Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ PR politic din bani publici! PP Șor a împărțit bătrânilor din raionul Orhei produse cumpărate din bugetul Consiliului Raional

24 ianuarie 2022, ora 11:32
Distribuie:

Partidul Șor face acte de binefacere din banii statului. O decizie a Consiliului Raional Orhei de acordare a unor pachete sociale pentru 8200 de bătrâni din raion s-a transformat într-o acțiune de PR politic cu implicarea activiștilor Partidului Șor și a deputaților formațiunii.

La 1 octombrie 2021, când se marchează Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, deputata Partidului Șor, Marina Tauber,  a venit în plenul Parlamentului cu un mesaj de felicitare pentru vârstnici și o promisiune de un milion și jumătate de lei. 

MARINA TAUBER, deputată (01.10.2021): „Vrem să anunțăm despre inițiativa deputatului Ilan Șor care astăzi a intrat în vigoare prin eforturile echipei noastre din Consiliul Raional Orhei și anunțăm că la inițiativa aceasta astăzi au fost alocate un milion și cinci sute de mii de lei pentru aproape opt mii de persoane în etate din raionul și orașul Orhei”.

În aceeași zi, pe mai multe portaluri media, a fost publicat un comunicat de presă al Partidului Șor[1]  prin care se anunță că la inițiativa lui Ilan Șor, de Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, Consiliul Raional Orhei a oferit ajutoare pentru aproximativ opt mii de pensionari. Articolele sunt marcate ca fiind publicitare și reproduc o declarație a deputatului fugar.

„Noi continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru binele acestor oameni. Dacă toți ar acorda ajutoare financiare vârstnicilor, am putea vedea mai des zâmbetele pe fețele vârstnicilor. Promit că voi face posibilul și imposibilul pentru a vă asigura un trai decent, care să vă asigure sănătate, bunăstare și respectarea drepturilor dumneavoastră”, a dat asigurări Ilan Șor.

Colete promise în octombrie și dăruite la sărbătorile de iarnă

Același mesaj se regăsește și pe pagina Partidului Șor , dar și pe site-ul oficial al Consiliului Raional Orhei. Contrar promisiunii mediatizate intens, bătrânii din Orhei nu au apucat însă în octombrie să primească ajutoarele făgăduite. Actul de asistență socială s-a produs doar în presă, iar în realitate, pachetele cu produse alimentare au ajuns la vârstnicii din raionul Orhei abia la sfârșit de an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. 

Pachetele cu produse au fost marcate cu stichere cu numele Consiliului Raional Orhei. Cu toate acestea, spun mai mulți bătrâni cu care a discutat reporterul Cutiei Negre,  în multe cazuri pachetele au fost livrate beneficiarilor de membri ai Partidului Șor, din partea formațiunii politice.  Acest lucru s-ar fi întâmplat și în satul Step-Soci, unde primara este membră a Partidului Șor.

Locuitor al satului Step-Soci:

 „- Când ies, mă uit, vine mașina primăriei. Deschide ușa și: „vino încoace”. Mă duc.

- Iată, ți-am adus un cadou.

 - De la cine-i, de la stat sau de la Șor?

 - Da pe mata ce te interesează, ți-o dat mult Maia Sandu?

- Așa, da pe mine m-o înghimpat, știți? Și eu am spus: nu iau cutia că nu știu de la cine-i. Voi ziceți că de la Șor și eu nu vreau să iau din partea lui Șor și gata. Că Șor ne-a pus lumină, de pe al cui spate a pus lumina atâtea sate? El să aibă ferme, uzine, ar avea parale.

 - Dacă vă spuneau că este din partea Consiliului Raional Orhei, ați fi luat acest cadou? Ca să-l voteze mai mult pe Șor. Șor de mult trebuia să șad la pușcărie.

Locuitoare a satului Step-Soci: „Eu m-am gândit așa, în felul ista, că dacă trebuie să te iscălești, înseamnă că iscăliturile merg în altă parte. Pe cutie era scris Consiliul Raional Orhei, dar de ce ei spun că de la domnul Șor, asta nu pot să vă spun”.

Și pe pagina de Facebook a Primăriei comunei Step-Soci , găsim o postare care se referă la acordarea acestor ajutoare sociale. Mesajul conține cuvinte de mulțumire la adresa lui Ilan Șor: „Din partea beneficiarilor au fost multe cuvinte de mulțumire, recunoștință și urări de sănătate pentru liderul partidului Ilan Șor, Consiliului Raional Orhei și întreaga echipă a Partidului Politic Șor”.

 

Am întrebat-o pe primara comunei cum explică acest lucru.

SVETLANA JOSAN, primara comunei Step-Soci: „-Pe pagina primăriei este scris la inițiativa lui Ilan Șor, la inițiativa echipei Ilan Șor, dar din banii publici, din banii Consiliului Raional.

 - Cine le-a dus acasă?

-        Le-am dus acasă și eu. Chiar eu am repartizat. 

-        Avem voci care spun că persoanele care le-au dus cadourile acasă au spus că sunt din partea Partidului Șor.

- Nu știu, la noi nu poate să fie așa ceva. Fiecare cum a înțeles. Dacă s-a spus poate că la modalitatea asta, că la inițiativa echipei Șor. Da, într-adevăr este așa. Și deja Consiliul Raional, mijloacele publice.

- Ați avut persoane care au refuzat cadoul?

- Nu cunosc. În orice caz eu n-am avut așa oameni. Poate, mă rog, toți suntem oameni și se mai întâmplă, o doamnă a spus că este supărată pe mine și de la mine nu ia cadoul”.

Întrebată ce crede despre faptul că Partidul Șor anunță pe site-ul său că ajutoarele sunt de la liderul partidului, primărița a răspuns că nu crede că este adevărat.

SVETLANA JOSAN, primara comunei Step-SocI: „Eu mă gândesc că e o  aberație fiindcă la concret banii sunt de la Consiliul Raional. Eu ca primar cunosc lucrul acesta și cred că toți primarii din raion știu că banii sunt de la Consiliul Raional. Mă bucură un fapt, că în Moldova câte raioane avem, 32 sau 33 și doar un consiliu raional a putut să-și aranjeze așa finanțele ca  să susțină persoanele date.  

În orașul Orhei, cutii cu produse alimentare, la sfârșit de an, au primit peste 2480 de bătrâni trecuți de 70 de ani. La fel ca și cei din Step-Soci, cei din Orhei, cu care a discutat reporterul Cutia Neagră PLUS, spun că pachetele au fost oferite de oameni din partid.

Locuitoare a orașului Orhei : „Știu că este curatorul ista în Partidul Șor care e în mahală la noi, o familie. Și când o venit dumnealui și mi-o adus. Eu numai l-am întrebat, da soția dumneavoastră știu că e în Partidul Șor, ea trebuia să-mi aducă, da el spune: soția e pe alt sector, da eu îs responsabil de sectorul acesta.

-        Și v-ați semnat pe vreo listă?

-        Nu, nu, nu.

-        Ne spuneți și ce conținea cutia cu produse?

-        Două pachete de făină de două kg, un litru de ulei, un kg de hrișcă, un kg de orez, 4 kg de crupe diferite, un kg de zahăr, și iată cam atât, era plină cutia, așa nu era loc deloc, tot plin era.

Și ceilalți beneficiari din orașul Orhei au primit cutiile cu produse din mâinile activiștilor care i-au asigurat că darurile vin de la partidul condus de Ilan Șor. Unii au încercat să racoleze noi membri, invitând oamenii la sediul partidului pentru discuții.

Locuitor al orașului Orhei : „Au împărțit cutiile brigadirii de la Șor pe tot orașul”. 

Locuitoare a orașului Orhei: „Eu mă apropii de mașină, doamna care era la volan îmi zice: „Ce dna Urâtu, știu că sunteți de la Maia Sandu, vedeți că tot la noi veniți”? Da unde la noi, eu nu o cunosc pe doamna. Păi, la Partidul Șor, tot la Partidul Șor veniți. Da ce are una cu alta. Eu am înțeles că asta e din fondul din bugetul raional, n-are nimic. După ce ea spune: „Trec sărbătorile și hai o să intrați la noi, o să mai vorbim, avem și noi nevoie de persoane”.

Locuitoare a orașului Orhei: „Eu înainte de a veni să iau pachetul m-am interesat de unde vin ajutoarele, fiindcă eu de la Partidul Șor n-am fost nici la un magazin, nici la o farmacie, nici nu cunosc pe nimeni. De asta, eu mai întâi m-am interesat de unde vin, dacă de la primărie, de la Consiliul Raional, am crezut că merită să-l iau,  la urma urmei am împărțit cu altcineva, cu cei care am știut că au nevoie poate mai mult de câte ceva din produsele celea. Și iată ăsta a fost comentariul  că degeaba voi spuneți că de la consiliu. De unde așa minciuni ați luat? Zic: Nu-i minciună, eu știu precis că vine printr-o hotărâre a Consiliului Raional. Ei, lăsați că sunt niște minciuni, asta tot Partidul Șor, prin Partidul Șor tot se face”.

Marina Tauber neagă

Am contactat-o pentru o reacție pe deputata Partidului Șor, Marina Tauber, ca să ne explice dacă a folosit sau nu formațiunea resurse administrative în acest caz.

MARINA TAUBER, vicepreședintă Partidul Politic “ȘOR”, deputată: „Eu cred că dumneavoastră aveți informația greșită și dacă aveți careva dovezi că așa s-a întâmplat atunci o să discutăm mai departe”. 

GABRIELA MÎNZĂTEAN, șefa Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Orhei: „Ceea ce s-a dat acuma în prag de iarnă a fost aceea  de la 1 octombrie. Suma a fost mare și avem foarte mulți pași de respectat  începând cu tenderul și de accept din partea Ministerului Finanțelor, o durat aproape trei luni de zile. Ideea a venit din partea partidului, dar asta n-a dat partidul dar a dat Direcția Generală Asistență Socială în conlucrare cu Consiliul Raional deoarece noi suntem în subordinea lor”.

La rândul său, consilierul independent din Consiliul Raional Orhei, Sergiu Aga, afirmă că prin acțiunile sale Consiliul Raional face campanie electorală Partidului Șor. 

SERGIU AGA, consilier independent în Consiliul Raional Orhei: „E un caz regretabil în care autoritățile publice locale din păcate confundă bugetul local cu punga unui partid. .. Sunt lucruri care într-adevăr degenerează din perspectivă democratică atâta timp cât iată transparența nu este la ea acasă aici în Orhei. Și asta nu doar din perspectivă politică, nu facem politică, ci avem de luptat într-adevăr cu administrația publică locală care dă posibilitatea unui anumit partid să facă propagandă electorală 366 de zile în timp de un an, în fiecare zi de la o alegere la alta. Nu aș avea nimic împotriva Partidului Șor, cât aș avea mai mult împotriva administrației publice locale care dă asemenea perspective unui partid efectiv să vicieze toate principiile și valorile democratice”.

Cutia Neagră a stabilit că în localitățile din raionul Orhei, acolo unde primarii nu sunt membri ai Partidului Șor, bătrânilor care au primit ajutoare la sfârșit de an nu li s-a spus nimic despre aportul lui Ilan Șor. În Peresecina, cutiile cu produse alimentare au ajuns la 505 beneficiari. Unii au primit coletul la domiciliu, alții au ridicat cutia cu produse de la primărie și nimănui nu i s-a spus că acestea ar fi oferite de vreun partid politic.

VALENTINA BUZU, primara satului Peresecina: „ Coletele pentru sărbătorile de iarnă au fost oferite de către Consiliul raional Orhei. Noi, administrația publică locală am avut doar ca obligațiune întocmirea listelor pe care le-am prezentat Consiliului raional. Secretarul consiliului local având acces la baza de date din registrul persoanelor fizice a selectat toate persoanele de 70 de ani și mai mult ... 505 persoane au beneficiat de aceste produse alimentare.

-        Aceste persoane au primit coletele acasă sau cum le-ați repartizat?

-        Dat fiind faptul că sunt mulți, o parte le-am distribuit la persoane care nu pot să se prezinte la primărie, iar persoanele care au avut o posibilitate să vină la primărie le-am oferit de la primărie coletul. 

Cum au fost alocați banii din bugetul raional

Istoria ajutoarelor sociale oferite bătrânilor din Orhei mai are însă o problemă. Modul în care au fost alocați banii din bugetul raional, ori aceste achiziții nu au fost prevăzute în buget. Printr-o decizie din 5 noiembrie, la o lună după ce presa a trâmbițat despre ajutoarele oferite cu suportul lui Ilan Șor vârstnicilor, Consiliul Raional Orhei a alocat Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familie 874 de mii de lei[8]  pentru acoperirea cheltuielilor privind organizarea și funcționarea Serviciului asociat cantinelor de ajutor social.

Gabriela Mînzătean, șefa acestei direcții, susține că  pe motiv că astfel de cantine sociale nu mai sunt, acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea cutiilor cu produse alimentare. Întrebată de unde sunt ceilalți bani, funcționara a spus că restul au fost compensați de consiliu.

GABRIELA MÎNZĂTEAN, șefa Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Orhei: „O parte din bani au fost din serviciul nostru, restul, în baza listelor care s-au primit a compensat consiliul. Cantinele sociale deoarece nu mai sunt banii noi putem să-i gestionăm și pentru pachetul social unic”.

Victor Perțu, vicepreședintele raionului Orhei, susține că nu cunoaște prea multe detalii despre modul de alocare a banilor, dar s-a expus la general, confirmând că anume aleșii locali din partea Partidului Șor au votat decizia alocării fondurilor necesare pentru achiziționarea celor peste opt mii de colete cu produse alimentare.

VICTOR PERȚU, vicepreședinte al raionului Orhei:„Din câte cunosc, la general, o parte din sumă este alocată din fondul disponibil al Consiliului raional, o parte este din bugetul asistenței sociale, Direcția asistență socială. Alocarea acestor bani a fost votată de fracțiunea Partidului Șor din Consiliul Raional Orhei. Deci, alocarea banilor a fost inițiată de fracțiunea partidului din consiliu, nu este altceva, este, da, o inițiativă a fracțiunii Partidului Șor din Consiliul Raional Orhei”.

Același lucru îl susține și deputata Marina Tauber: „Noi n-am vorbit despre cadouri, noi am vorbit despre inițiativa domnului Ilan Șor și a fracțiunii noastre datorită căreia persoane în etate au primit susținerea din partea echipei noastre.-De unde provin cei un milion 420 de mii de lei?Sunt bani publici, care au fost alocați la inițiativa domnului Ilan Șor”.

Experții în drept electoral califică acest caz ca fiind un exemplu clasic de utilizare a resursei administrative de un partid politic.

 NICOLAE PANFIL, Directorul Programului Monitorizarea Proceselor Democratice, Promo-LEX: „La o primă analiză a acestui caz, putem constata că ar fi vorba de un abuz de resurse administrative despre utilizarea resurselor administrative. Este vorba de utilizarea imaginii și a resurselor din banii publici ai raionului Orhei în beneficiul Partidului Politic Șor, care se laudă în acest fel că a făcut careva binefacere.Deci este  problemă în acest sens prin faptul că iarăși, în consiliul raional sunt și alte partide reprezentate și nu este corect atunci când un partid abuzează de anumite resurse, având o majoritate în acel consiliu.

Totodată, aș vrea să menționez  că în prezent în Parlament există un proiect de lege care a fost votat deja în prima lectură despre înăsprirea pedepselor pentru finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale. ... În acel proiect de lege este oferită inclusiv o definiție mult mai clară, mult mai exhaustivă a ceea ce înseamnă resurse administrative. Adica sperăm că în viitor, dacă va fi adoptat în lectură finală acel proiect de lege, astfel de situații vor fi mult mai ușor de identificat și de documentat inclusiv de către autorități pentru a le curma. Totodată, în proiectul respectiv nu avem o acoperire pentru situațiile de acest gen care au loc în afara perioadelor electorale. Proiectul de lege se oferă strict la perioada campaniilor electorale și din acest considerent chiar și noi am recomandat la etapa de consultări publice că ar fi necesar în respectivul proiect să fie prevăzut situațiile sau să fie acoperite inclusiv situațiile când partidele fac abuz și în afara perioadei.

La momentul de față nu cred că poate fi o sancțiune pentru această faptă pentru că, cum spuneam, ea a avut loc în afara perioadei electorale. Singurii care pot sancționa într-un fel sau altul un partid sunt cetățenii și care  pur și simplu trebuie informați obiectiv despre aceste fapte”.  

Firma care a livrat produsele alimentare, implicată în scandaluri

 Și ultimul detaliu. Produsele incluse în cutiile cu ajutoare sociale au fost livrate de o companie implicată într-un mare scandal în urmă cu cinci ani, când a fost acuzată că a livrat produse alimentare alterate mai multor grădinițe din Chișinău. Compania a oferit cel mai bun preț la licitația organizată de Consiliul Raional Orhei pentru pachetele sociale destinate bătrânilor.

La licitația publicată pe 26 octombrie au fost depuse trei oferte, iar câștigătoare a fost oferta SRL Lovis Angro. Compania a fost implicată în 2016 într-un mare scandal după ce s-a constatat că aceasta livrase produse alterate mai multor grădinițe din Capitală. Pe numele administratorilor companiei au fost pornite dosare penale, iar instituțiile de învățământ au reziliat contractele cu agentul economic. 

Între timp, compania și-a rezolvat problemele din justiție și continuă să participe la licitații organizate de instituții publice. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, doar în primele două săptămâni ale anului curent, firma a semnat 26 de contracte în valoare de peste 5 milioane de lei.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

investigații

/VIDEO ANCHETĂ/: Casă cu 2 etaje și o mașină, nedeclarate. Secretele directorului suspendat al Institutului Național de Probațiune

27 septembrie 2022, ora 19:30
Distribuie:

Este director al Inspectoratului Național de Probațiune de aproape 4 ani, iar anterior a activat mai mulți ani în Serviciul Vamal. De curând, Andrei Iavorschi a fost suspendat din funcție, fiind învinuit de abuz în serviciu. Procurorii îl acuză că ar fi efectuat mai multe achiziții neplanificate de Inspectorat. Valoarea acestor contracte este însă una destul de mică, de câteva zeci de mii de lei pe an. CUTIA NEAGRĂ PLUS a depistat însă alte nereguli legate de proprietățile și bunurile pe care le folosește funcționarul. 

Andrei Iavorschi este șef al Inspectoratului Național de Probațiune din decembrie 2018. A fost promovat în funcție în perioada când la cârma Ministerul Justiției se afla Victoria Iftodi, după ce timp de mai bine de un an Inspectoratul a fost condus de un director interimar. Predecesorul lui Iavorschi, Vladimir Popa, a fost  înlăturat de la conducerea instituției în condiții similare, fiind acuzat de procurori că ar fi comis încălcări în procesul de achiziții publice. Mai exact, Popa a fost învinuit de favorizarea unor agenţi economici care s-au ocupat de achiziţionarea brăţărilor pentru persoane aflate sub supraveghere.

La nici o lună de la numirea în funcție, Iavorschi s-a pomenit în centrul unui mare scandal legat de eliberarea certificatelor de integritate pentru candidații la alegerile parlamentare din 2019. Inspectoratul de Probațiune a fost cel care a dat undă verde Autorității Naționale de Integritate pentru admiterea lui Ilan Șor în cursa electorală. Instituția a livrat informații care îi permiteau lui Ilan Șor să participe la alegerile în parlamentare pe lista Partidului Șor, chiar dacă acesta era deja condamnat de prima instanță în dosarul furtul miliardului. Într-un caz similar, care se referea la candidatul Partidului Nostru, Victor Bogatico, Inspectoratul de Probațiune a dat aviz negativ, invocând restricții de participare în alegeri în calitate de candidat pentru că avea o sentință de condamnare pronunțată de prima instanță. 

Solicitat atunci de presă să explice decizia diferită a INP față de Ilan Șor și Victor Bogatico, Andrei Iavorschi a dat asigurări că nu a fost vorba de o eroare și că certificatele au fost eliberate în baza informațiilor obiective de care dispunea atunci inspectoratul.

ANDREI IAVORSCHI, director Inspectoratul Național de Probațiune:

„Cum argumentați faptul că într-un certificat de integritate este menționat faptul că candidatul este condamant în prima instanță, iar în al doilea certificat nu este menționat faptul ăsta? - Toate certificatele sunt trimise în baza informației care la moment sunt deținute de către Inspectorat. Careva probleme eu chiar nu văd. Mai mult de atât, toată informația a fost furnizată obiectiv și nu văd la ce vă referiți dumneavoastră” .

Și Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, într-o postare pe pagina sa de Facebook, prin care anunța suspendarea din funcție a lui Iavorschi, a amintit despre acel scandal din 2019: „Prima sa „realizare” (nr. Iavorschi) de la accederea în funcția de director al Inspectoratului Național de Probațiune, chiar înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019, a fost să contribuie plenar la obținerea certificatului de integritate de către Ilan Șor”.  

Astăzi, Iavorschi are o altă explicație a celor întâmplate atunci.

Andrei Iavorschi, director Inspectoratul Național de Probațiune:

„Inspectoratul Național de Probațiune pune în executare hotărârile judecătorești și îi împarte în funcție ce ține de măsurile completare, adică interdicția de a ocupa anumite funcții. Așa că accesul - are, nu are dreptul de a obține anumite funcții, sunt în funcție de hotărârile care par vin spre executare. Ori, inspectoratul asta face - nu eliberează certificate de integritate. Nu doar că nu e de competența mea, nu e nici de competența Inspectoratului pe care l-am condus” . 

De mai bine de 10 ani, Iavorschi activează la stat, mai întâi în cadrul unor direcții ale Ministerului Afacerilor Interne, după care s-a mutat la Serviciul vamal, de unde a și fost promovat la șefia Inspectoratului Național de Probațiune.  În declarațiile de avere din ultimii 9 ani, Iavorschi nu indică un loc de trai. Abia în una din declarațiile de avere din 2021, completată ulterior celei de bază, fostul funcționar scrie că este beneficiar al unui teren din s. Budești, înregistrat pe numele unei rude apropiate. În declarație este indicat doar lotul cu o suprafață de 7 ari. Cu toate acestea, directorul suspendat al INP indică această adresă ca fiind locul de domiciliu actual.

Am mers la această adresă ca să verificăm ce se află acolo și am dat de o casă cu două niveluri, relativ nou construită. În curte, se mai observă un garaj și o zonă ce pare a fi un foișor de tip închis. Locuința ridicată de familia lui Iavorschi se află într-un cartier obișnuit din Budești, iar casele din vecinătate sunt în mare parte modeste.

Casa în care locuiește directorul INP lipsește nu doar din declarația de avere a lui Andrei Iavorschi, dar și din înregistrările de la Cadastru. Potrivit extrasului din Registrul Cadastral, terenul a fost procurat încă în anul 2005, dar o construcție așa și nu a fost indicată la cadastru. Proprietari ai lotului de pământ, potrivit datelor cadastrale, sunt părinții funcționarului.

Pentru Cutia NEAGRĂ PLUS, Iavorschi a menționat că, deși locuiește încă din 2005 aici, nu a indicat această casă în declarația de avere deoarece nu este proprietar de drept. A indicat-o abia anul trecut, deoarece legea a suferit unele modificări și prin urmare, în calitate de beneficiar al casei, este obligat să o declare.

Andrei Iavorschi, director Inspectoratul Național de Probațiune:

„Proprietar de drept al imobilului din comuna Budești este cineva din familia mea. - Deci nu este casa dumneavoastră? - Beneficiar efectiv al bunului, adică că locuim acolo, în baza acordului, că ne-a dat voie proprietarul să locuim în ea, asta este alt lucru. - Nu cunoașteți de ce casa dată încă nu este înregistrată la cadastru?  - Nu sunt proprietar de drept! - Și nu puteți să ne spuneți? - Nu că nu pot să spun, dar e chestiune care ține nu de dreptul meu de proprietate”. 

Deși familia acestuia are în gestiune un automobil, potrivit declarațiilor de avere depuse în 2022, Andrei Iavorschi nu dispune la moment de nicio mașină. Anterior, acesta a fost proprietarul unui Fiat Punto din 2008, pe care l-a vândut în anul 2021 cu 6000 lei. Un alt automobil similar, doar ca din 2005, figura în declarațiile de avere din 2012 și 2013. Ulterior, mașina a dispărut fără urme din declarațiile de avere.  

Andrei Iavorschi, director Inspectoratul Național de Probațiune:

„ - Voiam să vă întreb dacă dumneavoastră aveți mașină? - Eu personal nu am mașină. - deci dumneavoastră efectiv nu aveți mașină? circulați acum cu? - Cu mașina socrilor”. 

Mașina care se află în folosința familiei Iavorschi este un Suzuki Vitara, pe care, spune Iavorski, socrul său l-a procurat în perioada când lucra la INP.

Andrei Iavorschi, director Inspectoratul Național de Probațiune:

„Socrumi-o are un Mercedes, negru. El la un moment dat, iarna, avea tot timpul probleme când venea în vacanță și mi-o zis recomandă-mi ceva ce să iau. Eu i-am zis: “Uite eu am la serviciu Vitara, îs foarte mulțumit de dându, ieftine și 4 pe 4”. Și omu o luat-o. Adică nu-i vorba că este autotorismul meu”. 

În primăvara anului trecut, CUTIA NEAGRĂ PLUS a realizat o investigație despre mașinile de lux procurate de mai multe autorități publice în plină criză pandemică. Printre alte instituții vizate, se regăsea și Inspectoratul Național de Probațiune. Instituția a cumpărat, în perioada 2019-2021, 35 automobile de model Dacia și Suzuki Vitara pentru Birourile raionale de probațiune. 

Andrei Iavorschi, director Inspectoratul Național de Probațiune:

„A fost examinată posibilitatea de a amâna procedurile respective, dar nu au fost găsite alte alternative, să înlocuiască mijloacele de transport din dotare cu altele care să facă față sistemului. De fapt noi vorbim despre o necesitate stringentă întrucât autoturismele care erau în dotare puneau în pericol viața și integritatea angajaților”. 

Revenind la averea și veniturile familie Iavorschi. În calitate de venituri, Andrei Iavorschi indică în declarațiile de avere salariul obținut de la INP și Institutul Național al Justiției, precum și salariul soției sale, Tatiana Beiu, angajată a unei bănci din Moldova. În total, cei doi soți acumulează venituri lunare din salarii de circa 40 de mii de lei.

Soții Iavorschi sunt co-fondatori ai unei companii de vânzare a materialelor de construcție, fondată în  satul Rădulenii Vechi, raionul Florești. Compania apare doar în declarația de avere a funcționarului din 2012. Ulterior, Iavorschi nu a mai indicat-o, chiar dacă  „Poliasist” SRL are statutul de companie activă.

În anul 2013, “Poliasist” SRL a devenit beneficiară a Programului ,,Pare 1+1” – program de Atragere a Remitențelor în Economie, destinat lucrătorilor migranți sau rudelor de gradul 1 ale acestora, care investesc bani în afaceri în Republica Moldova.

Proiectul investițional consta în procurarea utilajului de uscare a nisipului de cuarț, în scopul reducerii cheltuielilor de producere și transport. Investiția totală a constituit 480 000 lei, din care finanțarea PARE 1+1 a fost de 200 000 lei. Restul sumei fiind acoperită de proprietarii companiei. Funcționarul spune că restul banilor, necesari pentru procurarea utilajului, au fost primiți de la socri săi, care lucrează de mai mulți ani în Italia. 

Andrei Iavorschi, director Inspectoratul Național de Probațiune:

„Compania este suspendată activitatea, ea nu mai funcționează, dacă nu mă înșel chiar mai devreme de 2013. Dacă nu mă înșel, eu nu cunosc pentru că eu nu am fost administrator al companiei”.

Referindu-se la dosarul penal care a fost pornit în privința sa, Iavorschi afirmă că pe dosar sunt șase capete de acuzare. Funcționarul este învinuit că a semnat mai multe contracte de prestare a serviciilor în valoare de sub 10 mii de lei, delapidând în acest fel bugetul instituției. El spune că este gata să demonstreze în instanță că este nevinovat și că a făcut chiar și un test poligraf pentru a-și demonstra nevinovăția, mai ales că i se pare suspectă rapiditatea cu care a derulat dosarul la început.  

Andrei Iavorschi, director Inspectoratul Național de Probațiune:

„Testul poligraf pe care l-am trecut demonstrează expres că careva beneficii directe, patrimoniale sau nepatrimoniale, din contractele despre care am vorbit, nu au fost. Nu am beneficiat nici direct, nici indirect. Ce este suspect în tot acest dosar, este perioada foarte scurtă, de la bănuială când a fost înaintată, până la învinuire, nu au trecut mai multe de 5 zile. Care este presupoziția mea? Calitatea de bănuit nu permite angajatorului, ministerul în cazul nostru, să suspende rapoartele de muncă. Ori învinuitul îi permite angajatorului, la demersul organelor de urmărire penală să suspende rapoartele de muncă”. 

Amintim că procurorii anticorupție îl acuză pe Iavorschi că în perioada de activitate în calitate de director al INP, ar fi cauzat daune în proporții considerabile instituției pe care o conducea. Mai exact, în perioada anilor 2019-2022, el ar fi încheiat mai multe contracte de achiziționare a unor bunuri și servicii în valoare totală de aproximativ 676 259 lei. Aceste cheltuieli, considerate ca fiind “achiziții neplanificate”, constituie temeiul pornirii urmăririi penale.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ O decizie de judecată poate aduce unei primării din raionul Strășeni pagube de peste 1 milion de lei

27 septembrie 2022, 12:09

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Comisarul din Chișinău care își vinde casa cu 5 milioane de lei

06 iunie 2022, 13:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram