/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ PR politic din bani publici! PP Șor a împărțit bătrânilor din raionul Orhei produse cumpărate din bugetul Consiliului Raional

24 ianuarie 2022, ora 11:32

Partidul Șor face acte de binefacere din banii statului. O decizie a Consiliului Raional Orhei de acordare a unor pachete sociale pentru 8200 de bătrâni din raion s-a transformat într-o acțiune de PR politic cu implicarea activiștilor Partidului Șor și a deputaților formațiunii.

La 1 octombrie 2021, când se marchează Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, deputata Partidului Șor, Marina Tauber,  a venit în plenul Parlamentului cu un mesaj de felicitare pentru vârstnici și o promisiune de un milion și jumătate de lei. 

MARINA TAUBER, deputată (01.10.2021): „Vrem să anunțăm despre inițiativa deputatului Ilan Șor care astăzi a intrat în vigoare prin eforturile echipei noastre din Consiliul Raional Orhei și anunțăm că la inițiativa aceasta astăzi au fost alocate un milion și cinci sute de mii de lei pentru aproape opt mii de persoane în etate din raionul și orașul Orhei”.

În aceeași zi, pe mai multe portaluri media, a fost publicat un comunicat de presă al Partidului Șor[1]  prin care se anunță că la inițiativa lui Ilan Șor, de Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, Consiliul Raional Orhei a oferit ajutoare pentru aproximativ opt mii de pensionari. Articolele sunt marcate ca fiind publicitare și reproduc o declarație a deputatului fugar.

„Noi continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru binele acestor oameni. Dacă toți ar acorda ajutoare financiare vârstnicilor, am putea vedea mai des zâmbetele pe fețele vârstnicilor. Promit că voi face posibilul și imposibilul pentru a vă asigura un trai decent, care să vă asigure sănătate, bunăstare și respectarea drepturilor dumneavoastră”, a dat asigurări Ilan Șor.

Colete promise în octombrie și dăruite la sărbătorile de iarnă

Același mesaj se regăsește și pe pagina Partidului Șor , dar și pe site-ul oficial al Consiliului Raional Orhei. Contrar promisiunii mediatizate intens, bătrânii din Orhei nu au apucat însă în octombrie să primească ajutoarele făgăduite. Actul de asistență socială s-a produs doar în presă, iar în realitate, pachetele cu produse alimentare au ajuns la vârstnicii din raionul Orhei abia la sfârșit de an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. 

Pachetele cu produse au fost marcate cu stichere cu numele Consiliului Raional Orhei. Cu toate acestea, spun mai mulți bătrâni cu care a discutat reporterul Cutiei Negre,  în multe cazuri pachetele au fost livrate beneficiarilor de membri ai Partidului Șor, din partea formațiunii politice.  Acest lucru s-ar fi întâmplat și în satul Step-Soci, unde primara este membră a Partidului Șor.

Locuitor al satului Step-Soci:

 „- Când ies, mă uit, vine mașina primăriei. Deschide ușa și: „vino încoace”. Mă duc.

- Iată, ți-am adus un cadou.

 - De la cine-i, de la stat sau de la Șor?

 - Da pe mata ce te interesează, ți-o dat mult Maia Sandu?

- Așa, da pe mine m-o înghimpat, știți? Și eu am spus: nu iau cutia că nu știu de la cine-i. Voi ziceți că de la Șor și eu nu vreau să iau din partea lui Șor și gata. Că Șor ne-a pus lumină, de pe al cui spate a pus lumina atâtea sate? El să aibă ferme, uzine, ar avea parale.

 - Dacă vă spuneau că este din partea Consiliului Raional Orhei, ați fi luat acest cadou? Ca să-l voteze mai mult pe Șor. Șor de mult trebuia să șad la pușcărie.

Locuitoare a satului Step-Soci: „Eu m-am gândit așa, în felul ista, că dacă trebuie să te iscălești, înseamnă că iscăliturile merg în altă parte. Pe cutie era scris Consiliul Raional Orhei, dar de ce ei spun că de la domnul Șor, asta nu pot să vă spun”.

Și pe pagina de Facebook a Primăriei comunei Step-Soci , găsim o postare care se referă la acordarea acestor ajutoare sociale. Mesajul conține cuvinte de mulțumire la adresa lui Ilan Șor: „Din partea beneficiarilor au fost multe cuvinte de mulțumire, recunoștință și urări de sănătate pentru liderul partidului Ilan Șor, Consiliului Raional Orhei și întreaga echipă a Partidului Politic Șor”.

 

Am întrebat-o pe primara comunei cum explică acest lucru.

SVETLANA JOSAN, primara comunei Step-Soci: „-Pe pagina primăriei este scris la inițiativa lui Ilan Șor, la inițiativa echipei Ilan Șor, dar din banii publici, din banii Consiliului Raional.

 - Cine le-a dus acasă?

-        Le-am dus acasă și eu. Chiar eu am repartizat. 

-        Avem voci care spun că persoanele care le-au dus cadourile acasă au spus că sunt din partea Partidului Șor.

- Nu știu, la noi nu poate să fie așa ceva. Fiecare cum a înțeles. Dacă s-a spus poate că la modalitatea asta, că la inițiativa echipei Șor. Da, într-adevăr este așa. Și deja Consiliul Raional, mijloacele publice.

- Ați avut persoane care au refuzat cadoul?

- Nu cunosc. În orice caz eu n-am avut așa oameni. Poate, mă rog, toți suntem oameni și se mai întâmplă, o doamnă a spus că este supărată pe mine și de la mine nu ia cadoul”.

Întrebată ce crede despre faptul că Partidul Șor anunță pe site-ul său că ajutoarele sunt de la liderul partidului, primărița a răspuns că nu crede că este adevărat.

SVETLANA JOSAN, primara comunei Step-SocI: „Eu mă gândesc că e o  aberație fiindcă la concret banii sunt de la Consiliul Raional. Eu ca primar cunosc lucrul acesta și cred că toți primarii din raion știu că banii sunt de la Consiliul Raional. Mă bucură un fapt, că în Moldova câte raioane avem, 32 sau 33 și doar un consiliu raional a putut să-și aranjeze așa finanțele ca  să susțină persoanele date.  

În orașul Orhei, cutii cu produse alimentare, la sfârșit de an, au primit peste 2480 de bătrâni trecuți de 70 de ani. La fel ca și cei din Step-Soci, cei din Orhei, cu care a discutat reporterul Cutia Neagră PLUS, spun că pachetele au fost oferite de oameni din partid.

Locuitoare a orașului Orhei : „Știu că este curatorul ista în Partidul Șor care e în mahală la noi, o familie. Și când o venit dumnealui și mi-o adus. Eu numai l-am întrebat, da soția dumneavoastră știu că e în Partidul Șor, ea trebuia să-mi aducă, da el spune: soția e pe alt sector, da eu îs responsabil de sectorul acesta.

-        Și v-ați semnat pe vreo listă?

-        Nu, nu, nu.

-        Ne spuneți și ce conținea cutia cu produse?

-        Două pachete de făină de două kg, un litru de ulei, un kg de hrișcă, un kg de orez, 4 kg de crupe diferite, un kg de zahăr, și iată cam atât, era plină cutia, așa nu era loc deloc, tot plin era.

Și ceilalți beneficiari din orașul Orhei au primit cutiile cu produse din mâinile activiștilor care i-au asigurat că darurile vin de la partidul condus de Ilan Șor. Unii au încercat să racoleze noi membri, invitând oamenii la sediul partidului pentru discuții.

Locuitor al orașului Orhei : „Au împărțit cutiile brigadirii de la Șor pe tot orașul”. 

Locuitoare a orașului Orhei: „Eu mă apropii de mașină, doamna care era la volan îmi zice: „Ce dna Urâtu, știu că sunteți de la Maia Sandu, vedeți că tot la noi veniți”? Da unde la noi, eu nu o cunosc pe doamna. Păi, la Partidul Șor, tot la Partidul Șor veniți. Da ce are una cu alta. Eu am înțeles că asta e din fondul din bugetul raional, n-are nimic. După ce ea spune: „Trec sărbătorile și hai o să intrați la noi, o să mai vorbim, avem și noi nevoie de persoane”.

Locuitoare a orașului Orhei: „Eu înainte de a veni să iau pachetul m-am interesat de unde vin ajutoarele, fiindcă eu de la Partidul Șor n-am fost nici la un magazin, nici la o farmacie, nici nu cunosc pe nimeni. De asta, eu mai întâi m-am interesat de unde vin, dacă de la primărie, de la Consiliul Raional, am crezut că merită să-l iau,  la urma urmei am împărțit cu altcineva, cu cei care am știut că au nevoie poate mai mult de câte ceva din produsele celea. Și iată ăsta a fost comentariul  că degeaba voi spuneți că de la consiliu. De unde așa minciuni ați luat? Zic: Nu-i minciună, eu știu precis că vine printr-o hotărâre a Consiliului Raional. Ei, lăsați că sunt niște minciuni, asta tot Partidul Șor, prin Partidul Șor tot se face”.

Marina Tauber neagă

Am contactat-o pentru o reacție pe deputata Partidului Șor, Marina Tauber, ca să ne explice dacă a folosit sau nu formațiunea resurse administrative în acest caz.

MARINA TAUBER, vicepreședintă Partidul Politic “ȘOR”, deputată: „Eu cred că dumneavoastră aveți informația greșită și dacă aveți careva dovezi că așa s-a întâmplat atunci o să discutăm mai departe”. 

GABRIELA MÎNZĂTEAN, șefa Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Orhei: „Ceea ce s-a dat acuma în prag de iarnă a fost aceea  de la 1 octombrie. Suma a fost mare și avem foarte mulți pași de respectat  începând cu tenderul și de accept din partea Ministerului Finanțelor, o durat aproape trei luni de zile. Ideea a venit din partea partidului, dar asta n-a dat partidul dar a dat Direcția Generală Asistență Socială în conlucrare cu Consiliul Raional deoarece noi suntem în subordinea lor”.

La rândul său, consilierul independent din Consiliul Raional Orhei, Sergiu Aga, afirmă că prin acțiunile sale Consiliul Raional face campanie electorală Partidului Șor. 

SERGIU AGA, consilier independent în Consiliul Raional Orhei: „E un caz regretabil în care autoritățile publice locale din păcate confundă bugetul local cu punga unui partid. .. Sunt lucruri care într-adevăr degenerează din perspectivă democratică atâta timp cât iată transparența nu este la ea acasă aici în Orhei. Și asta nu doar din perspectivă politică, nu facem politică, ci avem de luptat într-adevăr cu administrația publică locală care dă posibilitatea unui anumit partid să facă propagandă electorală 366 de zile în timp de un an, în fiecare zi de la o alegere la alta. Nu aș avea nimic împotriva Partidului Șor, cât aș avea mai mult împotriva administrației publice locale care dă asemenea perspective unui partid efectiv să vicieze toate principiile și valorile democratice”.

Cutia Neagră a stabilit că în localitățile din raionul Orhei, acolo unde primarii nu sunt membri ai Partidului Șor, bătrânilor care au primit ajutoare la sfârșit de an nu li s-a spus nimic despre aportul lui Ilan Șor. În Peresecina, cutiile cu produse alimentare au ajuns la 505 beneficiari. Unii au primit coletul la domiciliu, alții au ridicat cutia cu produse de la primărie și nimănui nu i s-a spus că acestea ar fi oferite de vreun partid politic.

VALENTINA BUZU, primara satului Peresecina: „ Coletele pentru sărbătorile de iarnă au fost oferite de către Consiliul raional Orhei. Noi, administrația publică locală am avut doar ca obligațiune întocmirea listelor pe care le-am prezentat Consiliului raional. Secretarul consiliului local având acces la baza de date din registrul persoanelor fizice a selectat toate persoanele de 70 de ani și mai mult ... 505 persoane au beneficiat de aceste produse alimentare.

-        Aceste persoane au primit coletele acasă sau cum le-ați repartizat?

-        Dat fiind faptul că sunt mulți, o parte le-am distribuit la persoane care nu pot să se prezinte la primărie, iar persoanele care au avut o posibilitate să vină la primărie le-am oferit de la primărie coletul. 

Cum au fost alocați banii din bugetul raional

Istoria ajutoarelor sociale oferite bătrânilor din Orhei mai are însă o problemă. Modul în care au fost alocați banii din bugetul raional, ori aceste achiziții nu au fost prevăzute în buget. Printr-o decizie din 5 noiembrie, la o lună după ce presa a trâmbițat despre ajutoarele oferite cu suportul lui Ilan Șor vârstnicilor, Consiliul Raional Orhei a alocat Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familie 874 de mii de lei[8]  pentru acoperirea cheltuielilor privind organizarea și funcționarea Serviciului asociat cantinelor de ajutor social.

Gabriela Mînzătean, șefa acestei direcții, susține că  pe motiv că astfel de cantine sociale nu mai sunt, acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea cutiilor cu produse alimentare. Întrebată de unde sunt ceilalți bani, funcționara a spus că restul au fost compensați de consiliu.

GABRIELA MÎNZĂTEAN, șefa Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Orhei: „O parte din bani au fost din serviciul nostru, restul, în baza listelor care s-au primit a compensat consiliul. Cantinele sociale deoarece nu mai sunt banii noi putem să-i gestionăm și pentru pachetul social unic”.

Victor Perțu, vicepreședintele raionului Orhei, susține că nu cunoaște prea multe detalii despre modul de alocare a banilor, dar s-a expus la general, confirmând că anume aleșii locali din partea Partidului Șor au votat decizia alocării fondurilor necesare pentru achiziționarea celor peste opt mii de colete cu produse alimentare.

VICTOR PERȚU, vicepreședinte al raionului Orhei:„Din câte cunosc, la general, o parte din sumă este alocată din fondul disponibil al Consiliului raional, o parte este din bugetul asistenței sociale, Direcția asistență socială. Alocarea acestor bani a fost votată de fracțiunea Partidului Șor din Consiliul Raional Orhei. Deci, alocarea banilor a fost inițiată de fracțiunea partidului din consiliu, nu este altceva, este, da, o inițiativă a fracțiunii Partidului Șor din Consiliul Raional Orhei”.

Același lucru îl susține și deputata Marina Tauber: „Noi n-am vorbit despre cadouri, noi am vorbit despre inițiativa domnului Ilan Șor și a fracțiunii noastre datorită căreia persoane în etate au primit susținerea din partea echipei noastre.-De unde provin cei un milion 420 de mii de lei?Sunt bani publici, care au fost alocați la inițiativa domnului Ilan Șor”.

Experții în drept electoral califică acest caz ca fiind un exemplu clasic de utilizare a resursei administrative de un partid politic.

 NICOLAE PANFIL, Directorul Programului Monitorizarea Proceselor Democratice, Promo-LEX: „La o primă analiză a acestui caz, putem constata că ar fi vorba de un abuz de resurse administrative despre utilizarea resurselor administrative. Este vorba de utilizarea imaginii și a resurselor din banii publici ai raionului Orhei în beneficiul Partidului Politic Șor, care se laudă în acest fel că a făcut careva binefacere.Deci este  problemă în acest sens prin faptul că iarăși, în consiliul raional sunt și alte partide reprezentate și nu este corect atunci când un partid abuzează de anumite resurse, având o majoritate în acel consiliu.

Totodată, aș vrea să menționez  că în prezent în Parlament există un proiect de lege care a fost votat deja în prima lectură despre înăsprirea pedepselor pentru finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale. ... În acel proiect de lege este oferită inclusiv o definiție mult mai clară, mult mai exhaustivă a ceea ce înseamnă resurse administrative. Adica sperăm că în viitor, dacă va fi adoptat în lectură finală acel proiect de lege, astfel de situații vor fi mult mai ușor de identificat și de documentat inclusiv de către autorități pentru a le curma. Totodată, în proiectul respectiv nu avem o acoperire pentru situațiile de acest gen care au loc în afara perioadelor electorale. Proiectul de lege se oferă strict la perioada campaniilor electorale și din acest considerent chiar și noi am recomandat la etapa de consultări publice că ar fi necesar în respectivul proiect să fie prevăzut situațiile sau să fie acoperite inclusiv situațiile când partidele fac abuz și în afara perioadei.

La momentul de față nu cred că poate fi o sancțiune pentru această faptă pentru că, cum spuneam, ea a avut loc în afara perioadei electorale. Singurii care pot sancționa într-un fel sau altul un partid sunt cetățenii și care  pur și simplu trebuie informați obiectiv despre aceste fapte”.  

Firma care a livrat produsele alimentare, implicată în scandaluri

 Și ultimul detaliu. Produsele incluse în cutiile cu ajutoare sociale au fost livrate de o companie implicată într-un mare scandal în urmă cu cinci ani, când a fost acuzată că a livrat produse alimentare alterate mai multor grădinițe din Chișinău. Compania a oferit cel mai bun preț la licitația organizată de Consiliul Raional Orhei pentru pachetele sociale destinate bătrânilor.

La licitația publicată pe 26 octombrie au fost depuse trei oferte, iar câștigătoare a fost oferta SRL Lovis Angro. Compania a fost implicată în 2016 într-un mare scandal după ce s-a constatat că aceasta livrase produse alterate mai multor grădinițe din Capitală. Pe numele administratorilor companiei au fost pornite dosare penale, iar instituțiile de învățământ au reziliat contractele cu agentul economic. 

Între timp, compania și-a rezolvat problemele din justiție și continuă să participe la licitații organizate de instituții publice. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, doar în primele două săptămâni ale anului curent, firma a semnat 26 de contracte în valoare de peste 5 milioane de lei.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram