/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Multe mașini, puține parcări: Autoritățile municipale planifică să amenajeze circa 800 de locuri noi, pe trei străzi

missing
27 septembrie 2022, ora 22:35

Primăria Chișinău planifică să amenajeze aproximativ 800 de locuri de parcare, pe trei străzi din capitală: Calea Orheiului, Milescu Spătaru și strada Codrilor din orașul Durlești. Totuși, deși proiectele sunt, practic, finalizate, lucrările vor putea începe, abia după desfășurarea licitațiilor, care vor identifica firmele de construcții. Între timp, administratorii promit să dea în exploatare parcarea cu patru etaje de pe strada 31 august. Totodată, stă în șantier cea din cartierul Sculeni, pentru că este nevoie de construcția unei rețele pluviale, care să facă față inundațiilor.

„Luna asta o să predăm Direcției Transport trei parcări, pe care noi le-am proiectat. Este vorba despre Durlești, strada Codrilor, Calea Orheiului și Milescu Spătaru”, a declarat director interimar al ÎM „Chișinău-proiect”, Anatolii Izbîndă.

Proiectele celor trei parcări sunt, practic, finalizate, a mai declarat directorul interimar al Întreprinderii municipale „Chișinău-proiect”. Totuși, lucrările propriu zise vor mai aștepta, deoarece trebuie organizate licitații, pentru a selecta firma de construcții.

„Ciocana, strada Milescu Spătaru sunt planificate aproximativ 500 de locuri de parcare. La Tudor Vladimirescu și Codrilor, Durlești sunt planificate 220 de locuri. Și în zona Calea Orheiului - 150 de locuri de parcare. Noi așteptăm proiectele, ele sunt la faza de finalizare”, a menționat șeful Direcției Transport, Vitalie Mihalache.

Vitalie Mihalache nu ne-a putut spune și suma cheltuielilor, care vor fi suportate, pentru că nu a primit caietul de sarcini, unde sunt calculate toate costurile. Am mers la una dintre adrese, mai exact pe strada Calea Orheiului din cartierul Poșta Veche. Acolo, pe o porțiune de trotuar, mașinile erau parcate haotic.

„- Este școală și majoritatea sunt cu mașinile. Eu sunt și în calitate de șofer, și pieton. Nu avem unde parca, uneori mergem și pe trotuar.
 - Cu mașina vă referiți?
 - Sunt momente că și cu mașina, adică parcăm”.

„Sunt pentru parcări în oraș, dar să fie amenajate corect și să nu uităm și de pietoni. Uitați-vă cum stau mașinile, pe aici merg copiii la școală. Nu este o regulă”.

„- În general, trebuie mai multe parcări, fiindcă sunt și multe mașini. Construcții noi sunt, dar parcări - nimic. În Centrul capitalei - numaidecât.
 - Centrul este cel mai problematic.
 - Da, să fie cu plată, dar să ai unde parca”.

Cât despre centrul capitalei, în mai anul trecut, pe strada 31 August, a început construcția unei parcări cu patru etaje și 40 de locuri pentru automobile. Atunci, a fost anunțat că totul va fi gata până la ziua orașului, dar, la un an distanță, aceasta încă nu a fost dată în exploatare. La fața locului, am văzut că parcarea a fost deja ridicată, iar o parte din gard a fost scos.

„Cum am promis, la Ziua Orașului ar trebui să fie gata. Numai că fiecare a înțeles Ziua Orașului în care an. Au rămas pe ultimele 10 metri, testele de control, să punem câteva bariere și gata, poate fi dat în exploatare”.

Conform proiectului, automobilele vor fi urcate la etaj cu un ascensor special. Atunci când au început lucrările, agentul economic anunța că suma investițiilor ar putea varia între 350 și 500 de mii de euro. Parcarea va fi cu plată, a precizat însă o dată directorul companiei de construcție.

„Sigur că va fi cu plată, suma o mai revizuim, dar va fi un preț accesibil”.

O altă parcare, cu aproximativ 300 de locuri, a început să fie amenajată, în primăvara acestui an, pe strada Ghidighici din cartierul Sculeni.

„Echipa TV8 a fost aici la jumătatea lunii mai, atunci când au fost instalate bordurile și evacuat solul, care era în surplus. Vedem că, la patru luni distanță, șantierul arată de parcă ar fi fost uitat. Vedem că a fost aranjat pietrișul și cam atât”.

„- Se repară din mai, ați observat ceva schimbări până acum?
 - Nu prea. În Moldova cam totul durează lent, atunci când trebuie ceva de construit”.

„Până la sfârșitul sezonului sper să fie gata. Ne-am obișnuit cu așa termeni, din păcate, așa fac moldovenii lucrările”.

Potrivit șefului de la Direcția Transport, lucrările au fost puse pe pauză, pentru că se elaborează proiectul unui sistem pluvial local.

„Suprafața parcării este foarte mare și apele pluviale care se vor aduna acolo, vor crea impedimente la exploatarea drumului de acces din strada Ghidighici”, a vorbit șeful Direcției Transport, Vitalie Mihalache.

Parcarea va fi construită, după ce va fi definitivat proiectul sistemului pluvial. Deși am insistat să aflăm când anume vor începe lucrările, Vitalie Mihalache nu ne-a putut numi un termen exact.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram