Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și evacuare cu explozii! Zelenski: Putin e un dezastru

Sandu nu planifică o întâlnire cu Putin curând. „O asemenea vizită are rost când avem suficient progres pe un subiect sau două”

28 ianuarie 2022, ora 09:58

Președinta țării, Maia Sandu susține că nu planifică să aibă vreo întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în viitorul apropiat. Șefa statului consideră că o asemenea întrevedere poate avea loc doar în momentul în care vor exista progrese pe anumite domenii, dar și când va exista o intenție de ambele părți. 

„O asemenea vizită își are rostul atunci când avem suficient progres pe un subiect sau două. Până când, avem doar intenții bune, nu și progres. Sper să existe mai multe speranțe să lucrăm pe lichidarea depozitului de la Cobasna și pe celelalte probleme. Eu o să merg și o să am întâlniri cu toți cei cu care pot să rezolv problemele cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu în ediția de joi seară a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. 

„Acum e foarte greu să faci prognoze, în contextul regional complicat. La nivel tehnic, trebuie să se avanseze suficient. Noi știm care sunt interesele noastre naționale. Cred că ambele părți își doresc o întâlnire atunci când o să existe suficient progres”, a adăugat președinta Republicii Moldova. 

De la începutul mandatului său de președinte, Maia Sandu nu a avut o întrevedere oficială cu președintele rus, Vladimir Putin. Șefa statului a fost criticată de mai mulți reprezentanți ai opoziției pentru faptul că în contextul crizei economice nu a discutat personal cu liderul de la Kremlin. 

Fericire fără margini în familia Cebotari: Bloggerița Katy Black este însărcinată pentru a patra oară. Cum a dat vestea cea mare
/VIDEO/ Fericire fără margini în familia Cebotari: Bloggerița Katy Black este însărcinată pentru a patra oară. Cum a dat vestea cea mare
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva

/VIDEO/ Compania unui consilier al Guvernului, furnizor major de gaze pentru Moldova. Topul companiilor de la care am făcut achiziții

09 iunie 2023, ora 10:23

33,2% din gazele naturale, procurate de Moldova, din ianuarie 2023 și până la sfârșitul lunii mai, au fost achiziționate de la compania ERU (Energy Resources of Ukraine) EUROPE GMBH, al cărui director este Willem Cooppolse, care a consultat Ministerul Infrastructurii în timpul Guvernului Gavrilița și a oferit consultanță la Energocom pentru a organiza licitațiile de procurare a gazelor. 

Informația a fost confirmată de fostul ministru Andrei Spînu și directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Deși ERU a câștigat un volum mare de achiziții, potrivit șefului Energocom, Willem Cooppolse nu a fost implicat în licitațiile cu BERD.

„Cooppolse a fost invitat de UE. El a consultat Ministerul. A fost angajat cu Expert-Grup într-un proiect de finanțare a rezilienței energetice din partea Guvernului Olandei. UE l-a adus în primele etape, chiar în octombrie 2021. 

În octombrie 2021, noi negociam cu Gazprom. Când am ajuns aproximativ pe data de 20 octombrie și Gazprom a decis să reducă volumul de gaz, eram pe final de lună, când scădea presiunea și trebuia să cumpărăm ceva gaz, ca să ținem presiunea în sistem. Atunci, a fost adus Coopolse din Ucraina, care lucra inclusiv cu Naftogaz, la fel la recomandarea Comisiei Europene, ca să ne ajute în acea perioadă scurtă, să cumpărăm acea cantitate mică de gaz”, a spus Andrei Spînu.

Directorul interimar al Energocom a dat asigurări că licitațiile au fost organizate legal și că s-a luat în calcul compania care oferea cel mai mic preț la gaz.

„Primele achiziții au fost făcute cu ajutorul domnului William Coopolse, care a ajutat pentru acele achiziții din luna octombrie.

Noi am procurat gaz din sursele B. Companiile care pot participa la aceste licitații trebuie să fie precalificate, în conformitate cu procedura BERD. Au fost precalificate 7 companii, doar acestea au dreptul să participe. Primul indicator - trebuie să aibă o cantitate livrată de 100 milioane metri cubi pentru cel puțin ultimii 3 ani și 50 milioane pentru cel puțin o lună, ca să demonstreze capacitatea acestor companii că sunt serioase. După ce acestea au fost precalificate, la licitație, unica condiție era cel mai mic preț și dacă ERU a oferit cel mai mic preț, noi eram obligați să procurăm de la ei, pentru că nu puteam să cumpăr de la cineva care a oferit un preț mai mare. Toți erau în condiții egale de a participa la licitație.

Transferul de bani nu îl făcea Energocom, transferurile veneau direct de pe conturile BERD către conturile acestor companii. Cooppolse a consiliat Guvernul să ajute Energocom, nu a fost expert la Energocom. El nu s-a mai implicat în proceduri din 2021, pentru că următoarea licitație a fost tocmai în 2022. Mulți din experți pot să fie directori, nu asta e cel mai important, ei au dat cel mai mic preț”, a explicat Victor Bînzari.

„Eu doar sunt bucuros că am reușit să aducem gaz și să furnizăm gaze inclusiv din octombrie 2021 și pe parcursul iernii. Cea mai mare problemă a fost să găsim aceste companii. Cooppolse nu a fost implicat în niciun fel în licitațiile făcute de BERD”, a subliniat Andrei Spînu.

Din ianuarie 2023 și până la sfârșitul lunii mai, cele mai mari cantități de gaze procurate, care au ajuns în Moldova, au venit de la Energocom Otopeni - 36,3% din tot volumul de gaze. Pe locul doi, se află compania ERU (Energy Resources of Ukraine) EUROPE GMBH, care a livrat 33,2%, urmată de Ucrtransgaz - 20%, DXT Commodities - 5,3%, EO Commodities - 5,2%.

Andrei Spînu a explicat și de ce un contract a fost semnat cu Energocom Otopeni și nu cu Energocom Moldova.

„Pentru a putea a putea opera pe piața energetică din România deschis Energocom România. Acesta a fost raționamentul, ținând cont de condiții, era nevoie să deschidem o filială pentru a accesa inclusiv OPCOM, de unde cumpăram energie electrică. În momentul în care s-a semnat acest contract și s-a luat decizia, compania furnizoare nu a dorit să semneze cu o companie din Republica Moldova. În general, traderii din UE sau spațiul european aveau foarte mică încredere în Republica Moldova.

Ținând cont că deja era război, securitatea nu era clară, mulți ne întrebam dacă vom fi capabili să plătim, să transportăm acest gaz. A fost nevoie de un efort considerabil ca noi să convingem companiile mari ca să vină și să lucreze cu Energocom. Nimeni nu știa despre Energocom. Când am ajuns la Guvern în toamna 2021, Energocom nu știa la modul practic cum să facă o achiziție de gaz, cum să transportăm gaz. Acum, Energocom este o companie pregătită, nu suficient, să cumpere gaz din aproape orice sursă, să-l transporte din Grecia, Bulgaria, România, Ucraina, Slovacia și asta s-a întâmplat într-un termen foarte scurt”, a spus Spînu.

/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
/VIDEO/ Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram