Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei

Război în Ucraina, ziua 155: Locuitorii din regiunea Donbas sunt îndemnați să părăsească urgent zona

missing
28 iulie 2022, ora 20:01

Forțele ruse au capturat a doua cea mai mare centrală electrică a Ucrainei, iar Moscova întreprinde o „redistribuire masivă” a trupelor în trei regiuni din sud. Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se pregătește să-și sporească exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” care vine dinspre Moscova.

UPDATE: Locuitorii din localitățile ocupate de ruși din regiunea Donbas sunt îndemnați de către autoritățile ucrainene să părăsească de urgență zona, scrie The Guardian.

Vicepremierul Irina Vereshchuk spune că oamenii riscă să rămână fără energie, apă, alimente, medicamente și posibilitatea de comunicare dacă rămân în zonă.

„Fiți înțelepți și pregătiți-vă pentru evacuare” a scris ea pe Telegram.

Liderul separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei a cerut Moscovei să cucerească orașele cheie din întreaga țară. „Astăzi a venit timpul să eliberăm orașele rusești, fondate de ruși: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporijia, Luțk”, a transmis Denis Pușilin pe Telegram.

UPDATE: Ocupanții ruși introduc pedepse pentru utilizarea grivnei, moneda ucraineană, în regiunea Herson, relatează Kyiv Independent.

Potrivit Administrației Militare a Regiunii Herson, ocupanții ruși din Regiunea Herson au anunțat interzicerea emiterii de grivne și pedepse pentru cei care folosesc moneda națională a Ucrainei. Presa de stat rusă a raportat pe 25 iulie că forțele pro-ruse din părțile ocupate ale regiunii Herson plănuiesc să retragă grivna ucraineană din circulație.

UPDATE: Cel puțin două persoane au fost ucise joi în orașul Torețk, din regiunea Donețk, după ce o clădire cu cinci etaje s-a prăbușit în urma unui atac rusesc cu rachete, relatează The Guardian.

„Astăzi, salvatorii garnizoanei Torețk, în timpul operațiunilor de salvare de urgență în partea distrusă a unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din orașul Torețk, au descoperit și scos cadavrele a două persoane moarte (un bărbat și o femeie)” a declarat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

UPDATE: Senatul american a adoptat în unanimitate o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care solicită secretarului de stat Antony Blinken să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului pentru acțiunile sale din Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina, relatează Kyiv Independent.

UPDATE: Ministerul român al Afacerilor Externe a spus joi că harta publicată de Dmitri Medvedev și care „atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei„ fac parte din „propaganda și dezinformarea” Rusiei și respinge „ferm” demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

UPDATE: Rachetele rusești au lovit joi hangarele unei școli de zbor din orașul Kropîvnîțkîi din regiunea Kirovograd (centrul Ucrainei), ucigând cinci persoane și rănind 25, a declarat guvernatorul regional, relatează Reuters. Andrii Raikovici, guvernatorul regiunii Kirovohrad, a declarat într-un briefing că printre persoanele ucise era și un membru al armatei.

UPDATE: Jurnalista Marina Ovsiannikova, care în martie a întrerupt transmisia live la un post public de televiziune rusesc pentru a denunța războiul declanșat de Moscova în Ucraina și, recent, a fost reținută de poliție pentru câteva ore, a fost găsită joi vinovată de „defăimare” forțelor armate ale Rusiei, transmite Reuters.

UPDATE: Armata Ucraineană transmite că a eliberat trei sate din regiunea Herson. Oleksii Hromov, adjunct al directoratului principalelor operațiuni militare ale Statului Major, a precizat că trupele ucrainene au eliberat localitățile Ivanivka, Lozove și Andriivka în ultimele săptămâni, transmite Kyiv Independent.

UPDATE: Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a ajuns joi la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina. El se va întâlni cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski și îl va decora cu cea mai înaltă distincție a statului lituanian, Ordinul lui Vytautas cel Mare.

UPDATE: Peste 100.000 de ucraineni au ajuns în Marea Britanie în cadrul a două scheme instituite pentru a-i ajuta pe ucrainenii care fug din ţară în urma invaziei Rusiei lansate pe 24 februarie, a anunţat, joi, Guvernul britanic, citat de Reuters.

UPDATE: Rusia nu va reuşi să-i intimideze pe cetăţenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene, sărbătoare marcată pentru prima oară în Ucraina, în plină invazie rusă, în condiţiile în care forţele ruse au lansat la primele ore ale dimineţii cel puţin 20 de rachete dinspre Belarus numai asupra regiunilor Cernihov şi Kiev, relatează Unian.

„A fost o dimineaţă neliniştită. Din nou teroarea rachetelor, dar Ucraina nu va ceda. Nu ne vom lăsa intimidaţi!", a subliniat Zelenski într-un discurs în care a transmis populaţiei felicitări cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene, sărbătoare instituită de el anul trecut (2021), pe lângă Ziua independenţei Ucrainei, marcată la 24 august, în condiţiile în care Rusia contestă însuşi dreptul statului ucrainean la existenţă prin acest război declanşat la 24 februarie.

UPDATE: Peste 20 de rachete rusești au fost lansate asupra unor ținte din Ucraina, joi, când Kievul celebrează ziua statului ucrainean. Potrivit șefului administrației militare din regiunea Kiev, Oleksiy Kuleba, în districtul Vîșhorod, regiunea Kiev, au fost lansate 5 bombardamente în cursul dimineții, în vreme ce alte 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare antiaeriană, transmite Nexta.

UPDATE: Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis, pe Twitter, un mesaj de solidaritate cu ocazia Zilei statalității Ucrainei, reafirmând că Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina atât cât va fi necesar. El a lăudat curajul ucrainenilor care luptă de șase luni în războiul brutal declanșat de Rusia.

UPDATE: Kievul celebrează joi, 28 iulie, Ziua Statului Ucrainean, motiv pentru care oficialii ucraineni cred că armata rusă a lansat o serie de atacuri în cursul dimineții.

„De secole, agresorul rus nu a putut face pace cu existența Ucrainei ca stat. Această ură patologică a dus la genocidul împotriva poporului ucrainean. Este și motivul pentru care azi au lansat un nou val de teroare prin atacurile cu rachete”, a transmis armata Ucrainei, pe Twitter.

UPDATE: Oleksandr Klimenko a fost numit procuror-șef anticorupție de către procurorul general Andriy Kostin, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Kyiv Independent. Procurorul șef anticorupție supraveghează toate cazurile anchetate de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU). 

Numirea unui procuror anticorupție independent de influența politică a fost una dintre cerințele cheie ale partenerilor și donatorilor occidentali ai Ucrainei. Selecția era aproape finalizată în 2021, dar membrii proguvernamentali ai comisiei de selecție au blocat în mod repetat numirea lui Klymenko, detectiv de profesie, care a obținut cel mai mare punctaj.

UPDATE: Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a lansat un nou atac dur la adresa ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, afirmând despre acesta că este bun doar să crească reni și taie lemne.

UPDATE: Noi atacuri la Nikolaev: O persoană a fost rănită, iar clădirea unei școli din districtul Korabelny a fost distrusă aproape în întregime, potrivit autorităților locale citate de Nexta.

UPDATE: Cinci civili au murit și alți 8 au fost răniți în regiunea Donețk, în urma atacurilor din cursul zilei de miercuri a anunțat joi guvernatorul Pavlo Kirilenko, citat de Kyiv Independent.

UPDATE: Rusia a pierdut 40.230 de soldați în Ucraina de la debutul invaziei la 24 februarie, potrivit ultimului bilanț al Statului Major al Ucrainei.

Rusia a mai pierdut 1.742 tancuri, 3.979 vehicule de luptă blindate, 894 sisteme de artilerie, 258 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 117 sisteme de apărare aeriană, 190 de elicoptere, 222 de avioane, 729 de drone și 15 bărci.

UPDATE: Rușii susțin, fără a oferi nicio dovadă, că afirmațiile privind succesul contraofensivei Ucrainei la Herson nu sunt altceva decât „minciuni”. Kirill Stremousov, adjunctul administrației militaro-civile impuse de ruși în Hersonul ocupat, a publicat joi dimineața, pe Telegram, un mesaj în acest sens. „Toate poveștile despre succesul contraofensivei forțelor naziste ucrainene sunt pur și simplu minciuni”, a susținut acesta.

UPDATE: Orașul Herson, ocupat de ruși, este în prezent izolat de restul teritoriilor, ca urmare a contraofensivei ucrainenilor, a transmis joi serviciul de informații al ministerului britanic al apărării citat de Reuters.

Potrivit sursei citate, Podul Antonovski, de lângă orașul Herson, cel mai lung pod de peste Nipru, a fost lovit din nou de armata Ucrainei, astfel încât, cel mai probabil, traversarea este greu de realizat, infrastructura fiind impracticabilă.

UPDATE: Rusia ar fi lovit infrastructura din regiunea Kiev în această dimineață, potrivit unor oficiali ucraineni. Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, a declarat că un atac cu rachete a fost lansat asupra districtului Vishgorod, la nord de capitală. 

Într-o actualizare pe Telegram postată imediat după ora 6 dimineața, Kuleba a spus: „În această dimineață, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra uneia dintre comunitățile din districtul Vishgorod. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare. Toate serviciile de urgență se află deja la fața locului”, a transmis acesta, citat de The Guardian.

UPDATE: Trei civili au fost răniți în urma atacurilor din regiunea Harkov, doi bărbați și un băiat de 12 ani, a transmis primarul orașului Derhaci, Veaceslav Zadorenko, citat de Kyiv Independent. Edilul a cerut evacuarea populației din localitate.

UPDATE: Ocupanții ruși din Mariupol condiționează distribuirea ajutoarelor umanitare către populația civilă de cooperarea acesteia, potrivit ultimului raport al Institutului pentru Studierea Războiului.

Think tank-ul american precizează că rușii folosesc ajutorul alimentar și alte tipuri de asistență umanitară pentru a forța populația să ”demineze și să curețe molozul” în Mariupol. Refuzul de a coopera a dus, de asemenea, la măsuri privind ”importul de ruși” ca mână de lucru pentru teritoriile ocupate, fie că este vorba despre îndeplinirea unor sarcini de bază, cum ar fi curățarea molozului, fie redeschiderea afacerilor locale sau funcționarea noii administrații ale ocupanților.

UPDATE: Nouă rachete au lovit regiunea Cernigov, potrivit guvernatorului Viacheslav Ciaus citat de Kyiv Independent.

Mai multe rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului, lovind comunitatea Honciarovska joi, începând cu ora locală 5 a.m. Comandamentul Operațional „Nord” al Ucrainei raportează că nouă rachete au căzut în pădurea din apropierea comunității. Nu există încă informații despre victime.

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

Copil de 4 ani, lovit de automobil, pe o zebră din Chișinău. Ce spune poliția
Copil de 4 ani, lovit de automobil, pe o zebră din Chișinău. Ce spune poliția
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Îndemn la ajutor. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” are nevoie de renovare
/VIDEO/ Îndemn la ajutor. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” are nevoie de renovare

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei

12 septembrie 2024, ora 16:42

Ucraina le-a cerut miercuri, 11 septembrie, ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ținte în regiunile sale din Vest. Totodată, SUA și Marea Britanie au promis miercuri, la Kiev, să răspundă „de urgenţă” solicitărilor Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale. „Victoria Ucrainei în războiul său cu Rusia depinde în mod esențial de sprijinul american, a declarat Zelenski. Pe de altă parte, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dat asigurări joi că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune.

Între timp, Volodimir Zelenski a estimat miercuri la 137.000 numărul crimelor de război comise de Rusia în Ucraina de la începutul invaziei. Mai mult, un consilier al lui Vladimir Putin cere utilizarea armelor nucleare. Rusia a declarat că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terțe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi „unească potențialul” dacă s-ar confrunta cu o ameninţare din partea Statelor Unite. În alt context, UE ar fi eșuat ca atare dacă nu ar fi dat Republicii Moldova și Ucrainei șansa de aderare, consideră ex-președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.

UPDATE Kremlinul amenință cu un „răspuns adecvat” dacă SUA dau undă verde Kievului să atace Rusia cu ATACMS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri, 11 septembrie, că Rusia va răspunde „în mod corespunzător” la orice decizie a SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete americane pentru atacuri pe teritoriul rusesc, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirmă că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune. „Nu avem îndoieli că a fost luată deja decizia cu privire la ridicarea restricţiilor pentru folosirea armamentului cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus”, a declarat Serghei Lavrov joi, la o masă rotundă cu şefii misiunilor diplomatice străine, a relatat agenţia de presă rusă RIA, citată de EFE și Agerpres.

UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 69 de rachete și drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 44 de drone. Alte trei au zburat înapoi spre Rusia, iar patru au dispărut de pe radare. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Kiev, Herson, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Sumî, a anunțat sursa citată de Ukrainska Pravda.

UPDATE Directoarea rețelei de televiziune RT, finanțată de statul rus, Margarita Simonian, pare să nu se sfiască să admită deschis acuzația SUA precum că ar fi un jucător cheie în „operațiunile de influență malignă” ale Kremlinului. Ba chiar se mândrește cu asta, scrie Washington Post.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins inițiativa de pace sino-braziliană, pe motiv că planul nu implică deloc Kievul în acest proces. China și Brazilia s-au pronunțat în favoarea organizării unui summit de pace în care să fie implicate toate părțile angrenate în război. Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că țara sa nu a fost consultată în această privință. „Nu ai cum să propui un summit de pace fără să respecți integritatea teritorială a Ucrainei. Propunerea făcută de brazilieni și chinezi este toxică și aduce mai mult cu un dictat. Este doar o declarație politică menită să spele imaginea Rusiei de stat agresor. Trebuie să ne amintim că dragostea Kremlinului este temporară, dar lipsa sa de respect pentru statul de drept este permanentă”, a declarat Zelenski, potrivit Gândul.

UPDATE Livrarea de rachete iraniene către Rusia a schimbat dezbaterea despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy pentru BBC, cu ocazia vizitei oficialului la Kiev, potrivit Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat miercuri cu privire la posibilitatea ca liderul rus Vladimir Putin să participe la summitul G20 din Brazilia - stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) - şi să nu fie arestat, la fel cum s-a întâmplat în Mongolia.

UPDATE Forțele ruse au lovit Ucraina cu rachete nord-coreene produse în acest an, potrivit unui nou raport publicat de Conflict Armament Research, un grup care urmărește utilizarea armelor furnizate în conflictele armate.

UPDATE Președintele Vladimir Putin „va amâna până în ultimul moment” o nouă mobilizare, deși incursiunea ucraineană în Kursk din 6 august a scos la iveală un deficit al forțelor ruse, relatează Kyiv Independent. Dictatorul rus crede că mai poate obține câștiguri pe front fără o mobilizare a recruților, susțin analiștii, care nu doar că ar afecta politic și economic Rusia, ci ar putea declanșa și proteste, scrie Digi24.

UPDATE SUA au confirmat că Iranul a trimis rachete balistice Rusiei, după luni în care au apărut rapoarte contradictorii cu privire la aceste transferuri, ceea ce ar putea pune serioase probleme apărării ucrainene. Este vorba despre rachete Fath-360 cu rază scurtă de acțiune care pot lovi baze critice din apropierea graniței și care îi permit Moscovei să-și păstreze rachetele mai scumpe cu o rază de acțiune mai mare pentru lovituri în interiorul Ucrainei, relatează Kyiv Independent. 

UPDATE Fostul colonel britanic Philip Ingram din Serviciile Secrete militare dezvăluie faptul că Putin ”este prins ca un iepure în lumina farurilor” de o găselniță a Ucrainei, străpungerea din regiunea rusă Kursk. El spune că președintele rus este buimăcit și ”nu știe încotro s-o apuce”, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele ruse au atacat, noaptea trecută, instalațiile energetice și infrastructura civilă din orașul Konotop din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii din regiunea Sumî printr-un mesaj postat pe platforma de mesagerie Telegram. Cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma atacului, potrivit unor informații preliminare, se menționează în anunț, potrivit Rador.

UPDATE Războiul prelungit de peste 930 de zile al liderului de la Kremlin împotriva Ucrainei provoacă consecințe nebănuite la prima vedere în țara sa. Astfel, Rusia a fost lovită de o catastrofă în 2024, fără ca Putin s-o poată opri. S-a înregistrat cea mai dezastruoasă rată a natalității din ultimii 25 de ani, notează Ziare.com.

UPDATE Familia liderului opoziției din Belarus, Maria Kolesnikova, aflată în închisoare, anunță că se teme că aceasta a fost ucisă în închisoare pe fondul lipsei de mâncare și în condiții de izolare extremă. Maria Kolesnikova se afla încarcerată în regim de izolare de un an și jumătate ca măsură suplimentară de pedeapsă, pe lângă cei 11 ani de închisoare primiți pentru că a condus proteste împotriva lui Aleksandr Lukașenko în 2020, potrivit Rador.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat miercuri că un „planul victoriei” pe care dorește să îl prezinte președintelui american Joe Biden luna aceasta ar avea un impact „psihologic” care ar putea împinge Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va întâlni joi cu oficialide rang înalt ai guvernului polonez pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei și aprofundarea cooperării SUA în domeniul apărării cu guvernul de la Varșovia, potrivit Rador.

UPDATE Soldații ucraineni au doborât o aeronavă rusă Su-30SM în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a anunțat serviciile de informații militare ale Ucrainei (HUR) pe 12 septembrie. Se pare că Su-30SM a fost distrus de un sistem de apărare aeriană portabil și a aparținut Regimentului 43 Separat de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, care are sediul la baza aeriană Saky din Crimeea ocupată. Avionul de vânătoare are un preț estimat la aproximativ 50 de milioane de dolari.

UPDATE Șefii de diplomații americană şi britanică au promis, miercuri, la Kiev, că vor răspunde „de urgenţă” solicitărilor din partea Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Lucrăm de urgenţă pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri aceste cereri.

UPDATE Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia. Forțele aeriene ucrainene vor avea în curând JAS-39 Gripen. Cel puțin, așa reiese din cea de-a 17-a tranșă de ajutor militar pe care Suedia o pregătește, notează NewsWeek.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dat cel mai puternic indiciu de până acum că actuala administrație americană este pe cale să ridice restricțiile impuse Ucrainei cu privire la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident asupra unor ținte militare din Rusia, relatează ziarul britanic The Guardian.

UPDATE Mass-media ucraineană au interpretat în diferite moduri afirmațiile secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, referitoare la faptul că Moscova nu intenționează să poarte negocieri cu Kievul atâta vreme cât Forțele Armate ale Ucrainei nu vor fi date afară de pe teritoriul Rusiei. După cum a scris o importantă publicație ucraineană, Șoigu "a divulgat că Rusia nu va merge la negocieri din cauza Kurskului". Însă în altă publicație această declarație a fost interpretată ca o nouă condiție pusă de Moscova pentru dialogul cu Kievul. Totodată, jurnaliștii ucraineni au dezmințit cu toții afirmația secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei referitoare la faptul că subunitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, care au năvălit pe 6 august în regiunea Kursk, plănuiau o acțiune teroristă de ocupare a Centralei nucleare Kursk, notează Știripesurse.

UPDATE Oficialii ruși spun că lucrările de actualizare a doctrinei nucleare a țării sunt într-un stadiu avansat. Unul dintre cei care au cerut în mod activ modificarea acestui document este Serghei Karaganov, un cunoscut politolog, președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare a Rusiei și director academic al Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale de la Școala Superioară de Economie. Presa rusă scrie că Serghei Karaganov este de asemenea consilier al administrației prezidențiale a Federației Ruse. El a cerut utilizarea armelor nucleare pentru a lovi trupele ucrainene și a ataca Berlinul cu rachete. „A sosit timpul să declarăm că avem dreptul să răspundem la orice lovitură masivă pe teritoriul nostru cu un atac nuclear. Acest lucru se aplică și oricăror capturi ale teritoriului nostru", a spus el într-un interviu pentru ziarul Kommersant, notează Știripesurse.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, învie una dintre manevrele militare grandioase ale URSS ”Ocean”. Putin își dorește să arate puterea militară a Rusiei, dar și a Chinei, într-un exercițiu militar ”Ocean 2024” care va fi cel mai mare din ultimele 3 decenii și care va arăta colaborarea tot mai strânsă dintre Moscova și Beijing. Organizat până pe 16 septembrie în oceanele Pacific și Atlantic, precum și în Marea Mediterană, Caspică și Baltică, „Ocean-2024” ar trebui să permită testarea „pregătirii” trupelor sau chiar „folosirea armelor de înaltă precizie”, a insistat Ministerul rus al Apărării. Dar a fost definit un alt obiectiv: acela al extinderii „cooperării cu marinele țărilor partenere”. Și, pentru o parte din aceste exerciții, flota Kremlinului va fi însoțită de marele său aliat: China lui Xi Jinping.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 931: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 930: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.