Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

Republica Moldova ar putea avea o lege privind securitatea cibernetică. Alaiba: „La acest capitol, suntem varză”

27 decembrie 2022, ora 15:52

Ministerul Economiei, în cooperare cu viceprim-ministrul pentru Digitalizare și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, cu suportul proiectului UE „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”, elaborează politică publică în domeniul securității cibernetice. Potrivit ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, „la capitolul securitate cibernetică, să o recunoaștem, suntem varză. Nu avem nimic”. 

Potrivit acestuia, printre lucrurile pe care nu le avem se numără: o lege a securității cibernetice, o autoritate competentă în asigurarea securității cibernetice, un cadru clar de cooperare la nivel național și internațional, nu avem reglementate clar obligațiile de gestionare și raportare a riscurilor și incidentelor cibernetice și nici date clare despre riscurile și incidentele cibernetice din sectorul privat.

„Digitalizarea fără securitate cibernetică e ca și cum ai trece drumul cu ochii închiși. La roșu. În centrul orașului. Trebuie urgent să recuperăm, pentru că riscurile sunt doar în creștere”, menționează Alaiba.

Obiectivele de bază urmărite prin propunerea de politică publică sunt anume armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene, reglementarea cadrului de cooperare națională și internațională în domeniul asigurării securității cibernetice, dar și desemnarea autorității competente la nivel național și entităților de drept public și privat care dețin competențe și responsabilități în aplicarea politicii de securitate cibernetică, punctului unic de contact la nivel național, realizarea sarcinilor de supraveghere și echipei naționale de intervenție în caz de incidente de securitate cibernetică.

Printre obiective se regăsesc și stabilirea măsurilor de gestionare a riscurilor în materie de securitate cibernetică, stabilirea obligației de raportare și notificare a autorității naționale competente sau CSIRT privind incidentele de securitate cibernetică care au un impact semnificativ asupra furnizării serviciilor, managementul incidentelor de securitate cibernetică și supravegherea respectării cerințelor de securitate cibernetică și de notificare a incidentelor.

Până pe 10 ianuarie, proiectul este supus consultărilor publice. Acesta ar urma să fie remis către Parlament până în luna februarie.

TV8.md reamintește că au fost sparte conturile de Telegram ale președintei Maia Sandu, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Totodată, în spațiul public au apărut pretinse conversații ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, consilierului prezidențial Dorin Recean, fostului deputat PLDM, Vadim Pistrinciuc, ministrei Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministrului Economiei, Dumitru Alaiba și procurorului general interimar, Ion Munteanu.

Dragalin, despre scurgerile de informații de pe Telegram: „PA nu va citi zeci de mii de mesaje, nu știm dacă sunt adevărate”
Litvinenco, după spargerea conturilor de Telegram: „Legea nu încalc, nu am de ce să mă tem”. Cum califică pretinsele conversații
Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
/VIDEO/ Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală
/VIDEO/ Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală

/FOTO/ Niciun fulg de nea nu seamănă cu altul: Cum se formează, de ce depinde forma lor și ce este de fapt zăpada cu gust de pepene verde

27 ianuarie 2023, ora 22:06

Fulgii de zăpadă sunt formați din stropi de apă înghețată. Atunci când temperatura este mai scăzută de 0 grade Celsius, apa suferă modificări și se transformă în gheață. Niciun fulg de nea nu seamănă cu altul, iar forma lor depinde de temperatura la care acesta se formează.

Dacă aerul se încălzește până la aproape 0 grade, aproape de pământ, cristalele de zăpadă se topesc la capete și se lipesc împreună pentru a forma fulgi de zăpadă mai mari, asemănătoare vatei.

La o temperatură a aerului de 0 grade, zăpada cade în principal sub formă de fulgi mari, liberi. La temperaturi mai scăzute, cristalele de zăpadă iau forma de fulgi de gheață, ace de gheață sau asteriscuri. La o temperatură sub minus 30 de grade, aproape că nu mai cade zăpadă, deoarece punctul de rouă este prea scăzut, atunci aerul este prea uscat și, prin urmare, nu conține vapori de apă.

Cum se formează zăpada

Zăpada se poate forma din cauza evaporării umidității. Un fenomen similar este clar observat în timpul uscării hainelor la frig. Materialul devine treptat dur, înghețându-se din cauza prezenței în umiditate. După aceasta, începe procesul de evaporare, gheața începe să se desprindă de materie, evaporându-se în atmosferă. Evaporarea gheții poate dura câteva zile, după care țesătura devine din nou uscată și moale.

Pentru ca zăpada să cadă, umezeala trebuie să fie prezentă în atmosferă. De asemenea, furtunile de zăpadă se bazează foarte mult pe temperatură, dar nu neapărat pe temperatura pe care o simțim la sol. Zăpada se formează atunci când temperatura atmosferică este la sau sub îngheț (0°C sau 32°F). 

Ca regulă generală, zăpada nu se va forma dacă temperatura solului este de cel puțin 5°C.

Deși poate fi prea cald pentru a ninge, nu poate fi prea rece pentru a ninge. Zăpada poate apărea chiar și la temperaturi incredibil de scăzute, atâta timp cât există o sursă de umiditate și o modalitate de a ridica sau de a răci aerul. 

Este adevărat, totuși, că majoritatea ninsorilor abundente au loc atunci când există aer relativ cald în apropierea solului - de obicei -9°C sau mai cald, deoarece aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă.

Deoarece formarea zăpezii necesită umiditate, în zonele foarte reci, dar foarte uscate, vom vedea rar zăpadă. Văile uscate din Antarctica, de exemplu, formează cea mai mare porțiune fără gheață a continentului. Văile uscate sunt destul de reci, dar au umiditate foarte scăzută, iar vânturile puternice ajută la eliminarea umidității rămase din aer.

Zăpada este o acumulare de cristale de gheață, iar starea stratului de zăpadă determină o varietate de calități, cum ar fi culoarea, temperatura și echivalentul apei. Pe măsură ce condițiile meteorologice se schimbă, și stratul de zăpadă se poate schimba, iar acest lucru afectează caracteristicile zăpezii.

Atunci când o cădere de zăpadă este însoțită de vânturi puternice, cristalele de zăpadă sunt sparte în fragmente mai mici care pot deveni mai dens. După o ninsoare, zăpada se poate topi sau evapora sau poate persista perioade lungi de timp. 

Dacă zăpada persistă pe sol, textura, dimensiunea și forma boabelor individuale se vor schimba chiar și atunci când temperatura zăpezii rămâne sub punctul de îngheț sau se pot topi și îngheța din nou în timp și, în cele din urmă, vor fi comprimate de căderile ulterioare.

Culorile zăpezii

În general, zăpada și gheața ne prezintă un aspect uniform alb. Majoritatea materialelor naturale absorb o parte din lumina soarelui, ceea ce le conferă culoarea lor. Totuși, zăpada curată reflectă cea mai mare parte din lumina vizibilă a soarelui, creând un aspect alb.

Cu toate acestea, zăpada poate apărea și albastră. De exemplu, dacă ați face o gaură în zăpadă și ați privi în jos în gaură, este posibil să vedeți o culoare albăstruie. 

În fiecare caz, lumina albastră este produsul unui traseu relativ lung de călătorie prin zăpadă sau gheață. Gândiți-vă la stratul de gheață sau zăpadă ca la un filtru. Dacă are o grosime de numai un centimetru, toată lumina trece, dar dacă are o grosime de aproximativ un metru, în mare parte lumina albastră trece.

Zăpada roz nu se întâlnește foarte des. Poate fi găsită în Groenlanda, la Polul Nord și pe unii munți. O astfel de zăpadă apare primăvara și vara. În acest moment, soarele încălzește ușor stratul de zăpadă, zăpada se udă treptat. Cu cât zăpada devine mai umedă, culoarea ei este mai strălucitoare. 

Zăpada roșie a fost observată de Aristotel. În secolul XIX, o astfel de zăpadă a fost adusă în Marea Britanie. Atunci, nimeni nu putea explica natura fenomenului. Un tocilar din Scoția, Robert Brown, a sugerat că această umbră de zăpadă se dobândește din cauza algelor. Avea dreptate, și un secol mai târziu, oamenii de știință au dezvăluit activitatea clamidomonadelor în zăpadă. Au început reproducerea intensă chiar și la frig. Când oxigenul a ajuns în alge, au început să miroasă a pepene verde. Potrivit unor martori oculari, zăpada are un gust ca acest fruct.

Fiecare fulg este unic

Toții fulgii au un lucru în comun: datorită structurii moleculare a apei, cristalele de zăpadă sunt întotdeauna hexagonale sau multipli ale acestora. Dar aspectul exact depinde în mare măsură de distribuția temperaturii, presiunii și umidității de-a lungul traseului lung prin atmosferă. Deoarece fiecare fulg de zăpadă ia o cale diferită, există nenumărate forme. Prin urmare, este puțin probabil ca un fulg de zăpadă să fie același cu altul.

De regulă, cu cât temperatura norilor este mai mică, cu atât sunt mai mari. Fulgii de zăpadă care apar în nori cu temperaturi între -13 și -16 iau forma stelelor. Pe măsură ce vă apropiați de suprafața pământului, fulgii de zăpadă iau forma hexagoanelor și a acelor.

Principalele forme de fulgi de zăpadă

Cercetătorii au identificat principalele forme de fulgi de zăpadă: sub formă de ace, stele, dendrite, pufoase, coloane, plăci.

Sub formă de ac - cristalele seamănă cu o formațiune specială sub formă de rază de gheață. Acestea pot fi scobite în interior cu creșteri ramificate pe mai multe laturi.

În formă de stea - cristalele arată ca țesătura de fibre de gheață. Pot fi aranjate în mod arbitrar, îndoind în direcții diferite.

Dendritele - cristale intergrown de fulgi de zăpadă, formând o depășire simetrică și ramificată, divergând în direcții diferite.

Fulgii de zăpadă pufoși - constau din mai multe creșteri, care s-au rupt sau s-au zdrobit treptat. Practic, astfel de fulgi de zăpadă se obțin din cauza vânturilor puternice.

Coloane - fulgi mari de zăpadă aplatizați. Una dintre cele mai frecvente forme de precipitații. Arătați ca stâlpi, un creion hexagonal ascuțit.

Plăcile au formă de petale de flori, împărțite în secțiuni separate prin coaste.

Beneficiile zăpezii

Zăpada este foarte utilă: acoperă suprafața pământului pentru iarnă, menține plantele și animalele mici calde, ajutându-le să supraviețuiască în condiții dificile de iarnă. Dacă nu a fost zăpadă în timpul iernii, atunci randamentele nu vor crește - în timpul topirii, zăpada satură solul cu o umiditate atât de necesară. Zăpada se transformă în apă și viața începe din nou.

surse: Libertatea, meteoradar.ro, ro.nationalgreenhighway.org

Alertă meteo: Vin ninsorile cu lapoviță și polei! Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Zona vizată
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram