Magistratul Gheorghe Bălan, unul din cei 28 de pretendenți la un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a trecut de Comisia pre-vetting. Se întâmplă după ce judecătorul nu a depus în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Motivele invocate de judecător au fost „volumul excesiv de muncă” . În opinia Comisiei, motivele invocate nu constituie circumstanțe extraordinare care să justifice depunerea cu întârziere a declarației.
Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor susține că, în data de 8 iulie, i-a expediat lui Gheorghe Bălan o solicitare pentru completarea și depunerea declarației de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, conform Legii privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Declarația include și lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public și urma să fie returnată Comisiei până în 15 iulie 2022. În data de 8 iulie, Comisia a primit următorul mesaj din partea candidatului:
„Prin prezenta Vă aduc la cunoştinţă că, din cauza volumului exagerat de mare de lucru (necesitatea redactării mai multor acte judecătoreşti) şi , sunt în imposibilitate absolută de a prezenta până la sfârşitul zilei de 15 iulie 2022 declaraţia de avere şi interese personale pentru perioada de 5 ani expediată în adresa mea. Începând cu data de 01 august 2022 mă voi afla în concediu de odihnă anual şi voi prezenta declaraţia de avere şi interese personale pentru perioada de 5 ani solicitată, precum şi voi răspunde, în caz de necesitate, la toate întrebările, care-mi vor fi adresate”, a menționat Gheorghe Bălan.
Secretariatul Comisiei i-a răspuns magistratului în data de 11 iulie.
„Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (în continuare "Comisia") a primit e-mailul dumneavoastră prin care informați Comisia cu privire la intenția dumneavoastră de a nu depune declarația de avere și de interese personale pe o perioadă de 5 ani (declarația), conform art. 9 alin. 2 al Legii nr. 26/2022, în termen de 7 zile de la solicitarea Comisiei, și anume până pe 15 iulie 2022. Prin prezenta, Comisia vă atrage atenția asupra faptului că termenul de 7 zile pentru completarea și depunerea declarației este prevăzut de lege (art. 9 alin. 2 din Legea nr. 26/2022), iar legea nu prevede posibilitatea unei prelungiri. Pentru a facilita procesul, Comisia expediat proiectul formularului declarației la 2 iunie 2022 tuturor candidaților prin e-mail și l-a plasat pe pagina de Facebook a Comisiei, astfel încât candidații să poată începe să colecteze și să pregătească toate datele necesare, începând cu 3 iunie 2022, să adreseze orice îngrijorare/întrebare semnificativă și să fie pregătiți să completeze declarația în termenul prevăzut de lege atunci când Comisia o va expedia. Suplimentar, în cadrul conferinței de presă a Comisiei și a întâlnirii online cu candidații din 16 iunie 2022, Comisia a informat candidații că declarațiile vor fi trimise la începutul lunii iulie 2022, prioritari în procesul de evaluare fiind candidații pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Comisia a luat toate măsurile pe care le-a putut lua pentru a oferi candidaților un termen rezonabil pentru a se pregăti pentru completarea declarației, astfel cum prevede Legea nr.26/2022. De asemenea, Comisia vă atrage atenția asupra faptului că, potrivit art. 9 alin.2 din Legea 26/2022, “neprezentarea în termen a declarațiilor constituie temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării”, se menționează în decizia Comisiei.
Comisia a mai adăugat că necesitatea redactării mai multor acte judecătorești echivalează cu presiunea obișnuită a procesului de lucru pentru un judecător și a fost probabil o circumstanță cu care s-au confruntat mulți candidați.
L-am contactat pe Gheorghe Bălan pentru o reacție. Judecătorul ne-a spus că va contesta decizia Comisiei pre-vetting. „Sunt gata să prezint toată informația...voi contesta decizia, am 5 zile la dispoziție să fac asta”, ne-a declarat Gheorghe Bălan la telefon, cu precizarea că „are foarte mult de lucru”.
Și un alt pretendent la un loc în CSM, Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți, nu a promovat proba prevetting. El s-a retras din concurs, iar Comisia a stabilit că retragerea peste termen este echivalentă cu „nepromovarea evaluării”.
În cursa pentru un fotoliu în CSM s-au înscris 28 de candidați. Pretendenții la un fotoliu în CSM vin din cadrul diferitor instanțe judecătorești - de la Bălți, Ungheni, Strășeni, Criuleni și Taraclia. Majoritatea, însă, sunt de la Judecătoria Chișinău. Integritatea candidaților urmează să fie evaluată, în contextul noii Legi pre-vetting.