Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

Sci-Tech&Media

De Revelion, la Radio Moldova a fost difuzat mesajul de felicitare al președintei din 2020. A fost declanșată o anchetă de serviciu

27 ianuarie 2022, ora 14:21
Distribuie:

Directorul general al companiei „Teleradio - Moldova”, Vlad Țurcanu a pornit o anchetă de serviciu după ce redactorul șef de la „Actualități” ar fi comis mai multe abateri. Bunăoară, în noaptea de Revelion ar fi difuzat mesajul de felicitare al președintei Maia Sandu din 2020, în locul celui de anul acesta. 

„Din primele zile ale mandatului meu la Teleradio-Moldova le-am spus șefilor de redacții care s-au compromis în anii din urmă, printr-un servilism dezagreabil față de fostele puteri, că trebuie să facă un pas înapoi și să-i lase pe alții să îndrepte ce au stricat ei. Unii s-au retras în liniște. Alții au stăruit să rămână în funcții, prevalându-se de Codul muncii, care le apără drepturile”, a scris Vlad Țurcanu pe pagina sa de Facebook.

„Îi trădează, însă, reflexele. La radiodifuziune, redactorul șef de la Actualități, același din ultimii 10 ani, a aprobat acum două săptămâni un buletin de știri din care lipseau știrea momentului din Republica Moldova și știrea zilei din Europa. Dumnealui reușise să se remarce încă de pe 31 decembrie, când a admis, din incompetență sau rea-voință, difuzarea în noaptea de Revelion la Radio Moldova a unui alt mesaj de felicitare al președintei Maia Sandu decât cel cuvenit, în emisie răsunând versiunea din 2020 a mesajului prezidențial.

Am declanșat o anchetă de serviciu care va stabili cauzele acestor disfuncționalități. Dar încă de pe acum pot să vă spun că, într-un fel sau altul, ne vom dispensa în curând de toți cei care cred că ne pot râde în față, făcându-ne de rușine meseria și colegii”, a adăugat șeful furnizorului public naţional de servicii media „Teleradio Moldova”.

Vlad Țurcanu a fost numit în data de 3 decembrie 2021 director general al „Teleradio-Moldova”, pe un termen de șapte ani. 

Ţurcanu a fost în perioada 2012-2016 consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

Sci-Tech&Media

Studiu științific: Orezul alb, la fel de periculos ca și dulciurile pentru sănătatea inimii

04 octombrie 2022, ora 14:57
Distribuie:

Vești proaste pentru iubitorii orezului: un nou studiu spune că cerealele rafinate și dulciurile sunt la fel de dăunătoare pentru sistemul cardiovascular. Studiul, care a a analizat obiceiurile alimentare și istoricul de sănătate ale iranienilor, afirmă că riscul de boală coronariană prematură adus de orezul alb este similar cu cel produs de „zaharurile și uleiurile nesănătoase” aflate în dulciuri.

Studiul a urmărit un grup de 2.500 de persoane, unele cu arterele normale și altele cu boală coronariană. Fiecare participant a răspuns la un chestionar privind frecvența alimentelor pentru a determina cât de des au mâncat cereale integrale și rafinate, scrie hotnews.

Cercetătorii au constatat că rata de incidență a bolii coronariene premature este mai mare la cei care consumă cereale procesate decât la cei care mănâncă cereale integrale.

Cerealele sunt „rafinate” când sunt procesate într-o făină sau o mâncare, ceea ce le dă o textură mai fină și durată mai mare de conservare, dar elimină unii nutrienți-cheie.

Însă cerealele integrale, ca orezul brun, ovăzul și pâinea integrală conțin întreg bobul. Cerealele rafinate sunt descompuse repede de organism deoarece sunt lipsite de fibre, ceea ce provoacă după mese vârfuri ale nivelului de glucoză în sânge, conform Centrului de Control al Bolilor (CDC).

În timp, glucoza ridicată poate afecta vasele de sânge și nervii care controlează inima și cauzează astfel formarea de plăci în interiorul vaselor. De aceea, pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare se recomandă o dietă cu multe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și pește.

Studiul va fi prezentat la o conferință care va avea loc de vineri până sâmbătă la Dubai a Colegiului American de Cardiologie pentru Orientul Mijlociu împreună cu Societatea de Cardiologie din Emirate.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram