/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/INVESTIGAȚIE/ Fostele clădiri ale BEM, vândute la jumătate de preț

missing
30 ianuarie 2022, ora 20:00

La 6 ani de la iniţierea procedurii de lichidare a celor trei bănci implicate în furtul miliardului - cea mai mare fraudă din istoria R. Moldova, Banca de Economii a reușit să recupereze doar 1,7 miliarde de lei. Celelalte două bănci au înregistrat performanțe și mai modeste. 835 mil recuperate de Banca Socială și doar 192 de  mil - de Unibank. 

Activele băncilor, estimate anterior că vor fi vândute cu zeci de milioane de lei, sunt înstrăinate astăzi la prețuri de 3-4 ori mai mici. Cutia Neagră PLUS a analizat cine au ajuns proprietarii celor mai valoroase imobile vândute la licitație. Am identificat oameni și firme din anturajul lui Vlad Plahotniuc și Vlad Andronachi, un angajat al Președinției din perioada lui Igor Dodon, dar și mai mulți aleși locali.

Chișinău, sectorul Botanica, str. Sarmisegetuza 35. Până în anul 2015, aici se afla unul dintre sediile Băncii de Economii. Oficiul de 203 m.p. a fost vândut în noiembrie 2016 unei companii ce aparține lui Arcadie Vicol, om de afaceri asociat de presă lui Vladimir Plahotniuc. Prețul plătit la licitație a fost de aproape 2,5 milioane de lei. Cu jumătate de an mai devreme, BEM vindea acest sediu cu un milion de lei mai scump, dar fără succes. Clădirea a fost scoasă la mezat de 13 ori până a ajuns pe mâinile firmei lui Vicol. Peste câteva luni de la tranzacția cu BEM, noul proprietar a vândut imobilul de pe strada Sarmisegetuza.

Firma „Arvi Invest” a fost fondată în 2015 de Arcadie Vicol, care era pe atunci vicedirector la întreprinderea Chișinău Gaz. Anterior acesta lucrase doi ani în calitate de vicedirector la Calea Ferată din Moldova. Iar din 2005 până în 2013 a deținut funcția de director comercial adjunct la întreprinderea de stat „Metalferos”.

Presa a scris că Vicol era apropiat de Plahotniuc și l-ar fi ajutat pe acesta să câștige zeci de milioane de lei prin diverse scheme de la Calea Ferată și Metalferos. Arcadie Vicol neagă categoric aceste acuzații. 

ARCADIE VICOL, fondator SRL Arvi Invest: „Noi putem să-i punem în rând pe toți oamenii care au lucrat la toate întreprinderile de stat și să-i numim că sunt oamenii fie ai lui Voronin, pe vremurile lui Voronin, fie ai lui Filat, fie ai lui Plahotniuc, fie ai lui Dodon pe vremurile lui Dodon...Oare eu ca specialist trebuia să aștept până ce vine guvernarea X sau Y și atunci să mă angajez la serviciu? …- Deci achizițiile pe care le-ați făcut de la BEM nu au nicio legătură cu faptul că activați în acel cerc. -Absolut nu. - Vă cunoșteați cu mulți oameni în perioada respectivă. - Eu sunt sigur că dvs îi cunoașteți pe jumătate din oamenii care au activat pe timpuri. Noi suntem o țară mică și toți ne cunoaștem. .. Noi informația pe care am obținut-o despre obiectele acestea le-am obținut din Monitorul Oficial. Se publica regulat”.

În decembrie 2016, la o lună de la prima tranzacție cu BEM, compania „Arvi Invest” a cumpărat de la bancă o altă clădire din centrul capitalei, pe strada Sciusev 55. Imobilul de 123 de metri pătrați a fost achiziționat cu aproape 3 milioane de lei. Vicol ne-a explicat de ce a vândut clădirea de la Botanica, la scurt timp după ce a cumpărat-o de la BEM și a ales un alt imobil al băncii pentru sediul firmei sale.

ARCADIE VICOL: „Noi avem depozit în regiunea aceea, unde e stația Revaca, stația feroviară. Ca locație a fost mai spre depozitul nostru și comunicarea, logistica între depozit și oficiu ar fi ok. Dar când am cumpărat imobilul, am analizat ce este înăuntru, am vorbit cu proiectanții, am înțeles că nu avem șanse să-l reconstruim așa cum vrem noi… - Aveați nevoie de al doilea sediu să-l cumpărați pentru că ați stabilit că celălalt nu vă trebuie sau din start aveați ideea să cumpărați mai multe active de la BEM? - Noi din start le-am căutat pe ambele și până la urmă ne-am oprit la ăsta…Prețul de astăzi nu este mai mare decât prețul cu care noi l-am cumpărat, plus investițiile pe care le-am făcut aici”.

„Arvi Invest” a reușit să câștige cele două licitații de peste 5 milioane de lei de la Banca de Economii, deși compania era nou-creată și a avut în 2016 un profit declarat de numai 373 de mii de lei. Arcadie Vicol susține totuși că firma avea atunci resurse pentru investițiile imobiliare pe care le-a făcut.

SINCRON VICOL: „Investițiile se fac din profitul companiei și din alte surse, din credite, din împrumuturi. - Din ce surse au fost achiziționate aceste sedii? - Din sursele companiei de care dispunea la momentul acela și compania a achitat prin transfer bancar tot absolut. Noi lucrăm cu băncile și cu creditele și cu alte diferite instrumente financiare”.

Compania „Arvi Invest” și-a luat avânt în anii 2018-2019, înregistrând profituri de zeci de milioane de lei. Firma a ajuns un mare furnizor de cărbune, reușind să câștige și câteva tendere pentru livrări de cărbune la instituții de stat.

Inițial, SRL-ul Arvi Invest și-a avut adresa juridică în apartamentul de 218 metri pătrați de pe strada George Călinescu, pe care familia Vicol i l-a vândut ulterior fostului deputat democrat Vladimir Andronachi. Acesta locuia aici cu familia înainte de a fugi din R. Moldova, iar oamenii legii au descins în acest apartament pentru a face percheziții în septembrie 2021.

Astăzi, Arvi Invest își are sediul în imobilul de pe strada Sciusev, cumpărat de la BEM, pe care l-a renovat în totalitate.

Apropiatul lui Plahotniuc, cumpărătorul altui imobil din centrul Chișinăului

În aprilie 2019, un alt om de afaceri, apropiat de Vladimir Plahotniuc, a cumpărat un fost sediu al BEM de pe bulevardul Ștefan cel Mare 6. Imobilul a fost achiziționat la licitație cu peste 9 milioane de lei de compania „Gerade Line”, fondată în 2015 de Nicolae Pelin. Despre acesta, presa a scris că a fost unul dintre businessmenii favoriți ai regimului Plahotniuc, având afaceri în domeniul colectării metalului. O investigație recentă la Jurnal TV a dezvăluit că firmele lui Pelin, care au fost cei mai mari furnizori la „Metalferos”, ar fi câștigat peste 700 de milioane de lei pentru gruparea Plahotniuc.

Imobilul Băncii de Economii situat pe bulevardul Ștefan cel Mare 6, cu o suprafață de 269 metri pătrați, a fost scos de mai multe ori la licitație, iar până l-a cumpărat Nicolae Pelin, prețul aproape că a fost înjumătățit. În septembrie 2016, BEM a scos imobilul la mezat cu aproape 17 milioane de lei, iar în 2019 l-a vândut cu 9 milioane. Astăzi, aici își are sediul o altă instituție bancară. 

În decembrie 2020, la solicitarea unui ofițer de urmărire penală, a fost pus sechestru pe imobilul cumpărat de la BEM. Nicolae Pelin este învinuit în dosarul Metalferos pentru complicitate la crearea și conducerea unei organizații criminale, spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari.

Achiziție cu bani împrumutați

Apar semne de întrebare vizavi de sursele financiare folosite pentru achiziția clădirii. Potrivit rapoartelor financiare, veniturile totale din vânzări înregistrate de SRL-ul Gerade Line, în perioada 2015-2019, nu sunt nici în jumătate față de suma plătită BEM-ului, iar profitul a fost și mai mic. 

„Activul situat pe bv Ștefan cel Mare 6 a fost expus la licitație de 29 de ori, iar primele 28 de licitații au fost declarate nule din cauza lipsei cererilor de participare. Prețul a fost micșorat treptat pe parcursul anilor. Conform ultimului raport de evaluare, întocmit în 2017, prețul activului a constituit 10,7 milioane lei. Referitor la mijloacele bănești pentru procurarea activului, acestea provin din venituri obținute din activități comerciale și împrumut. Banca Națională a colaborat cu instituții competente de stat pentru a verifica dacă asociatul SRL „Gerade Line”, precum și persoana juridică care a împrumutat mijloace bănești, au fost sau sunt implicați în tranzacții suspecte”, se spune într-un răspuns oferit pentru Cutia Neagră de Banca Națională a Moldovei, cea care gestionează procesul de lichidare a instituțiilor bancare falimentate. 

Nu am reușit să-l găsim pe Nicolae Pelin pentru comentarii. Reporterul Cutiei Negre a mers să-l caute la domiciliu, dar nimeni nu a deschis poarta.

Firma asociată cu Andronachi a ochit sediile BEM din raioane

O altă companie asociată cu numele lui Plahotniuc, dar și cu fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, SRL-ul Metropolitan Construct a pus ochiul pe sediile Băncii de Economii din Anenii Noi și Strășeni, pe ultimul reușind să-l cumpere cu 4 milioane de lei. Firma a activat întotdeauna în pierdere, iar pentru a cumpăra activul BEM a luat bani cu împrumut.

SRL  „Metropolitan Construct” a fost fondat în 2014 de offshore-ul cipriot „Katsiaco” şi era condus de Anatolie Blonschi, despre care presa a scris că ar fi omul de încredere al lui Andronachi. El administrează mai multe afaceri ale fostului deputat democrat. În mai 2018, Blonschi a preluat în totalitate acțiunile firmei „Metropolitan Construct” de la offshore-ul din Cipru. Katsiaco LTD este administrat de un birou de avocatură care a gestionat pe parcursul anilor mai multe firme conectate la Vladimir Plahotniuc.

Potrivit informațiilor Băncii de Economii, „Metropolitan Construct” a fost desemnată de două ori câștigătoare la licitațiile de vânzare a sediului BEM din Anenii Noi. În iunie 2017, clădirea urma să-i fie vândută cu 5,2 milioane de lei. Un an mai târziu, aceeași clădire a fost cât pe ce să-i fie vândută firmei aproapiate lui Andronachi cu un milion de lei mai ieftin. Tranzacția însă a fost anulată, deoarece firma nu a demonstrat proveniența banilor.

După licitația din iunie 2017 tranzacția nu a avut loc, deoarece s-au identificat greșeli la întocmirea planului cadastral al imobilului. În cazul licitației din iunie 2018, compania „Metropolitan Construct”  nu și-a onorat obligațiunile față de bancă cu privire la prezentarea documentelor confirmative aferente sursei de proveniență a mijloacelor bănești ce urmau a fi utilizate pentru achitarea activului adjudecat la licitație”, este explicația lichidatorului Băncii de Economii.

Imobilul din Anenii Noi a fost vândut abia anul trecut, unui alt agent economic, dar deja cu 3 milioane de lei.

Firmă ce activează în pierdere, cu investiții de 4 milioane în imobile

În mai 2017, SRL-ul „Metropolitan Construct” a fost desemnat câștigător și la licitația de vânzare a sediului BEM din centrul orașului Strășeni. Pentru 390 de metri pătrați din clădire, firma a plătit 4,3 milioane de lei. La acea licitație, compania a fost reprezentată de juristul Ruslan Berlinschi, despre care v-am povestit într-o altă investigație a Cutiei Negre că a fost asociat în mai multe afaceri cu familia Andronachi. Ruslan Berlinschi nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi detalii despre acea tranzacție cu BEM-ul din 2017.

Potrivit rapoartelor financiare, „Metropolitan Construct” a activat întotdeauna în pierdere. Nu am reușit să-l găsim pe proprietarul firmei, Anatolie Blonschi, pentru a clarifica din ce bani a  cumpărat activul BEM din Strășeni. Dar în nota pe care am primit-o de la Banca Națională se spune că agentul economic luase atunci un împrumut. BNM nu ne-a dezvăluit de la cine a luat bani „Metropolitan Construct”, dând asigurări că organele abilitate au verificat proveniența mijloacelor financiare împrumutate.

Imobilul din Strășeni, revândut unui președinte de partid

Anul trecut, SRL-ul asociat cu Andronachi a vândut imobilul din Strășeni, iar noul proprietar este o persoană cunoscută, un fost candidat la alegerile parlamentare și la ultimele alegeri locale din municipiul Bălți – Vladimir Dachi, președintele Partidului „NOI” .

VLADIMIR DACHI, președinte Partidul Politic „NOI”: „Mie mi-a spus cineva că se vinde această clădire. I-am zis secretarului să afle la ce preț. A doua zi ne-am întâlnit. Le-am spus să pregătească contractul, pe mine mă aranjează și sunt gata să cumpăr.  - Dvs cu „Metropolitan Construct” ați încheiat tranzacția? -Da, desigur. Noi am încheiat contractul. Eu am plătit totul pe cont, nicio problemă. Proprietarul acestei companii „Metropolitan” se află pe fostul bulevard Tineretului, nu știu cum se numește acum. Dacă mergi la vale, pe partea dreaptă, ultima clădire din sticlă. Iată acolo se află ei la ultimul etaj”.

Clădirea la care se referă Vladimir Dachi îi aparține familiei Andronachi și se află pe bulevardul Grigore Vieru 28. Acolo își au sediul mai multe firme asociate cu Andronachi. Imobilul a fost cumpărat anterior tot la o licitație organizată de Banca de Economii.

Revenind la fostul sediu al BEM din Strășeni, Vladimir Dachi ne-a spus că intenționează deja să-l vândă.

VLADIMIR DACHI: „La etapa inițială îmi trebuia acest imobil, dar acum voi rezolva problema cu acest teren, pentru că eu am făcut reparație în interior și o voi scoate la vânzare. Gata”.

În declarațiile de avere depuse la Comisia Electorală Centrală, când s-a înscris în cursele electorale, Vladimir  Dachi nu a indicat niciun venit, dar a făcut achiziții scumpe în ultimii ani în R. Moldova. În 2018 a cumpărat un apartament de 140 de metri pătrați și un loc de parcare, pentru care a plătit peste 200 de mii de euro, echivalentul a 4 milioane de lei.

VLADIMIR DACHI: „Tot ce am eu a fost cumpărat din resurse câștigate în Federația Rusă și le-am adus în Moldova… Eu sunt persoană publică și dacă Procuratura are întrebări la mine să se adreseze la Serviciul Fiscal al Federației Ruse. Eu aici nu m-am ocupat de afaceri. Eu aici investesc”.

Nu doar oamenii din anturajul lui Plahotniuc și Andronachi au cumpărat la prețuri sub cele de piață imobile de la băncile devalizate. Și apropiații fostului președinte Igor Dodon au făcut câteva achiziții. Fostul secretar general al Președinției, Nicolae Posturusu a ajuns proprietarul unui apartament cu 4 camere în centrul Chișinăului, cumpărat de la Banca Socială. Iar președintele raionului Dubăsari, socialistul Grigore Filipov a pus mâna pe sediul BEM din Coșnița, aflat chiar alături de Consiliul Raional.

Fostul secretar al Președinției, cu apartament cumpărat de la Banca Socială

Nicolae Posturusu a participat la licitația organizată de Banca Socială în aprilie 2019 și a cumpărat un apartament cu o suprafață de 131 de metri pătrați în inima capitalei. Blocul în care se află imobilul e situat lângă Parcul Catedralei, pe strada Alexandru cel Bun. Pentru apartamentul cu 4 camere și două locuri de parcare la subsol, Posturusu a plătit Băncii Sociale doar 1,2 milioane de lei, aproximativ 60 de mii de euro.

Prețul apartamentului a fost redus în jumătate, după ce Banca Socială a încercat timp de doi ani să-l vândă, fără succes. În 2017, același apartament fusese scos la mezat cu 3 milioane de lei.  La licitația din aprilie 2019, Nicolae Posturusu a fost singurul participant.

Posturusu afirmă că a aflat întâmplător de licitația Băncii Sociale și s-a grăbit să cumpere apartamentul propus la un preț destul de bun, deși imobilul mai avea nevoie de investiții mari în reparație.

NICOLAE POSTURUSU, ex-secretar al Președinției:Locuiesc în ograda în care se află apartamentul dat din anul 1990, părinților fiindu-le repartizat de la stat un apartament cu trei camere, care ulterior a fost privatizat de toți membrii familiei. În acea perioadă, căutam să procur un loc de parcare și am aflat de la paznicul parcării auto din casa de alături, că o bancă vinde două locuri de parcare împreună cu un apartament. Am găsit anunțul cu pricina pe site-ul 999.md, m-am prezentat la sediul băncii și am solicitat toată informația despre apartament. Am decis să particip la licitație, în contextul în care aveam nevoie de loc de parcare, iar apartamentul avea o suprafață mai mare decât cel deținut la moment și satisfăcea necesitățile familiei mele, nemaivorbind de prețul expus...Da! prețul a fost foarte avantajos și sînt foarte mulțumit. Mi-am rezolvat problema locurilor de parcare. Copiii mei vor avea camere separate...iar eu sînt mulțumit că voi locui în aceeași ogradă în care am crescut...Având în vedere că anunțurile privind desfășurarea celor 20 de licitații, începând cu anul 2017, au fost publicate în Monitorul Oficial, pe pagina web a băncii și pe site-ul 999.md, orice cetățean a avut libertatea și posibilitatea reală de a participa și de a procura acest bun imobil, exact la prețul achitat de mine, a declarat Posturusu, pentru Cutia Neagră Plus.

În anii precedenți, familia Posturusu nu a avut venituri atât de mari. În declarația de avere pentru anul 2018, Nicolae Posturusu a declarat aproape 255 de mii de lei din salarii, iar 429 de mii de lei i-a obținut din vânzarea unui apartament. Totodată, Posturusu a indicat o datorie de 600 de mii de lei - bani împrumutați în 2017, pe care urma să-i întoarcă într-un an.

Potrivit aceleiași declarații, în anul 2017 Nicolae Posturusu a făcut mai multe achiziții scumpe: două garaje și două mașini de marca Mercedes, iar în 2018 a obținut în folosință un autoturism de model „Land Rover Descovery”.

Nicolae Posturusu  ne-a spus că a luat și un credit în 2019 când a cumpărat apartamentul de la Banca Socială.

NICOLAE POSTURUSU: „Pentru confirmarea surselor de venit am prezentat: contractul de credit, contractul de vânzare a apartamentului pe care-l dețineam în proprietate și certificatele privind veniturile anuale de la locul de muncă, al meu și al soției, precum și declarațiile de venit din perioada în care am desfășurat activitatea de avocat. BNM a verificat sursele de venit precum și dacă acestea nu provin din surse obscure, precum și faptul că nu sunt afiliat cu banca, angajații, membrii comisiei de licitație, foști administratori ai băncii și lichidatorul”, a explicat Nicolae Posturusu.

Achiziția de 1,2 milioane de lei a președintelui Raionului Dubăsari

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, membru al Partidului Socialiștilor, a cumpărat în Iunie 2020 de la BEM sediul băncii din Coșnița, situat chiar lângă Consiliul Raional. Imobilul l-a costat tot peste un milion.

Despre Filipov, presa a scris că ar fi rudă cu Igor Dodon. Președintele raionului Dubăsari a fost de mai multe ori în atenția opiniei publice din cauza unor declarații scandaloase pe care le-a făcut ce vizează integritatea teritorială a R. Moldova.

La alegerile parlamentare din 2019, Filipov a fost acuzat că a organizat transportarea transnistrenilor la secțiile de votare din Criuleni și le-ar fi oferit câte 400 de lei pentru ca aceștia să voteze pentru Partidul Socialiștilor. Un video în care Filipov împărțea bani apăruse atunci în spațiul public, fiind depusă o sesizare la Poliție pentru coruperea alegătorilor, dar aceasta nu a mai avut finalitate.

Pentru 11 ari de teren și o clădire de 351 de metri pătrați cumparate de la BEM, familia Filipov a plătit 1,2 milioane de lei. Imobilele au fost înregistrate pe soția lui Grigore Filipov. În 2016, banca vindea aceste imobile la un preț de aproape trei ori mai mare – 3,1 milioane de lei, dar nu a găsit cumpărători.

Filiala BEM din localitatea Coșnița a fost expusă la licitație de 49 de ori, iar primele 48 de licitații au fost declarate nule din lipsa cererilor de participare. Prețul de expunere a activului a fost diminuat treptat pe parcursul anilor de la 3,1 milioane lei până la 860 mii lei. La licitația din 16 iunie 2020 au fost înregistrați doi participanți, iar bunul a fost adjudecat persoanei care a oferit cel mai mare preț  - 1,2 milioane lei”, a argumentat lichidatorul BEM.

Contractul de vânzare-cumpărare a fostului sediu BEM a fost perfectat abia în ianuarie 2021, imobilul fiind indicat în ultima declarație de avere a președintelui raionului Dubăsari. Pe de altă parte, pentru anii 2019-2020, Filipov a indicat venituri de numai 500 de mii de lei din salarii și pensii, împreună cu soția. Alte mijloace financiare, economii sau împrumuturi nu au fost declarate.

Echipa Cutiei Negre a mers la Coșnița pentru a discuta cu președintele raionului Dubăsari, dar acesta a refuzat să ne ofere un interviu și a părăsit grăbit biroul de serviciu și ne-a cerut să-i trimitem întrebările în scris, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

La scurt timp după ce a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu BEM-ul, familia Filipov a dat clădirea în chirie unei instituții bancare. Imobilul a fost renovat în totalitate, dar nu am reușit să aflăm de unde sunt banii investiți în reparație.

Activul BEM din Călărași, cumpărat de firma primarului

La aceeași licitație din iunie 2020, s-a ales cu o clădire în care anterior s-a aflat  sediul BEM și primarul or. Călărași. Imobilul de 287 de metri pătrați, cu 9 ari de teren și două garaje în curte a fost achiziționat de compania „Olbi Com” cu un milion și o sută de mii de lei. Firma nu a avut concurenți la licitație. Anterior, bunul fusese scos la mezat de 44 de ori, iar în septembrie 2016 banca cerea pe el aproape 4 milioane de lei (3,946.700 lei).

SRL-ul Olbi Com a fost fondat în 2016 de Ion Olari, ales în 2019 primar al orașului Călărași din partea Blocului ACUM. Firma este administrată de soția sa și este specializată în construcții. De la fondare, compania a câștigat constant licitații publice pentru reparația unor instituții de stat. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, în ultimii 4 ani, firma primarului de Călărași a semnat contracte în valoare de peste 33 de milioane de lei.

Deși compania a avut venituri constante, Ion Olari afirmă că a fost accesat un credit pentru a cumpăra sediul BEM și nu s-au investit bani până astăzi în renovarea clădirii.

ION OLARI, primar Călărași: „Acest bun imobil s-a procurat cu intenția de a se crea oficiul companiei și în spate avem depozite pe care compania le utilizează, depozite pentru diferite utilaje,scule. Un alt scop a fost renovarea, dar reieșind din faptul că a fost procurat în bază de credit, în jur de 80% au fost pe bază de credit, iar 20% din veniturile proprii pe care le-a acumulat compania. La moment, vrem să închidem creditul, ca ulterior să dezvoltăm. …Prețul la care a fost la licitație la faza inițială era foarte scump și nu corespundea realității, anume pentru imobilele din orașul Călărași. - La prețul la care l-a achiziționat „Olbi Com”, un milion și o sută de mii, cum vi se pare? Nu regretați acum, la distanță de un an, că ați investit? - Să fiu sincer, cu creșterea prețurilor este și acest moment. Având în vedere care sunt prețurile acum la materialele de construcție, este o problemă, dar compania are ca perspectivă să se dezvolte și să aibă propriul oficiu”.

La Biroul de Statistică, SRL-ul Olbi Com a declarat profituri de peste 2 milioane de lei pentru perioada anilor 2018-2020. În ultima declarație de avere, Ion Olari a indicat dividende de 190 de mii de lei încasate de la această firmă.

În afară de fostul sediu al BEM-ului, cumpărat cu peste un milion de lei, primarul orașului Călărași a făcut o achiziție scumpă și în anul 2019. A cumpărat un apartament de 99 metri pătrați și un garaj cu aproape 78 de mii de euro, echivalentul unui milion și jumătate de lei.

ION OLARI, primar Călărași: „Dacă o să ridicați bilanțul contabil o să vedeți că sunt calculate dividendele și în baza dividendelor s-a procurat și respectivul apartament despre care discutați dvs”.

Consilierul Partidului Șor i-a donat fiului un imobil cumpărat de la BEM

Un imobil de 193 de metri pătrați, situat pe strada Costiujeni a fost cumpărat de la BEM de Serghei Diacov, fostul candidat al Partidului Șor, la alegerile locale din octombrie 2019, pentru funcția de primar al orașului Codru. În prezent, Diacov este consilier local la Primăria Codru, unicul mandat care l-a obținut Partidul Șor. Omul de afaceri Serghei Diacov a migrat pe parcursul anilor dintr-un partid în altul. A deținut două mandate de consilier, fiind ales pe lista Partidului Liberal Democrat. După plecarea formațiunii de la guvernare, Diacov a făcut parte din echipa Partidului Democrat. Iar când a pierdut puterea și această formațiune, a migrat la Partidul Șor.

Serghei Diacov a fost implicat și într-un scandal ce vizează repartizarea terenurilor pentru procurori în orașul Codru. Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, Diacov a perfectat vize de reședință în casa sa și într-un spațiu comercial care îi aparține pentru soțiile foștilor șefi ai Procuraturii Centru a municipiului Chișinău, Nicolae Geru și Andrei Dulghieru. Ulterior, aceștia au primit gratuit de la Primăria Codru terenuri pentru construcții, care valorau câteva zeci de mii de euro. 

În aprilie 2019, Serghei Diacov a cumpărat la licitație fostul sediu al BEM-ului de pe strada Costiujeni cu 1,4 milioane de lei. Imobilul a fost scos la mezat timp de 3 ani și nu-și găsea cumpărător. Între timp prețul a fost redus în jumătate. În februarie 2016, BEM îl propunea la licitație cu 3,5 milioane de lei.

În septembrie 2019, cu o lună înainte de alegerile locale, unde spera să obțină mandatul de primar al orașului Codru, Diacov a donat imobilul cumpărat de la BEM, fiului său în vârstă de 12 ani și ulterior a indicat în declarațiile de avere că imobilul a fost obținut prin contract de donație. La cost alesul local a scris 926 de mii de lei, valoarea estimată în actele cadastrale, deși cumpărase imobilul de la BEM cu 1,4 milioane de lei.

În prezent, Poșta Moldovei închiriază imobilul de la Diacov și-i plătește acestuia  câte 9 mii de lei pe lună pentru locațiune. Prețul  a fost dedus din suma indicată de Diacov în ultima declarație de avere.

Preț derizoriu, plătit pentru o fostă stație PECO

Tot în 2019, Serghei Diacov a mai cumpărat de la BEM un bun imobil, o fostă stație PECO din localitatea Varnița, care fusese gajată la bancă și a ajuns proprietatea instituției după ce agentul economic nu a întors datoria.

Diacov a plătit pe un teren de 15 ari și o construcție de 153 de metri pătrați un preț derizoriu - 133 de mii de lei. În 2016, imobilele erau scoase la mezat cu un preț de 18 ori mai mare - 2,4 milioane de lei, dar nu s-au găsit cumpărători.

Serghei Diacov a refuzat să vorbească la telefon cu reporterul Cutiei Negre și ne-a cerut să-i trimitem toate întrebările în scris. Vom publica răspunsurile imediat ce vor fi recepționate pe adresa electronică a redacției.

Sediul BEM din Basarabeasca, achiziția unui consilier al Partidului Nostru

Consilierul orașului Basarabeasca, ales pe lista Partidului Nostru, Egor Nichita, care a fost și candidatul formațiunii la funcția de primar al orașului a cumpărat  în decembrie 2019 de la BEM 8 ari de teren și o construcție cu două etaje de 244 metri pătrați cu 375 mii lei. Anterior bunul imobil fusese scos la vânzare de 47 de ori, iar prețul a fost micșorat între timp de aproape 4 ori. În 2016, banca vindea fostul sediu din Basarabeasca cu 1,2 milioane de lei.

Egor Nichita susține că a pus ochiul pe activul BEM-ului mai demult, dar prețul inițial propus la licitații era prea mare. A așteptat să se ieftinească, l-a cumpărat la preț bun și acum dă imobilul în chirie.

EGOR NICHITA, consilier orașul Basarabeasca: „Basarabeasca e un oraș foarte mic și știam despre clădirea asta. Urmăream mai demult, dar a fost un preț foarte mare. Într-un moment dat am văzut că s-a ajuns la un preț bun și m-am dus la Chișinău, m-am înregistrat la licitație, am fost eu unicul participant și am procurat clădirea. Acum acolo sunt birouri pe care le dau în chirie. Am făcut o investiție și acum am un venit. Nu este mare, dar oricum este. Nu regret că am cumpărat-o. Locul este bun și prețul a fost bun. Eu cred că totul este înainte. Basarabeasca va renaște și va fi un oraș mai modern și investițiile se merită”.   

Anul trecut, un alt activ al BEM-ului din Basarabeasca a ajuns în proprietatea familiei Nichita. Tatăl consilierului local, Ilie Nichita, a cumpărat în noiembrie 2021 o clădire de 480 metri pătrați, cu ogradă pe 7 ari de teren, la un preț foarte mic - 162 de mii de lei. Imobilul a fost propus la licitație de 64 de ori, între timp prețul fiind redus de 10 ori. În februarie 2016 banca scotea această clădire la mezat cu 1,6 milioane de lei.

Egor Nichita declară că nu are nicio legătură cu tranzacția făcută de tatăl său, care a cumpărat singur bunul BEM și are propriile planuri pentru acest imobil.

Egor Nichita: „Clădirea dată are nevoie de investiții și deja la primăvară o să fie clar ce va face cu ea. Acum stă în starea în care a cumpărat-o de la BEM”

Donații de la părinți

În declaratia de avere petru 2020, Egor Nichita a indicat o donație de 200 de mii de lei de la tatăl său Ilie Nichita și alte 200 de mii de lei de la soacra sa Elena Gudumac. Consilierul din Basarabeasca și-a cumpărat în 2020 trei mașini în valoare totală de 640 de mii de lei. Pentru anul 2019, Egor Nichita declarase venituri totale împreună cu soția de 230 de mii lei și o altă donație de 200 de mii lei tot de la soacră.

Egor Nichita: „Părinții ne-au ajutat. Socrii mei sunt peste hotare de 27 de ani și ne-au făcut donații. Dar și eu câștig. Nu sunt copil. Am 35 de ani.

Cine a cumpărat cele mai scumpe imobile de la BEM

Fostul sediu al BEM de peste o mie de metri pătrați, situat în inima capitalei, pe strada Pușkin 33,  a fost cumpărat în februarie 2018 de compania de construcții „Astercon” cu 27,8 milioane de lei. Anterior bunul fusese scos la licitații de 19 ori. În 2016, banca cerea pe el cu 10 milioane de lei mai mult. (38,2 milioane). La scurt timp de la achiziție, compania „Astercon” a dat  imobilul în locațiune firmei  „Trabo-Plus” care deține rețelele „Andys” și „La Plăcinte”.

Sediul central al Băncii de Economii de pe strada Columna 115 a fost vândut în iunie 2018 cu 25,6 milioane de lei SRL-ului „Club Hotel Richmond", care aparține familiei Boiarschi, coproprietara cunoscutului magazin de materiale de construcții „Supraten”. Imobilul BEM a fost scos la mezat de 23 de ori. Din 2016, banca a cedat la preț 15 milioane de lei.  (in 2016 era la licitatie cu 41,2 milioane lei).

Licitații suspendate pentru vânzarea sediului BEM de la Ciocana

Banca de Economii mai are de vândut un singur activ de milioane - sediul de pe bulevardul Mircea cel Bătrân 23. Clădirea de 1200 de metri pătrați  a fost propusă în 2016 la licitație cu 25 de milioane de lei, dar nu și-a găsit cumpărător. Până în iulie 2018 a fost scoasă la mezat de 24 de ori, iar ultima dată aproape la jumătate de preț - cu 13,8 milioane lei. De atunci, imobilul nu a mai fost expus la licitații, iar astăzi aici este sediul Băncii de Economii, aflată în proces de lichidare.

În clădirea din sectorul Ciocana al capitalei activează în prezent 36 de persoane implicate în procesul de lichidare a Băncii de Economii. Tot aici se păstrează bunurile pe care le mai are banca și le scoate periodic la vânzare, dar și o parte din arhiva băncii. În viitorul apropiat, în acest imobil urmează a fi adusă  toată documentația, care se păstrează la moment în alte încăperi pe care la închiriază banca. Abia atunci când procesul de lichidare a băncii va ajunge spre sfârșit, acest imobil va fi din nou evaluat și scos la licitații.

2,7 milioane de lei, recuperate până astăzi de cele trei bănci

Potrivit informațiilor oferite de autorități, cele trei bănci devalizate au încasat, de la inițierea procesului de lichidare până la 1 ianuarie curent,  doar 2,7 miliarde de lei din realizarea activelor, rambursarea creditelor și comercializarea bunurilor gajate de cei care nu au putut întoarce împrumuturile. Cea mai mare sumă - 1,7 miliarde de lei, a fost adunată de Banca de Economii. 835 de milioane de lei a recuperat Banca Socială, iar Unibank a încasat  192 de milioane de lei.

 

 

 

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Încă un referendum? Fostul președinte al CC sugerează că ar putea fi necesar încă un astfel de exercițiu electoral
/VIDEO/ Încă un referendum? Fostul președinte al CC sugerează că ar putea fi necesar încă un astfel de exercițiu electoral
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ „În tăcerea voastră, ei ne ucid”. Zeci de oameni s-au adunat în PMAN ca să ceară dreptate pentru Ana-Maria
/VIDEO/ „În tăcerea voastră, ei ne ucid”. Zeci de oameni s-au adunat în PMAN ca să ceară dreptate pentru Ana-Maria

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram