Puteți critica, nu denigra - este mesajul transmis de președinta Maia Sandu, după ce dat-o în judecată pe Anna Mihalachi, care i-ar fi denigrat bunicul. În cadrul unui interviu pe canalul său de YouTube, șefa statului a explicat că acțiunile în instanță nu vin împotriva libertății de exprimare.
„Oricine poate să critice politicile mele, oricine poate să critice măsurile pe care le întreprind, lucrurile pe care le spun. Astea sunt lucruri firești și asta înseamnă libertate de expresie. Atunci când ești denigrat, atunci când îți este denigrată familia, ai dreptul, ca orice cetățean, indiferent de funcția pe care o ocupi, să ceri socoteală.
Eu cred că mai ales în aceste vremuri când falsurile ne inundă, când dezinformarea este la cote maxime, oamenii trebuie să-și asume această responsabilitate. Deci dacă ai făcut niște enunțuri - să ți le asumi. Este una să vii să spui „eu nu cred că politica Maiei Sandu este corectă în raport cu domeniul cutare sau domeniul cutare” și este alta să faci acuzații, mai ales la adresa familiei. Și dacă le-ai făcut, atunci să poți să mergi să susții prin dovezi ceea ce ai spus. Dacă nu, atunci trebuie să faci o declarație prin care îți retragi aceste acuzații. E un proces de judecată. Așa cum fiecare alt cetățean poate să facă asta, așa poate face și președintele țării”, a declarat Sandu.
Aceasta a amintit că a câștigat anterior procese similare, inclusiv când a fost acuzată de corupție sau atacată de reprezentanți ai bisericii în 2016:
„Altă dată am acționat în judecată atunci când am fost acuzată de corupție, când s-a spus că am luat bani. Nu am de ce să accept asemenea acuzații. Chiar nu cred că asta ține de libertatea de expresie, să faci acuzații false despre o persoană, să spui că a luat bani. Am câștigat acest proces. Am mers în judecată atunci când reprezentanți ai bisericii m-au atacat destul de urât, în campania din 2016. Și atunci am câștigat procesul de judecată. Iată acum am mers în judecată atunci când mi-a fost denigrată familia. Sigur, e un număr foarte mic de cazuri în care am mers în instanță comparativ cu numărul cazurilor în care am fost denigrată și criticată”.
„Repet, nu este vorba despre critică. Este vorba despre altceva aici. Puteți face aceste lucruri (striga jos Maia Sandu), puteți cere demisii, puteți critica, dar există anumite lucruri de care și eu beneficiez ca și orice cetățean”, a punctat președinta.
TV8.md amintește că pe 14 ianuarie, la Judecătoria Chișinău a avut loc prima ședință de pregătire a cauzei, dar a fost amânată la cererea pârâtei, Anna Mihalachi. Aceasta a solicitat timp pentru a-și angaja un avocat. La o zi distanță, Anna Mihalachi a scris, într-o postare pe Facebook, că Maia Sandu a dat-o în judecată „pentru un adevăr expus pe rețelele de socializare în timpul primului tur al campaniei electorale”.
„Sunt gata să mă fac auzită mai întâi de către toate ambasadele din RM, iar mai apoi şi de către toate organele internaționale. Dreptatea trebuie să triumfe!”, a mai spus aceasta.
Dacă instanța îi va da dreptate președintei, pârâta trebuie să-i aducă scuze publice pe Facebook, în care să dezmintă informațiile ce o vizează pe Sandu și bunicul său. Totodată, ar urma să plătească în 15 zile despăgubiri de 50.000 de lei, contravaloarea prejudiciului moral cauzat.
Următoarea ședință în dosarul pentru apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale va avea loc pe 26 februarie 2025.