Colegii socialiști ai lui Igor Dodon, au reacționat dur după perchezițiile de dimineață acasă la fostul șef de stat, dar și în alte imobile pe care le deține, inclusiv prin interpuși. Cei de la PSRM susțin că descinderile nu au niciun substrat probat și le califică drept persecutări în adresa opoziției. Mai mult, spun socialiștii, în așa mod s-ar urmări destabilizarea situației politice din țară.
„Niciun rezultat palpabil pentru cetățenii, care se confruntă zilnic cu sărăcia, prețuri, tarife și incapacitate de plată. Atunci când guvernarea va demonstra incompetență, va furniza doar show-uri. Ceea ce s-a produs azi cu colegul nostru este un show de doi bani. Ei (partidul de guvernare) luptă cu opoziția”, a spus într-un briefing de presă deputatul BCS, Vlad Batrîncea.
Batrîncea consideră că învinuirile aduse lui Dodon „sunt ridicole” și sugerează că oamenii legii nu își fac treaba în ceea ce îi privește pe cei care încalcă legea.
„Chemăm conducerea Republicii Moldova la rațiune și abținere de la aceste acțiuni, care pot fi catalogate ca imixtiune în justiție. Acest show a fost regizat demult, de aceea, nu este în țară nici președintele. De ziua ei de naștere, se comit aceste show-uri. Este un cadou politic, unul banal”, a spus Vlad Batrîncea.
Deputatul mai spune că opoziția își va apăra colegii, menționând că ar putea urma inclusiv proteste. Ba mai mult, a făcut referire la justiția europeană.
„Republica Moldova nu este o insulă, suntem sub monitorizarea Consiliului European, există reguli juridice clare. Nu îți poți bate joc de lege cum dorești, există reguli”, a spus Batrîncea.
Procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au descins cu percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon. Potrivit Procuraturii, descinderile au loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, prevăzute de art.324, care se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.
De asemenea, fostul șef de stat este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminala, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, de trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.
Săptămâna trecută, fostul deputat Iurie Reniță, cel care a făcut denunț la Procuraturăă în dosarul faimosului „kuliok”, a anunțat că Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.
Prin această Hotărâre a CA Chișinău, a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale.
În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.
Dodon a fost recent subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Ancheta a scos la iveală schema prin care fostul președinte Igor Dodon și-a cumpărat casa de milioane de la Buiucani, tăinuind proveniența banilor. Deși a negat întotdeauna acest lucru, sursele noastre susțin că Igor Dodon a investit din start în construcția casei de pe strada Xenopol și vizita în permanență șantierul, de când au început constructorii să ridice casa. Contractul de investiție a fost semnat în anul 2007, pe când Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei. Detalii, în INVESTIGAȚIE.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md