Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski și cadou din Germania. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

social

/VIDEO/ În locul fostei cafenele Guliver din Parcul Valea Morilor ar putea apărea un nou local. Spațiul va fi renovat

27 iunie 2022, ora 20:29
Distribuie:

Clădirea fostei cafenele Guliver din parcul Valea Morilor, care aparține municipalității, va fi dată în chirie pentru suma de 2 milioane de lei anual. Spațiul adjudecat la licitație va fi renovat din banii companiei câștigătoare, iar în curând în acel loc ar putea apărea o nouă cafenea sau un restaurant, spun responsabilii de la primărie. În aceeași zi au mai fost scoase la licitație, pentru închiriere, alte 10 spații. 

„Clădirea fostei cafenele Guliver de aici din parcul Valea Morilor se află acum într-o stare deplorabilă. O bucată de acoperiș s-a prăbușit deja, iar bucăți de tencuială cad. Pentru a împiedica accesul trecătorilor, ușa de la intrare a fost închisă cu un lacăt”, a declarat reportera TV8, Dumitrița Ungureanu.

În curând, clădirea ar putea arăta altfel după ce spațiul, de 100 de metri pătrați, a fost scos la licitație de municipalitate pentru închiriere. Compania care a câștigat licitația urmează să o renoveze și, cel mai probabil, în acel loc va fi o nouă cafenea sau un restaurant, spune șeful Direcției generale economie, comerț și turism din cadrul primăriei.

„Aceste încăperi vor fi utilizate doar în scopuri compatibile cu destinația spațiilor verzi. Adică locatarul care a adjudecat acest contract va putea fi desfășura acolo activități ce țin de prestarea serviciilor de alimentație publică, vorbesc de cafenea, pizzerie sau un restaurant. Sau alte activități compatibile pentru tipul unităților horeca”, a menționat șef al Direcției generale economie, comerț și turism, Primăria Chișinău, Roman Vitiuc.

Renovarea clădirii i-a bucurat pe locuitorii capitalei, care vor ca imobilul să aibă un aspect îngrijit. Nu prea sunt încântați de ideea că acolo se va deschide o cafenea ori un restaurant.

„- Trebuie să fie reconstruit ceva nou sau de adus în stare bună pentru că e periculoasă clădirea. De multe ori văd copii care merg pe deasupra unde acoperișul e stricat și să nu cadă cineva.
 - O cafenea sau un restaurant ar fi binevenit?
 - Cred că cafenele și buticuri sunt destule aici, poate o zonă de agrement pentru copii”, a vorbit șeful Direcției generale economie, comerț și turism, Primăria Chișinău, Roman Vitiuc.

„Acum această clădire nu mai are față, trebuie reconstruită sau trebuie construit ceva noi. Dar aici e o amplasare bună, a fost o cafenea unde oamenii mâncau sau consumau băuturi.”

„Cafenele deja avem, e plină Valea Morilor de cafenele. E clar că trebuie făcut ceva că amplasarea e foarte bună.”

„Poate nu neapărat o cafenea, să fie o clădire de închiriere a bicicletelor sau jucării pentru copii. Asta sigur va fi mai bine decât o clădire părăsită”, au declarat câțiva trecători. 

Spațiul va fi dat în chirie pentru o perioadă de 7 ani, iar noii chiriași vor achita anual municipalității 2 milioane de lei, un preț de 50 de ori mai mare decât prețul de pornire a licitației. Clădirea nu poate fi însă demolată și nici privatizată, spune reprezentantul primăriei.

„Privatizarea încăperilor nelocuibile de pe proprietate muncipală nu este posibilă și nu poate fi efectuată nici în condițiile contractului pe care-l semnăm noi, dar nici în condițiile prevederilor actuale a cadrului normativ”, a menționat șeful Direcției generale economie, comerț și turism, Primăria Chișinău, Roman Vitiuc.

Banii obținuți din chirie vor intra în contul Întreprinderii muncipale „Direcția parcurilor, cultură și odihnă” care este gestionarul obiectivului.

TV8 a luat legătura cu compania care a câștigat licitația, reprezentanții însă ne-au declarat că deocamdată nu pot spune ce planuri au în privința clădirii.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Trei într-o… cocioabă: Cum a ajuns o familie cu bebeluș să trăiască sub un acoperiș care se dărâmă

01 octombrie 2022, ora 21:00
Distribuie:

Într-un spațiu de circa 5 metri pătrați, se înghesuie 3 oameni. Maria, soțul ei și copilul lor - o fetiță de doar trei luni. Până și deținuții au un spațiu mai mare în celule. Tânăra, deși aparent era împăcată cu situația, a spus că și-ar dori să ofere un trai mai bun fiicei și altor copii, cărora vrea să le dea viață. Se întrețin cu toții din indemnizația copilului - în jur de 700 de lei și din munca ocazională a bărbatului, ca zilier, se arată într-un reportaj marca "Moldova gândește" de la TV8.

Primăria din comună este gata să se mai implice o dată, dar are temeri. Anterior, de pildă, familiei i-a fost oferit un ajutor financiar pentru a repara acoperișul, dar banii nu au mai fost cheltuiți pe foi de ardezie, ci pe altceva. 

Cum am descoperit povestea Mariei? Întâmplător. Ne-am oprit lângă casă, cu gândul că este una abandonată.

De ani buni, Maria, o tânără în vârstă de 30 de ani, și soțul ei își duc traiul sub acest acoperiș, care în orice moment riscă să se prăbușească la pământ. 

De trei luni, cocioaba a devenit și casa primului lor copil - o fetiță pe nume Beatrice. Este casa rămasă de la părinți. Cei doi s-au aciuat aici după ce au lucrat o perioadă în Rusia. Nu au mai ajuns să o repare vreodată. Nu au nici gard, nici poartă.

„- Copilașul dvs crește în condiții foarte dezastruoase...
 - Și ce să facem? Alții cum au trăit? Mamă-sa a trăit, 9 copii are. Pe toți i-a născut.
 - Mai vreți să faceți copii?
 - O să fac.
 -Vă trebuie și o casă mai mare, mai bine îngrijită...
 - O să facem. Ce am de făcut?”.

Sărăcia în copilărie poate avea consecințe pe tot parcursul vieții, se spune într-un studiu al UNICEF. Copiii săraci riscă să nu aibă acces la asistență medicală, să-și finalizeze studiile și să sufere din cauza unei alimentații proaste. 

Maria spune și-ar dori condiții mai bune pentru fetița ei, dar se plânge că nu are resurse ca să-i ofere un trai decent.

„- Vrem, dar dacă nu este putere, nimic nu-i, ce să facem? Trăim așa, după putere, cum dă Dumnezeu. Acum cu copil mic nu mă pot duce nicăieri la lucru.
 - Până a rămânea însărcinată, ați lucrat ceva?
 - Am fost la lucru, cu ziua, am mai fost în Rusia, dar dacă nu-i putere, ce să facem? Doar gura o ții”.

Odată cu nașterea lui Beatrice, în familie s-a adăugat un venit stabil: sunt cei 740 de lei pe care îi primește lunar pentru îngrijirea copilului. Dar sunt atât de puțini, încât dispar imediat ce intră-n magazin.

„- Eu am născut de 2 kile și 200. Fată. În fiecare lună primesc pe fată. Acum am primit. Am cumpărat malîș. Numai 300 de lei cutia de malîș.
 - La doctor vă duceți?
 - Da, în fiecare lună”.

Și-ar fi dorit să poată pună deoparte niște bani, cât s-a aflat în Rusia, dar nu a reușit nici acest lucru:

„- Ce să agonisești dacă numai pentru alții lucrezi. Ce să faci? Cu 100 de dolari?
 - Aveți școală? Ați făcut școală?
 - Am, dar nu tare bine am învățat.
 - Documente pentru ce aveți? Clasa a 9-a, a 12-a?
 - Nu am clasa a 9-a.
 - Nu ați terminat a 9-a. Unde v-ați oprit? La ce clasă?
 - A 5-a. Dar nu am învățat bine”.

Un alt venit, deși ocazional și destul de modest, este din munca bărbatului. Ca zilier, primește în jur de 250 de lei. Puțin, spune Maria:

„- Se mai duce la lucru.
 - Cu ziua sau unde?
 - Cu ziua.
 - Acum e la lucru?
 - Nu. E după lemne.
 - Pe dealuri undeva?
 - În pădure.
 - Dumneavoastră sunteți îmbrăcată gros, vă este frig în casă?
 - Ei, da. Sunt îmbrăcată așa că dimineața e mai răcoare”.

„Ce să faci cu 250 de lei? Dar e vorba de 250 de lei pe zi. Azi 250, mâine - 250 și tot așa, lunar, se adună, dacă se lucrează. Apoi trebuie de lucrat în fiecare zi, dar nu o dată-n săptămână ori lună”.

Am întrebat-o pe Maria dacă a apelat vreodată la ajutorul primăriei din comună:

„- Ce vă zice? Ce cereți?
 - Lor le-au dat înainte când eu nu eram măritată cu soțul. Au zis că le-au dat, dar eu știu?
 - Le-a dat ce? Casă?
 - Nu știu ce le-a dat. Bani... Nu știu”.

Vecinele femeii cred că autoritățile trebuie să ajute familia, pentru că ei doi nu au unde lucra și, respectiv, nu au cum să adune venituri ca să aibă un trai mai bun. 

Le mai întind o mână de ajutor și sătenii, dar se întâmplă foarte rar, pentru că și ei nu o duc prea bine:

„Ei nu au de lucru, se duc și lucrează cu ziua. Le plătește 200 de lei pe zi. Ce să faci cu acești bani în sărăcia asta? Cumpără trei pampersuri, o pâine și gata, sunt duși banii. Copii săraci”.

În Ursari, un sat cu vreo 70 de gospodării, nu există magazin, școală, grădiniță și nici punct medical. Le găsesc în localitățile învecinate, unde se duc fie pe jos, fie cu microbuzul. 

Am mers în comuna Buda, unde se află primăria. Însă, atunci când am pășit pragul instituției, toate birourile erau încuiate.

Mai târziu am aflat că Maria și soțul ei se află în vizorul primăriei. Tatiana Timofte spune că, pe vremea fostului primar, familiei i-a fost oferită o sumă de bani ca să procure foi de ardezie. Însă, i-ar fi cheltuit pe altceva, iar casa nu a mai fost renovată:

„- Ei acum primesc 740 de lei din partea statului. S-a pus condiția ca tatăl să se ducă la oficiul forței de muncă Călărași, să meargă și să se angajeze ca șomer, ca să poată să beneficieze din nou de ajutor social.
 - A făcut asta?
 - Nu a făcut.
 - Ați încercat să vedeți de ce nu se duce?
 - Nu se duce pentru că acolo îi trimite la muncă. Dar ei la muncă nu vor să meargă.
 - Cu ce se ocupă toată ziua?
 - Avem în sat două persoane care au pământuri și se duc ca zilieri”.

„- În cazul lor, să procurați o locuință, e cumva o soluție? O analizați?
 - Analizăm situația dată, dar trebuie și ei măcar să pună un mic ajutor.
 - Dar primăria ar avea resurse, ca să cumpere în sat?
 - Nu.
 - Deci ar trebui să cereți de la raion?
 - Dar, apoi să așteptăm oameni care să vrea să îi ajute”, a declarat primarul comunei Buda, Tatiana Timofte.

La insistențele noastre, primarul a declarat că va convoca din nou comisia multidisciplinară, pentru a reevalua situația familiei, în special condițiile în care crește micuța Beatrice:

„Eu iarăși o să fac comisia multidisciplinară și voi merge cu o solicitare la medicul de familie, să vedem situația cu copilul, la asistentul social. O să analizăm din nou situația copilului. Dar și ei trebuie să respecte niște condiții. Ajutorul social se dă ca tu ceva să faci pe lângă casă, să investești, dar nu să-l iei și să cumperi vin ori să mergi pe la Chișinău”.

Din spusele primarului, în comună sunt mai multe familii care fac parte din categoria social-vulnerabile.

/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare

20 septembrie 2022, 12:09

/VIDEO/ „Drumul de fier” al lui Voronin amenință casele din Văleni: O grădină s-a rupt în două

27 septembrie 2022, 08:09

/VIDEO/ Chitaristele din Taraclia duc faima localității: Aventura pe acorduri a început dintr-o întâmplare amuzantă

01 octombrie 2022, 08:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram