/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

Război în Ucraina, ziua 90: Discuții despre nave occidentale în Marea Neagră, război fără limită și explicația lui Șoigu

24 mai 2022, ora 22:11

Este cea de-a 90-a zi de când Rusia a invadat Ucraina, distrugând complet teritorii din această țară. În cele 3 luni de război, comunitatea internațională (cu excepția partenerilor tradiționali ai Rusiei) s-a mobilizat și a trimis Ucrainei ajutoare materiale, armament și bani. Cert e că după 90 de zile de război, misiunea armati ruse în Ucraina pare a fi un eșec, scrie HotNews.

UPDATE: Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că forțele ruse nu „au termen limită” în Ucraina, sugerând astfel că invazia Rusiei s-ar putea prelungi, potrivit CNN. „Nazismul trebuie eradicat în totalitate, 100%, altfel va reapărea în câțiva ani într-o formă mult mai urâtă”, a susținut el într-un interviu pentru ziarul rusesc Argumentî i Faktî.

UPDATE: Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege destinat să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a publicațiilor străine acuzate de difuzarea unor informaţii considerate de autorităţile din Rusia drept mincinoase despre conflictul în Ucraina.

UPDATE: O majoritate covârșitoare a ucrainenilor, peste 80%, se declară împotriva oricăror concesii teritoriale în favoarea invadatorilor ruși în schimbul unui acord de pace, potrivit unui sondaj publicat, marți, de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev. Procentul variază însă în funcţie de regiune, iar în estul ţării, scena unor lupte intense, 68% dintre cei intervievaţi se opun cedării de teritorii, în timp ce 19% susţin această posibilitate.

UPDATE: Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că Budapesta nu este în măsură să accepte noile sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, relatează The Guardian. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că s-ar putea ajunge la un acord în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în „câteva săptămâni”.

UPDATE: Kremlinul se dezice de diplomatul rus care și-a anunțat demisia în semn de protest față de invadarea Ucrainei, spunând că îi este „rușine”. „Nu mai este cu noi, este împotriva noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

UPDATE: Patru civili au fost uciși în urma bombardamentelor asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Severodonetsk din Lugansk, devenit o țintă strategică pentru forțele ruse, a declarat marți guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, citat de The Kyiv Independent, potrivit Digi24.

El a precizat că doi bărbați și o femeie au fost găsiți morți în urma atacului, iar o altă femeie a fost grav rănită și a murit apoi la spital.  Forțele ruse bombardează orașul Severodonetsk „haotic și neîntrerupt”, a mai spus Haidai. 

UPDATE: Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Svitlodarsk din districtul Bakhmut din regiunea ucraineană Donețk, potrivit oficialilor ucraineni și Republicii Populare Donețk – o zonă din estul Ucrainei controlată de rebeli, formată de separatiștii pro-ruși, transmite BBC. Armata rusă a intrat în oraș în această dimineață, a declarat șeful administrației militare ucrainene din Svetlodar, Serghei Goshko, pentru un post de radio ucrainean. „În prezent, ei își întind cârpa pe clădirea administrativă”, a spus Goshko, referindu-se la steagul rusesc.

UPDATE: Forţele ruse îşi consolidează prezenţa pe Insula Şerpilor, ocupată de Moscova în primele zile ale războiului declanşat împotriva Ucrainei, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

UPDATE: Henry Kissinger, fost secretar pentru Securitate Naţională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, se pronunţă pentru încheierea războiului din Ucraina chiar dacă acest lucru presupune ca ţara atacată să cedeze teritorii agresorului.

UPDATE: Ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a cerut Bisericii Ortodoxe ruse să îl canonizeze pe comandantul Aleksandr Suvorov, unul dintre cei mai mari generali din istoria Rusiei, informează TASS.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Stupun, a anunțat marți că trupele ruse au desfășurat sisteme de rachete Iskander în Belarus, la 50 km de granița cu Ucraina, și își întăresc pozițiile în apropierea graniței ruso-ucrainene.

UPDATE: Marea Britanie discută cu aliații despre trimiterea de nave de război în Marea Neagră pentru a proteja cargoboturile care transportă cereale ucrainene, potrivit The Times.

UPDATE: Finlanda şi Suedia vor trimite miercuri delegaţii la Ankara pentru a încerca să înlăture opoziţia Turciei faţă de cererile celor două ţări nordice de a adera la NATO, a anunţat marţi ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE: Mii de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat, depozitate la Uzina Azovstal, ar putea ajunge în Marea Azov. Autorităţile din Mariupol solicită sprijin internaţional arătând că dezastrul ecologic ar afecta şi Marea Neagră şi Mediterana.

UPDATE: Președintele demisionar din Filipine, Rodrigo Duterte, l-a criticat pe Vladimir Putin, pentru uciderea civililor nevinovați în Ucraina. Este prietenul meu, dar eu nu ucid copii și bătrâni, a spus liderul asiatic, potrivit CNN.

UPDATE: În urma atacurilor cibernetice ale hackerilor ruși, asupra site-urilor din Românie, de luna trecută, Comisia parlamentară pentru controlul SRI l-a chemat la audieri pe directorul Centrului Național Cyberint din Serviciul Român de Informații, Anton Rog, pentru a da explicații.

UPDATE: Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, l-a atacat pe Vladimir Putin în timpul ședinței de judecată în care a fost audiat prin videoconferință direct din închisoare, spunând că președintele rus este un nebun care a provocat „războiul stupid” din Ucraina pe baza unor minciuni, informează Reuters.

UPDATE: Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, a afirmat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE: Diplomatul rus la ONU Dmitry Polyansky critică încercările şi cererile preşedintelui ucrainian Volodimir Zelenski de a avea o întâlnire de pace cu Putin. „Este clar un efort pur de PR” (public relations n.red.), crede oficialul rus.

UPDATE: Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a expirmat dezacordul în legătură cu încercările de a media pacea între Rusia și Ucraina. Recent, Italia a propus un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE: Un tribunal de la Moscova a ordonat marţi arestarea bloggerului rus Mihail Nake, acuzat că a discreditat armata rusă şi ofensiva acesteia în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE: Unul dintre principalii consilieri ai președintelui Vladimir Putin afirmă că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina, fără să fie constrânsă de termene limită. „Adevărul istoric este de partea noastră”, afirmă Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

UPDATE: Ţările occidentale nu trebuie să îşi negocieze securitatea pentru profituri economice, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la dezbaterea privind utilizarea tehnologiei chineze în reţelele 5G şi la proiectul Nord Stream 2.

UPDATE: Circa 200 de trupuri neînsuflețite au fost găsite printre ruinele unei clădiri din Mariupol, potrivit consilierului primarului din orașul-port, Petro Andriușcenko, relatează Ukrainska Pravda. 

”În timpul degajării molozului de la o clădire înaltă din zona benzinăriei suburbane-2 de-a lungul bulevarului Mira, aproximativ 200 de cadavre ale unor persoane care au murit la subsol s-au găsit printre dărâmături, având un grad ridicat de descompunere”, a scris Andriușcenko pe Telegram.

UPDATE: Administraţia numită de Rusia în regiunea Herson din Ucraina va cere Moscovei să înfiinţeze o bază militară acolo, ca "garant al securităţii pentru regiune şi locuitorii săi", a declarat pentru RIA Novosti Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației ruse a regiunii Herson, scrie CNN.

"Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson", a declarat pentru RIA Novosti Kirill Stremousov, şeful adjunct a ceea ce Rusia numeşte "administraţia regională civil-militară" a Hersonului.

UPDATE: Patru civili au murit în urma bombardamentelor asupra orașului Severodonețk din regiunea Luhansk, anunță guvernatorul Serghei Haidai, citat de BBC și The Guardian. ”Rușii bombardează centrul regional în mod haotic și neîntrerupt. Tragedia a avut loc în zonele vechi ale orașului. La sosirea poliției, au fost găsite cadavrele a doi bărbați și a unei femei fără semne vitale. O altă femeie a fost grav rănită. A primit primul ajutor și a fost internată, dar a murit în sala de operație. Probabil că toți patru locuiau în același bloc. Ieri, această stradă a fost puternic bombardată – mai multe case au fost avariate. În oraș, în general, cel puțin șase case au fost avariate, precum și în Lisichansk, unde un bărbat a fost salvat dintr-o clădire”, a exlicat guvernatorul regional, într-o postare pe Telegram.

UPDATE: Ministrul britanic al transportului, Grant Shapps, spune că există riscul ca lipsa de cereale și alimente, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, să provoace mai multe decese decât războiul în sine. Într-o declarație pentru postul britanic Sky News, oficialul și-a exprimat preocupările în legătură cu situația din Ucraina, în contextul ”invaziei barbare a lui Putin”. 

”Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este că am văzut multe vieți pierdute în Ucraina și am putea vedea și mai multe vieți pierdute în alte locuri din lume din cauza penuriei de cereale și alimente, (numărul deceselor – n.r.) ar putea fi chiar mai mare decât viețile pierdute în mod direct în război”, a declarat Grant Shapps.

UPDATE: Operațiunile rusești de încercuire a orașului Severodonețk au înregistrat avansuri minore în ultimele 24 de ore, iar rușii au șanse mici să reușească să captureze orașul Bahmut. În tot acest timp, ucrainenii continuă să amenințe pozițiile rusești în zona Harkov, se arată în evaluarea frontului de luni noapte spre marți dimineață a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

ISW susține că personalitățile ruse naționaliste critică din ce în ce mai mult eșecurile „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina și solicită o mobilizare suplimentară pe care Kremlinul probabil nu o dorește.

UPDATE: În analiza de marți dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas, încercând să încercuiască Severodonețk, Lisichansk și Rubine. În prezent, axele nordice și sudice ale acestei operațiuni sunt separate de aproximativ 25 km de teritoriu deținut de Ucraina.

Londra spune că a existat o puternică rezistență ucraineană, forțele care ocupă poziții defensive bine săpate. Operațiunea de lungă durată a forțelor comune a Ucrainei păstrează probabil comanda și controlul efectiv asupra acestui front, subliniază britanicii.

UPDATE: În ultimele 24 de ore, militarii ucraineni din Donețk și Lugansk au respins 16 atacuri ale inamicului. Au fost distruse 8 tancuri, 6 drone și 22 de vehicule. 

UPDATE: Rusia a preluat controlol a cinci fabrici Ukroboronprom, cea mai mare companie ucraineană din industria de apărare, iar autoritățile nu au informații cu privire la angajații acestor unități preluate, transmite The Kyiv Independent.

UPDATE: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

UPDATE: Un protejat al Kremlinului va cere Rusiei să desfășoare o bază militară rusă în regiunea Herson, scrie Pravda.ua. Este vorba de adjunctul șefului administrației militare din regiunea Kirill Stremousov, care a sugerat că „Ar trebui să existe o bază militară a Federației Ruse în regiunea Herson. O vom solicita”. Stremousov a spus că aceasta „ar trebui să devină un garant al securității” și că ar fi „în interesul întregii populații”. El a mai adăugat că întoarcerea zonei Herson la Ucraina este exclusă.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului. „Președintele Federației Ruse decide totul”, a spus el într-un mesaj video la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care vine din Federația Rusă, în afară de președinte.”

UPDATE: Rușii au atacat cu rachete calea ferată din regiunea Dnipropetrovsk - oficial ucrainean.

UPDATE: O decizie UE privind embargoul asupra petrolului rusesc va veni „în câteva zile”, susține ministrul german al Economiei.

UPDATE: Zelenski: Rusia are de 20 de ori mai multe echipamente militare în Donbas decât Ucraina, potrivit Kyiv Independent. Președintele Volodimir Zelenski a spus în timpul discursului său de la Davos că Ucraina are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă pentru a evita moartea a sute de mii de oameni.

UPDATE: Metroul din Harkov se redeschide, după ce timp de 3 luni a fost adăpost antiaerian.

Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chișinău. Sunt identificați și expulzați de autorități. Ce ne facem însă dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești. Poate fi compania noastră preferată de taxi un spion abil din telefonul nostru? Aflați de la Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ „Melco moldovano”. Afacerea cu melci a unui italian, pusă pe pauză. „Nu a mai rămas niciun melc”
/VIDEO/ „Melco moldovano”. Afacerea cu melci a unui italian, pusă pe pauză. „Nu a mai rămas niciun melc”
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia
/VIDEO/ Transparența, mai importantă. Sandu: În curând, Parlamentul va aproba crearea Tribunalului Anticorupție
/VIDEO/ Transparența, mai importantă. Sandu: În curând, Parlamentul va aproba crearea Tribunalului Anticorupție
/VIDEO/ Mașini de milioane, cumpărate de Andronachi din banii Băncii de Economii. Care au fost firmele folosite în schemă
/VIDEO/ Mașini de milioane, cumpărate de Andronachi din banii Băncii de Economii. Care au fost firmele folosite în schemă

UE impune noi sancțiuni împotriva Rusiei după moartea lui Navalnîi: 30 de persoane și entități, vizate

19 martie 2024, ora 09:38

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au acordat sprijin politic pentru noi sancțiuni, ca urmare a morții liderului disident rus Alexei Navalnîi într-o colonie penitenciară din Arctica, survenită în februarie.

„Am fost de acord cu sancționarea celor responsabili de uciderea lui Alexei Navalnîi, 30 de persoane și entități în cadrul regimului global de sancțiuni al SUA privind drepturile omului”, a declarat Josep Borrell, cel mai înalt oficial al UE în domeniul afacerilor externe, pentru presă după o reuniune a miniștrilor la Bruxelles, scrie Politico.

Sancțiunile - care iau forma unor înghețări de active și interdicții de călătorie - vin la o zi după ce președintele Vladimir Putin a sărbătorit o victorie zdrobitoare în alegerile prezidențiale din Rusia din 15-17 martie.

Putin a ales acest moment pentru a face primele sale remarci publice despre moartea lui Navalnîi, afirmând într-o conferință de presă duminică seara că a fost de acord să îl schimbe pe liderul opoziției într-un schimb de prizonieri cu câteva zile înainte ca acesta să moară într-o închisoare din Arctica.

„Nu putem decât să considerăm că aceste alegeri au avut loc în mijlocul unei represiuni sistematice a alegătorilor și trebuie să condamnăm organizarea ilegală a acestor așa-zise alegeri în teritoriile din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat temporar”, a declarat Borrell.

Se așteaptă că sancțiunile vor fi convenite din punct de vedere tehnic în zilele următoare, posibil chiar miercuri, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor de top din UE.

Navalnîi, cel mai dur critic al lui Vladimir Putin, a murit luna trecută într-o închisoare din regiunea arctică. Aliaţii săi îl acuză pe Putin că a dispus asasinarea lui, ceea ce Kremlinul neagă. Serghei Narîşkin, şeful serviciului de informaţii externe SVR, a declarat că Navalnîi a murit din cauza naturale. 

Navalnîi a fost îngropat în cimitirul Borisovo din sudul Moscovei pe 1 martie, cu două săptămâni înainte de începerea alegerilor prezidenţiale pe care Putin le-a câștigat.

Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul penal în care era învinuit de abuz în serviciu. Acuzatorii au cerut 8 ani de închisoare./Transportatorii nu renunță la proteste. Pentru a doua zi consecutiv, mai multe rute raionale și interraionale au fost sistate. Aceștia sunt nemulțumiți de prevederile noului Cod Rutier. /Liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în circumstanțe suspecte, acum aproape două săptămâni, va fi înmormântat vineri, a anunțat soția acestuia. Ieri, a fost arestat avocatul lui Navalnîi, în timp ce o însoțea pe mama disidentului în căutarea de firme de servicii funerare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Circulația microbuzelor de pe unele rutele interurbane a fost dată peste cap de un protest al transportatorilor. Care este reacția autorităților?/ O dronă rusească a survolat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova, susțin Forțele de apărare aeriană a Ucrainei. Ce spune ministerul Apărării de la Chișinău?/ Gata cu protestele fermierilor. Agricultorii își retrag tractoarele de pe trasee, inclusiv de la vama Leușeni, după ce statul le-a promis astăzi noi împrumuturi în condiții preferențiale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un moldovean a murit în războiul din Ucraina, anunță autoritățile ruse. Acesta lupta de partea rușilor. Avem detalii la știri! /Transportatorii nu renunța la protestul programat pentru următoarele trei zile și spun că vor sista mai multe rute intrurbane și interraionale. Între timp, ANTA îi îndeamnă să renunțe la protest și să asigure transportul oamenilor. În caz contrar, vor fi amendați. /Început de săptămână cu ghinion pentru un șofer din Capitală. Mașina acestuia a ars ca o torță, pe o stradă din sectorul Buiucani. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După Ilan Șor și Marina Tauber a ajuns să fie interzisă în Statele Unite ale Americii. SUA a anunțat, astăzi, sancțiuni împotriva deputatei, motivând că l-a ajutat pe Șor să cumpere voturi. /Începâd de astăzi, vom plăti cu trei lei și 60 de bani mai puțin pentru gaze. Tarifele aprobate zilele trecute au intrat în vigoare. /Primarul din Boldurești, care a tamponat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost plasat în arest în penitenciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați în lipsa bănuitului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vama Leușeni a fost blocată din nou de agricultori. Aceștia au adus peste 50 de tractoare, împiedicând accesul tuturor unităților de transport. /Procurorii cer 30 de zile de arest, pentru primarul localității Boldurești, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Solicitarea va fi examinată mâine. /Protest la Curtea Constituțională. Magistrații au continuat astăzi examinarea articolului prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget, timp în care mai mulți locuitori din Găgăuzia au cerut anularea prevederii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei indivizi din Autonomia Găgăuză au fost reținuți pentru incendierea mașinilor și a centrelor de plasament pentru refugiații ucraineni. /Gaz mai ieftin din luna martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a micșorat astăzi tariful. /Șoferul, care a lovit mortal un copil de 14 ani, la Nisporeni, și a fugit de la fața locului a fost reținut. Este vorba de primarul localității Boldurești, anunță poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Patru ani de pușcărie pentru polițista care a urcat beată la volan și a lovit mortal o femeie la Sîngera! Avocații victimei spun că pedeapsa este prea blândă și vor să o atace la Curtea de Apel. /Întâlnire cu scântei la Guvern! Fermierii au plecat dezamăgiți de la întrevederea cu prim-ministrul Recean. Aceștia amenință că dacă mâine nu obțin ceea ce-și doresc, vor bloca din nou drumurile cu tractoarele. /Încă un capăt de acuzare pe numele fostului șef de la Calea Ferată, Iurie Topală. Acesta este invinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de lei.

/VIDEO/ Salarii de peste 30 de mii de lei. Cum arată munca la una dintre cele mai cotate companii IT din țară
/VIDEO/ Salarii de peste 30 de mii de lei. Cum arată munca la una dintre cele mai cotate companii IT din țară
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM
/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 750: Moarte suspectă și alegeri sub amenințarea armei. Belgorod își închide centrele comerciale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 750: Moarte suspectă și alegeri sub amenințarea armei. Belgorod își închide centrele comerciale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 748: Atac cu rachetă în Krivoi Rog și planurile lui Putin după alegeri. SUA anunță noi ajutoare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 748: Atac cu rachetă în Krivoi Rog și planurile lui Putin după alegeri. SUA anunță noi ajutoare

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram