Chiar și unii dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei l-au abandonat sub amenințarea sancțiunilor SUA. Banca Centrală a Federației Ruse caută modalități de a rezolva problema, scrie Bloomberg.

UPDATE Șeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhi Haidai, susţine că Forțele Armate ale Ucrainei ar putea transmite "veşti pozitive" din direcția Luhansk odată ce va începe gerul, relatează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Oficialii americani îl îndeamnă pe președintele Joe Biden să furnizeze armatei ucrainene drone cu rază lungă de acțiune care, spun ei, i-ar putea permite să spargă o blocadă de nave de război rusești care blochează trecerea mărfurilor prin Marea Neagră. Într-o scrisoare de marți, un grup bipartizan de 16 legislatori de rang înalt i-a cerut lui Biden să reconsidere decizia administrației sale din iunie de a nu vinde patru drone de luptă armate General Atomics MQ-1C Gray Eagle, după ce mai mulți oficiali ai Pentagonului și-au exprimat îngrijorarea că echipamentele radar și de supraveghere de mare valoare de pe drone ar putea ajunge în mâinile rușilor, potrivit AlephNews.

UPDATE Invazia Ucrainei a fost un eșec imens pentru președintele Vladimir Putin și deschide oportunități pentru agențiile de informații occidentale de a recruta rușii care s-au săturat de război, a declarat directorul adjunct al operațiunilor CIA, David Marlowe.

UPDATE Şeful AIEA s-a întâlnit miercuri cu o delegaţie a ruşilor pentru a discuta despre protecţia centralei nucleare Zaporojie. Întâlnirea a avut loc la Istanbul, în Turcia, potrivit Reuters, notează Mediafax.

UPDATE Momentul în care o rachetă distruge o parte din maternitatea din Zaporojie a fost filmat de o cameră de supraveghere.

UPDATE Într-o conversație purtată cu Vovan și Lexus (doi comedianţi ruşi, n.r.) președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că nu-și doreşte un război cu Rusia, în contextul căderii unei rachete pe teritoriul republicii, relatează Agenţia de presă RIA Novosti.

UPDATE Konstantin Kiseliov, un cetățean rus condamnat pentru dublă crimă, iar ulterior recrutat în compania militară privată „Wagner” pentru războiul din Ucraina, a primit „Ordinul Curajului” în Federația Rusă.

UPDATE Macer Gifford, un voluntar britanic ce luptă de partea forțelor ucrainene, a prezentat arsenalul impresionant pe care îl au acum la dispoziție trupele Kievului, afirmând că va lupta în curând pentru eliberarea Crimeei, notează HotNews.

UPDATE Cei trei milioane de locuitori din capitala Ucrainei vor suferi de frig și de lipsa curentului electric în iarna care se apropie, din cauza bombardamentelor ruse care au distrus infrastructura, a avertizat primarul Kievului, Vitali Kliciko, transmite DPA, citată de Agerpres.

UPDATE După ce a trebuit să scoată din depozite tancuri, inclusiv T-62, care au fost introduse în serviciu în urmă cu 61 de ani, Kremlinul s-ar fi decis să riște și să arunce în luptă cea mai nouă mașină de luptă de acest fel, T-14 Armata. Posibilitatea ca T-14 Armata să fie trimis în Ucraina a venit după ce pe „VK”, cea mai mare rețea de socializare din Rusia au apărut imagini cu tancul rusesc de ultimă generație pe un teren de antrenament de lângă Kazan pe care sunt instruiți bărbații mobilizați de Kremlin, arată armyrecognition.com, notează Ziare.com.

UPDATE Ministerul Apărării a anunţat că va trimite elicoptere în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că va fi prima dată când aeronave pilotate vor fi trimise în această națiune devastată de război de la invazia Rusiei. Potrivit BBC, vor fi furnizate trei foste elicoptere Sea King. Primul dintre ele a ajuns deja în Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, respinge acuzațiile Gazprom și spune că tot gazul livrat Moldovei ajunge în țară, iar Moldova va plăti pentru el.

UPDATE Rusia aproape şi-a epuizat stocul actual de arme fabricate în Iran şi va căuta să se realimenteze, arată Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică a informaţiilor despre război. Începănd din septembrie, Rusia a lansat atacuri asupra Ucrainei în care a folosit atât arme tradiţionale, cât şi vechicule aeriene fără pilot (UAV) de fabricaţie iraniană, aşa-numitele „drone kamikaze”, pentru a viza cu precădere infrastructura energetică a ţării.

UPDATE Două persoane au fost ucise în bombardamentele rusești din regiunea Harkov. Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului biroului preşedintelui ucrainean, a anunţat pe Telegram că o clădire rezidenţială, o clinică medicală şi o şcoală au fost lovite în atacuri ruseşti asupra oraşului Kupiansk, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ministerul rus de Externe a criticat miercuri Ucraina ca fiind „fără Dumnezeu", „sălbatică" și „imorală" pentru că a efectuat o razie la o veche mănăstire creștin-ortodoxă din Kiev, transmite Reuters.

UPDATE La televiziunea de stat a Federației Ruse, într-un talk show al propagandistului Vladimir Soloviov, s-a făcut apel la agresiune împotriva Kazahstanului. După eșecurile din Ucraina, rușii amenință deja că vor ataca o altă țară vecină.Un anume Dmitri Drobnițki, prezentat ca „politolog”, și-a exprimat dorința privind un atac asupra Kazahstanului, folosind deja familiara noțiune de „denazificare”, notează Ziare.com.

UPDATE Explozii au avut loc în orașele Sevastopol și Evpatoria din Crimeea. Administrația rusă din capitala regiunii a raportat un atac cu drone și activarea sistemului de apărare aeriană, potrivit lui Mihail Razvojaev, guvernatorul din Sevastopol.

UPDATE Oficialii ucraineni și ruși au făcut un schimb de cadavre ale militarilor uciși în timpul războiului. Zeci de trupuri au fost transportate peste linia frontului, iar Ucraina a predat rămășițele a 33 de militari ruși. Rămășițele au fost trimise de la un depozit special din Harkov, în schimbul cadavrelor militarilor ucraineni.

UPDATE Lupte erau în curs de desfășurare marţi între forţele ucrainene şi cele ruse la capul Kinburn, o fâșie de pământ îngustă situată la extremitatea malului stâng al Niprului în sudul Ucrainei, la sud de Nikolaev (Mikolaiv), potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP.

UPDATE Biserica Ortodoxă Rusă a declarat marți că perchezițiile efectuate de serviciile de securitate ucrainene la o mănăstire ortodoxă din capitala Kiev reprezintă un „act de intimidare”, potrivit Reuters.

UPDATE În noaptea de 23 noiembrie, maternitatea spitalului Volniansk din regiunea Zaporojie a fost atacată cu rachete, un copil fiind ucis în urma bombardamentelor, anunță guvernatorul Alexandr Staruh, citat de Ukrainska Pravda. „Noaptea, nebunii ruși au tras cu rachete uriașe în mica maternitate a spitalului Volniansk. Durerea ne copleșește inimile – un copil care tocmai s-a născut a fost ucis”, a scris oficialul pe Telegram.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri, 21 noiembrie, crearea a 4.000 de „Puncte de neînvins”, pe tot teritoriul țării. Aici, oamenii pot avea acces la apă, încălzire, electricitate, comunicații și internet în cazul unor atacuri masive care provoacă pene de curent, anunță președinția Ucrainei, citată de News.ro.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marţi primarilor din Franţa să furnizeze Ucrainei ajutoare pentru a împiedica Rusia să se folosească de frigul din această iarnă „ca de o armă de distrugere în masă”. „Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă”, a spus Zelenski, într-un mesaj difuzat la Congresul Asociaţiei Primarilor din Franţa (AMF), la Paris, relatează AFP, preluată de News.ro.

Război în Ucraina, ziua 272: Atac cu drone în Crimeea și avertizare din Israel pentru Rusia. Banca Mondială acordă un nou ajutor
Război în Ucraina, ziua 271: Atac la Herson, sfatul NATO și condiția pentru inspecția la Zaporojie. Risc de nou război în Europa
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/PROMO/ Moldova gândește: Intri în Edineț și ai impresia că ai ieșit din Moldova! Cum investițiile UE au transformat viața oamenilor
/PROMO/ Moldova gândește: Intri în Edineț și ai impresia că ai ieșit din Moldova! Cum investițiile UE au transformat viața oamenilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Atac cu drone, alertă din SUA și oferta lui Orban! Zelenski: Războiul a intrat într-o nouă etapă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Atac cu drone, alertă din SUA și oferta lui Orban! Zelenski: Războiul a intrat într-o nouă etapă
/DOC/ Candidata susținută de Șor rămâne primar la Orhei. CSJ a respins recursul depus de Sergiu Stanciu
/DOC/ Candidata susținută de Șor rămâne primar la Orhei. CSJ a respins recursul depus de Sergiu Stanciu
Un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, cu avere nejustificată de peste 500 de mii de lei
Un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, cu avere nejustificată de peste 500 de mii de lei

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 57: Lupte dure în sudul Fâșiei Gaza. Atac în apropiere de Damasc și palestinieni reținuți

02 decembrie 2023, ora 09:47

Luptele dintre Israel și Hamas continuă pentru a doua zi consecutivă, după ce armistițiul nu a mai fost prelungit în ciuda eforturilor internaționale. Armata israeliană a desfășurat operațiuni extinse împotriva Hamas și a altor grupuri teroriste din Gaza în cursul nopții, iar lupte grele au avut loc în partea de sud a enclavei palestiniene. De asemenea, atacurile aeriene israeliene au lovit în cursul nopții mai multe puncte de la periferia Damascului, provocând unele pagube materiale.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că au efectuat lovituri aeriene împotriva a peste 400 de ținte din Fâșia Gaza în ultima zi, după ce Hamas a încălcat armistițiul și luptele s-au reluat, potrivit Times of Israel. Armata a mai precizat că avioanele de luptă au atacat peste 50 de ținte în zona Khan Younis în lovituri „ample” în partea de sud a enclavei. Trupele de la sol din nordul Gazei au sprijinit lovituri aeriene asupra mai multor ținte, inclusiv asupra unei moschei care a fost folosită de gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian ca sediu operațional.

UPDATE Armata israeliană a desfășurat operațiuni extinse împotriva Hamas și a altor grupuri teroriste din Gaza în cursul nopții, iar lupte grele au avut loc în partea de sud a enclavei palestiniene, potrivit Times of Israel. Bătălii terestre extinse sunt raportate în zona Khan Younis, potrivit Channel 12, pe fondul informațiilor că o parte din conducerea Hamas este prezentă în oraș.

UPDATE Atacurile aeriene israeliene au lovit în cursul nopții mai multe puncte de la periferia Damascului, provocând unele pagube materiale, a relatat presa de stat siriană, Agenția de știri SANA, citând un oficial militar pe care nu-l numește, transmite că atacurile au venit din direcția Înălțimilor Golan și că apărarea antiaeriană siriană a doborât majoritatea rachetelor. Atacurile au avut ca rezultat doar „pierderi materiale”. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un monitor de război al opoziției care are sediul în Marea Britanie, spune că atacurile au avut loc în zona suburbiei din sudul Damascului, unde „există forțe militare care lucrează cu Hezbollah”, gruparea teroristă din Liban sprijinită de Iran. Ambulanțele s-au deplasat la fața locului, potrivit Observatorului.

UPDATE Societatea Semilună Roșie Palestiniană afirmă că Israelul a blocat accesul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza „până la noi ordine”, notează BBC. Organizația caritabilă afirmă că Israelul „a informat toate organizațiile și entitățile care operează la punctul de trecere a frontierei Rafah că intrarea camioanelor cu ajutoare din partea egipteană în Fâșia Gaza este interzisă, începând de astăzi și până la noi ordine”. Organizaţia mai spune că lipsa ajutorului umanitar va duce la mai multă suferință și la o creștere a „provocărilor cu care se confruntă organizațiile umanitare și de ajutorare pentru a atenua greutățile cetățenilor și ale persoanelor strămutate”.

UPDATE Peste 260 de palestinieni au fost reținuți de forțele israeliene în Cisiordania în perioada armistițiului, potrivit Societății Palestiniene a Prizonierilor, relatează CNN. Armata israeliană a recunoscut public, prin comunicate de presă, cel puțin 100 de arestări în timpul armistițiului. Societatea și Comisia pentru problemele deținuților au declarat că vineri au mai fost arestate încă 12 persoane.

UPDATE Conflictul dintre Israel şi Hamas a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligenţă artificială de identificare de ţinte, numită „Evanghelia”, relatează The Guardian, citat de News.ro. Peste 12.000 de ţinte din Gaza au fost identificate cu „Evanghelia”, potrivit armatei israeliene. Armata israeliană nu a făcut niciun secret din intensitatea bombardamentelor sale asupra Fâşiei Gaza. În primele zile ale ofensivei, şeful forţelor aeriene din Israela vorbit despre lovituri aeriene neîncetate, „24 de ore din 24”. Forţele israeliene au lovit doar ţinte militare, a a adăugat acesta, care a precizat: „Nu suntem chirurgi”. The Guardian scrie că s-a acordat relativ puţină atenţie metodelor folosite de Forţele de Apărare Israeliene pentru a selecta ţintele din Gaza şi rolului pe care inteligenţa artificială l-a jucat în campania lor de bombardamente.

UPDATE Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 178 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene, după sfârșitul armistițiului din această dimineață, notează BBC. „Cei mai mulți dintre ei sunt copii și femei”, precizează ministerul într-un comunicat. Acesta adaugă că s-au înregistrat, de asemenea, 589 de răniți în cursul zilei.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/PROMO/ Moldova gândește: Intri în Edineț și ai impresia că ai ieșit din Moldova! Cum investițiile UE au transformat viața oamenilor
/PROMO/ Moldova gândește: Intri în Edineț și ai impresia că ai ieșit din Moldova! Cum investițiile UE au transformat viața oamenilor
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram