Război în Ucraina, ziua 124: Atac la Odesa și pe Insula Șerpilor. Mall distrus la Kremenciug. Rusia intră în default

externe

Reacția Kremlinului după ce Moldova și Ucraina au devenit candidate la UE. „Este o afacere internă a Europei”

24 iunie 2022, ora 14:02
Distribuie:

Federația Rusă a venit cu o reacție după ce Republica Moldova și Ucraina au obținut statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Kremlinul spune că decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene este o „afacere internă a Europei”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,  este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (...) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, transmite Digi24, cu referire la AFP și Agerpres. 

Peskov a mai spus că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi” și a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa 20 de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult”.

„Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov.

Liderii UE au acordat joi, 23 iunie, Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar. Consiliul European a decis să recunoască „perspectiva europeană” a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram