/DOC/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin semnează pentru „independenţa” regiunilor ocupate. Prognoza lui Arestovici

politic

Tiraspolul a decis sancționarea penală a persoanelor care se vor adresa instanțelor internaționale

26 mai 2022, ora 13:02
Distribuie:

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a adoptat modificări la codul penal local. Astfel, potrivit modificărilor, persoanele care se vor adresa instanțelor internaționale, dar și celor de la Chișinău, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor de facto din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal. Acestea riscă până la 10 ani de privațiune de libertate. 

Asociația Promo-LEX a publicat un apel în 22 februarie 2022, prin care a solicitat factorilor de decizie, inclusiv Guvernului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, precum și partenerilor de dezvoltare  întreprinderea acțiunilor prompte în vederea neadmiterii promovării unui „proiect de lege” care ar restrânge dreptul persoanelor aflate în regiunea transnistreană să depună plângeri și demersuri cu privire la violarea drepturilor sale.

În pofida apelurilor și atenționărilor legate de neadmiterea acestui „proiect de lege”, administrația secesionistă a aprobat-o în lectură finală. „Acest fapt demonstrează dorința regimului de a institui un sistem de persecutare a oricăror persoane care vor îndrăzni să se expună asupra violărilor grave ale drepturilor omului în regiune. Acest act intră în disonanță cu declarațiile ”oficialilor” din Tiraspol cu privire la cooperarea cu instituțiilor străine, precum și ajutorul constant de care beneficiază.

În contextul actual al războiului declarat de către Rusia, care asigură jurisdicția de facto a regiunii, precum și ieșirea acestei țări din formatele internaționale de respectare a drepturilor omului, instituirea unor măsuri de acest gen de către administrația secesionistă va izola definitiv regiunea. În consecință ar exista riscul unor repercusiuni fără precedent în regiune și izolarea definitivă a regiunii”, potrivit reprezentanților PromoLex.

În context, PromoLex solicită repetat Guvernului Republicii Moldova, precum și instituțiilor partenere continuarea efortului de monitorizare a situației drepturilor omului și încurajarea victimelor violărilor drepturilor omului din regiune să comunice faptele ilegale. Totodată, solicită aplicarea măsurilor de presiune care sunt le îndemână în vederea determinării la renunțarea acestor măsuri radicale.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Președinta Maia Sandu va avea vineri o întrevedere cu Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn

Foto: gov.md
29 septembrie 2022, ora 14:55
Distribuie:

Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn efectuează vineri, 30 septembrie, o vizită oficială la Chișinău. 

Oficialul va avea o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sadu. 

Hahn și Sandu vor purta discuții bilaterale, după care vor susține declarații comune de presă, la ora 9.30.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram