Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

Ultima Oră! ANRE a aprobat un tarif la gaz de 15 lei și 18 bani pentru consumatorii finali

28 ianuarie 2022, ora 15:35
Distribuie:

Lanțul scumpirilor continuă! Tariful la gazul natural, pentru consumatorii finali, a crescut la 15 lei și 18 bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Noile tarife vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie. 

Anterior, Moldovagaz a cerut o majorare de până la 15 lei și 56 de bani pentru un metru cub de gaz. Directorul Moldovagaz a motivat necesitatea revizuirii tarifului prin creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. 

În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11 lei și 8 bani. 

Anterior, Guvernul a anunțat un pachet estimat la 1,6 miliarde de lei – compensații pentru consumul de gaze naturale în sezonul rece. Cea mai mare sumă – 770 de milioane de lei sunt destinate compensării creșterii tarifului la gaz. 

Potrivit prim – ministrei Natalia Gavrilița, compensarea cetățenilor pentru consumul de gaze naturale se va face în două etape. Pentru primii 50 m3 de gaz consumați se compensează 4.3 lei din tarif, iar pentru 50-150 m3 consumați – se compensează 3.2 lei din tarif.

După ce Moldovagaz a anunțat că va cere ANRE să majoreze tariful la gaz, Gavrilița a declarat că indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, privind majorarea prețului, mecanismul de compensare va rămâne același. Astfel, tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaze naturale consumați de către consumatorii casnici nu se va schimba.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram