Peste 80 de afaceri mici și mijlocii, aflate încă la început de drum s-au ales astăzi cu granturi din partea Guvernului și a Uniunii Europene. Banii vor putea fi utilizați pentru procurarea echipamentelor performante, digitalizarea proceselor tehnologice și deschiderea noilor locuri de muncă. Antreprenorii recunosc importanța fiecărui leu investit cu înțelepciune și susțin că succesul este garantat doar atunci când pui umărul la treabă.
Dan Sîrbu deține un local în „Cartierul Tinereții” din Ungheni în care face mai multe feluri de pizza, sută la sută din produse autohtone. După a beneficiat, anterior, de 200 de mii de lei, din partea OD, pentru deschiderea afacerii culinare , acum va mai primi 300 de mii pentru extinderea acesteia. Dorește ca produsele sale să fie preparate cât mai rapid și să fie în continuare cele mai gustoase.
„Pizzele noastre conțin ingrediente naturale pe care le achiziționăm aici în regiune. Doresc să achiziționez un cuptor pentru pizza, un aparat de cafea, malaxor, frigidere, congelatoare și alte utilaje de bucătărie. Visele noastre sunt de a ne dezvolta aici acasă, de a nu fi nevoie să plecăm peste hotare. De la început am avut bucătar, după aia m-am implicat și eu intensiv, am înțeles până nu pui mâna, nu poți avea succes în viață”, a menționat beneficiarul ODA, Dan Sîrbu.
Olga Pisarenco din satul Olișcani, raionul Șoldănești, deține din 2014 o fermă de vaci producătoare de lapte.
„Deținem 80 de capete dintre care 70 sunt mulgătoare. Avem încheiat un contract unde livrăm produsele lactate. În fiecare zi, fabrica vine și îl ia de la fermă. Asta mă motivează în fiecare zi am activitate atât fizică, cât și mintală”, a subliniat beneficiara grant ODA, Olga Pisarenco.
În acest an, femeia a câștigat un grant în valoare de 300 de mii de lei. La această sumă va mai avea un aport de aproximativ 100 de mii de lei din care va procura un separator de dejecții automat. Utilajul va face ferma mai ecologică și va îmbunătăți semnificativ condițiile de viață ale animalelor, dar și calitatea laptelui.
„ Acest separator ne va ajuta ca să menținem animalele într-un mediu mai curat. Va face o separație de dejecții, partea uscată va fi folosită pentru așternut în grajd pe perioada iernii. Plus la asta o parte dacă nu o să o folosim va fi livrată ca îngrășământ natural, care este bun pentru plante”, a afirmat beneficiara grant ODA, Olga Pisarenco.
În total, 89 de antreprenori au primit granturi în valoare de 28,5 de milioane de lei. 18 milioane sunt oferiți din Bugetul de Stat, iar nouă de către Banca Mondială și Uniunea Europeană. Autoritățile se așteaptă ca în urma acestor investiții, în țară să fie deschise cel puțin 400 de locuri de muncă noi.
„ Vorbim și despre femei antreprenoare și de investiții în turism, în digitalizare dar și investiții pentru a îndemna companiile să exporte. Pentru fiecare leu care statul împreună cu Banca Mondială și UE acordă ca sprijin acestor antreprenori vor fi imobilizați încă doi lei investiții în aceste afaceri”, a menționat ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor.
Banii sunt oferiți pe baza unor criterii bine stabilite, iar beneficiarii trebuie să vină și cu propriul aport financiar.
„ Avem zece programe de granturi și condițiile sunt diferite pentru fiecare program, depind de obiectivele setate de beneficiari, dar și cei care le cofinanțează. Aportul minim propriu este de minim 20 la sută și maxim 50 la sută, iar valoarea maximă pe care poate să o acorde Guvernul și partenerii de dezvoltare variază de la 200 de mii până la două milioane de lei, valoare nerambursabilă”, a subliniat directorul ODA, Vadim Codreanu.
De la începutul acestui an, ODA a oferit granturi în valoare de 97 de milioane de lei la peste 200 de companii. Se așteaptă ca aceste investiții să aducă venituri suplimentare de aproape 190 de milioane de lei în economia țării.