Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 217: Șantaj nuclear, rezultatele referendumului și mesajul lui Zelenski. Kremlinul anunță obiectivul minim

28 septembrie 2022, ora 21:40

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni. Marionetele instalate de Moscova la conducerea a patru regiuni ocupate ale Ucrainei au raportat majorități uriașe de voturi în favoarea aderării la Rusia, în timp ce Statele Unite plănuiau o rezoluție a ONU care să condamne referendumurile ca fiind false. Totodată, în context, liderul de la Kiev i-a transmis un mesaj liderului de la Kremlin.

UPDATE Cel puţin 14 persoane au fost rănite miercuri în urma unei explozii de muniţii în regiunea rusă Belgorod, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regiunii care a evocat o "eroare umană", relatează France Presse.

UPDATE Orice întrerupere intenționată a rețelelor de energie din UE va fi întâmpinată de „un răspuns robust și unit”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, după ce câteva state au spus că cele două gazoducte rusești care livrează către Europa, și sunt avariate, probabil au fost atacate, ducând la scurgerea gazelor în Marea Baltică, transmite Reuters.

UPDATE Serviciul de informaţii suedez a anunţat miercuri că va prelua conducerea unei anchete pentru "sabotaj agravat" după exploziile de luni, suspectate că au provocat scurgeri de gaz din gazoductele Nord Stream în Marea Baltică, relatează AFP.

UPDATE European Prison Litigation Network (EPLN) a transmis Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) un raport în care sunt cuprinse, detaliat, mecanismele ilegale prin care Kremlinul şi-a „racolat” şi trimis pe front, împotriva Ucrainei, deţinuţi din mai multe penitenciare, încălcând astfel legile naţionale şi internaţionale.

UPDATE Generalul american în rezervă Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor aliate NATO (1997-2000), a declarat într-un podcast la Pravda Ucraineană că dacă lui Vladimir Putin i se permite să intimideze Ucraina cu armele nucleare, acest lucru va deschide „un capitol întunecat și înfricoșător” din istoria umană modernă.

UPDATE Comisia Europeană a avertizat ţările membre că o plafonare generală a preţurilor la gaze ar putea fi complexă şi ar putea prezenta riscuri pentru securitatea energetică, în contextul în care unele ţări au cerut Bruxelles-ului să intervină pentru a controla preţurile, scrie Reuters.

UPDATE Economistul suedez Anders Aslund, fost consilier al lui Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei post-sovietice, afirmă că „vinovatul evident” în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei (GUGI).

UPDATE Prim-ministrul britanic, Liz Truss, a vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică în care a subliniat că Marea Britanie nu va recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa părţi din Ucraina, relatează The Guardian.

UPDATE Vladimir Putin le-ar fi spus apropiaților săi că un număr impresionant de jumătate de milion de pierderi rusești ar fi „acceptabil” dacă acest lucru i-ar permite să dezmembreze Ucraina, s-a afirmat. Aceeași sursă sugerează că el este pregătit să mobilizeze două milioane sau mai mulți rezerviști dintr-un potențial de 25 de milioane – mult mai mare decât cei 300.000 de rezerviști sugerați inițial, notează AlephNews.

UPDATE După o serie de explozii în Crimeea anexată, armata rusă a mutat în Novorossiysk o parte din personalul Flotei Mării Negre și, de asemenea, a distribuit aviația care se afla în Crimeea pe aerodromurile de pe teritoriul Rusiei, a declarat un reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Vadim Skibițki, citat de Krym.Realia.

UPDATE Finlanda a anunțat închiderea unei secțiuni a unei autostrăzi principale pentru a permite avioanelor sale de luptă să exerseze aterizări şi decolări pe o pistă de rezervă, relatează Reuters.

UPDATE Un înalt oficial turc a confirmat că cele trei bănci turce publice (Halkbank, Ziraat şi Vakifbank) care folosesc încă sistemul rusesc de plată Mir vor renunţa la el după avertismentele SUA. El nu a precizat însă data.

UPDATE SUA vor oferi un ajutor suplimentar de 1,1 miliarde de dolari Ucrainei, cu finanțare pentru aproximativ 18 sisteme de rachete mai avansate și alte arme pentru a contracara dronele pe care Rusia le-a folosit împotriva trupelor ucrainene, potrivit oficialilor americani.

UPDATE Republica Moldova condamnă ferm așa-numitele referendumuri organizate ilegal de Federația Rusă în regiunile ocupate ucrainene din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Acestea constituie o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

UPDATE Oficialii americani consideră că probabilitatea ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să folosească o armă nucleară tactică în războiul pe care îl duce în Ucraina este poate cea mai mare de când Rusia a invadat țara în februarie - dar încă nu este probabilă, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu cele mai recente informații, anunță Rador.

UPDATE Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă privind un „act de terorism internațional” după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică, a anunțat Parchetul general rus.

UPDATE Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noul pachet de sancțiuni este menit să oblige „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea războiului din Ucraina prin decretarea unei mobilizări și „simulacre de referendumuri, ce sunt o încercare ilegală de a confisca teritoriu și de a schimba granițele internaționale prin forță”, a spus Von der Leyen.

UE va extinde de asemenea interdicțiile de export pentru tehnologiile cheie folosite în armată, precum articole de aviaţie, componente electronice și anumite substanțe chimice. Asta va „slăbi capacitatea Rusiei de a se moderniza” militar, a arătat șefa executivului UE. Pachetul de sancțiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a prețului la petrolul rusesc și, de asemenea, va interzice prezenţa cetăţenilor UE în conducerea companiilor de stat ruse, a mai anunțat ea.

UPDATE Republica Moldova condamnă ferm așa-numitele referendumuri organizate ilegal de Federația Rusă în regiunile ocupate ucrainene din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Acestea constituie o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Astfel, țara noastră nu recunoaște rezultatele referendumurilor organizate de Rusia și „își reiterează sprijinul consecvent pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”.

UPDATE Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare din Ucraina a elaborat instrucţiuni detaliate pentru ucraineni în cazul utilizării de către Federaţia Rusă a armelor nucleare tactice, ceea ce ar ridica la un nou nivel de escaladare actualul război declanşat de Kremlin împotriva Ucrainei, a declarat marţi seara secretarul SNBO, Oleksii Danilov, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.

UPDATE Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat într-un interviu difuzat miercuri de Antena 3 că probabilitatea ca Federația Rusă să atace instalații militare de pe teritoriul României este „mică”, totuși scenariul nu trebuie neglijat.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat 16 persoane de colaboraționism pentru organizarea de referendumuri în autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson privind aderarea la Federația Rusă.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe de la București cere evitarea călătoriilor în Rusia și le solicită românilor de acolo să plece cât mai curând.

UPDATE Este înfricoșător faptul că mai mult de jumătate dintre cetățenii slovaci susțin Rusia, dar ceea ce urmează pentru Slovacia poate fi și mai înfricoșător, scrie jurnalistul Michal Hudec pentru Euractiv.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe transmite că România nu recunoaște rezultatele anunțate de miercuri a așa-ziselor „referendumuri” desfășurate în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina. MAE susține că „astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei”.

UPDATE Cercul apropiaților lui Putin este deja pregătit să-l îndepărteze de la putere, înlocuindu-l cu o figură mai ”slabă”, asigură Leonid Nevzlin, om de afaceri ruso-israelian și fost șef al gigantului Yukos.

UPDATE Sancțiunile împotriva Rusiei vor fi pe termen lung, guvernul va menține agenda anticriză și se va concentra pe obiectivele pe termen mediu de adaptare a economiei, a declarat miercuri ministrul Dezvoltării Economice de la Moscova.

UPDATE Cetățenii Republicii Moldova, care se implică în acțiuni militare pe teritoriul altor state sunt pasibili de răspundere penală și riscă între 5 și 10 ani de închisoare. Precizarea vine din partea Ministerului de Externe de la Chișinău în contextul în care Rusia a anunțat mobilizare parțială în forțele armate și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private.

UPDATE Liderul diplomației americane, Antony Blinken, a afirmat că Statele Unite nu se opun ca Ucraina să utilizeze armele furnizate de Occident pentru a recâștiga teritoriile în care Rusia a organizat referendumuri, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parţial de forţele ruse, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Comisia Europeană a publicat miercuri cererea de candidaturi pentru sprijinirea cercetătorilor strămutaţi din Ucraina în cadrul programului MSCA4Ukraine. Cu un buget total de 25 de milioane EUR, acesta va oferi burse pentru doctoranzi şi cercetători postdoctorali.

UPDATE Kremlinul a declarat miercuri că „operațiunea sa militară specială” în Ucraina trebuie să continue cel puțin până la capturarea întregii regiuni Donețk din estul Ucrainei, informează Reuters. Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a declarat că Rusia va continua războiul după desfășurarea unor referendumurilor din zonele ocupate din Ucraina, având ca „minim obiectiv” „eliberarea” întregului teritoriu al regiunii Donețk.

UPDATE Conducta Nord Stream 1 ar putea fi scoasă definitiv din uz ca urmare a incidentului în care a fost implicată, anunţă surse guvernamentale germane, citate de Sky News.

UPDATE Federaţia ucraineană de gimnastică (UGF) a anunţat că nu va participa la Congresul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG) din cauza prezenţei oficialilor ruşi şi belaruşi.

UPDATE Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească ''imediat'' Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice.

UPDATE Amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin ar trebui luate în serios, subliniază fostul cancelar german Angela Merkel, într-un interviu pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de publicația rusă independentă Meduza.

UPDATE În urma amenințărilor repetate ale lui Vladimir Putin cu folosirea armei nucleare, Washingtonul monitorizează îndeaproape arsenalul Rusiei. Concret, site-urile de monitorizare a zborurilor au arătat că sâmbătă, de exemplu, Statele Unite au desfășurat cel puțin două avioane spion RS-135 Cobra Ball pentru a urmări activitatea rachetelor balistice, în apropiere de granița cu Rusia, transmite Reuters într-o analiză.

UPDATE Administraţia Joseph Biden a anunţat, marţi seară, că tratează cu seriozitate ameninţările nucleare din partea Rusiei, precizând însă că, deocamdată, nu este necesară modificarea configuraţiei de apărare strategică.

UPDATE Ruşii care fug de mobilizarea lui Vladimir Putin în Războiul din Ucraina cu orice preţ, în timp ce Moscova se pregăteşte să le închidă frontiera, plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000, dezvăluie The Guardian.

UPDATE Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin anexarea acestor teritorii ucrainene la Rusia.  

UPDATE Statele Unite pregătesc o nouă tranșă de asistență militară pentru a fi acordată Ucrainei în valoare de 1,1 miliarde de dolari, a informat British Daily Mail, citând surse din rândul oficialilor guvernamentali ai SUA.

UPDATE Poliţia naţională suedeză a deschis o anchetă privind scurgerile de la gazoductele Nord Stream. De asemenea, cazul este analizat de procuratură.

UPDATE Cât privește soarta conflictului și, mai ales, finalizarea acestuia, Zelenski a menționat că Ucraina trebuie să-și recupereze toate teritoriile ocupate și abia atunci se va putea vorbi despre sfârșitul războiului. „Dacă nu se înțelege clar că ne-am recuperat pământul, războiul s-a terminat și e pace, atunci ceva va fi întotdeauna sub semnul întrebării, o parte este ocupată, iar altă parte este în un fel de compromis, atunci, credeți-mă, Rusia va încerca în continuare să ne ocupe teritoriile”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE Camerele de supraveghere montate în orașul Uriupinsk, regiunea Volvograd, au surprins momentul în care centrul de recrutare din localitate a fost făcut scrum după o acțiune premeditată.

UPDATE Rusia a anunțat că va bloca prin veto orice rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind condamnarea așa-ziselor referendumuri derulate în regiunile ocupate din Ucraina.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că referendumurile ilegale pe care rușii le-au organizat în regiunile ocupate din Ucraina nu schimbă cu nimic sprijinul Germaniei pentru Ucraina și că rezultatele acestora nu vor fi acceptate.

UPDATE Rușii care se încadrează în criteriile de mobilizare și care doresc să părăsească Rusia pe la punctul de trecere a frontierei Verhni Lars, de la granița cu Georgia, primesc citații - anunţă Agenţia de presă TASS, care citează Serviciul de presă al Guvernului Osetiei de Nord.

UPDATE Ţările aliate din NATO vor continua să susţină Ucraina „atâta timp cât este nevoie” şi nu vor fi descurajate de „niciun simulacru de referendum”, a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

UPDATE Secretarul general al Comitetului Olimpic Rus, Anastasia Davydova (39 de ani), ar fi plecat în străinătate din cauza regimului lui Vladimir Putin. De cinci ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice (Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2021) în proba de înot sincron, Davydova ar fi anunțat deja că nu mai are de gând să se întoarcă în Rusia, conform agenției de știri de stat Tass. Fosta sportivă ar fi nemulțumită din cauza mobilizării parțiale și a anulării cantonamentelor sportivilor în străinătate. Deocamdată, Comitetul Olimpic Rus a anunțat că nu știe despre plecarea secretarului general din Rusia, potrivit ziare.com.

UPDATE Ministerul rus de finanțe a propus creșterea prețului minim la vodcă, brandy și coniac de la începutul anului viitor. Asta în condițiile în care prețul minim la vodcă a fost stabilit în 2009, ca măsură de a combate producția ilegală în Rusia.

UPDATE Guvernul leton a declarat stare de urgență în regiunile țării care se învecinează cu Rusia. Va începe să funcționeze din 28 septembrie și va dura cel puțin 3 luni. Un regim similar este introdus în porturi, aeroporturi, puncte de control și pe calea ferată.

UPDATE „Chiar dacă Putin poate mobiliza 300.000 de soldați, asta nu înseamnă că va putea arunca pe front oameni precum carnea de tun, mulți dintre care nu vor fi bine pregătiți, mulți dintre care nu vor avea echipamentul necesar, logistica de care au nevoie de sprijin. Armata lui are o mulțime de probleme, iar forța de muncă este doar una dintre ele", a spus directorul CIA, William Burns.

UPDATE Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill îi încurajează pe ruși să meargă la război în Ucraina mințindu-i că acest lucru va aduce "pacea" între cele două popoare, notează Newsweek.

UPDATE Statele Unite vor majora cantităţile de gaze lichefiate trimise către Uniunea Europeană, pentru a ajuta statele europene să înlocuiască gazele ruseşti şi să treacă această iarnă cu bine, a spus Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului SUA, într-un interviu pentru Agerpres.

UPDATE Un atac nuclear lansat de Rusia în Ucraina ar putea fi depistat prea târziu, consideră oficialii SUA, care se tem că eșecurile înregistrate de forțele armate ale Rusiei ar putea să îl determine pe Vladimir Putin să decidă o escaladare a conflictului, scrie Politico.

UPDATE O grupa de activiști anti-război din Rusia au mers la mormântul părinților lui Vladimir Putin pentru a "trimite" un strigăt de ajutor "pe lumea cealaltă". "Dragi părinți! Fiul vostru se comportă urât! Lipsește de la lecțiile de istorie, se ceartă cu colegii de clasă și amenință că va arunca în aer întreaga școală! Luați măsuri!", se arată în mesajul lăsat la mormântul părinților lui Putin, care a devenit viral pe Telegram, notează Newsweek.

UPDATE Forțele ucrainene continuă să împingă spre est, în regiunile ocupate Harkiv, Donețk și Luhansk, după ce au traversat cu succes râurile Oskil și Siversky Doneț în mai multe locații, a scris Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit în raportul lor zilnic.

UPDATE Ocupanții ruşi au acoperit cu un nor de particule cu fosfor o localitate, după ce au folosit bombe cu fosfor într-un atac lansat asupra unei localităţi din regiunea Zaporijjia, relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina.

UPDATE Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a spus că răspunsul NATO față de orice folosire a armelor nucleare trebuie să fie unul non-nuclear, dar „devastator”, potrivit The Guardian.

UPDATE Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea pentru războiul din Ucraina i-a prins pe unii cetățeni ruși în vacanță în Muntenegru. Când au aflat ce îi așteaptă în țară au decis să nu se mai întoarcă, de teamă că ar putea fi trimiși pe front. O rusoaică a declarat pentru Reuters că se va întoarce la Moscova doar pentru a-și lua copilul și pentru a vinde toate proprietățile pe care ea și soțul ei le au acolo. Cu toții vor să înceapă o viață nouă în Muntenegru, potrivit Digi24.

UPDATE Bulgaria și Polonia au făcut un apel la cetățenii lor să plece de urgență din Rusia, în condițiile în care trecerea frontierei s-ar putea să devină mai dificilă, relatează The Guardian. Mulți ruși încearcă să scape de mobilizarea anunțată de Vladimir Putin plecând din țară și există riscul ca Moscova să decidă închiderea granițelor pentru bărbații apți de luptă, notează Digi24.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au precizat miercuri că referendumurile organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene pentru „aderarea” la Rusia sunt „nule și fără valoare", iar Ucraina va continua eforturile de eliberare a teritoriului ocupat de forțele ruse, transmite Reuters.

UPDATE Agențiile de informații americane și aliate își intensifică eforturile pentru a detecta orice mișcare sau comunicare militară rusă care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea armelor nucleare în Ucraina, potrivit a cinci actuali și foști oficiali americani citați de Politico.

UPDATE Într-o analiză publicată de Washington Post, expertul militar american Joseph Cirincione a spus că posibilitatea folosirii armelor nucleare trebuie să fie diminuată, iar răspunsurile în cazul acestora trebuie să fie pregătite în avans. De aceea, SUA urmăresc cu atenție orice semn că o armă nucleară este pregătită de Moscova.

UPDATE Armata Ucraineană a reușit încercuirea operațională a forțelor ruse din Liman, un oraș considerat cheie pentru avansarea ulterioară spre Luhansk. Asta înseamnă că deși încercuirea nu este completă, ultima rută de ieșire din Liman este în raza artileriei ucrainene, iar rușii nu mai au de fapt rute de ieșire sau de aprovizionare din oraș. Mai la nord, pe Frontul de Est, Armata Ucraineană și-a securizat împrejurimile orașului Kupiansk și pare a controla toate (sau cele mai multe) treceri peste râul Oskil, linia de apărare stabilită de ruși după retragerea din Harkov. Analiștii militari ucraineni spun că probabil urmează o nouă retragere a Armatei Ruse, pe un aliniament aflat dincolo de granița regiunii Luhansk, între Svatove și Kremina, notează ISW, citat de Biziday.

UPDATE Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a continuat să bombardeze barjele rusești care aduc peste Nipru muniții, provizii și trupe, într-un război de uzură menit să epuizeze resursele Armatei Ruse aflate la nord de râu. Aviația Rusă încearcă să riposteze față de aceste lovituri (probabil pentru a prezerva rezervele trupelor la sol prinse dincolo de Nipru) dar Ucraina pare a-și fi îmbunătățit apărarea antiaeriană pe acest front și reușește zilnic să doboare avioane și drone rusești în regiunea Herson. În ultima săptămână Rusia a priedut aici șase avioane și elicoptere, dintre care ieri un Sukhoi Su-25, potrivit ISW.

UPDATE Forțele armate ucrainene s-ar putea apăra împotriva unor potențiale arme nucleare tactice pe care Rusia le-ar lansa asupra Ucrainei doar în anumite condiții, spune jurnalistul și analistul militar Mihailo Samus, directorul platformei independente The New Geopolitics Research Network, citat de New Voice of Ukraine.

UPDATE Oficialii ruși ar putea încerca să reformuleze invazia lor în Ucraina și ocuparea teritoriului ucrainean, care va fi anexat în curând ca fiind o „operațiune de combatere a terorismului”, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat miercuri la o creştere semnificativă a ajutorului militar occidental, la o zi după aşa-zisele referendumuri pentru anexare la Rusia a patru regiuni ucrainene, scrutinuri denunţate de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, informează AFP.

UPDATE Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Naţiunilor Unite pentru "integritatea teritorială a Ucrainei" în cadrul "graniţelor sale recunoscute", transmite miercuri AFP preluat de Agerpres.

UPDATE Serghei Melnik, comandantul garnizoanei militare din Harkov, a declarat pentru Telegraph că Rusia atacă regulat cu obuze și trimitea drone kamikaze peste graniță, după retragerea de luna trecută. „Situația nu este calmă”, a spus el pentru Telegraph. „În plus, pe acea parte a graniței, Rusia concentrează un număr foarte mare de trupe și echipamente. Nu știm ce vor face în continuare”, notează Adevărul.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că rezerviștii proaspăt mobilizaţi din regiunea Kaliningrad au început antrenamentul de luptă la baza Flotei ruseşti din Marea Baltică.

UPDATE Vladimir Putin a declarat marţi că se aşteaptă la o recoltă "record" de 150 de milioane de tone de cereale în Rusia în 2022, într-un moment în care Moscova acuză sancţiunile occidentale că îi împiedică exporturile, în special către ţările sărace, relatează France Presse, scrie Agerpres.

UPDATE Războiul nu merge prea bine pentru Putin, dar problemele armatei ruse nu se limitează la Ucraina. În ultimele luni de zile, centre strategice și alte locații importante din Rusia au fost distruse de incendii și explozii misterioase care ar putea fi semnele unei operațiuni de sabotaj desfășurată de trupe speciale inamice pe teritoriul rusesc, scrie Business Insider.

UPDATE Numărul rușilor care intră în Uniunea Europeană a crescut semnificativ în urma mobilizării parțiale decretate de Vladimir Putin, iar trecerile ilegale de frontieră sunt așteptate să se înmulțească și ele dacă Rusia va închide granițele pentru bărbații care pot fi mobilizați, a anunțat Frontex, agenția de frontieră a Uniunii Europene. Potrivit publicației „Novaya Gazeta. Europe”, la Kremlin se vehiculează cifre care depășesc 260.000 de bărbați care au părărsit Rusia în doar câteva zile după decretul de mobilizare.

UPDATE Premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea prețurilor în urma războiului din Ucraina ar putea „ucide” economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, informează Reuters.

UPDATE Șantajul nuclear al Rusiei nu se bazează pe o posibilitate reală de a folosi armamentul nuclear tactic sau strategic, apreciază expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, membru al grupului analitic „Rezistența informațională”. El a declarat pentru presa de la Kiev că focoasele nucleare din Rusia nu au fost verificate la timp și există riscul ca o parte din rachete să explodeze chiar în timpul lansării. „Folosirea focoaselor nucleare de către Rusia împotriva Ucrainei este, de fapt, ireală. Putin înțelege foarte bine din ce se compune arsenalul său nuclear”, a declarat Oleksandr Kovalenko. Expertul militar arată că rachetele balistice rusești, în special UR-100N, dar și focoasele nucleare tactice sunt produse în perioada Uniunii Sovietice. Aceste arme au peste 40 de ani.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la scurt timp după ce Moscova a anunțat că așa-zisele referendumuri organizate în republicile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie s-au încheiat cu un vot covârșitor pentru alipirea la Federația Rusă, informează News.ro.

UPDATE Gazprom a declarat că o dispută juridică riscă să determine Moscova să sancționeze Naftogaz din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Gazprom nu va putea plăti taxele de tranzit, a declarat compania pe Telegram, punând în pericol fluxurile.

UPDATE O plângere adresată șefului republicii separatiste Donețk și apărută pe rețelele sociale din Rusia arată că doi soldați ucraineni din trupele pro ruse au fost victimele unor abuzuri sexuale din partea militarilor ceceni trimiși de Ramzan Kadîrov să lupte în Ucraina, scrie Meduza. Un grup de femei identificate drept soții și mame de soldați din autoproclamata RPD a susținut că rudele lor au fost supuse violenței sexuale de către personalul militar din Cecenia.

UPDATE Autorităţile din Harkov au raportat un „atac masiv” al armatei ruse care a lăsat o mare parte din oraş fără curent, transmite presa internaţională.

UPDATE România are mari șanse de a deveni prima țară din Europa dotată cu Iron Dome, sistemul de apărare israelian considerat unul dintre cele mai performante din lume. O singură baterie mobilă a Domului de Fier costă 150 de milioane de dolari.

UPDATE Liderul naţionalist Giorgia Meloni, care va deveni următorul prim-ministru al Italiei, a promis sprijin total pentru Kiev după ce a primit felicitări din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru victoria sa în alegeri, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, la ONU, că referendumurile false ale Rusiei din patru regiuni din estul Ucrainei au fost "o încercare de a fura teritoriul unui alt stat". „Recunoașterea de către Rusia a referendumurilor false şi o nouă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai este nimic de discutat cu acest preşedinte al Federaţiei Ruse”, a transmis preşedintele ucrainean. Luând cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU prin legătură video, în ciuda obiecțiilor Rusiei, Volodimir Zelenski a cerut sprijin militar și financiar suplimentar pentru apărarea Ucrainei „astfel încât agresorul să piardă” și „garanții clare și obligatorii din punct de vedere juridic de securitate colectivă” pentru țara sa ca răspuns la ultima încercare a Rusiei de a cuceri teritoriul ucrainean.

UPDATE Autorităţile de ocupaţie proruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de „aderare” a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunțate ca ilegitime de Kiev şi de ţările occidentale, informează AFP, preluată de Agerpres. Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru alipirea la Rusia, după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare. La rândul său, administrația prorusă de ocupaţie a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil „aderării”, după numărarea a 100% din buletinele de vot. „Bine aţi venit acasă, în Rusia!”, a reacţionat rapid pe Telegram fostul preşedinte Dmitri Medvedev. Aceste voturi privesc peste 20% din suprafaţa Ucrainei, notează France Presse.  

UPDATE Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat luni că peste 170 de kilometri de drumuri din regiunea Harkov au fost curățați și reparați după lupte, informează The Kyiv Independent. Sinegubov a precizat că resturile de echipamente militare distruse sunt scoase de pe drumurile din regiunea Harkov.

UPDATE Administraţia Vladimir Putin a somat, miercuri, Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2.

UPDATE CIA ar fi avertizat Germania cu câteva săptămâni în urmă cu privire la potențiale atacuri asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream, susține revista germană Der Spiegel, citată de Insider.  

UPDATE Uniunea Europeană a anunțat că scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, au fost rezultate ale unor operațiuni de sabotaj - însă nu a acuzat direct Rusia.

UPDATE Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de „sabotaj”, informează AFP.

UPDATE Presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream nu constituie un atac asupra Suediei, a declarat miercuri pentru postul public de televiziune SVT şefa diplomaţiei suedeze, Ann Linde, transmite Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Guvernul german a remarcat că „nu luăm o poziție publică cu privire la probleme legate de orice date de informații sau activități de informații”, dar a adăugat că Berlinul este înclinat să creadă că acesta a fost un atac țintit asupra gazoductelor.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că o afirmație a unui fost ministru de externe polonez, care a mulțumit Statelor Unite pentru „daunele aduse” gazoductului rusesc Nord Stream 2, poate fi văzută drept „o declarație oficială că acesta a fost un atac terorist”.

UPDATE SUA ar fi aruncat în aer gazoductele rusești Nord Stream 1 și 2, spune fostul ministru polonez al Apărării și actual membru al Parlamentului European a atribuit Statelor Unite, Radek Sikorski.

UPDATE Situl centralei nucleare din Zaporojie a fost afectat săptămâna aceasta de noi bombardamente și explozii, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU, potrivit BBC. Experții ONU prezenți la centrală au raportat astăzi două explozii care au avut loc în apropierea unui canal ce transportă apă de la un rezervor către complexul de reactoare, pentru sistemul de răcire al centralei – un element esențial pentru securitatea nucleară.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 215: Avertizare din SUA, cozi la vamă, proteste și gropi comune. NATO are soluția în caz de atac nuclear
Război în Ucraina, ziua 216: Drone iraniene și scrisoare lui Putin. Bursa din Moscova s-a prăbușit, iar Medvedev amenință nuclear
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu
/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Anvelopele nimănui: Mormane de cauciucuri sunt aruncate prin râuri și păduri! Doar 2000 de tone se reciclează
/VIDEO/ Anvelopele nimănui: Mormane de cauciucuri sunt aruncate prin râuri și păduri! Doar 2000 de tone se reciclează

Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

28 noiembrie 2022, ora 19:07

Klaus Iohannis a declarat luni, 28 noiembrie, la Palatul Cotroceni, în prezența secretarului general al NATO, că Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă și că este important să rămână angajată parcursului proeuropean, democratic și pro-reformă, scrie b1tv.ro.

„Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi, pentru mine, și nu doar începând din acest an când au intrat în mari dificultăți îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea proeuropeană. Moldova are o președintă și o majoritatea parlamentară proeuropeană, pro-reformă.

Suntem bucuroși și îi încurajăm această cale. Facem un pic mai mult decât să îi încurajăm, îi ajutăm cu expertiză, cu lucruri foarte concrete: energie electrică, carburant, lemn, gaz…însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea, discutăm cu toți aliații pentru a găsi împreună căi de a-i ajuta. Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova”, a precizat Iohannis.

Klaus Iohannis, despre criza energetică din Moldova: „Noi ajutăm, dar trebuie realizate mai multe interconectări”
Președinta s-a întâlnit cu Iohannis: „România este pentru noi un avocat important”. La ce s-a referit șefa statului
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram