Sindicatele și Patronatele din Moldova cer autorităților ca din data de 1 iulie salariul minim să fie de 6 mii de lei. Solicitarea este formulată într-o scrisoare adresată premierului Dorin Recean.
Confederația Sindicatelor și cea a Patronatelor argumentează că majorarea este necesară pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților în fața inflației și a scumpirilor continue.
„Guvernul susține necesitatea creșterii continue a veniturilor oamenilor și face acest lucru într-un mod responsabil față de bugetul public. Salariul minim se majorează anual, la 1 ianuarie. În 2025, acesta a fost deja crescut la 5500 lei. Pe parcursul ultimilor 3 ani, salariul minim a crescut de la 2935 lei la 5500 lei – o majorare de 87%, cea mai mare din istoria țării. O situație similară a fost înregistrată și la salariul mediu, care a crescut de la 9116 (450 EUR) lei în 2021, la 16100 lei (800 EUR), prognozat pentru anul 2025.
”, este reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Cele două confederații au și alte argumente pentru care ar fi necesară majorarea.
„Pentru a susține implementarea Directivei UE 2022/2041, care stabilește criterii clare privind salariile minime adecvate; Pentru a contribui la sustenabilitatea sistemului de pensii, evitând transferuri masive din bugetul de stat; Pentru că minimul de existență pentru o familie activă deja depășește 6120 de lei”, susține Sindicatele și Patronatele.
Astfel, în contextul rectificării bugetare „Bugetul +Plus”, CNSM și CNPM solicită Guvernului ca resursele alocate suplimentar pentru cheltuieli de personal (peste 290 milioane lei) să fie direcționate cu prioritate pentru majorarea salariului minim.