/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Război în Ucraina, ziua 90: Discuții despre nave occidentale în Marea Neagră, război fără limită și explicația lui Șoigu

missing
24 mai 2022, ora 22:11

Este cea de-a 90-a zi de când Rusia a invadat Ucraina, distrugând complet teritorii din această țară. În cele 3 luni de război, comunitatea internațională (cu excepția partenerilor tradiționali ai Rusiei) s-a mobilizat și a trimis Ucrainei ajutoare materiale, armament și bani. Cert e că după 90 de zile de război, misiunea armati ruse în Ucraina pare a fi un eșec, scrie HotNews.

UPDATE: Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că forțele ruse nu „au termen limită” în Ucraina, sugerând astfel că invazia Rusiei s-ar putea prelungi, potrivit CNN. „Nazismul trebuie eradicat în totalitate, 100%, altfel va reapărea în câțiva ani într-o formă mult mai urâtă”, a susținut el într-un interviu pentru ziarul rusesc Argumentî i Faktî.

UPDATE: Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege destinat să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a publicațiilor străine acuzate de difuzarea unor informaţii considerate de autorităţile din Rusia drept mincinoase despre conflictul în Ucraina.

UPDATE: O majoritate covârșitoare a ucrainenilor, peste 80%, se declară împotriva oricăror concesii teritoriale în favoarea invadatorilor ruși în schimbul unui acord de pace, potrivit unui sondaj publicat, marți, de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev. Procentul variază însă în funcţie de regiune, iar în estul ţării, scena unor lupte intense, 68% dintre cei intervievaţi se opun cedării de teritorii, în timp ce 19% susţin această posibilitate.

UPDATE: Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că Budapesta nu este în măsură să accepte noile sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, relatează The Guardian. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că s-ar putea ajunge la un acord în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în „câteva săptămâni”.

UPDATE: Kremlinul se dezice de diplomatul rus care și-a anunțat demisia în semn de protest față de invadarea Ucrainei, spunând că îi este „rușine”. „Nu mai este cu noi, este împotriva noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

UPDATE: Patru civili au fost uciși în urma bombardamentelor asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Severodonetsk din Lugansk, devenit o țintă strategică pentru forțele ruse, a declarat marți guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, citat de The Kyiv Independent, potrivit Digi24.

El a precizat că doi bărbați și o femeie au fost găsiți morți în urma atacului, iar o altă femeie a fost grav rănită și a murit apoi la spital.  Forțele ruse bombardează orașul Severodonetsk „haotic și neîntrerupt”, a mai spus Haidai. 

UPDATE: Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Svitlodarsk din districtul Bakhmut din regiunea ucraineană Donețk, potrivit oficialilor ucraineni și Republicii Populare Donețk – o zonă din estul Ucrainei controlată de rebeli, formată de separatiștii pro-ruși, transmite BBC. Armata rusă a intrat în oraș în această dimineață, a declarat șeful administrației militare ucrainene din Svetlodar, Serghei Goshko, pentru un post de radio ucrainean. „În prezent, ei își întind cârpa pe clădirea administrativă”, a spus Goshko, referindu-se la steagul rusesc.

UPDATE: Forţele ruse îşi consolidează prezenţa pe Insula Şerpilor, ocupată de Moscova în primele zile ale războiului declanşat împotriva Ucrainei, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

UPDATE: Henry Kissinger, fost secretar pentru Securitate Naţională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, se pronunţă pentru încheierea războiului din Ucraina chiar dacă acest lucru presupune ca ţara atacată să cedeze teritorii agresorului.

UPDATE: Ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a cerut Bisericii Ortodoxe ruse să îl canonizeze pe comandantul Aleksandr Suvorov, unul dintre cei mai mari generali din istoria Rusiei, informează TASS.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Stupun, a anunțat marți că trupele ruse au desfășurat sisteme de rachete Iskander în Belarus, la 50 km de granița cu Ucraina, și își întăresc pozițiile în apropierea graniței ruso-ucrainene.

UPDATE: Marea Britanie discută cu aliații despre trimiterea de nave de război în Marea Neagră pentru a proteja cargoboturile care transportă cereale ucrainene, potrivit The Times.

UPDATE: Finlanda şi Suedia vor trimite miercuri delegaţii la Ankara pentru a încerca să înlăture opoziţia Turciei faţă de cererile celor două ţări nordice de a adera la NATO, a anunţat marţi ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE: Mii de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat, depozitate la Uzina Azovstal, ar putea ajunge în Marea Azov. Autorităţile din Mariupol solicită sprijin internaţional arătând că dezastrul ecologic ar afecta şi Marea Neagră şi Mediterana.

UPDATE: Președintele demisionar din Filipine, Rodrigo Duterte, l-a criticat pe Vladimir Putin, pentru uciderea civililor nevinovați în Ucraina. Este prietenul meu, dar eu nu ucid copii și bătrâni, a spus liderul asiatic, potrivit CNN.

UPDATE: În urma atacurilor cibernetice ale hackerilor ruși, asupra site-urilor din Românie, de luna trecută, Comisia parlamentară pentru controlul SRI l-a chemat la audieri pe directorul Centrului Național Cyberint din Serviciul Român de Informații, Anton Rog, pentru a da explicații.

UPDATE: Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, l-a atacat pe Vladimir Putin în timpul ședinței de judecată în care a fost audiat prin videoconferință direct din închisoare, spunând că președintele rus este un nebun care a provocat „războiul stupid” din Ucraina pe baza unor minciuni, informează Reuters.

UPDATE: Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, a afirmat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE: Diplomatul rus la ONU Dmitry Polyansky critică încercările şi cererile preşedintelui ucrainian Volodimir Zelenski de a avea o întâlnire de pace cu Putin. „Este clar un efort pur de PR” (public relations n.red.), crede oficialul rus.

UPDATE: Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a expirmat dezacordul în legătură cu încercările de a media pacea între Rusia și Ucraina. Recent, Italia a propus un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE: Un tribunal de la Moscova a ordonat marţi arestarea bloggerului rus Mihail Nake, acuzat că a discreditat armata rusă şi ofensiva acesteia în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE: Unul dintre principalii consilieri ai președintelui Vladimir Putin afirmă că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina, fără să fie constrânsă de termene limită. „Adevărul istoric este de partea noastră”, afirmă Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

UPDATE: Ţările occidentale nu trebuie să îşi negocieze securitatea pentru profituri economice, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la dezbaterea privind utilizarea tehnologiei chineze în reţelele 5G şi la proiectul Nord Stream 2.

UPDATE: Circa 200 de trupuri neînsuflețite au fost găsite printre ruinele unei clădiri din Mariupol, potrivit consilierului primarului din orașul-port, Petro Andriușcenko, relatează Ukrainska Pravda. 

”În timpul degajării molozului de la o clădire înaltă din zona benzinăriei suburbane-2 de-a lungul bulevarului Mira, aproximativ 200 de cadavre ale unor persoane care au murit la subsol s-au găsit printre dărâmături, având un grad ridicat de descompunere”, a scris Andriușcenko pe Telegram.

UPDATE: Administraţia numită de Rusia în regiunea Herson din Ucraina va cere Moscovei să înfiinţeze o bază militară acolo, ca "garant al securităţii pentru regiune şi locuitorii săi", a declarat pentru RIA Novosti Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației ruse a regiunii Herson, scrie CNN.

"Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson", a declarat pentru RIA Novosti Kirill Stremousov, şeful adjunct a ceea ce Rusia numeşte "administraţia regională civil-militară" a Hersonului.

UPDATE: Patru civili au murit în urma bombardamentelor asupra orașului Severodonețk din regiunea Luhansk, anunță guvernatorul Serghei Haidai, citat de BBC și The Guardian. ”Rușii bombardează centrul regional în mod haotic și neîntrerupt. Tragedia a avut loc în zonele vechi ale orașului. La sosirea poliției, au fost găsite cadavrele a doi bărbați și a unei femei fără semne vitale. O altă femeie a fost grav rănită. A primit primul ajutor și a fost internată, dar a murit în sala de operație. Probabil că toți patru locuiau în același bloc. Ieri, această stradă a fost puternic bombardată – mai multe case au fost avariate. În oraș, în general, cel puțin șase case au fost avariate, precum și în Lisichansk, unde un bărbat a fost salvat dintr-o clădire”, a exlicat guvernatorul regional, într-o postare pe Telegram.

UPDATE: Ministrul britanic al transportului, Grant Shapps, spune că există riscul ca lipsa de cereale și alimente, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, să provoace mai multe decese decât războiul în sine. Într-o declarație pentru postul britanic Sky News, oficialul și-a exprimat preocupările în legătură cu situația din Ucraina, în contextul ”invaziei barbare a lui Putin”. 

”Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este că am văzut multe vieți pierdute în Ucraina și am putea vedea și mai multe vieți pierdute în alte locuri din lume din cauza penuriei de cereale și alimente, (numărul deceselor – n.r.) ar putea fi chiar mai mare decât viețile pierdute în mod direct în război”, a declarat Grant Shapps.

UPDATE: Operațiunile rusești de încercuire a orașului Severodonețk au înregistrat avansuri minore în ultimele 24 de ore, iar rușii au șanse mici să reușească să captureze orașul Bahmut. În tot acest timp, ucrainenii continuă să amenințe pozițiile rusești în zona Harkov, se arată în evaluarea frontului de luni noapte spre marți dimineață a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

ISW susține că personalitățile ruse naționaliste critică din ce în ce mai mult eșecurile „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina și solicită o mobilizare suplimentară pe care Kremlinul probabil nu o dorește.

UPDATE: În analiza de marți dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas, încercând să încercuiască Severodonețk, Lisichansk și Rubine. În prezent, axele nordice și sudice ale acestei operațiuni sunt separate de aproximativ 25 km de teritoriu deținut de Ucraina.

Londra spune că a existat o puternică rezistență ucraineană, forțele care ocupă poziții defensive bine săpate. Operațiunea de lungă durată a forțelor comune a Ucrainei păstrează probabil comanda și controlul efectiv asupra acestui front, subliniază britanicii.

UPDATE: În ultimele 24 de ore, militarii ucraineni din Donețk și Lugansk au respins 16 atacuri ale inamicului. Au fost distruse 8 tancuri, 6 drone și 22 de vehicule. 

UPDATE: Rusia a preluat controlol a cinci fabrici Ukroboronprom, cea mai mare companie ucraineană din industria de apărare, iar autoritățile nu au informații cu privire la angajații acestor unități preluate, transmite The Kyiv Independent.

UPDATE: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

UPDATE: Un protejat al Kremlinului va cere Rusiei să desfășoare o bază militară rusă în regiunea Herson, scrie Pravda.ua. Este vorba de adjunctul șefului administrației militare din regiunea Kirill Stremousov, care a sugerat că „Ar trebui să existe o bază militară a Federației Ruse în regiunea Herson. O vom solicita”. Stremousov a spus că aceasta „ar trebui să devină un garant al securității” și că ar fi „în interesul întregii populații”. El a mai adăugat că întoarcerea zonei Herson la Ucraina este exclusă.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului. „Președintele Federației Ruse decide totul”, a spus el într-un mesaj video la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care vine din Federația Rusă, în afară de președinte.”

UPDATE: Rușii au atacat cu rachete calea ferată din regiunea Dnipropetrovsk - oficial ucrainean.

UPDATE: O decizie UE privind embargoul asupra petrolului rusesc va veni „în câteva zile”, susține ministrul german al Economiei.

UPDATE: Zelenski: Rusia are de 20 de ori mai multe echipamente militare în Donbas decât Ucraina, potrivit Kyiv Independent. Președintele Volodimir Zelenski a spus în timpul discursului său de la Davos că Ucraina are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă pentru a evita moartea a sute de mii de oameni.

UPDATE: Metroul din Harkov se redeschide, după ce timp de 3 luni a fost adăpost antiaerian.

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

27 aprilie 2024, ora 07:10

Noapte de coșmar în Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată țara vecină, iar mai multe explozii au fost raportate, după multiple atacuri ale Rusiei. Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor ruseşti, adăugând că pauza în finanţarea americană a ajutat Moscova să preia iniţiativa, notează Mediafax. Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP. 

Dacă Ucraina va cădea pe câmpul de luptă, Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei, notează publicația americană Washington Post (WP), referindu-se la declarațiile ministrului de Externe de la Chișină, Mihai Popșoi. „Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

UPDATE Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP, potrivit news.ro. Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.

UPDATE Tergiversarea ajutorului SUA pentru Ucraina ascunde un conflict din interiorul Partidului Republican între „trumpiștii” cu vederi pro-ruse și cei care cred că sprijinul ucrainenilor face parte din lupta împotriva „axei răului” Rusia-Iran-China, susține experta în securitate Iulia Joja, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele ucrainene au fost nevoite să renunțe pentru moment la utilizarea de tancuri Abrams în lupta sa împotriva Rusiei, după ce rușii au folosit drone ieftine pentru a neutraliza cel puțin cinci dintre temutele (și costisitoarele) blindate furnizate de către Statele Unite. Experții consideră că mișcarea va complica eforturile armatei lui Volodimir Zelenski pe câmpul de luptă, reaprinzând discuția despre rolul tancurilor în conflictele moderne, după ce utilizarea pe scară largă a dronelor face ca blindatele să fie relativ ușor de detectat și atacat, scrie G4media.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul European presează un stat neutru de pe continent, Austria să ia măsuri ca banca sa, Raiffeisen care este prezentă în Rusia, dar și în România, să părăsească Moscova, scrie Știripesurse.

UPDATE Războiul fals al Europei cu China s-a sfârșit. După ani de zile în care și-a îmbunătățit arsenalul pentru a purta un adevărat război comercial, Europa arată acum că este dispusă să se poarte dur cu China, scrie Politico.

UPDATE Franța se confruntă cu o pierdere a credibilității și a influenței în cadrul Uniunii Europene, situație care conduce la o anumită izolare a Parisului, ceea ce îl forțează pe președintele Emmanuel Macron, constrâns de factori politici și economici, să caute soluții pentru a menține spațiul de manevră într-un context internațional mai dur, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au fugit din țară, iar în prezent procesul nu s-a terminat. Unii din concetățenii lui Putin continuă să plece chiar la 10.000 de kilometri distanță, tocmai în Mexic. Însă, Statele Unite au făcut presiuni asupra Turciei, o țară NATO să-i blocheze aici și să le refuze accesul la bordul avioanelor Turkish Airlines spre continentul America.Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a acuzat Statele Unite că exercită presiuni asupra companiei aeriene naționale a Turciei pentru a le interzice cetățenilor ruși zborurile către Mexic, notează Ziare.com.

UPDATE După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară. În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

UPDATE Pentru prima dată de la începerea conflictului, Washingtonul a trimis Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina poate cuceri Crimeea, o regiune strategică în războiul contra Moscovei.Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune recent livrat și râvnit pentru a viza mai eficient forțele ruse din Crimeea ocupată, au declarat joi oficiali înalți ai Pentagonului, scrie New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armamentul occidental donat Ucrainei – muniţie de artilerie şi apărare aeriană – sunt livrate în cel mai mare secret din ţări vecine, mai ales din Polonia. Şeful transportului de călători de la Ukrzaliznîţia, Oleksandr Perţovski, a declarat pentru AFP că a constatat ”o creştere a atacurilor asupra infrastructurii feroviare”. ”Constatăm că atacurile vizează logistica feroviară şi ating în esenţă instalaţii civile”, a declarat el. ”Ei desfăşoară atacuri orbeşte asupa gărilor. Este un mod foarte primitiv de a o face”, notează Money.

UPDATE Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar – în valoare de şase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times."Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ben Wallace profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat. Fostul ministru al apărării britanic a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres. Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania. "În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

UPDATE Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea, a anunţat vineri această revistă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

UPDATE Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi bătut la cap cu cunoștințele sale istorice. Dar el este unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ. El conduce de unul singur, fără niciun fel de control și echilibru, o țară imensă, comandând armate și chiar arme nucleare. Ceea ce gândește el despre lume și modul în care o vede este cel mai important factor determinant pentru ceea ce se întâmplă pe planetă.Oamenii ca el nu reacționează la realitate, ci la percepția pe care o au despre ea. Dacă, așa cum au făcut bolșevicii după ce au preluat puterea, te aștepți să fii atacat, atunci începi să te pregătești de război. Nu doar un război defensiv, ci și unul agresiv, care va izbucni inevitabil în cele din urmă, indiferent de nivelul real al amenințării. Percepția devine realitate, scrie în The Moscow Times, Leonid Gozman, psiholog și politician rus de opoziție, potrivit Ziare.com.

UPDATE Coaliţia internaţională pentru deminarea Ucrainei, coordonată de Lituania şi care implică 22 de ţări NATO, intenţionează să antreneze şi să echipeze aproximativ 3.200 de soldaţi ucraineni în acest an, pentru a desfăşura operaţiuni de curăţare a câmpurilor de mine în ţară, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. Blinken face vineri o vizită în China, relatează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării francez şi german au semnat vineri la Paris un proiect comun de armament în valoare de mai multe miliarde de euro, ce include dezvoltarea unui tanc de luptă de viitoare generaţie, relatează dpa, relatează Agerpres.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a amânat vizita pe care ar fi urmat să o efectueze pe 9 mai la Casa Albă, au declarat o sursă familiară cu situația și un oficial turc, vineri, pentru Reuters.

UPDATE Fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, Wesley Clark, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale, precum și amenințările la adresa conducerii Statelor Unite în lume și modalitățile de a le ține sub control. Documentul este publicat pe site-ul Atlantic Council, notează Adevărul.

UPDATE Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi Congresului american pentru aprobarea asistenței militare în valoare de 61 de miliarde de dolari și le-a transmis aleșilor de la Washington care au votat împotrivă că „tot ajutorul SUA va merge pe câmpul de luptă”, relatează news.ro. Într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Volodimir Zelenski a ținut să se adreseze congresemenilor americani care au votat împotriva acestui ajutor propus de președintele american Joe Biden. „Ei trebuie să ştie că aceşti bani merg înainte de toate în industria americană de apărare, care va primi zeci de miliarde de dolari. Să fiţi siguri că totul merge pe câmpul de luptă, pentru a susţine armata ucraineană, dar şi pentru a apăra democraţia în lume”, a declarat șeful statului ucrainean. „Nu avem secrete” faţă de SUA, a subliniat Zelesnki, care pledează în favoarea „transparenţei” Ucrainei faţă de partenerii săi. Liderul de la Kiev face aceste declaraţii în contextul în care corupţia este considerată un flagel endemic în Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram