/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO LIVE/ Parlamentul a instituit stare de urgență în pentru 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina

missing
24 februarie 2022, ora 20:21

Deputații au votat pentru introducerea stării de urgență în legătură cu escaladarea situației din Ucraina! Pentru au votat 88 de deputați! 

Urmează ca în această seară să se întrunească din nou Comisia pentru Situații Excepționale.

Parlamentul, în ședință! Deputații examinează solicitarea Guvernului privind starea de urgență.

Guvernul cere să fie instituită stare de urgență pentru 60 de zile în condițiile războiului din Ucraina.

Batrîncea: Nu e momentul pentru declarații patetice, nu e momentul să comentăm politic. Este momentul să facem apel la rațiune. Este momentul să facem un apel către societate și să răspundem că panica este un pericol și trebuie să facem totul ca aceasta să dispară. În acest sens, fracțiunea BCS este gata să ofere tot ce este necesar ca asă ajutăm cetățenii în această perioadă, ca acest proces să fie organizat calitativ și suntem gata să susținem orice inițiativă în sprijinul cetățenilor. Ei sunt și așa obosiți de criza pandemică și economică. BSC va susține introducerea stării de urgență

UPDATE 20.45 Comisia juridică a Parlamentului, cu vot unanim, a susținut adoptarea hotărârii privind instituirea Stării de urgență pentru 60 de zile.

UPDATE 20:43 Comisia securitate națională și ordine publică a recomandat Parlamentului, cu vot unanim, adoptarea hotărârii privind instituirea Stării de urgență pentru 60 de zile.

UPDATE: Lilian Carp: Adăposturile pentru refugiați este rolul Guvernului. După această hotărâre, se întrunește Guvernul și ia măsurile necesare. 

UPDATE: Fracțiunea Șor propune ca în contextul situației excepționale să fie prevăzută și oferirea unui sprijin pentru categoriile vulnerabile din Moldova, mai exact în sumă de câte 10 mii de lei, bani din Fondul de rezervă. 

Inițiativa l-a supărat pe spicherul Igor Grosu, care a cerut să i se închidă microfonul deputatei Marina Tauber. „O să vină vremea când o să propun stare excepțională pe hoție, dar acum lumea suferă. Eu am venit de la mii de km ca sa facem ședința asta și repede să se pună oamenii pe treabă”, a spus Igor Grosu. 

„Am văzut fluxuri semnificative de oameni, toți cetățenii au putut vedea rândurile la intrare în țară. Avem refugiați care tranzitează spre alte țări. Avem peste 100 de oameni care au solicitat protecția statului R. Moldova. 

„După Parlament, vom avea ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Vom examina identificarea unor clădiri publice care ar putea găzdui persoanele. Vom examina posibilitatea intrării în țară cu pașapoarte expirate. Cel mai mare risc cu care ne confruntăm este riscul unor fluxuri majore”, a spus premierul Natalia Gavrilița. 

Natalia Gavrilița: „Vin cu un apel de solidaritate. Deja au intrat peste 4 mii de cetățeni ucraineni și ne așteptăm ca acest număr să crească, avem o datorie morală să le venim în ajutor. Oamenii aceștia au nevoie de ajutor acum și nu putem să îi supunem traumei birocrației”. 

Starea de urgență presupune: 

Stabilirea unui regim special de intrare și ieșire din/în țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului. 

De asemenea, vor fi interzise manifestațiile în masă, se dispune raționalizarea consumului de alimente și alte servicii de primă necesitate. 

Se interzice demisia lucrătorilor cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative. 

Implicarea cetățenilor pentru servicii de interese public, accesarea și gestionarea asistenței internaționale pe durata stării de urgență.

„Instituțiile statului rămân să activeze în regim normal”, a subliniat Natalia Gavrilița. 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram