Război în Ucraina, ziua 170: Medvedev a vizitat teritoriile ocupate de ruși în Lugansk. Șeful AIEA cere acces la centrala Zaporojie

social

/VIDEO/ Primele imagini de la casa lui Vasile Botnari, unde au descins procurorii și ofițerii SIS

29 martie 2022, ora 11:42
Distribuie:

Procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au încheiat perchezițiile acasă la fostul director SIS, Vasile Botnari, care este vizat într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită. Oamenii legii au refuzat să vorbească cu echipa TV8, pentru a spune ce dovezi au ridicat din locuința lui Botnari. 

Din imaginile surprinse la poarta ex-directorului SIS se vede însă că una dintre persoanele care a participat la percheziții avea în mâini un pachet de culoare verde. Nu se știe ce conține acesta.

Fostul director SIS, Vasile Botnari este singurul dintre oficialii moldoveni care a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci și a achitat 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la CEDO drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci. Acesta locuiețște într-o gospodărie de lux, amplasată pe trei terenuri destinate construcţiilor dintr-un cartier elitist din Chişinău, scrie anticorupție.md

Atât terenurile, cât şi construcţiile, au ajuns în proprietatea lui Botnari, atunci când acesta deţinea funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc. Ex-șeful de la SIS conduce un bolid de lux, angajează oameni pentru întreţinerea gospodăriei şi cheltuiește lunar cel puţin 9 mii de lei pentru serviciile de pază.

ANI a anunţat, la începutul anului, că a iniţiat controlul averii lui Vasile Botnari. În 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din Republica Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate.

Pe atunci, Vasile Botnari, care era șef la SIS, a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram