/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Ce s-ar întâmpla dacă Republica Moldova cade în mâinile rușilor, în urma șantajului energetic? Opinia experților români

missing
27 noiembrie 2022, ora 11:00

Penele de curent din Republica Moldova înregistrate în ultimele zile, dar și tensiunile politice interne ar trebui să fie semnale de alarmă pentru tot Occidentul în ceea ce privește continuarea agresiunii ruse în interiorul Europei. Cristian Diaconescu, profesor de Drept internațional, fost ministru de Externe și expertul în Politică externă Cristian Pîrvulescu, au explicat pentru Ziare.com cât de complicată este situația din Republica Moldova și care este de fapt strategia lui Putin în toată această conjunctură.

Ce s-ar întâmpla dacă Republica Moldova cade în mâinile rușilor, în urma șantajului energetic. 

Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, este de părere că problema energetică a Republicii Moldova nu mai este doar a ei și a României, ci una a întregii Europe. Pentru că acest lucru ține de fapt de securitatea la frontierele UE și NATO.

„După părerea mea, sprijinul Republicii Moldova din perspectiva furnizării energiei pe parcursul iernii este o problemă europeană, euro-atlantică, de natură strategică. Trebuie să fie cât se poate de clar: Republica Moldova este supusă unei agresiuni atât prin instrumentalizarea militară a chestiunilor legate de energie cât și prin războiul hibrid. Din acest punct de vedere, situația din Republica Moldova este identică cu cea din Ucraina.

Ambele state sunt în proces de aderare la UE. Deci dacă Uniunea Europeană și NATO sunt serioase în a gestiona problemele de securitate la frontieră, atunci Republica Moldova trebuie să fie în centrul preocupărilor și al deciziilor europene privind sprijinul astfel încât să treacă iarna.

Nu poate fi lăsată doar România ca fiind singurul furnizor semnificativ de energie electrică în Republica Moldova mai ales că rețeaua trece prin Ucraina, iar apoi grid-ul de redistribuire a energiei electrice este în Transnistria”, a spus Cristian Diaconescu.

Conform expertului în afaceri externe, ar fi nevoie de o mobilizarea rapidă a UE pentru că Federația Rusă este capabilă să schimbe situația strategică la granița cu România, deci cu Europa, dacă va îndepărta conducerea pro-occidentală a Republicii Moldova.

”Situația este cât se poate de complicată din această perspectivă și sper, inclusiv la discuția nu numai a miniștrilor energiei ci și în cadrul Summit-ului miniștrilor de Interne de la București să discute problema Republicii Moldova. Pentru că dacă, fără a interveni militar direct, Federația Rusă, cu pârghiile pe care le are acum în Europa, generează o implozie și implicit înlăturarea guvernului pro-european de la Chișinău și a conducerii statului, în acel moment se schimbă cu totul peisajul strategic privind situația de la frontieră și numai a României.

După părerea mea și România ar trebui să facă mult mai mult în a genera un efort colectiv mai ales în zona europeană privind sprijinirea Republicii Moldova să treacă această iarnă”, a mai precizat Cristian Diaconescu.

Specialistul în politică externă a mai arătat că dacă se va întâmpla acest lucru, atât noi cât și NATO am avea ruși la graniță.

”Chiar pe Brațul Chilia. Mai mult decât atât este posibil ca săptămâna viitoare Gazpromul să oprească de tot livrarea către Republica Moldova ceea ce ar presupune ca această țară să cumpere gaz de pe piața liberă cu prețul de trei ori mai mare decât cel pe care îl plătește în acest moment.

Ori o astfel de situație este insuportabilă, iar colapsul economic ar fi folosit imediat ca argument de către forțele pro-ruse din Republica Moldova pentru a răsturna guvernul de la Chișinău.

Ar fi într-adevăr o problemă majoră nu numai pentru Republica Moldova sau România ci pentru întreg spațiu Euro-Atlantic”, a mai spus profesorul de drept internațional.

Cum ar putea Occidentul să prevină rusificarea Republicii Moldova?

”În primul rând trebuie să conștientizeze acest pericol. Discutăm de voință politică și, ulterior, consecvent, de decizii de natură economică. Trebuie să fim conștienți că Republica Moldova, dacă își schimbă orientarea pro-europeană, ia automat orientarea pro-rusă. Din acest moment sunt deschise toate oportunitățile pentru Moscova de a se afla foarte aproape de frontiera NATO. Va fi mult mai în vecinătatea NATO decât se află în partea de nord.

Nu mai vorbim de faptul că ar ocupa practic întregul bazin al Mării Negre. Gurile Dunării, pe care Federația Rusă niciodată nu l-a privit ca fiind un deziderat politico-strategic.

Este o chestiune de iminență a unei schimbări de paradigmă, de securitate în regiunea Mării Negre care nu poate trece neobservată de partenerii noștri. Altfel, după părerea mea, dezvoltarea din jurul Mării Negre ar fi una dintre cele mai periculoase în această situație de criză în care ne aflăm”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Politologul Cristian Pîrvulescu a subliniat la rândul său cât de important este ca Occidentul să conștientizeze ce înseamnă de fapt această criză energetică a Republicii Moldova.

Ce s-ar putea întâmpla dacă Republica Moldova ar pica Energetic?

”De fapt este ceea ce urmărește regimul Putin și nici măcar nu este o surpriză. Acest șantaj energetic față de Moldova nu este numai împotriva acestei țări. Aceasta este cea mai expusă, însă șantajul este împotriva Europei, a tuturor celor care nu sunt pe aceeași linie cu Rusia, în ceea ce privește războiul cu Ucraina”, a spus profesorul de științe politice.

De ce Putin continuă să bombardeze civili în condițiile în care a pierdut războiul?

”Nu știe că a pierdut războiul, nu crede că a pierdut războiul. Iarna face parte din calculul său, speră ca această iarnă să îngenuncheze și opinia publică occidentală și opinia publică ucraineană și să obțină condiții foarte bune.

Ca urmare, Vladimir Putin nu va irosi niciun efort, nicio muniție pe toată această perioadă, inclusiv nu va cantona unitățile militare ci va încerca să folosească iarna pentru a forța Ucraina să încheie pace. Pentru că dacă Ucraina va rezista până în primăvară, Putin mai are puține șanse să reziste. Va fi foarte greu să mai susțină ceva. Dacă se iese bine din această criză, atunci Vladimir Putin va fi puternic destabilizat”, a spus Cristian Pîrvulescu.

”Republica Moldova, un pariu important”

Potrivit politologului, șantajul energetic asupra Republicii Moldova este de fapt șantajul asupra tuturor.

Republica Moldova este un pariu important pentru că este în spatele frontului. Ori, prin șantajul energetic și prin distrugerea guvernului pro-occidental de la Chișinău, Vladimir Putin vrea să înconjoare Ucraina, vrea să promoveze un guvern pro-rus la Chișinău, vrea s-o înlăture pe Maia Sandu, vrea să provoace mișcări de stradă. Agitatorii pro-ruși, inclusiv ofițerii de la FSB au fost trimiși acolo, unii dintre ei au fost arestați de către forțele de securitate moldovene”, a spus Pîrvulescu.

Conform politologului nici guvernul moldovean nu stă cu mâinile în sân și vrea să se apere. ”Există deja, după vizita pe care Ursula von der Leyen a făcut-o la Chișinău pe 10 noiembrie, un ajutor de 200 de milioane de euro plus 50 de milioane de euro pentru categoriile dezavantajate. Există conferința Donatorilor de la Paris în care s-au mai adăugat 100 de milioane de euro. Dar cu toate acestea sunt foarte puțini. Din calculele care erau făcute de Bloomberg, numai pentru gaz, Republica Moldova avea nevoie în acest an, numai pentru gaz de peste un miliard de euro. Nu luăm în calcul și electricitatea.

Iar în ceea ce privește electricitatea, România face eforturi și livrează 80% din necesarul Moldovei în momentul de față. Dar succesivele guverne de la București nu au realizat interconectarea. Energia electrică se livrează prin Transnistria. Așa că în momentul în care au loc bombardamente asupra infrastructurii din Ucraina, să poată întrerupe și livrarea de energie din România. Nu există o interconectare directă, nici după 32 de ani, iar ceea ce au făcut guvernele până acum a fost doar propagandă.

În realitate și interconectarea pe gaze de la Iași este insuficientă. Ea este utilă doar pentru Chișinău și o mică parte din Republica Moldova, iar ceea ce va încerca Vladimir Putin să facă este să-i mobilizeze împotriva voinței lor pe cei din Transnistria, Găgăuzia și moldovenii nemulțumiți din Moldova”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Iar în acest moment ”Moldova nu are nevoie de încurajări, are nevoie de bani. Mai are nevoie de cel puțin 800 de milioane de euro. Acești bani nu sunt foarte mulți pentru Europa dar sunt esențiali pentru Republica Moldova pentru a trece iarna. Fără acești bani, factura lor energetică nu va putea fi plătită. Oricum sunt într-o situație complicată pentru că depind și de Gazprom dar există și un contract cu Slovacia. Desigur, nu este suficient. Ce primesc din România și din Slovacia, poate să asigure o parte din consum.

Problema este că energia electrică nu poate fi trimisă direct din România ci prin intermediul aceleiași centrale din Transnistria.

Acum președintele Iohannis a spus că trebuie să creăm interconexiuni mai bune. Dar au început construcțiile? Acum, sigur, e târziu. Dar orice om rațional din zona aceasta a Europei, care avea cât de cât cunoștințe politice, știa că se va ajunge aici și știa nu din 2000 când a venit Putin ci din 1991 când a fost războiul din Transnistria. Era evident că Transnistria este un cap de pod pentru momentul în care va începe reconstrucția pentru o altă reformă a Imperiului Sovietic.

Trebuia să ne pregătim. Până când am intrat în UE și în NATO, să spunem că nu eram suficient de pregătiți dar după aceea ar fi trebuit să fim mult mai insistenți pe lângă aliații noștri.

Sigur că și noi și polonezii am fost considerați ”excesivi” în ceea ce privește pericolul rusesc. Dar poate că nu am știut să comunicăm pe limba occidentalilor. Dacă am fi comunicat credibil am fi fost luați în seamă. Comunicarea isterică nu este comunicare și nu reușește să sensibilizeze pe nimeni.

Bine, retroactiv poți să spui că aveau dreptate românii și polonezii. Da, dar nu au comunicat cum trebuie.

Nici măcar după 15 ani în UE se pare că politicienii nu au înțeles cum se face în mod logic comunicarea”, a mai explicat politologul.

Pe de altă parte, populația este din ce în ce mai îngrijorată. Se pare că moldovenii tind să creadă ce le ”vând” rușii, pentru că sondajele arată că, într-adevăr, partidul PAS, al Maiei Sandu ar avea aproape 40% dar Socialiștii, ȘOR și Partidul Comuniștilor depășesc, la un loc, procentele partidului pro-european.

”Iar în Republica Moldova, valul de nemulțumire crește. Dacă în momentul de față ar fi alegeri- acum mă bazez pe un sondaj de opinie de la jumătatea lunii octombrie, deci lucrurile ar putea să se fi schimbat și nu în bine, partidul Maiei Sandu (PAS) ar câștiga alegerile cu 39%, urmat de socialiști care sunt în decădere, undeva la 30% și ȘOR, partid despre care se vorbește că va fi scos în afara legii și care crește spectaculos la aproape 15%. În afară de acestea, singurul partid care ar mai intra în sfatul țării ar fi Partidul Comuniștilor, al lui Voronin. Deci sunt trei partide pro-ruse împotriva unui singur partid pro-occidental care este în minoritate”, a mai spus politologul.

Cristian Pîrvulescu este de părere că prin aceste manifestații rușii vor să producă nu doar căderea guvernului. ”Au fost momente, în urmă cu două săptămâni, când s-a discutat foarte serios la Chișinău despre schimbarea doamnei Natalia Gavriliță cu unul dintre consilierii doamnei Sandu. Nu s-a întâmplat, s-a amânat. Va fi un sacrificiu ca la șah. Dar va fi suficient? Pentru că dacă Occidentul nu se mobilizează pentru Moldova și Ucraina, atunci totul a fost degeaba”.

În această săptămână, o pană de curent masivă s-a produs în Republica Moldova. Preşedinta Maia Sandu, a convocat joi, 24 noiembrie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) după pana de curent masivă care a avut loc cu o zi în urmă, în urma unor noi bombardamente puternice ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Ana-Maria, victima unei crime îngrozitoare? Pe corpul neînsuflețit ar fi fost găsite semne de tortură
/VIDEO/ Ana-Maria, victima unei crime îngrozitoare? Pe corpul neînsuflețit ar fi fost găsite semne de tortură
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

/VIDEO/ Terenuri la preț de apartament: Loturile pentru construcții s-au scumpit după pandemie

missing
22 aprilie 2024, ora 21:53

Terenurile pentru construcții din capitală au devenit inaccesibile pentru cei care vor să-și facă o casă. În mai puțin de trei ani aceste s-au scumpit de două ori și jumătate. Prețul unui lot de șase ari în Chișinău pornește de la o sută de mii de euro. Piața terenurilor pentru construcții a luat-o razna în timpul pandemiei de Covid, când, sătui de autoizolare, moldovenii au înțeles ce înseamnă să ai și curte pe lângă casă. Experții nu cred în apariția unor premise de ieftinire, așa că cei care vor să rămână conectați la forfota capitalei, fără să împartă curtea cu vecinii, nu au de ales decât să se mute la 15-20 de kilometri de oraș.

Agenții imobiliari afirmă că cei care visează la o casă, în mare parte, caută un lot de șase ari. Așa că, în cele ce urmează, vom face referință anume la această suprafață. Agenții imobiliari susțin că, acum, un lot de șase ari în Chișinău a ajuns să coste cât un apartament cu trei camere. Și dacă la bloc te poți muta imediat, atunci, până ajungi să trăiești în casa ta, va trebui să investești mai investești cel puțin încă o sută de mii de euro, dar și multă răbdare în viitorul șantier. În aceste condiții, puțini sunt cei care se mai încumetă să cumpere terenuri în Chișinău. Majoritatea cumpărătorilor sunt oameni care vor să dezvolte afaceri.

„Proprietarii terenurilor din Chișinău stabilesc niște prețuri care formează o piață inaccesibilă pentru doritorii de a-și construi o casă în Chișinău. Ele deja devin mai mult terenuri pentru dezvoltare a unor imobile comerciale. Din 100% de cumpărători, își permit circa 10-15% să-și achiziționeze un teren în Chișinău”,a declarat agentul imobiliar, Victor Romanescu.

Pentru un trai decent oamenii răsfoiesc ofertele din afara capitalei. În suburbii, precum ar fi orașele Durlești, Stăuceni sau Cadru prețul unui lot de șase ari variază între 14 și 30 de mii de euro. Valoare scade brusc la distanța de 20-30 de kilometri de Chișinău. În localități din raioanele Criuleni, Strășeni sau Anenii Noi același teren va costa între trei și opt mii de euro.

„Ne aflăm în localitatea Trușeni, la circa 15 kilometri de centrul Chișinăului. Terenul din spatele meu are o suprafață de cinci ari și a fost vândut cu 15 mii de euro, iar pentru că prețul este unul mic comparativ cu ce se vinde pe piață, cumpărătorii au fost găsiți imediat”,a zis reportera TV8, Laura Rînja.

„Proprietarul nu a vrut să stea mult timp cu el pe piață și este mai într-o parte, din câte vedeți, drumul nu este asfaltat și un pic asta a încurcat la vânzareA fost un preț avantajos, foarte multă lume a fost cointeresată. (musca) Plusul acestui teren e că are construcția din spate, este autorizația de construcție, este apă conectată, lumină, canalizare”a subliniat agentul mobiliar, Cristian Covaci.

Prețurile practic au exploadat acum doi-trei ani, când, în lupta cu pnademia de Covid 19, oamenii erau somați de autorități să rămână acasă. Și dacă la țară s-a trecut mai ușor peste restricții, atunci orășenii au trebuit să petreacă majoritatea timpului între patru pereți.

„Când eram toți blocați în casă, s-a simțit nevoia de a fi mai aproape de natură. Atunci lumea a avut așa o tendință de a-și schimba apartamentele pe case. Creșterea terenurilor de atunci până astăzi, o putem evalua la plus 100, plus 150 de procente, cu siguranță. Chiar anul trecut un teren putea fi achiziționat cu 12-15 mii de euro, în planul nou. Astăzi, în planul nou, în Ghidighici, costul minim al unui teren este 28 de mii de euro”,a subliniat agentul imobiliar, Victor Romanescu.

Prețurile nu vor scădea în următoarea perioadă, așa că sfatul agenților imobiliari e ca oamenii să se resemneze cu ideea că terenul accesibil e la 15- 20 de kilometri de Chișinău.

„Nu trebuie să avem așteptări că în locații precum Durlești sau Stăuceni se vor ieftini terenurile. Trebuie să ne extindem aria de activitate și să ne cumpărăm un teren puțin mai departe, dar într-o zonă cu infrastructură corespunzătoare. Același Măgdăcești este o locație potrivită pentru cei care vor în direcția de nord a orașului, dar nu-și permit un teren de 70-80 de mii de euro”,a declarat agentul imobiliar, Victor Romanescu.

Pentru 2023 Biroului Național de Statistică arată o ușoară scădere la capitolul eliberare a autorizațiilor de construcție pentru spații locative, în timp numărul permiselor perfectate pentru construcția clădirilor nerezidențiale a crescut cu peste șase la sută.

Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram