Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

externe

Cancelarul Austriei, după ce a discutat cu Putin: Moscova își va respecta angajamentele de livrare a gazului

27 mai 2022, ora 21:50
Distribuie:

Cancelarul austriac Karl Nehammer a discutat vineri 45 de minute la telefon cu Vladimir Putin și a primit asigurări că Moscova își va respecta angajamentele de livrare a gazelor naturale. Liderul de la Kremlin i-a mai spus și că este gata să discute cu Ucraina despre un schimb de prizonieri, relatează Reuters, potrivit Digi24.

Întrebat ce i-a spus Putin despre livrările de gaze naturale, cancelarul Karl Nehammer a declarat jurnaliștilor că „subiectul a fost abordat”, iar liderul de la Kremlin i-a spus că „toate livrările vor fi finalizate în totalitate”.

Pe de altă parte, potrivit cancelarului austriac, liderul rus și-a exprimat disponibilitatea de a discuta un schimb de prizonieri cu Ucraina. „Dacă este cu adevărat dispus să negocieze este o întrebare complexă”, a comentat el.

La rândul său, comunicatul Kremlinului despre convorbirea cu Nehammer menționează că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a-și respecta obligațiile contractuale pentru livrările de gaze naturale către Austria, țară care importă din Rusia 80 la sută din necesarul său de gaze. Kremlinul nu menționează nimic despre un eventual schimb de prizonieri cu Ucraina.

Grupul austriac OMV a anunțat că va plăti pentru gazul rusesc conform schemei indicate de Kremlin, în condițiile în care Gazprom a întrerupt la sfârșitul lunii trecute furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, pentru că cele două țări nu au fost de acord să plătească în ruble.

Cancelarul Karl Nehammer a fost la Moscova luna trecută și a discutat personal cu Vladimir Putin, fiind primul lider occidental care a făcut asta de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

La începutul acestei luni, principalul oficial austriac din domeniul energiei a declarat, potrivit Bloomberg, că ar dura ani de zile până când Austria s-ar putea dispensa de gazele naturale rusești, iar acumularea unei rezerve strategice de combustibil s-ar baza probabil tot pe stocurile rusești. Leonore Gewessler a mai spus că invazia din Ucraina a forțat Austria să se confrunte cu „adevăruri incomode” și a dat asigurări că guvernul său încearcă să se elibereze de controlul pe care Gazprom îl exercită de jumătate de secol asupra aprovizionării cu gaze naturale.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram