Fiecare al treilea moldovean renunță la serviciile medicale oferite de stat, în baza poliței de asigurare, din cauza cozilor interminabile la consultații și tratamente. Problema accesului la serviciile medicale a fost semnalată de mai bine de jumătate din cei 4600 de moldoveni, care au completat formulare on-line în cadrul unui proiect implementat de Crucea Roșie.
Pe femeia din imagini am surprins-o la un centru al medicilor de familie din sectorul Râșcani. Spune că are cancer și se pregătește de a doua intervenție chirurgicală. Nu știe însă când va ajunge pe masa de operații, dar își amintește exact că prima intervenție a așteptat-o aproape jumătate de an.
„După înscriere, după listă. -Ați așteptat mult?- Din februarie am așteptat și în luna iulie am fost operată.- Nu credeți că este prea mare această distanță? Sigur că este prea mare, dar suntem nevoiți să așteptăm.”
Studiul mai relevă o problemă. Aproape zece la sută dintre respondenții intervievați au spus că li s-a cerut bani pentru servicii medicale ce ar fi trebuit să fie prestate gratuit. Fenomenul plăților informale este încurajat inclusiv de pacienți. Același sondaj arată că aproape 20 sută dintre moldoveni oferă bani sau cadouri medicilor din propria inițiativă și doar șase procente dintre angajații sistemului medical au refuzat categoric orice formă de mulțumire. Studiul mai arată că 10 la sută dintre pacienți nu se adresează la medic invocând sărăcia. În mare parte este problema cuplurilor de pensionari, care ajung să se trateze pe rând.
„Acum îmi fac un tratament prescris de neurolog, m-au costat o mie de lei doar medicamentele. Sunt foarte scumpe, dacă acum jumătate de an erau mai ieftine și din pensie mai rămânea ceva, acum nu. Luna trecută am luat medicamente pentru soț și am cheltuit 1600 de lei, pentru mine nici nu mi-a ajuns.”
Din cei 4600 de moldoveni care au fost intervievați în cadrul studiului, 90 la sută au precizat că au asigurare medicală. Poliția este apreciată în primul rând pentru posibilitatea de a face rost de medicamente compensate.
„Am poliță de asigurare medicală și beneficiez de medicamente compensate, este un avantaj și eu mă bucur de acest beneficiu, mai ales că este pentru copii, dar și pentru maturi.”
„Am fost la recuperare cu articulațiile, am venit în cârjă și plec fără ea. Totul e gratuit, perfuziile, medicamentele, injecțiile.- Asta pentru că aveți poliță?- Da, avem poliță pentru că suntem pensionari.”
Concluzia cercetării, efectuate în lunile martie-august, este că puțin peste jumătate dintre moldoveni se declară mulțumiți de calitatea și volumul volumul de servicii acoperite de asigurarea medicală obligatorie.