Război în Ucraina, ziua 278: Reuniune NATO la București și avertizarea lui Zelenski. Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson

Război în Ucraina, ziua 275: Spitalul Herson, avariat de rachete rusești. Mesajul Olenei Zelenska și miliardele cheltuite de ruși

25 noiembrie 2022, ora 18:03

Milioane de ucraineni rămân în beznă la două zile după ce Rusia a bombardat masiv teritoriul ucrainean. Operatorul de energie Ukrenergo a spus că prioritatea este repararea infrastructurii cheie, dar reparațiile durează acum mai mult timp. 15 regiuni, inclusiv capitala Kiev, se confruntă cu „cea mai dificilă situație”.

UPDATE Rusia ar putea recurge la utilizarea Noviciok în atacuri în masă cu arme chimice în Ucraina dacă trupele sale continuă să piardă teren, cred oficialii americani. În ultimii ani, Noviciok a fost folosit pentru a elimina indezirabilii Kremlinului, toxina fiind „actualizată”, notează Newsweek.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri, în cursul unei întâlniri cu mame ale soldaţilor trimişi să lupte în Ucraina, că „împărtăşeşte durerea” celor care şi-au pierdut fiii şi le invită să nu creadă „minciunile” care circulă despre „operaţiunea militară specială”, potrivit AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Înaltul oficial de securitate al Ucrainei a confirmat că au fost uciși consilieri militari iranieni în Crimeea și a avertizat că orice alți iranieni aflați pe teritoriul ucrainean ocupat în sprijinul invaziei Moscovei vor fi, de asemenea, vizați, potrivit The Guardian.

UPDATE Ministerul rus al Justiţiei a inclus vineri Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram şi WhatsApp, în registrul organizaţiilor extremiste, motivând că aceasta permite îndemnurile la violenţă împotriva ruşilor, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Cozi kilometrice sunt la aproape toate punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, dar și cu Bulgaria. Penele de curent blochează sistemele vameșilor ucraineni, iar efectul se observă chiar și la granițele României.

UPDATE Specialiștii Biroului ONU pentru Drepturile Omului au făcut o analiză preliminară a videoclipurilor apărute pe rețelele de socializare care prezintă o aparentă execuţie a unor soldaţi ruşi care s-au predat trupelor ucrainene, într-o localitatea din regiunea Lugansk.

UPDATE Generalul Iarnă, un aliat tradițional al Rusiei, ar putea schimba tabăra în această iarnă, în timp ce ucrainenii l-ar putea avea de partea lor pe Generalul Degerături, relatează Politico.

UPDATE Pacienții din spitalele din Herson sunt evacuați din cauza loviturilor rusești „constante"”asupra orașului din sudul Ucrainei, din care forțele Moscovei s-au retras în urmă cu două săptămâni, a anunțat vineri guvernatorul, potrivit AFP.

UPDATE Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, programată la Bucureşti, va aborda riscurile generate de Rusia asupra securităţii euro-atlantice şi provocările asociate modernizării armatei Chinei, urmând să fie reevaluată dependenţa de regimuri autoritariste, afirmă secretarul general Jens Stoltenberg, conform Mediafax.

UPDATE Vadim Hlupianeț, un balerin de 26 de ani al Teatrului de Operetă din Kiev, a murit pe câmpul de luptă în Ucraina, lângă Bahmut, anunță ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la Kaunas, în Lituania, importanţa unităţii europene în contextul războiului din Ucraina şi a arătat că, deşi agresiunea Rusiei a unit ţările la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă „să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională”.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut europenilor să rămână uniți împotriva războiului și să limiteze sever prețul petrolului rusesc, pe fondul discuțiilor despre prețul pe care țările UE le vor plăti pe baril. „Nu există nicio diviziune, nu există nicio schismă între europeni și trebuie să păstrăm acest lucru. Aceasta este misiunea noastră numărul unu în acest an”, a spus Zelenski, în discursul susținut la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susținerii Ucrainei și Republicii Moldova.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își va continua sprijinul pentru Ucraina și va crește ajutorul „neletal”, relatează Reuters. „NATO va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este nevoie. Nu ne vom da înapoi”, a spus el, înainte de deplasarea la București pentru summitul miniștrilor de externe din NATO.

UPDATE Populația rusă este confuză privind criterii de eligibilitate care sunt luate în calcul atunci când se fac recrutările pentru războiul din Ucraina, transmite Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a situației de pe front. Odată recrutați, aceștia sunt slab echipați și antrenați înainte de a fi trimiși pe front. Unii rezerviști, recrutați în timpul „mobilizării parțiale” decretate de Vladimir Putin, sunt duși pe front deși au „afecțiuni cronice grave”.

UPDATE Bombardamentele rusești din timpul nopții au avariat un spital din Zaporojie, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Staruh, pe Telegram. „Inamicul a atacat din nou suburbiile Zaporojie. De data aceasta, rachetele au căzut lângă spital. Din fericire, oamenii nu au fost răniți, dar nu același lucru se poate spune despre clădire. Zeci de geamuri sparte”, a precizat Staruh.

UPDATE Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat pentru BBC că Ucraina va rezista în iarna care vine în ciuda frigului și a întreruperilor de curent cauzate de rachetele rusești și va continua să lupte, pentru că „fără victorie nu poate exista pace”. „Suntem gata să îndurăm,”, afirmă Olena Zelenska. „Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat.”

UPDATE Ucraina a declarat că până la 50% din necesarul de electricitate al țării nu este în prezent satisfăcut, după atacurile masive cu rachete rusești care au avut loc în această săptămână. Operatorul de energie Ukrenergo a spus că prioritatea este repararea infrastructurii cheie, dar reparațiile durează acum mai mult timp.

UPDATE Cheltuielile militare ale Rusiei în cele 9 luni de război au ajuns la aproximativ 82 de miliarde de dolari, adică un sfert din întregul buget anual, potrivit Forbes. Cele mai mari cheltuieli au fost pentru sprijinul armatei (28,7 miliarde), pe echipamentele pierdute (20,8 miliarde) și pentru salariile personalului militar (15,6 miliarde). Dacă se ia în calcul doar de sprijinul armatei, cele mai mari cheltuieli s-a datorat utilizării rachetelor (14,1 miliarde de dolari). Rușii au lansat peste 4.000 de rachete asupra Ucrainei, cu un cost mediu de 3 milioane de dolari bucata. În plus, au cheltuit alte 6,6 miliarde de dolari pentru muniția de artilerie.

UPDATE Iaroslav Ianușevici, șeful Administrației Militare Regionale Herson, a transmis joi, pe Telegram, că trupele ruse au bombardat din nou orașul Herson, iar o clădire înaltă a luat foc. Sunt cel puțin patru victime. „În jurul orei 17.00, invadatorii ruși au tras cu artilerie și lansatoare multiple de rachete asupra unei zone rezidențiale a orașului. Din cauza bombardamentelor, o clădire înaltă a luat foc. Obuzele inamice au lovit și un loc de joacă pentru copii. Până la această oră, se știe că 10 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, iar patru dintre ele au fost ucise de ruși”, a transmis iaroslav Ianușevici.

UPDATE Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute în cursul celor nouă luni de război în Ucraina, a declarat joi Matthew Holliday, directorul programului pentru Europa din cadrul Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute (ICMP), citat de Reuters. Oficialul ICMP a declarat că nu este clar câte persoane au fost transferate cu forţa în Rusia şi câte se află în detenţie acolo, câte mai sunt în viaţă şi separate de familiile lor şi câte au decedat şi au fost îngropate în morminte improvizate.

Zelenski, după 9 luni de război: „De ce un stat terorist este încă membru al OSCE?” Ce putem face pentru a număra anii de pace
9 luni de război în Ucraina: Frig, beznă și cadou macabru din Rusia pentru UE. Lukașenko ameninţă Ucraina cu distrugerea completă
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu
/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu
Război în Ucraina, ziua 278: Reuniune NATO la București și avertizarea lui Zelenski. Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Reuniune NATO la București și avertizarea lui Zelenski. Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson
/VIDEO/ Anvelopele nimănui: Mormane de cauciucuri sunt aruncate prin râuri și păduri! Doar 2000 de tone se reciclează
/VIDEO/ Anvelopele nimănui: Mormane de cauciucuri sunt aruncate prin râuri și păduri! Doar 2000 de tone se reciclează

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Reuniune NATO la București și avertizarea lui Zelenski. Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson

28 noiembrie 2022, ora 16:14

Războiul din Ucraina continuă și în ziua 278. Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia „plănuiește noi lovituri" asupra țării sale, îndemnând forțele de apărare și cetățenii să fie pregătiți să suporte o nouă săptămână de presiune asupra rețelei de electricitate, pe fondul temperaturilor scăzute. 

Totodată, Bucureștiul găzduiește o reuniune a miniștrilor de Externe din țările NATO, iar SUA anunță recompensă pentru informații despre locul aflării „bucătarului” lui Vladimir Putin. Ulterior, au venit vești bune din Herson, unde pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite integre.

UPDATE Rusia își reorientează exporturile și importurile către noi piețe, deoarece comerțul internațional este în criză, a declarat luni, Vladimir Putin, la un forum de cooperare interregională cu Kazahstan.

UPDATE Ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, anunță, luni, că s-au găsit pisaniile lui Ștefan cel Mare, în Herson, Ucraina. „Sunt neatinse, în siguranță”, afirmă el. „Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române.
În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson!”, a scris, luni, pe Facebook, Lucian Romașcanu, care a anunțat că poate oferi ajutor pentru ca pisaniile și alte artefacte să fie transportate în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, în deschiderea Conferinței Munchen pentru Securitate, organizată la București, că unitatea transatlantică în contextul războiului din Ucraina a fost „o surpriză strategică pentru Rusia”. „Suntem în faţa unui test istoric”, spune Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina, în timpul discursului ţinut la Reuniunea Liderilor de la München. El face un apel la unitate în faţa liderilor NATO.

UPDATE Avionul în care se află secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost escortat, luni, de o aeronavă F-16 în spațiul aerian românesc. Înaltul demnitar, care a sosit în România cu o cursă Tarom. a postat o fotografie pe contul său de Instagram.

UPDATE Centrul de Investigații Jurnalistice din Ucraina transmite că Anatoli şi Oleksandr Prokopciuk, răpiți de armata rusă pe 22 noiembrie, au fost găsiți morți într-o pădure din Nova Kahovka, regiunea Herson. Potrivit organizaţiei, decesul celor doi bărbaţi, tată şi fiu, a fost anunţat de prieteni, notează Rador.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, Oleksandr Staruh, a raportat, luni, că, în ultima săptămână, invadatorii ruși au bombardat regiunea de peste 400 de ori. Jumătate dintre atacuri au fost lansate asupra infrastructurii civile. Potrivit oficialului, în cursul zilei de duminică, au fost înregistrate 88 de atacuri în 17 comunități. Bombardamentele nu s-au soldat cu victime, scrie Rador.

UPDATE Rusia ia în calcul să părăsească UEFA, după ce echipa națională și echipele de club au fost excluse de FIFA și UEFA din competiții, din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE „Poziția Sfântului Scaun este de a se ajunge la pace și înțelegere între părți, diplomația Sfântului Scaun lucrează în această direcție și, evident, este în continuare dispusă să medieze”, a afirmat Papa Francisc într-un interviu acordat revistei „America”. „De asemenea, m-am gândit să fac o călătorie, dar am luat decizia: dacă, călătoresc, merg la Moscova și la Kiev, în ambele orașe, nu doar într-un singur loc”. „De ce nu-l menționez pe Putin? Pentru că nu este necesar”, „uneori oamenii dau atenție unui detaliu. Toți cunosc poziția mea”, a reiterat Suveranul Pontif.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat percheziții pe teritoriul Seminarului Teologic din Poceaiv, regiunea Ternopil, precum şi la Episcopia din Ivano-Frankivsk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei. Potrivit unui comunicat resmis de SBU, în timpul perchezițiilor a fost găsită literatură care neagă existența poporului ucrainean, limba ucraineană și dreptul Ucrainei la statalitate.

UPDATE Forțele ruse au bombardat în noptea de duminică spre luni trei comunități din districtul Nikopol din sudul Oblastului Dnipropetrovsk, a transmis guvernatorul Valentin Reznichenko într-o postare pe Telegram, citat de Kyiv Independent.

UPDATE Administrația pro-rusă din orașul Enerhodar a anunțat că centrala nucleară de la Zaporojie rămâne sub control rusesc, după ce operatorul nuclear ucrainean Energoatom a spus că forțele ruse dau semne că se pregătesc să părăsească centrala. „În ultimele săptămâni, primim efectiv informații că au apărut semne că, posibil, se pregătesc să părăsească [centrala]. Unul are impresia că își fac bagajele și fură tot ce poate”, a precizat Energoatom.

UPDATE Atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene au vizat „întreaga naţiune ucraineană” şi au reprezentat un efort de a forţa Kievul să se predea, echivalând cu un genocid, a declarat procurorul general ucrainean pentru BBC.

UPDATE Rusia face demersuri să transfere personal și echipament militar rusesc din Belarus, ca să-şi completeze unităţile care au suferit pierderi. Cel puţin asta arată un raport al Statului Major al Ucrainei.

UPDATE Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, Manfred Weber, îndeamnă statele vest-europene să dea dovadă de mai multă solidaritate în primirea refugiaților ucraineni, al căror număr ar putea creşte dacă vor continua atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene în plină iarnă, anunță News.ro.

UPDATE Analistul militar și de apărare de la Sky News, profesorul Michael Clarke, afirmă că trupele Kievului sunt mai bine echipate în fața iernii care se instalează în Ucraina. „Acum se va ajunge la patru sau cinci grade sub zero grade pentru câteva zile. Pământul va îngheța și va rămâne înghețat. Asta contează pentru trupe. Pe măsură ce vremea se răcește, acest lucru va sublinia diferența de calitate dintre trupele rusești și ucrainene”, a arătat el. Potrivit analistului militar, pentru a face față iernii, trupele trebuie să fie bine aprovizionate și echipate și trebuie să fie rotite din tranșee la intervale regulate, notează Money.

UPDATE Posibilele încercări ale Forțelor Armate ale Ucrainei de a ataca Crimeea ar putea perturba relațiile dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și colegii săi occidentali. Această opinie a fost exprimată duminică de revista britanică The Economist, notează Adevărul.

UPDATE După declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în februarie 2022, peste 1.200 de mari companii occidentale au încheiat afacerile și au părăsit Rusia.Acum, gigantul rus din tehnologie, Yandex, cu sediul la Moscova vrea să plece din țară și să-și vândă acțiunile, notează Ziare.com.

UPDATE Secretarul general NATO va fi primit luni de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială. Jens Stoltenberg face o vizită în România în perioada 28-30 noiembrie, pentru a conduce reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO, notează Gândul.

UPDATE „Îmi place că italienilor nu le plac bătăuşii, aici Rusia este o ţară care agresează o întreagă naţiune şi locuitorii săi. Putin este un criminal”, a declarat Bono Vox, liderul U2, invitat în studioul Rai3 la Che Tempo che fa, prezentându-şi autobiografia intitulată „Surrender”. „Am mai auzit că Italia va trimite ajutoare Ucrainei şi vreau să spun că cred că va trimite. Ucrainenii cred în libertate mai mult decât noi. Şi pentru mine, libertatea este totul”, a adăugat starul rock, notează Mediafax.

UPDATE Congresmeni republicani din Camera Reprezentanţilor a SUA au promis că, şi după ce partidul lor va prelua în ianuarie controlul acestei camere a Congresului, acest partid îşi va menţine sprijinul bipartizan - împreună cu democraţii - faţă de ajutorul militar oferit Ucrainei, dar nu va accepta modul netransparent şi fără o responsabilitate asupra deciziilor de care îl acuză pe preşedintele democrat Joe Biden în acordarea acestui ajutor, notează Digi24.

UPDATE Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianuşevici, a declarat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 17% dintre consumatorii casnici din oraşul recent eliberat, după cum a informat Kiev Independent. Herson a rămas fără electricitate, apă şi căldură în cea mai mare parte a lunii noiembrie. Este pentru prima dată când alimentarea cu energie electrică este reluată în Herson de la eliberarea oraşului pe 11 noiembrie, scrie Mediafax.

UPDATE FBI l-a pus pe lista celor căutați pe șeful armatei private a lui Putin, Evegheni Prigojin, pentru presupusa sa implicare în alegerile din SUA. Recompensa pentru orice informație care ar duce la capturarea sa este de 250.000 de dolari, notează RFI. Unele companii deținute de Prigojin s-a ocupat cu hrana celor mai înalți oficiali ai guvernului rus, iar restaurantele și întreprinderile sale au găzduit mese la care au participat Putin, alături de demnitari străini și de aceea Prigojin a fost poreclit „bucătarul lui Putin” în mass-media.

UPDATE În ciuda faptului că nu are o graniță directă cu Rusia, Germania este o punte crucială între Europa de Est și Occident. Situația delicată a unor țări precum Polonia, republicile baltice, România sau Bulgaria îl obligă pe cancelarul german să-și întărească poziția față de Kremlin, lucru pe care predecesorul său, Angela Merkel, a încercat să-l evite pe parcursul îndelungatului său mandat, relatează La Razon preluar de Rador. Potrivit unui document intern al Bundeswehr, care a fost publicat de săptămânalul "Der Spiegel", armata germană se confruntă cu o reorientare strategică. La sfârşitul lunii septembrie, generalul cu patru stele Eberhard Zorn a ordonat ca forțele armate să se pregătească mai eficient pentru un posibil conflict iminent cu Rusia. Această schimbare ar urma să treacă printr-o reducere a prezenței Germaniei în misiunile internaționale și prin întărirea apărării naționale.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să se pregătească pentru o iarnă lungă şi grea, marcată de atacuri din partea Rusiei, transmite dpa. „Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine. Şi atât timp cât au rachete, nu se vor opri”, a spus şeful statului ucrainean, conform Reuters, referindu-se la atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii critice din ultimele săptămâni. „Rusia încearcă să folosească această iarnă şi frigul împotriva poporului”, a acuzat liderul ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin moarte misterioasă și beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
„An de an, pierdem în stagnare timpul valoros”: Dumitru Alaiba crede că ștampila, pe care încă o utilizăm, „trebuie să moară”
„An de an, pierdem în stagnare timpul valoros”: Dumitru Alaiba crede că ștampila, pe care încă o utilizăm, „trebuie să moară”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram