Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

/VIDEO/ Autoritățile de la Orhei continuă să se opună restricțiilor CNESP. În parcul de distracții „OrheiLand” a intervenit poliția

28 ianuarie 2022, ora 15:09
Distribuie:

Autoritățile de la Orhei continuă să se opună restricțiilor anti COVID stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). În aceste momente, mai mulți polițiști se află în parcul de distracții OrheiLand, unde încearcă să împiedice mai mulți oameni să intre pe teritoriu. Oamenii legii au intervenit în situația în care potrivit, deciziei CNESP, activitatea parcurilor de distracții este interzisă. Comisia de sănătate de la Orhei a decis ca acestea să fie deschise. 

La OrheiLand se află președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, dar și deputata PP Șor, Marina Tauber. Aceștia le-au cerut polițiștilor să plece și să nu împiedice activitatea parcului de distracții, în condițiile în care Orheiul și-a făcut propriile reguli, potrivit cărora OrheiLand poate primi vizitatori, și nu intenționează să le respecte pe cele ale Comisiei Naționale. 

Comisia de sănătate publică de la Orhei s-a întrunit vineri, 21 ianuarie și a decis că elevii din localitățile raionului Orhei vor continua să facă lecții cu prezență 100 % fizică. În cazul înregistrării cel puțin a unui caz de îmbolnăvire, clasele de elevi vor intra în carantină pentru 14 zile, timp în care se va studia online. 

Nici programul instituțiilor extrașcolare nu va fi afectat de pandemie, continuând să activeze cu prezența fizică a copiilor. 

De asemenea este permisă desfășurarea întrunirile ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţă fizică. 

Comisia a dat undă verde și organizării evenimentelor private - nunți, botezuri și tot felul de mese festive. Totodată, se mențin deschise zonele de agrement și parcurile de distracții, iar întrunirile publice sunt și ele permise.  

Guvernul a reacționat imediat și a dispus ca poliția să investigheze legalitatea deciziilor de la Orhei. Potrivit Executivului, deciziile Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică de la Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care sunt obligatorii, reprezintă o încălcare a legii.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram