Război în Ucraina, ziua 131: Prognoză oficială privind sfârșitul războiului. Kievul anunță suma necesară reconstrucției

externe

O balenă ucigaşă a ajuns blocată pe râul Sena. Experții au o soluție hi-tech pentru a-i salva viața

28 mai 2022, ora 14:00
Distribuie:

O orcă bolnavă, blocată pe râul Sena din Franța, va fi condusă înapoi în mare cu ajutorul unei drone cu difuzoare, care va emite sunete specifice speciei, potrivit unui plan de ultimă oră pentru salvarea balenei, pus la cale de către oficialii din prefectura Seine-Maritime, scrie The Guardian, potrivit Libertatea.

Mamiferul din specia cunoscută şi drept balena ucigaşă a fost văzut prima dată pe 16 mai, la gura râului Sena, în Normandia, între localitățile Le Havre şi Honfleur. În următoarele zile, orca, un mascul de patru metri, a parcurs zeci de kilometri în amonte pentru a ajunge la vest de oraşul Rouen. 

Potrivit specialiștilor care au monitorizat traseul acesteia, starea de sănătate a orcei se deteriorează în fiecare zi, pentru că nu poate găsi suficientă hrană, iar apa dulce îi dăunează din ce în ce mai mult sănătăţii.

Decizia de a folosi o dronă pentru a ghida balena ucigaşă înapoi în mare a fost luată în urma unei întâlniri cu oameni de ştiinţă, printre care biologi marini specializaţi în studiul mamiferelor.

„Folosirea acestor metode neinvazive, de la câteva sute de metri distanță, va face posibilă evitarea navelor în imediata apropiere a animalului, ceea ce ar putea agrava stresul acestuia și i-ar pune în pericol supraviețuirea, precum și siguranța salvatorilor”, a aratat prefectura Seine-Maritime într-un comunicat citat de The Guardian. 

Muriel Amal, preşedintele organizaţiei franceze pentru drepturile animalelor One Voice, a explicat, pentru jurnaliştii de la The Guardian, că balena este în pericol de moarte şi trebuie salvată de urgenţă. Potrivit acesteia, folosirea plaselor pentru a ghida orca ar fi mai puţin stresantă decât aşezarea ei pe un şlep. „Trebuie să fim rapizi”, a spus Arnal, remarcând că un mascul din această orcă obişnuieşte să stea alături de mama sa toată viaţa.  

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram